.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 10:32

Inoveli – Νέο σύστημα ελέγχου γκαζιού

Όπως στα ATV – Jet Ski

 


Ένα νέο σύστημα έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα αναφορικά με τον έλεγχο του γκαζιού της μοτοσυκλέτας. Όχι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το υπάρχον, το grip που διανύει κυκλική διαδρομή, αφού εκατομμύρια μοτοσυκλετιστές σε όλο τον κόσμο, το χρησιμοποιούν με ασφάλεια στις μοτοσυκλέτες τους, εδώ και 100 και παραπάνω χρόνια.

Το σύστημα της Inoveli έρχεται για να προσφέρει ξεκούραση στον δεξιό καρπό του αναβάτη, ο οποίος καθόλη την διάρκεια της οδήγησης, δεν σταματάει να βρίσκεται σε λειτουργία, ανοίγοντας, κλείνοντας ή κρατώντας σταθερό το γκάζι.
Η Inoveli ισχυρίζεται ότι, με το γκάζι τύπου “ανάποδη σκανδάλη” το οποίο λειτουργεί με την πίεση του αντίχειρα, ο αναβάτης θα μπορεί να ελέγχει καλύτερα την μοτοσυκλέτα του και να έχει περισσότερη ασφάλεια έτσι. Η κίνηση που κάνει ο αντίχειρας προς τα εμπρός, είναι τελείως φυσική, και αφήνει το υπόλοιπο χέρι να παραμένει ξεκούραστο, σε φυσιολογική θέση, να κρατάει σωστά το τιμόνι, και να μπορεί να πατήσει φρένο χωρίς άλλη σκέψη.

Το πλεονέκτημα είναι σαφές στον τομέα της ξεκούρασης, αλλά το ερώτημα, είναι κατά πόσο με ένα τέτοιο σύστημα θα μπορεί ο αναβάτης να ελέγχει με ακρίβεια το γκάζι, ώστε να μην επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας. Βλέπουμε, πως, ακόμη και με το κλασικό σύστημα γκαζιού, όπου η διαδρομή που διανύει από το τέρμα κλειστό έως το τέρμα ανοικτό, είναι μεγάλη, ότι κάθε μοίρα / χιλιοστό διαδρομής, μεταβάλλει την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας. Μπορεί στα Quad / ATV και στα Jet Ski το σύστημα να δουλεύει, αλλά εκεί, τα μεν πατούν σε τέσσερις τροχούς, το δε, σε μεγάλη επιφάνεια γάστρας, και δεν επηρεάζονται τόσο από τις μεταβολές βάρους. Στην μοτοσυκλέτα, κάθε λάθος κίνηση του γκαζιού, έχει δραματικές συνέπειες. Είμαστε περίεργοι να δούμε πως θα καταφέρει ο αντίχειρας να πιέζει όσο χρειάζεται την σκανδάλη για να το καταφέρει αυτό.

Περισσότερο μπορούμε να βρούμε εφαρμογή του συστήματος για ιατρικούς λόγους (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, κλπ), μιας και ακόμη και ο τομέας της ξεκούρασης, καλύπτεται με τα Cruise Control που διαθέτουν οι σύγχρονες τουριστικές μοτοσυκλέτες, ή με τα αξεσουάρ που τοποθετούνται στο grip, και το κρατάει η παλάμη στο σημείο που επιθυμούμε. Προς το παρόν, το σύστημα της Inoveli που ονομάζεται FV01 είναι διαθέσιμο μόνο για μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούν ντίζες στο γκάζι, και κοστίζει 230 δολάρια στην Αμερική, ενώ αναμένεται η μικρή γαλλική εταιρία να παρουσιάσει και ένα σύστημα που να συνεργάζεται με ηλεκτρονικό γκάζι ride-by-wire.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Μαρτίου 2014 22:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τεχνικό ελαστικά – Airless tires Τεχνικό - ΚΤΜ Cornering Light »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon