.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 13:26

Τεχνικό - ΚΤΜ Cornering Light

 

Στο νέο 1290 Super Adventure

 

 

Ένα νέο σύστημα εφαρμόζει η KTM στο νέο 1290 Super Adventure που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Το σύστημα ονομάζεται Cornering Light και το έχουμε συναντήσει αρχικά στα αυτοκίνητα Citroen της δεκαετίας του ‘60 – ’70, γνωστότερα ως “βάτραχοι”. Πλέον κάποια αυτοκίνητα χρησιμοποιούν τέτοιο σύστημα που επιτρέπει στα φώτα να ακολουθούν την πορεία του αυτοκίνητου ανάλογα με το στρίψιμο του τιμονιού, φωτίζοντας τις νεκρές γωνίες.

Στις μοτοσυκλέτες όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, μιας και καθώς η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει, τα φώτα ταυτόχρονα κατεβαίνουν χαμηλότερα στο εσωτερικό της στροφής, άρα δεν αρκεί απλά να στρίβουν προς τα μέσα για να φωτίσουν τις νεκρές γωνίες.
Επίσης, ένα τέτοιο σύστημα θα φόρτωνε με περιττό βάρος το μπροστινό τμήμα της μοτοσυκλέτας, σημείο στο οποίο βρίσκεται ο άξονας στήριξης και στροφής της, όπου θέλουμε γενικά να διατηρήσουμε χαμηλά το βάρος.
Το σύστημα της KTM με την ονομασία cornering light είναι πιο προχωρημένο αφού χρησιμοποιεί διαφορετικούς προβολείς LED για τον φωτισμό κάθε πλευράς, διατηρώντας αυτούσιο το σταθερό σύστημα φωτισμού που διαθέτει η μοτοσυκλέτα.

}Κάθε σύστημα διαθέτει έναν ανακλαστήρα και τρεις λάμπες LED σε διαφορετικές θέσεις που ενεργοποιούνται ανάλογα με την γωνία που πρέπει να φωτίσουν.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αισθητήρας κλίσης που δίνει οδηγίες για την ενεργοποίηση, αλά 10 μοίρες κλίσης. Οδηγώντας σε μία στροφή, η πρώτη λάμπα ενεργοποιείται στις 10°, η δεύτερη ανάβει στις 20° και η τρίτη στις 30°. Οπότε, όσο πλαγιάζει η μοτοσυκλέτα προς μία κατεύθυνση, τόσο ανάβουν οι λάμπες εκείνης της πλευράς, ώστε να φωτίζεται πάντα το κενό που μένει σκοτεινό σε μία μοτοσυκλέτα με κλασικό φωτισμό. Παράλληλα, οι λάμπες από την αντίθετη πλευρά, παραμένουν σβηστές.

Το νέο σύστημα Cornering Light του επίσης νέου 1290 Super Adventure είναι ένα έξυπνο και πρακτικό σύστημα το οποίο φροντίζει πάντα να είναι φωτισμένος σε οριζόντιο επίπεδο ο δρόμος, ανεξάρτητα με το πλάγιασμα, ανάλογα με την στροφή που θα στρίβει εκείνη τη στιγμή η μοτοσυκλέτα. Το βάρος του συστήματος δεν είναι άξιο αναφοράς αφού είναι το ίδιο με αυτό που προσθέτουν οι προβολείς ομίχλης που διαθέτουν οι περισσότερες Adventure μοτοσυκλέτες, αφού δεν υπάρχει μηχανισμός που να τους κινεί.

Είναι άγνωστο αν αυτό το σύστημα θα είναι διαθέσιμο και για άλλα μοντέλα της KTM ή για μοντέλα άλλων εταιριών, πάντως αυτό είναι πολύ πιθανό, μιας και απαιτούνται τα ειδικά αυτά προβολάκια - σε διαφορετική σχεδίαση προφανώς για κάθε μοντέλο, αλλά και οι αισθητήρες και το λογισμικό, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 14:10

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon