.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 14:30

Triumph TE-1 - Φόρτιση μπαταρίας από 0-80% σε 20 λεπτά μόνο!

Μέσα στο 2021 η Triumph είχε παρουσιάσει την επερχόμενη ηλεκτρική γυμνή μοτοσυκλέτα παραγωγής TE-1, με εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά. Αυτό που μας είχε διαφύγει ήταν το δελτίο τύπου της Williams Advanced Engineering που έδινε εντυπωσιακά στοιχεία για τον χρόνο φόρτισης της μπαταρίας της TE-1!

Στις 23 Μαρτίου λοιπόν, η Williams Advanced Engineering είχε δώσει στη δημοσιότητα, παράλληλα με την Triumph ένα δελτίο τύπου για τη συνεργασία των 2 εταιρειών όσον αφορά στην προηγμένη μπαταρία της ηλεκτρικής TE-1.

Κι αν η Triumph δεν έδινε πολλά στοιχεία για τη μπαταρία της TE-1, η WAE αναφερόταν αποκλειστικά στη μπαταρία, κάνοντας λόγο για θεαματικά χαμηλούς χρόνους φόρτισης που θα φέρουν τα πάνω κάτω στις ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες!

Στο δελτίο τύπου της WAE βρίσκουμε τις συνήθεις μεγαλόσχημες δηλώσεις για “νέα στάνταρ στις επιδόσεις ηλεκτρικών μοτοσυκλετών”, “κορυφαία απόδοση για την κατηγορία”, “κορυφαίους χρόνους φόρτισης”, “πρωτάκουστη αυτονομία” κ.α.

Δίπλα όμως στις παραπάνω δηλώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις δεν μεταφράζονται σε ουσία, έχουμε α) το βαρύ όνομα της WAE και β) τα πρώτα νούμερα για χρόνους φόρτισης. Σε συνδυασμό τα 2 αυτά στοιχεία μας… κούνησαν το μυαλό.

williams advanced engineering

Μιλάμε για μια εταιρεία που παρείχε μπαταρίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIA Formula E για το 2014, ενώ τώρα θα προμηθεύσει τις Gen3 μπαταρίες της στην ηλεκτρική F1 για τις σεζόν 2022-23.

Περνώντας στα νούμερα των χρόνων φόρτισης, όταν για παράδειγμα οι premium ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της εποχής μας, απαιτούν απαιτούν 40 (Energica) και 45 λεπτά (LiveWire) για φόρτιση από 0-80% με τη χρήση ταχυφορτιστή, η Williams κάνει λόγο για λιγότερα από 20 λεπτά στην περίπτωση της Triumph TE-1! Και κάπως έτσι κόβεται ξαφνικά… στη μέση ο απαιτούμενος χρόνος φόρτισης της ηλεκτρικής μας μοτοσυκλέτας. Και αυτό ΑΝ απαιτείται η χρήση ταχυφορτιστή για τα 20 αυτά λεπτά (δεν διευκρινίζεται). Αν δεν απαιτείται ταχυφορτιστής, τότε μιλάμε για 20 λεπτά απέναντι στις... 2-4 ώρες του ανταγωνισμού!

Triumph TE 1 Williams battery 00001

Τα πλεονεκτήματα των νέων μπαταριών της TE-1 συνεχίζονται με την σταθερή απόδοση στη μέγιστη δύναμη του μοτέρ, και στο πρωτοποριακό λογισμικό διαχείρισης της μπαταρίας που συνδέει με καλύτερο τρόπο την απόδοση του κινητήρα με την απόδοση της μπαταρίας.

Η WAE διατείνεται πως στο δεύτερο στάδιο δοκιμών οι επιδόσεις της μπαταρίας της TE-1 ξεπερνούν εκείνες οποιασδήποτε τρέχουσας τεχνολογίας, όσον αφορά σε δύναμη και πυκνότητα ενέργειας.

Triumph TE 1 Williams battery 00004

Η νέα μπαταρία θα παρέχει μέγιστη ιπποδύναμη 170 kW (228 hp!), συνεχής απόδοση 90 kW (120 hp) και χωρητικότητα 15kWh. Αυτό θα επιτρέπει στην ΤΕ-1 να αποδίδει 130 kW (174.3 hp) μέγιστης απόδοσης και 80 kW (107.3 hp) συνεχούς απόδοσης.

Το σύστημα των 360 Volt θα επιτρέπει όπως προαναφέραμε φόρτιση από το 0 στο 80% σε λιγότερα από 20 λεπτά, νούμερο ανήκουστο για τα σημερινά δεδομένα.

nyobolt bat 00003

Ωραία όλα τα παραπάνω, όμως η WAE δεν μας δίνει αναλυτικά στοιχεία για τον τύπο της μπαταρίας της ΤΕ-1. Εμείς πάντως, μέσα στα τελευταία δελτία τύπου της Williams, ξεχωρίσαμε εκείνο που κάνει λόγο για τη σύναψη συμφωνίας της WAE με την εταιρεία Nyobolt, που έχει τα δικαιώματα για ένα επαναστατικό ανόδιο από νιόβιο. Το συγκεκριμένο ανόδιο έχει σχεδιαστεί από την Clare Grey, κορυφαία επιστήμονα χημείας με ειδίκευση στις μπαταρίες, του Πανεπιστημίου του Cambridge. Ίσως λοιπόν το μυστικό της WAE να κρύβεται σε αυτό το ανόδιο, κάτι που όμως δεν αναφέρεται στο επίσημο δελτίο τύπου.

Όπως και να έχει, όταν με το καλό το TE-1 φτάσει στους dealer, το πιθανότερο μέσα στο 2023, θα δούμε θεαματική βελτίωση στους χρόνους φόρτισης, που μέχρι στιγμής παραμένουν μαζί με την αυτονομία και το μεγάλο βάρος τα αδύναμα σημεία των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 15:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon