.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 11:29

Τεχνική Παρουσίαση KTM - Η νέα γενιά ημί-ενεργητικών αναρτήσεων WP APEX

Οι μέρες που μια μεζούρα, μερικά εργαλεία ή μια επίσκεψη σε έναν μηχανικό ειδικευμένο στις αναρτήσεις ήταν απαραίτητα ώστε να ρυθμίσει κάποιος ιδανικά τις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας του, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, σύμφωνα με την ΚΤΜ, στο δελτίο τύπου της για τη νέα γενιά ημί-ενεργητικών αναρτήσεων WP APEX.

ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ

Μέσα από τη μεγάλη TFT έγχρωμη οθόνη της KTM 1290 Super Adventure S του 2021, ή της επερχόμενης KTM 1290 Super Duke R Evo του 2022, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει και να ρυθμίσει τις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις WP APEX με μερικά κλικ των κουμπιών στο γκριπ της μοτοσυκλέτας.

Ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει το ύψος, την απόκριση και τη γενική συμπεριφορά για βέλτιστη συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες και σε όλους τους δρόμους, με τις αλλαγές να συνοδεύονται στην οθόνη από χρήσιμες γραφικές απεικονίσεις που εξηγούν το πώς επενεργεί κάθε mode και επιλογή στη μοτοσυκλέτα. Είναι ένα ακόμα σημάδι των αρχών εξέλιξης και πολυχρηστικότητας της ΚΤΜ στις STREET μοτοσυκλέτες της φίρμας, όπου όλη η διαδικασία είναι πανεύκολη για τους αρχάριους και αρκετά λεπτομερής / επεξηγηματική ακόμα και για τους πιο έμπειρους.

Το τελευταίο σύστημα ημί-ενεργητικών αναρτήσεων SAT της ΚΤΜ προσφέρει τρία modes αποσβέσεων -COMFORT, STREET, και SPORT-, με προκαθορισμένα επίπεδα απόσβεσης επαναφοράς και συμπίεσης, αναλόγως με τις συνθήκες οδήγησης. Επιπλέον, η προφόρτιση ελατηρίου στο πίσω αμορτισέρ μπορεί να ρυθμιστεί σε 10 στάδια, από το 0 έως το 100%.

Όσοι αγοράσουν το προαιρετικό SUSPENSION PRO πακέτο, θα έχουν τη δυνατότητα ακόμα περισσότερων επιλογών με τρία πρόσθετα modes: TRACK, AUTO και ADVANCED, σε μια μοτοσυκλέτα που παρακαλά για γρήγορη οδήγηση στην άσφαλτο.

Υπάρχει επίσης το OFFROAD (αντί για το TRACK), για την KTM 1290 Super Adventure S. Η ποιότητα του συστήματος σημαίνει πως το SAT σύστημα θα χρησιμοποιεί τις ακαριαία προσλαμβανόμενες αδρανειακές ενδείξεις της μονάδας IMU 6 αξόνων της μοτοσυκλέτας, της μονάδας ελέγχου των αναρτήσεων και τις ενδείξεις αρκετών ακόμα αισθητήρων, ανταποκρινόμενο άμεσα και γλυκά στις απαιτήσεις του αναβάτη στο mode AUTO. Στο ADVANCED η μοτοσυκλέτα επιτρέπει στον αναβάτη να ρυθμίσει τις αποσβέσεις εμπρός-πίσω σε 8 ακόμα επίπεδα μέσω της οθόνης TFT.

Το SUSPENSION PRO παρέχει 3 mode ρύθμισης της προφόρτισης, τα LOW, STANDARD και HIGH. Οι αναρτήσεις λαμβάνουν υπόψη τους το βάρος του αναβάτη, την ύπαρξη συνεπιβάτη ή / και αποσκευών, και ρυθμίζουν αυτόματα την προφόρτιση. Επίσης αλλάζουν βολικά μεταξύ τριών ρυθμίσεων τη γεωμετρία. STANDARD, ουδέτερη και ισορροπημένη. LOW, λιγότερο επιθετική και χαλαρή. HIGH περισσότερο επιθετική, φορτίζοντας τον μπροστινό τροχό σε μια επιθετική ρύθμιση, με ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία.

Η δυνατότητα της τεχνολογίας να κάνει τους δικούς της υπολογισμούς και τις δικές της ρυθμίσεις, είναι ένα εμφανές cool χαρακτηριστικό του νέου πακέτου SAT. Όλες οι αλλαγές μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της βόλτας, την ώρα που ο αναβάτης είναι στη σέλα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό διαθέσιμο στο SUSPENSION PRO πακέτο είναι η λειτουργία αντί-βύθισης. Κρατά τη μπροστινή ανάρτηση ψηλά για σταθερότητα, και βελτιώνει την άνεση του συνεπιβάτη στο φρενάρισμα. Όταν οι αναβάτες ζήσουν την εμπειρία του πακέτου SAT, η KTM υποστηρίζει πως θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν στις συμβατικές αναρτήσεις.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Η ΚΤΜ έχει πετύχει τις συγκεκριμένες παραμέτρους στο σύστημα SAT της χάρη σε νέες μαγνητικές βαλβίδες, νέο προγραμματισμό και χάρη στη βελτίωση του 6D αισθητήρα (IMU) και των αισθητήρων αποσβέσεων, σε συνεργασία με την τελευταία γενιά των αναρτήσεων της WP με το 48άρι ανάποδο πιρούνι και το υδραυλικό πίσω αμορτισέρ.

H συγκεκριμένη τεχνολογία μεταφέρει τα ευαίσθητα δεδομένα που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια των αισθητήρων από τον δρόμο ή το μονοπάτι, κατευθείαν στην καρδιά της μονάδας ελέγχου των αναρτήσεων, και η μοτοσυκλέτα αυτορρυθμίζεται ακαριαία, αναλόγως τόσο των συνθηκών όσο και των προτιμήσεων του αναβάτη.

Εστιάζοντας στο hardware, το WP APEX SAT πιρούνι διαθέτει περισσότερη “συμβατική” απόσβεση, αλλά με όλα τα πλεονεκτήματα του εύρους που προσφέρει μια ηλεκτρική βαλβίδα. Αυτό έγινε δυνατόν χάρη σε ένα νέο design που επιτρέπει ταχύτερη μετάδοση των σημάτων και την χρήση πιο αποτελεσματικών αισθητήρων διαφοροποίησης παλμού-πλάτους. Ναι, η τελευταία αυτή παράγραφος είναι αρκετά δυσνόητη, και θα θέλαμε λεπτομερέστερη επεξήγηση από την ΚΤΜ.

Το WP APEX SAT πίσω αμορτισέρ αλλάζει διαδρομή από τα 140 στα 200 mm αναλόγως το μοντέλο της ΚΤΜ στο οποίο χρησιμοποιείται, και έχει κατασκευή σώματος λαδιού / αερίου.

Ένας ακόμη νέος αισθητήρας βελτιστοποιεί την ρύθμιση προφόρτισης του αναβάτη, που είναι σημείο-κλειδί για τη ρύθμιση του sag και της γεωμετρίας.

Η τελευταία γενιά του πακέτου SAT της ΚΤΜ, επέτρεψε στη φίρμα να θέσει για μια ακόμη φορά τον πήχη για τις αναρτήσεις μοτοσυκλετών. Η ΚΤΜ μπόρεσε έτσι να αναζωογονήσει τον δεσμό μεταξύ της αίσθησης ισχύος, ροπής και κρατήματος σε 2 τροχούς, με ραφινάρισμα και έλεγχο αιχμής. Ευκολότερα; Καλύτερα; Η ΚΤΜ δεν προτίθεται να σταματήσει εδώ, με το event “Naked November” να πλησιάζει, στο οποίο θα τη δούμε να παρουσιάζει 2 νέα μοντέλα που θα συνδυάζουν την κτηνώδη ισχύ του μεγάλου V-2 της εταιρείας με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon