.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 10:18

KTM 1290 Super Duke R Evo 2022 - Με ημί-ενεργητικές αναρτήσεις

Η ΚΤΜ παρουσίασε το νέο 1290 Super Duke R Evo 2022, με τον μεγάλο Δούκα να δέχεται για πρώτη φορά ημί-ενεργητικές αναρτήσεις WP APEX, και μάλιστα 2ης γενιάς, στη νέα του έκδοση. Παράλληλα, οι Αυστριακοί προχώρησαν σε μερικές ακόμα αλλαγές, κυρίως στα ηλεκτρονικά, τόσο στο Evo όσο και στη βασική έκδοση της μοτοσυκλέτας.

Ημί-ενεργητικές αναρτήσεις έχουμε δει να φορά το 1290 Super Duke GT, όχι όμως και το R που μέχρι και το 2021 διέθετε συμβατικό πιρούνι και αντίστοιχο αμορτισέρ πίσω.

Το 1290 Super Duke R Evo έρχεται λοιπόν με τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις WP APEX νέας γενιάς στον στάνταρ εξοπλισμό του, και λανσάρεται από την ΚΤΜ ως η premium έκδοση της οικογένειας. Μια κίνηση ανάλογη με του ανταγωνισμού που διαθέτει ηλεκτρονικές αναρτήσεις στις premium εκδόσεις των γυμνών fighter μοτοσυκλετών του -βλ. Ducati Streetfighter V4 (στην έκδοση S), Aprilia Tuono V4 1100 (στην έκδοση Factory), κ.α.

Με τη νέα τεχνολογία ημί-ενεργητικών αναρτήσεων (Semi-Active Technology (SAT)), το Evo αλλάζει ακαριαία ρυθμίσεις σε πιρούνι και αμορτισέρ για βέλτιστη λειτουργία σε κάθε συνθήκη.

Παράλληλα, ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει το γενικό setup των αναρτήσεων με 3 modes αποσβέσεων - COMFORT, STREET, SPORT - στον στάνταρ εξοπλισμό.

Επιπρόσθετα, η προφόρτιση του ελατηρίου της πίσω ανάρτησης μπορεί να ρυθμιστεί από το μενού της TFT έγχρωμης οθόνης σε εύρος 20 mm, και σε 10 θέσεις.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό θα βρείτε και το πακέτο SUSPENSION PRO, που προσφέρει τρία ακόμα mode αποσβέσεων, και συγκεκριμένα τα TRACK, ADVANCED, και AUTO.

TRACK – Παρέχει τις πιο σφιχτές αποσβέσεις, για ιδανική συμπεριφορά σε track days.

ADVANCED – Επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέξει το επίπεδο των αποσβέσεων για πιρούνι και αμορτισέρ από το 1 έως το 8. Ιδανικό για αναβάτες που ψάχνονται για την τέλεια ρύθμιση, και θέλουν να φέρουν τη μοτοσυκλέτα ακριβώς στα μέτρα τους.

AUTO – Το πιο έξυπνο mode από τα τρία, ικανό να καταλαβαίνει διαφορετικά στιλ οδήγησης και να προσαρμόζει αυτόματα τις αποσβέσεις των αναρτήσεων, σε πιο μαλακές όταν οδηγείτε για παράδειγμα στην πόλη, και σε πιο σκληρές όταν οδηγείτε επιθετικά σε κάποιον ορεινό δρόμο. Η αλλαγή γίνεται ακαριαία δίχως ο αναβάτης να την καταλαβαίνει.

Το πακέτο SUSPENSION PRO παρέχει επίσης τρία επίπεδα ρυθμίσεων της προφόρτισης, αλλάζοντας την ισορροπία και γεωμετρία της μοτοσυκλέτας, LOW, STANDARD, και HIGH.

Για παράδειγμα, οι αναρτήσεις μπορούν να ρυθμίσουν την προφόρτιση αυτόματα ανάλογα με το βάρος του αναβάτη και να δημιουργήσουν 3 ξεχωριστές γεωμετρίες.

- AUTO-STANDARD: ουδέτερη και ισορροπημένη γεωμετρία
- AUTO-LOW: χαλαρή, λιγότερο επιθετική, πιο άνετη γεωμετρία με χαμηλότερο ύψος σέλας
- AUTO-HIGH: επιθετική, ευέλικτη γεωμετρία για πίστα, με πιο φορτισμένο μπροστινό

Ένα ακόμη προαιρετικό χαρακτηριστικό στο πακέτο SUSPENSION PRO είναι μια ρύθμιση αντί-βύθισης που κρατά την μπροστινή ανάρτηση σε έκταση κατά το σκληρό φρενάρισμα. Κι όπως τα περισσότερα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά, μπορεί να απενεργοποιηθεί αν έτσι θέλετε.
Τόσο το 1290 Super Duke R, όσο και το 1290 Super Duke R Evo, συνεχίζουν να φέρουν τρία riding modes στον στάνταρ εξοπλισμό (RAIN, STRET, SPORT), και 2 ακόμη στον προαιρετικό εξοπλισμό (TRACK, PERFORMANCE), αλλάζοντας τις ρυθμίσεις κινητήρα και ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Η απόκριση στο γκάζι βελτιώνεται για το 2022 και στις 2 μοτοσυκλέτες, με νέα γκαζιέρα μικρότερης διαδρομής κατά 7 μοίρες, στις 65 συνολικά. Το KTM R&D εξέλιξε αυτή τη λύση όχι μόνο για να προσφέρει πιο γρήγορη αίσθηση στο γκάζι και με καλύτερη απόκριση, αλλά και για να μειώσει τη γωνία του καρπού του αναβάτη και το χαμήλωμα του αγκώνα στο τέρμα γκάζι.

H απόδοση παραμένει απαράλλαχτη στους 180 hp και στα 14,2 κιλά ροπής, με την ΚΤΜ να μην έχει προχωρήσει σε αλλαγές ούτε στα μηχανικά μέρη για το 2022, ούτε στα περιφερειακά, αλλά ούτε και στην εμφάνιση, πέρα από τα νέα χρώματα.

Ένας γνώριμος μπλε-πορτοκαλί συνδυασμός συνοδεύεται για το 2022 από έναν νέο πορτοκαλί-ασημί συνδυασμό.

Φυσικά η ΚΤΜ διαθέτει μια εκτενή σειρά έξτρα αξεσουάρ για τα 2 μεγάλα streetfighter μοντέλα της, αλλά και μια συλλογή PowerWear εξοπλισμού γι ατον αναβάτη.

Το 1290 Super Duke R Evo και το 1290 Super Duke R αναμένονται στους dealer της ΚΤΜ από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 10:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon