.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 13:40

Ducati Multistrada 1260 Enduro 2019 - Τεχνική ανάλυση

Νέα επίπεδα ευκολίας

Του Τάκη Μανιάτη

Ευκολότερη, χαμηλότερη, βολικότερη για τον μέσο αναβάτη. Αυτό ήθελε να πετύχει η Ducati με τη νέα Multistrada 1260 Enduro του 2019 και απ' ότι φαίνεται, το πέτυχε!

Η νέα Multistrada 1260 Enduro παρουσιάστηκε στο κοινό με αλλαγές που έχουν ως στόχο να την κάνουν ευκολότερη σε κάθε της πτυχή.

ducati multistrada 1260 enduro tech 35

Η Ducati, ξεκίνησε τις αλλαγές από τη θέση οδήγησης, τοποθετώντας ένα χαμηλότερο κατά 3cm τιμόνι, και χαμηλότερα κατά 10 χιλιοστά τα ελαστικά παρεμβύσματα των μαρσπιέ. Στόχος η εύκολη προσαρμογή κάθε ύψους αναβάτη, γεγονός στο οποίο συμβάλει και η σέλα με μειωμένο ύψος στα 860mm (-10mm) αλλά και η δυνατότητα επιλογής από τα αξεσουάρ, ακόμη χαμηλότερης στα 840mm ή και ψηλότερης, στα 880mm για τους πιο ψηλούς αναβάτες.

ducati multistrada 1260 enduro tech 33

Οι αναρτήσεις, διαθέτουν πλέον νέες εσωτερικές ρυθμίσεις και μειωμένη διαδρομή κατά 15 χιλιοστά, μπροστά και πίσω, φτάνοντας στα 185mm διαδρομής.

Το σύστημα Skyhook των αναρτήσεων ονομάζεται Suspension Evo (DSS) και προέρχεται από το Multistrada 1260s του 2018. Το σύστημα διαθέτει νέες επιλογές ρυθμίσεων που εμφανίζονται με νέο layout στην επίσης νέα οθόνη TFT 5 ιντσών, δίνοντας στον αναβάτη την δυνατότητα να ρυθμίσει κατά βούληση κάθε ανάρτηση ξεχωριστά.

ducati multistrada 1260 enduro tech 30

Εκτός από τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που διαθέτουν τα τέσσερα modes του κινητήρα (Touring, Sport, Enduro, Urban), ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει ξεχωριστά κάθε ανάρτηση, σε μία κλίμακα από το Softest έως το Hardest, αλλά και την προφόρτιση των ελατηρίων, από το 1 έως το 20 (μαλακό - σκληρό), διαμορφώνοντας ουσιαστικά τις αναρτήσεις ακριβώς στα μέτρα του!

ducati multistrada 1260 enduro tech 25

Κάθε ρύθμιση εμφανίζεται με νέο τρόπο στην οθόνη δείχνοντας και τη διαφορά που θα κάνει στην οδήγηση, ενώ το ίδιο ισχύει και στις ξεχωριστές ρυθμίσεις του Traction Control (8 επίπεδα) και Wheelie Control (8 επίπεδα) και στο ABS (3 επίπεδα).

ducati multistrada 1260 enduro tech 20

Στο τελευταίο, υπάρχει ρύθμιση off road που αφαιρεί τελείως το ABS από τον πίσω τροχό για έλεγχο στο χώμα, ενώ ελαχιστοποιεί την λειτουργία του στον μπροστινό τροχό, χωρίς όμως να το αφαιρεί τελείως.

ducati multistrada 1260 enduro tech 18

Τα φρένα προέρχονται από το Multistrada s και αφορούν σε δύο monobloc M4 τετραέμβολες δαγκάνες μπροστά με δίσκους 320 χιλιοστών, και δαγκάνα δύο εμβόλων σε δίσκο διαμέτρου 265mm, αμφότερα της Brembo.

ducati multistrada 1260 enduro tech 15

Η νέα Multistrada 1260 Enduro διαθέτει και κοντή ζελατίνα για οδήγηση off road, ενώ η στάνταρ ζελατίνα της μοτοσυκλέτας είναι ρυθμιζόμενη εύκολα με το χέρι, όπως και προηγουμένως.

Οι ακτινωτοί τροχοί παραμένουν 19/17 ιντσών αλλά έχουν νέα σχεδίαση και είναι ελαφρύτεροι, ενώ χρησιμοποιούν ελαστικά της Pirelli, Scorpion Trail II - η Ducati έχει ομολογκάρει την μοτοσυκλέτα και για τα χωμάτινα Pirelli Scorpion Rally επίσης. Παράλληλα, έχει αυξηθεί το βάρος που μπορεί να μεταφέρει η μοτοσυκλέτα κατά 20 κιλά, στα 231kg.

ducati multistrada 1260 enduro tech 16

Ο κινητήρας προέρχεται από την νέα Multistrada 1260s και έχει αυξημένη χωρητικότητα στα 1262cc, με απόδοση που φτάνει στους 158 ίππους και ροπή στα 13 χιλιόγραμμα, ενώ καλύπτει τις προδιαγραφές Euro4. Το πιο σημαντικό σε αυτόν είναι ότι η ροπή του από τις 3.000 σ.α.λ. έως τις 8.000σ.α.λ. παρουσιάζεται αυξημένη κατά 70%, σε σχέση με τον κινητήρα του προηγούμενου Multistrada 1200 Enduro! 

ducati multistrada 1260 enduro tech 14

Σε σχέση με το Multistrada, διαθέτει κοντύντερες (1η και 6η) σχέσεις ταχυτήτων, ενώ παραμένει το DQS - Ducati Quick Shift το οποίο λειτουργεί και για ανέβασμα, και για κατέβασμα ταχυτήτων. Αξιοπρόσεκτα είναι τα διαστήματα service που συστήνει ο κατασκευαστής στα 30.000 χιλιόμετρα, και η αλλαγή λαδιού στα 15.000χλμ.!

Η σχεδίαση της νέα Multistrada 1260 Enduro παραμένει ίδια με νέα γραφικά «1260» στο πλάι του 30άλιτρου ρεζερβουάρ, που δείχνουν την μοτοσυκλέτα πιο λεπτή.

ducati multistrada 1260 enduro tech2 7

Στα ηλεκτρονικά συστήματα παραμένουν το σύστημα 6-axis της Bosch, το Cornering ABS της ίδιας εταιρίας, τα Cornering Lights, και τα αυτόματα στο σβήσιμο, φλας.

Η Ducati έχει δημιουργήσει μία εφαρμογή που ονομάζει Ducati Link, στην οποία ο αναβάτης μπορεί να "φορτώσει" διαδρομή και να βλέπει δεδομένα του ταξιδιού όπως ταχύτητα, κλίση στις στροφές, μέγιστα χιλιόμετρα κ.α., από την μοτοσυκλέτα του, στο κινητό του -αλλά και αντίστροφα.

ducati multistrada 1260 enduro tech 1

Ένα πλήρες πακέτο αξεσουάρ είναι έτοιμο για τον αναβάτη περιπέτειας, με αλουμινένιες πλαϊνές βαλίτσες της Touratech 45 και 40 λίτρων, με ειδικά σχεδιασμένες βάσεις, αλλά και Top Case 38 λίτρων της ίδιας εταιρίας.

Υπάρχουν έτοιμα πακέτα εξοπλισμού, ανάλογα τις ανάγκες του κάθε αναβάτη.

Το Touring Pack, περιλαμβάνει τις αλουμινένιες πλαϊνές βαλίτσες, θερμαινόμενα γκριπ, και τσαντάκι τιμονιού. Το Urban Pack περιλαμβάνει αλουμινένια κεντρική βαλίτσα, τσάντα ρεζερβουάρ μαζί με την βάση, και πρίζα USB.

Το Enduro Pack, περιλαμβάνει πλαϊνά προστατευτικά κάγκελα, προστατευτικό για το ψυγείο, LED προβολάκια, προστατευτικό πίσω φρένου και αλυσίδας.

Το Sport Pack, περιλαμβάνει εξάτμιση της Termignoni, LED φλας, και κάλυμμα τρόμπας νερού από Billet αλουμίνιο.

ducati multistrada 1260 enduro tech2 15

Για τους πιο απαιτητικούς, εκτός από την εξάτμιση της Termignoni που πωλείται και εκτός πακέτου, υπάρχουν πολλά αλουμινένια και carbon εξαρτήματα, ψηλότερες ζελατίνες, αλλά και αισθητήρες πίεσης ελαστικών. 

Και για τον αναβάτη της νέας Multistrada 1260 Enduro, η Ducati διαθέτει νέο jacket και παντελόνι στα χρώματα της νέας μοτοσυκλέτας, με την ονομασία Atacama, κατασκευασμένα από την Spidi.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 13:40

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon