.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2011 09:55

Τεχνικό – Honda Dual Clutch Transmission + video

 

Αναλύουμε το κιβώτιο 2ης γενιάς

 

 

 


Πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι στο VFR1200 και το DCT  (Dual Clutch Transmisiion) της Honda βρίσκεται ήδη στη δεύτερη γενιά εξέλιξής του, στο maxi scooter Integra, αλλά και στα αναμενόμενα naked και Adventure. Εδώ, η Honda παρουσιάζει μια επεξήγηση αυτής της τεχνολογίας.

Ο ρόλος του συμπλέκτη και της μετάδοσης


Όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται εν κινήσει, η δύναμη που δημιουργείται από την καύση του μείγματος μεταφέρεται στον συμπλέκτη και στο κιβώτιο μετάδοσης, προκειμένου να δώσουν ώθηση στον πίσω τροχό. Στους συμβατικούς κινητήρες, είναι γνωστό πως η δύναμη που δημιουργείται από την ανάφλεξη, μεταλλάσσεται σε κινητήρια δύναμη. Ο συμπλέκτης ανακόπτει και επανασυνδέει αυτή την κυκλική κίνηση στη μετάδοση. Ο συμπλέκτης παίζει ρόλο κατά την εκκίνηση της μοτοσυκλέτας και κατά το σταμάτημα, καθώς και όταν αλλάζουμε ταχύτητες. Το κιβώτιο μετάδοσης επίσης έχει μια σειρά από ταχύτητες με τις οποίες αλλάζει αυτή τη σχέση ώστε να αξιοποιεί αυτή την δύναμη που φτάνει σε αυτό.

Dual Clutch Transmission


Το DCT είναι η νέα γενιά μετάδοσης. Υπόσχεται μέγιστο έλεγχο κατά την αλλαγή των ταχυτήτων, υπό όλες τις συνθήκες, χωρίς την αίσθηση της συμβατικής αλλαγής (manual transmission). Η πρώτη εφαρμογή αυτής της νέας τεχνολογίας στις μοτοσυκλέτες παραγωγής, έγινε το 2009 από τη Honda, στο VFR1200F.
Στους συμβατικούς κινητήρες, ο αναβάτης, προκειμένου να αλλάξει ταχύτητα, θα πρέπει να κάνει χρήση του συμπλέκτη και του γκαζιού προκειμένου να ανακόψει τον κύκλο λειτουργίας του κινητήρα. Το DCT έχει δύο συμπλέκτες, οι οποίοι συνδέουν και αποσυνδέουν ταυτόχρονα, χωρίς διακοπή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η αλλαγή της ταχύτητας να μην διακόπτει την δυναμική της οδήγησης.
Στους συμβατικούς κινητήρες, η αλλαγή ταχυτήτων δίνει αυτή την περίεργη αίσθηση της υποτονικής επιτάχυνσης που παρουσιάζεται τη στιγμή της αλλαγής από σχέση σε σχέση. Σε αντίθεση, το DCT επιτρέπει στον αναβάτη να επιταχύνει άμεσα και ομαλά. Οι δύο συμπλέκτες του DCT αντιστοιχούν στις ταχύτητες με μονό και με ζυγό αριθμό. Ο συμπλέκτης Α για την 1η, 3η και 5η και ο συμπλέκτης Β για τη 2η, 4η και 6η.

Άμεση αλλαγή σχέσεων, άνεση στην οδήγηση

Στην 1η ταχύτητα, ο συμπλέκτης Α συνδέεται και μεταδίδει τη ώθηση και ο Β είναι αποσυνδεδεμένος, κρατώντας τις υπόλοιπες ταχύτητες στη νεκρά. Αλλάζοντας τώρα ταχύτητα και βάζοντας 2η, ο συμπλέκτης Β συνδέει και αποσυνδέεται ο Α, θέτοντας τις ταχύτητες με τις οποίες είναι συνδεδεμένος στη νεκρά. Με αυτό τον τρόπο, καθώς δεν μεσολαβεί διακοπή κατά τη χρήση του ενός ή του άλλου συμπλέκτη, η αλλαγή στην ταχύτητα γίνεται απολύτως αβίαστα, χωρίς να το αισθάνεται αυτό ούτε ο κινητήρας αλλά ούτε ο αναβάτης, αλλά το βασικότερο, χωρίς να διακόπτεται και στο ελάχιστο η μετάδοση της δύναμης. Το DCT της Honda βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις ανάγκες του αναβάτη, προσφέροντας:

1.    Άμεση και γρήγορη αλλαγή ταχυτήτων
2.    Σπορ αίσθηση οδήγησης, νέας γενιάς.
3.    Άνεση στην οδήγηση

Φωτογραφίες


Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαϊος 2017 15:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τεχνικό - BMW Motorrad Dynamic Damping Control Τεχνικό – Ανάρτηση HTS »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon