.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 23:25

Τεχνικό - BMW Motorrad Dynamic Damping Control

 

Ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες / "σκεπτόμενες" αναρτήσεις

 

 


H BMW εργάζεται πάνω στις νέας γενιάς αναρτήσεις και στην έκθεση «2011 BMW Motorrad Innovation Day» παρουσίασε τη νέα τεχνολογία του Dynamic Damping Control (DDC). H επαναστατική αυτή τεχνολογία στην ηλεκτρονική ρύθμιση των αναρτήσεων ESA & ESA II, δεν επιτρέπει απλώς στο χρήστη να ρυθμίζει εν κινήσει τη συμπίεση, την επαναφορά και την προφόρτιση των ελατηρίων, αλλά επιτυγχάνει την απόλυτη προσαρμογή στις συνθήκες οδήγησης, μέσω κομπιούτερ και αυτόματων ρυθμίσεων.  

Ένα βήμα μπροστά

Στο παρελθόν, το σύστημα ESA II της BMW αποτέλεσε πεδίο αντιγραφών από άλλες κατασκευάστριες εταιρείες, με ίσως πιο χαρακτηριστική τη Ducati Multistrada 1200, μια μοτοσυκλέτα που λανσαρίστηκε ως «τέσσερις μοτοσυκλέτες σε μία», λόγω των διαφορετικών ρυθμίσεων που προσφέρει στην διαχείριση της δύναμης του κινητήρα αλλά και στη ρύθμιση των αναρτήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη. Η BMW τώρα με το DDC πηγαίνει αυτή την ιδέα ένα βήμα μπροστά και πέρα από την απλή επιλογή διάφορων modes οδήγησης όπως η Ducati. Αντ’ αυτού, συνδυάζει το σύστημα αναρτήσεων με το ABS και το Traction Control System (TCS), επιτρέποντας στην ανάρτηση να αντιδρά καθώς ο αναβάτης επιταχύνει, φρενάρει, στρίβει ή οδηγεί σε εκτός δρόμου διαδρομές.

Σύμφωνα μέχρι τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το DDC είναι ένα αρκετά περίπλοκο σύστημα για το οποίο η BMW έχει επενδύσει σε αυτό αρκετή σκέψη, προκειμένου να μετουσιώσει αυτή την τεχνολογία από τα αυτοκίνητα, απ’ όπου προήλθε, στις μοτοσυκλέτες της. Το DDC αναγνωρίζει τις κινήσεις που έχουν γίνει από τα άλλα ηλεκτρονικά συστήματα και παρέχει την απόσβεση ανάλογα με τις απαιτήσεις της δεδομένης στιγμής. Για παράδειγμα, ανάλογα με το αν τα ελατήρια βρίσκονται σε φάση συμπίεσης ή επαναφοράς. Όλες οι παραμετροποιήσεις γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο στις βαλβίδες της ανάρτησης και η αντίδραση επέρχεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Περισσότερη απόλαυση

Σε αντίθεση με το ESA II, το DDC δεν περιέχει αυστηρά χαρακτηριστικά σε κάθε προ-εγκατεστημένο mode, αλλά κάνει χρήση ενός μεγαλύτερου εύρους χαρακτηριστικών, παρέχοντας έτσι την ιδανική ρύθμιση απόσβεσης. Με απλά λόγια, ο αναβάτης θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στα γνωστά πλέον modes οδήγησης «comfort», «normal» και «sport» και το DDC θα παίρνει αυτή την επιλογή και θα υιοθετεί ένα εύρος ανοχής των αναρτήσεων ανάλογα με το επιλεγμένο mode οδήγησης. Με αυτό τον τρόπο, ο αναβάτης ακόμη θα μπορεί να επιλέγει το στυλ της οδήγησής του, αλλά το DDC θα βελτιστοποιεί την εμπειρία οδήγησης. Ταυτόχρονα, θα εναρμονίζεται απόλυτα και με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα της BMW.
Όλα αυτά ακούγονται πρωτοποριακά και υποδεικνύουν την πρόοδο πού σημειώνεται σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά συστήματα των μοτοσυκλετών, τα οποία δεν είναι απλώς περισσότερη ιπποδύναμη. Το DDC αναμένεται να το δούμε στα μελλοντικά μοντέλα της γερμανικής εταιρείας.

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 12:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τεχνικό - Ducati Superquadro Τεχνικό – Honda Dual Clutch Transmission + video »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon