.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 15:21

Suzuki - Σύστημα ασφαλείας με διασυνδεσιμότητα “σμήνους” μοτοσυκλετών

 

Μια διαφορετική προσέγγιση στην "επικοινωνία" μεταξύ οχημάτων 

 

Για την εφαρμογή της διασυνδεσιμότητας (connectivity) μεταξύ των οχημάτων και πως αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην ασφάλεια μας, έχουμε αναφερθεί πολύ πρόσφατα σε αυτό και σε αυτό το άρθρο.

Η Suzuki φαίνεται λοιπόν να δραστηριοποιείται επίσης στο πεδίο αυτό, κατοχυρώνοντας μια ιδέα η οποία έχει σαν βάση την διασυνδεσιμότητα αλλά με διαφορετικό τρόπο εφαρμογής / αποτελέσματος.

Αντί λοιπόν σε ένα προκαθορισμένου εύρους τμήμα των δρόμων, η κάθε μοτοσυκλέτα να αποτελεί μια ξεχωριστή μονάδα η οποία και θα εκπέμπει στα υπόλοιπα οχήματα το σήμα της μεμονωμένα, η Suzuki επιχειρεί να συνδέσει όλες τις μοτοσυκλέτες μαζί, ως ένα “σμήνος”.

Δηλαδή, όλες οι μοτοσυκλέτες (ή δίτροχα γενικώς) που θα κινούνται για παράδειγμα σε ένα μήκος 50 μέτρων σε μια λεωφόρο, θα συνιστούν αυτόματα μια ομάδα, η οποία θα εκπέμπει ένα κοινό σήμα στους οδηγούς των υπόλοιπων οχημάτων που κινούνται μαζί τους.

Οι οδηγοί αυτοκινήτων, λεωφορείων και φορτηγών θα ενημερώνονται για τον αριθμό των μοτοσυκλετών που αποτελούν το κάθε “τοπικό κυκλοφοριακό σμήνος μοτοσυκλετών” που βρίσκεται κοντά τους και θα ενημερώνονται για το πόσα δίτροχα αυτής της ομάδας τους έχουν προσπεράσει αλλά και πόσα ακόμα ακολουθούν, πίσω τους.

Ουσιαστικά η κάθε μοτοσυκλέτα που θα βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση από ένα τετράτροχο, θα αναλαμβάνει ένα διπλό ρόλο, αυτόν του δέκτη του σήματος από τις άλλες μοτοσυκλέτες που βρίσκονται πίσω της και αυτόν του πομπού στο αυτοκίνητο της εγγύτερης αποστάσεως από αυτή.

Τον ίδιο ρόλο “μεταλαμπάδευσης” του σήματος όμως θα έχουν και τα τετράτροχα, όπου η πληροφορία για την θέση του κάθε σμήνους μοτοσυκλετών και τον αριθμό των δίτροχων που το απαρτίζουν, θα περνά από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο, προς τα μπροστά.

Αυτό που θέλει η Suzuki να πετύχει με την υλοποίηση αυτή, είναι η απλοποίηση των σημάτων και των πληροφοριών που θα δέχεται το σύστημα και ο οδηγός ενός αυτοκινήτου, μέσω της ομαδοποίησης συγκεκριμένου αριθμού μοτοσυκλετών.

Η ιδέα προφανώς βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της κατοχύρωσης, οπότε αναμένεται περαιτέρω εξέλιξη με άγνωστο το πότε (και αν) περάσει στην παραγωγή ως εξοπλιστικό στοιχείο ασφάλειας των μοτοσυκλετών.

Αυτό προϋποθέτει περισσότερο απ΄ όλα, την κοινή συμφωνία όλων των κατασκευαστών για την χρήση συγκεκριμένου πρωτόκολλου επικοινωνίας ανοικτού κώδικα.

Πηγή: morebikes 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 16:10

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon