.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 20:26

Τεχνικό - Solid State Μπαταρίες - Νέα γενιά μπαταριών

 

Ανάγει την ηλεκτροκίνηση σε νέα επίπεδα!

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι γνωστά. Το ένα αφορά την αυτονομία τους και το άλλο τον χρόνο επαναφόρτισης των μπαταριών τους. Αμφότερα αυτά τα θέματα, καθιστούν προς το παρόν δύσκολη ή ακόμα και απαγορευτική την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης σε ορισμένα πεδία μεταφορών και κατηγορίες οχημάτων ως βιώσιμη εναλλακτική των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Αυτό ωστόσο μπορεί να αλλάξει πολύ σύντομα, με την νέα γενιά μπαταριών τύπου “solid state”, δηλαδή στερεού τύπου, στις οποίες όλα τα στοιχεία που της αποτελούν, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρολύτη, είναι στερεάς και “συμπαγούς” μορφής.

Τα πλεονεκτήματα τους είναι τόσο πολλά που αναμένεται πολύ σύντομα να εκτοπίσουν όλα τα άλλα είδη μπαταριών ιόντων του λιθίου: Έχουν δυο με τρεις φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα για το ίδιο δεδομένο μέγεθος και βάρος, φορτίζουν πολύ πιο γρήγορα, δεν υπερθερμαίνονται, είναι πιο ασφαλείς καθώς δεν αυταναφλέγονται ούτε και εκρηγνύονται και τέλος, το κόστος παραγωγής τους, είναι χαμηλότερο.

Με λίγα λόγια, είναι μεταξύ άλλων το “Μάνα εξ ουρανού” για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη κατασκευή ηλεκτροκίνητων οχημάτων.Μέχρι στιγμής, οι στερεού τύπου μπαταρίες, έχουν βρει πεδίο εφαρμογής σε συσκευές μικρών ενεργειακών απαιτήσεων, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets, ωστόσο πολλές επιστημονικές ομάδες εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να τις εξελίξουν ώστε να ανταποκρίνονται και σε πεδία υψηλών ενεργειακών απαιτήσεων, όπως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Toyota, ΒMW και Tesla, έχουν ανακοινώσει ότι στο μέλλον τα e-οχήματα τους θα κινούνται αποκλειστικά από μπαταρίες στερεού τύπου, ενώ το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και για τον χώρο της μοτοσυκλέτας φυσικά, όπου το βάρος και ο όγκος των μπαταριών, αποτελούν πολύ κρίσιμους παράγοντες.

Εδώ έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε μια άλλη ιδιότητα των solid state μπαταριών, που μπορεί για την αυτοκινητοβομηχανία να μην παίζει ρόλο αλλά για τις μοτοσυκλέτες, θα αποτελέσει ίσως το σημείο καμπής προς την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης σε ευρύτερη κλίμακα.

Οι μπαταριές αυτές λοιπόν, μπορούν να διαμορφωθούν σε οποιοδήποτε σχήμα, να έχουν πτυχώσεις, καμπές και γενικά να ξεφύγουν από την ορθογώνια λογική που ξέραμε μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι μια μπαταρία solid state μπορεί να διαμορφωθεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να “κουμπώσει” σε μια μοτοσυκλέτα καταλαμβάνοντας πλήρως τον χώρο του κινητήρα, του φίλτρου αέρα και του ρεζερβουάρ.

Με λίγα λόγια δηλαδή, μπορεί να παραχθεί μια solid state μπαταρία διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταιριάζει απόλυτα στις βάσεις που συγκρατούν τον κινητήρα ή αλλά τμήματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του!

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να αντιληφθεί κανείς, ότι αυτό σημαίνει πως στο μέλλον, η μετατροπή μια μοτοσυκλέτας σε ηλεκτροκίνητη θα είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση, ενώ απαλλάσσει και τους κατασκευαστές από την εξέλιξη και την επανασχεδιάση που θα απαιτούσαν τα νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα σε πλαίσιο και περιφερειακά.

Το σενάριο είναι ότι το GSZBR 1000RR, μπορεί να παραχθεί με κινητήρα εσωτερικής καύσης μέχρι το 2023 και μετά, με μια ενιαία μονάδα μπαταρίας, μοτέρ και μετάδοσης, που θα ταιριάζει απόλυτα στις αντίστοιχες βάσεις, να συνεχίσει να παράγεται ως ηλεκτροκίνητο.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 15:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon