.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 09:47

Honda Riding Assist: Έτσι δουλεύει! - Video

 

Το αρνητικό ίχνος είναι το σημείο κλειδί

 

Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του συστήματος Riding Assist στην έκθεση CES, η Honda κυκλοφόρησε ένα νέο, επεξηγηματικό βίντεο, που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ισορροπεί μόνη της η μοτοσυκλέτα με αυτό το σύστημα.

Όπως βλέπουμε στο βίντεο -το οποίο δεν έχει ήχο- το σημείο κλειδί στην ισορροπία της μοτοσυκλέτας σε χαμηλές ταχύτητες (κάτω από 3-4 χλμ/ώρα) είναι το αρνητικό ίχνος!

Το ίχνος είναι η απόσταση μεταξύ της καθέτου του άξονα του μπροστινού τροχού και του σημείου που η ευθεία του λαιμού -και κατά συνέπεια των καλαμιών- του πιρουνιού τέμνει το έδαφος.

Μεγάλο ίχνος βρίσκουμε στις custom / cruiser μοτοσυκλέτες, χαρακτηριστικό που προσδίδει σταθερότητα στις ψηλές ταχύτητες, μικρό ίχνος έχουν οι sport μοτοσυκλέτες, χαρακτηριστικό που προσδίδει ευελιξία και ταχύτατες / νευρικές αλλαγές κατεύθυνσης.

Το Riding Assist μπαίνει σε λειτουργία μόλις η ταχύτητα της μοτοσυκλέτας πέσει κάτω από τα 3-4 χλμ/ώρα, και στην αρχή με ένα ηλεκτρικό μοτεράκι που βρίσκεται πίσω από τον προβολέα αλλάζει δραματικά το ίχνος, σπρώχνοντας το πιρούνι προς τα εμπρός, δίνοντας στη μοτοσυκλέτα εμφάνιση λες και έχει σπάσει ο λαιμός μετά από άλμα Motocross.

Κατ' αυτό τον τρόπο το Riding Assist δημιουργεί αρνητικό ίχνος. Το αρνητικό ίχνος δημιουργείται καθώς ο άξονας του μπροστινού τροχού έχει μετακινηθεί προς τα μπροστά, και πλέον η ευθεία του λαιμού δεν συναντά την κάθετο του άξονα του τροχού. Εδώ η επιφάνεια του ίχνους βρίσκεται μπροστά από το σημείο που η ευθεία του λαιμού τέμνει το έδαφος.

Όταν το τιμόνι στρίψει σε μια στατική μοτοσυκλέτα με θετικό ίχνος εκείνη πέφτει στην κατεύθυνση που στρίβει το τιμόνι.

Όταν όμως το τιμόνι στρίψει σε μια στατική μοτοσυκλέτα με αρνητικό ίχνος, εκείνη ανασηκώνεται.

Ακόμα όμως και με το 2ο βίντεο, η εξήγηση της λειτουργίας του συστήματος δεν αναλύεται μέχρι τέλους. Φτάνει όμως σε ένα σημείο, στο οποίο μπορούμε να συμπεράνουμε ασφαλέστερα τι συμβαίνει.

Αφού λοιπόν με το αρνητικό ίχνος η μοτοσυκλέτα ανασηκώνεται με κάθε στρίψιμο του τιμονιού, εάν το Riding Assist αντιληφθεί την μοτοσυκλέτα να παίρνει κλίση (υποθέτουμε με κλισιόμετρο) το ηλεκτρικό μοτέρ στον προβολέα στρίβει το τιμόνι στην αντίθετη φορά, και η μοτοσυκλέτα ανασηκώνεται.

Από ότι φαίνεται στο 2ο βίντεο, πέρα από το γεγονός πως εδώ δεν έχουμε γυροσκόπια όπως πχ. στο Segway ή στο MotoBot, δεν υπάρχει κάποιο άλλο εξάρτημα του Riding Assist οπουδήποτε αλλού πέρα από το μπροστινό μέρος (λαιμός που δημιουργεί το μεταβλητό ίχνος, ηλεκτρικό μοτέρ για την κίνηση του τιμονιού, steer by wire).

Το ότι βλέπουμε και στα 2 βίντεο τη μοτοσυκλέτα να ακολουθεί την τεχνικό της Honda σημαίνει πως το ηλεκτρικό μοτέρ (ή αυτό ή ένα 2ο) εκτός από το να στρίβει το τιμόνι, μπορεί και να δίνει κίνηση στον μπροστινό τροχό -πάντα μιλώντας για ταχύτητες 3-4 χλμ/ώρα, όχι παραπάνω.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο στο βίντεο είναι εκεί που βλέπουμε πως το Riding Assist αφορά στο μπροστινό σύστημα της μοτοσυκλέτας, και θα μπορούσε να εφαρμοστεί εύκολα -σύμφωνα με τη Honda- σε οποιοδήποτε μοντέλο παραγωγής!

Η Honda δεν κάνει αναφορά στο κόστος του Riding Assist για την ώρα, κι έτσι μένει να αποδειχθεί αν η παραγωγή του συστήματος θα μπορούσε να είναι βιώσιμη. Είναι οικονομική η κατασκευή; Υπάρχει αγορά για αυτό;

Δείτε το επεξηγηματικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον τεχνικό βίντεο της Honda.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 10:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon