.
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 12:18

European Heritage Tour, Κων. Μητσάκης – Η 3η ανταπόκριση

Με αφετηρία την πόλη Μπορντό, η BMW R 18 TRANSCONTINENTAL χάραξε πορεία με προορισμό το Παρίσι. Πριν όμως κατευθυνθούμε στη μητρόπολη της Γαλλίας, επιχειρήσαμε μια μικρή παράκαμψη προκειμένου να ικανοποιήσουμε δυο κρυφές επιθυμίες μας: εγώ ήθελα διακαώς να επισκεφθώ το παραμυθένιο νησί Le Mont-Saint Michel στην Νορμανδία και ο Γιώργος ήθελε να περπατήσει στη διάσημη πίστα αγώνων Circuit Le Mans. 

Εντέλει, με σύμμαχο ένα λαμπερό ήλιο, πατέρας και γιος ικανοποιήσαμε τα ταξιδιωτικά μας «θέλω»! Στη πίστα Circuit Le Mans, ο Γιώργος περιηγήθηκε στο μουσείο, στις κερκίδες και σε διάφορους άλλους χώρους των εγκαταστάσεων της πίστας. Εγώ από την πλευρά μου έκλεισα βαθιά στα εσώψυχά μου το μοναδικό θέαμα του νησιού Le Mont-Saint Michel της Νορμανδίας. Με έντονο το φαινόμενο της άμπωτης και της παλίρροιας, το νησί Le Mont-Saint Michel «λούζεται» στα νερά της Μάγχης και συγκαταλέγεται σ’ ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Γαλλίας, προσελκύοντας πάνω από 3.000.000 επισκέπτες ετησίως.

ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Έχοντας καταγράψει 5.850 χλμ. από την αρχή του EUROPEAN HERITAGE TOUR, η μαύρη BMW R 18 TRANSCONTINENTAL “αφίχθηκε” στη γαλλική πρωτεύουσα, την τρίτη κατά σειρά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (μετά την Μαδρίτη και την Λισαβόνα) που επισκεπτόμασταν. Μέσα από την ταξιδιωτική μου ματιά, το Παρίσι φάνταζε ως μια σύγχρονη –αλλά ταυτόχρονα και κλασική– μητρόπολη, που αναπτύσσεται και εξελίσσεται συνεχώς μέσα στον χρόνο. Η στιλάτη «Πόλη του Φωτός» δεν μπορεί να συγκριθεί με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, απλά επειδή είναι μια κατηγορία μόνη της, εκτός συναγωνισμού.

Κι όσον αφορά τον «πρωτάρη» Γιώργο, οτιδήποτε είχε διαβάσει ή είχε δει σε κινηματογραφικές ταινίες και φωτογραφίες, σε καμία περίπτωση (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) δεν συγκρινόταν με την βιωματική εμπειρία “Παρίσι”! Στους δρόμους της ομορφότερης ίσως πρωτεύουσας του κόσμου, ο μικρός συνεπιβάτης μου αντίκρισε μια σύγχρονη πολυπολιτιστική μεγαλούπολη γεμάτη ζωντάνια και ενεργητικότητα, που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του. Στο Παρίσι, ο Γιώργος τα «είδε όλα», μεταφορικά και κυριολεκτικά: Αψίδα του Θριάμβου, Παναγία των Παρισίων, Σηκουάνα, Πύργο του Άιφελ, Μουσείο Λούβρου, Place de la Concorde…

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

Μόλις 1.100 χλμ. χώριζαν το Παρίσι από το λιμάνι Rostock της Βόρειας Γερμανίας, απ’ όπου θα παίρναμε το πλοίο για να αποβιβαστούμε στην Σκανδιναβία (Trelleborg / Σουηδία). Καθοδόν θα διασχίζαμε το Βέλγιο και την Ολλανδία, δίχως όμως να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο στάσεων ή επισκέψεων στις δυο αυτές Κάτω Χώρες. Απλά, περνάμε, βλέπουμε, φεύγουμε.

Η Γαλλία μάς αποχαιρέτησε μετά από 260 χλμ., τ’ οποία διατρέξαμε αποκλειστικά σε επαρχιακούς δρόμους. Στα 170 βελγικά χιλιόμετρα που διέσχισε κατόπιν η BMW R 18 TRANSCONTINENTAL, η λοφώδης περιοχή των δασωμένων Αρδέννων ομόρφυνε με καταπράσινες παραστάσεις την διαδρομή μας, ενώ στα –μόλις– 60 ολλανδικά χιλιόμετρα, η πόλη Maastricht επιλέχθηκε για να μάς προσφέρει λίγο «άρωμα» Ολλανδίας. Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Maas, η ατμοσφαιρική Maastricht έγινε ευρύτερη γνωστή το 1992 με την υπογραφή της περίφημης Συνθήκης του Maastricht, που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

 Και μετά Γερμανία! Οδήγηση κάτω από καταρρακτώδη βροχή, διανυκτέρευση σε μοτέλ της Autobahn (κοντά στο Hannover) και απογευματινή άφιξη στην πόλη–λιμάνι Rostock. Το νυκτερινό ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Rostock–Trelleborg (7 ώρες) θα σηματοδοτούσε την απαρχή του σκανδιναβικού σκέλους του EUROPEAN HERITAGE TOUR,  αφού με την αποβίβαση στη Σουηδία ξεκινούσε η πορεία μας για το τρίτο –και τελευταίο– γεωγραφικό άκρο της Ευρώπης. Nordkapp, σου ερχόμαστε!  

ΡΟΔΑ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Αφού αποβιβαστήκαμε αξημέρωτα στο Trelleborg (Σουηδία) ξεκινήσαμε αμέσως για Στοκχόλμη (680 χλμ. βόρεια), με το ξημέρωμα να μάς βρίσκει καθοδόν. Ήταν από τις πιο δυνατές στιγμές του ταξιδιού, καθώς πατέρας και γιος βιώναμε στην ίδια σέλα της ζωής την ανατολή του ήλιου ταξιδεύοντας στους δρόμους της Σουηδίας.

Κτισμένη σε 14 νησιά που συνδέονται με 57 γέφυρες, η Στοκχόλμη της Γκρέτα Γκάρμπο δεν δυσκολεύτηκε διόλου να κερδίσει δυο φανατικούς οπαδούς. Με 750 χρόνια Ιστορίας και πολιτισμού, μάς αποκάλυψε τον ιδιαίτερα πολυπρόσωπο χαρακτήρα της και δικαίωσε απόλυτα τον τίτλο της όμορφης κοσμοπολίτισσας του ευρωπαϊκού βορρά.

 Αποχαιρετώντας τη Στοκχόλμη, η BMW R18 TRANSCONTINENTAL “σημάδεψε” την εσχατιά του σκανδιναβικού βορρά – τερματισμός στην υδρόγειο σφαίρα του NORDKAPP. Καθοδόν, πρωταρχικό μέλημα του οδηγού ήταν η ευλαβική τήρηση των ορίων ταχύτητας, ενώ το καταιγιστικό πράσινο των δασών και το γαλάζιο των αμέτρητων λιμνών συνιστούσαν τα χρώματα που πρωταγωνιστούσαν στο οπτικό μας πεδίο. Κι όπως ήταν αναμενόμενο, πάμπολλες ήταν οι στάσεις που κάναμε προκειμένου να απαθανατίσουμε τον εξαίσιο καμβά της σκανδιναβικής φύσης.

 Διανύοντας κάτω από ηλιόλουστες καιρικές συνθήκες μια απόσταση 1.180 χλμ., η BMW R18 TRANSCONTINENTAL μάς ταξίδεψε στην Σουηδία και κατόπιν στη Φιλανδία (Stockholm–Sundsvall–Umea–Haparanda– Rovaniemi), για να φρενάρει  πάνω στη νοητή γραμμή του Αρκτικού Κύκλου, στα βόρεια περίχωρα της πόλης Rovaniemi.  

 Κι αφού πανηγυρίσαμε την παρουσία μας (για δεύτερη φορά μετά το 2019) στον Αρκτικό Κύκλο και στο παρακείμενο χωριό του Αι- Βασίλη, πατέρας και γιος σταθήκαμε στην αφετηρία του πιο συναρπαστικού σκέλους του EUROPEAN HERITAGE TOUR. Το βορειότερο –και τρίτο– γεωγραφικό σημείο της χερσαίας Ευρώπης, το ακρωτήριο NORDKAPP, μάς περίμενε μόλις 720 χλμ. βορειότερα. Τρία, δυο, ένα… πάμε!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 12:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon