.
Κατηγορία Αφρική
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 08:22

Daytona Dakar – Τελευταίο ετάπ – Μέρος 6ο

Την παραμονή του απόπλου μου από το Μαρόκο έφτασα στην πόλη Tetouan (55χλμ. από την Tanger) και κατέλυσα στο παραλιακό προάστιο Martil, μπροστά ακριβώς στο γαλάζιο της Μεσογείου. Μια μικρή πανσιόν στην παραλιακή ζώνη της Martil επιλέχθηκε για στέγη, ενώ το ίδιο βράδυ αποζήτησα την χαλάρωση και την ηρεμία στην κεντρική παραλιακή λεωφόρο Corniche, δίπλα στα νερά της Μεσογείου.

Παραλιακή φιέστα

Στο παραλιακό σουλάτσο της Martil είχα για συντροφιά το μεγάλο πλήθος των ντόπιων –αλλά και των πάμπολλων τουριστών– που μαζεύονταν εδώ για τον απογευματινό και το βραδινό τους περίπατο. Ήταν μια ζωντανή εικόνα–φιέστα της σύγχρονης μαροκινής πραγματικότητας που τόσο μου άρεσε, όπως μου άρεσαν άλλωστε τα εύγεστα θαλασσινά εδέσματα που σερβίριζαν οι πάμπολλες ψαροταβέρνες του παραλιακού δρόμου.

 martil1.jpg

Αντιθετικά στοιχεία

Την επομένη, το κοντινό λιμάνι της Tanger με καρτερούσε για να με παραδώσει στην αγκαλιά της Ευρώπης. Καθοδόν φρόντισα να φουλάρω σε καύσιμα, μιας και η τιμή της βενζίνης στο Μαρόκο ήταν φθηνότερη (1,70 Euro/lt) απ’ ότι στην Ιταλία (2,1 Euro/lt). Στο χώρο του λιμανιού, οι διεξοδικές τελωνειακές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν (ακόμα κι από μηχάνημα scanner πέρασαν την μοτοσυκλέτα) σφράγισαν το τέλος του οδοιπορικού στο Μαρόκο, έναν τόπο βαθιά διαποτισμένο από τον αραβικό πολιτισμό, με εμφανή ωστόσο τις επιρροές και τα στοιχεία του αυτόχθονου γηγενούς πολιτισμού των Βέρβερων, που προϋπήρχαν της έλευσης των Αράβων τον 7ο μ.Χ. αιώνα.

Παράλληλα, με τις γεωγραφικές συντεταγμένες του «DAYTONA DAKAR» να αντιστοιχούν στην Tanger του γυρισμού, βίωνα το φινάλε ενός δίτροχου οδοιπορικού κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Μαύρης Ηπείρου, που το χαρακτήριζε η συνεχής εναλλαγή – αλλά και επαφή– δύο αντιθετικών πρωταγωνιστικών στοιχείων της φύσης: του νερού και της ερήμου. Σε όλη σχεδόν την έκταση της διαδρομής ως το Dakar, το βλέμμα μου αγωνιζόταν να εγκλωβίσει τη γαλήνη ενός τοπίου που ακροβατούσε ανάμεσα στο έντονο φως και στη σκιά, στη γυμνή πέτρα και στη θάλασσα.

 tanger2.jpg

Πέρασμα από Ιταλία

Στο 55ωρο υδάτινο ταξίδι Tanger–Genoa όλα κύλησαν ήρεμα χάρη στην καμπίνα που είχα εξασφαλίσει. Πραγματικό βάλσαμο για το κουρασμένο μου κορμί ήταν εκείνο το κρεβάτι, αφού τίναξα από πάνω μου όλη την σκόνη και την κούραση της αφρικάνικης διαδρομής. Σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να βολευτώ κατάχαμα στους διαδρόμους ή στο κατάστρωμα του πλοίου, κατασκηνώνοντας μαζί με τους Μαροκινούς συνταξιδιώτες μου – όπως είχε γίνει στο δρομολόγιο Genoa–Tanger!

tanger1.jpg

Και μετά Ιταλία! Πρωινή αποβίβαση στην Genoa, μυρωδάτος cappuccino στο κέντρο της πόλης και πορεία μέσω επαρχιακού δικτύου για το δεύτερο υδάτινο ταξίδι μου (Ancona–Patra). Βρισκόμενος ωστόσο στη κοντινή περιοχή της Cinque Terra δεν έχασα την ευκαιρία να επισκεφθώ την διάσημη παραλιακή κωμόπολη Riomaggiore, ένα από τα αστραφτερά διαμάντια της ιταλικής “μπιζουτιέρας”. Εδώ άφησα για πάντα ένα κομμάτι της καρδιάς μου: ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ρομαντισμός, εκλεπτυσμένη πολυτέλεια, ατμοσφαιρικά χρώματα...

passo.jpg

Οδηγώντας κατόπιν πάνω σε μια καταπληκτική ορεινή διαδρομή, διέσχισα κάθετα την οροσειρά των Απέννινων (μέσω του ορεινού περάσματος Passo Del Cerreto - 1.261 μ.) και από την Τυρρηνική Θάλασσα βρέθηκα στην Αδριατική Θάλασσα, και συγκεκριμένα στην Ancona.
Τυπικές οι διαδικασίες στο λιμάνι της Ancona –ζεστή η αναμονή στην προβλήτα, λυτρωτική η επιβίβαση στο σύγχρονο πλοίο “OLYMPIC CHAMPION” της ANEK. Ώρες αργότερα, κι ενώ το πλοίο διέσχιζε νωχελικά το απέραντο γαλάζιο σεντόνι με κατεύθυνση νοτιοανατολικά, οι απέναντι ιταλικές ακτές που διακρίνονταν όλο και αχνότερες στο βάθος του μισοφωτισμένου ορίζοντα σηματοδοτούσαν την ολοκλήρωση ενός ακόμα ταξιδιού.

 ANEK_LINES_1-2000.jpg

Η σημαία του τερματισμού

Ιόνιο Πέλαγος! Καθισμένος στο κατάστρωμα του πλοίου, το ανέκφραστο βλέμμα μου ταξίδευε στο βάθος του ορίζοντα, εκεί όπου το γαλάζιο της θάλασσας έσμιγε με το αντίστοιχο γαλάζιο του ουρανού. Η θαλασσινή αύρα χάιδευε το πρόσωπο και τις αισθήσεις μου, η πυρακτωμένη σφαίρα του ήλιου έγερνε να κοιμηθεί, ενώ ο λογισμός μου έτρεχε πίσω στα συναρπαστικά βιώματα του «DAYTONA DAKAR»: καμήλες, αμμόλοφοι, θαλασσινά τοπία, συνοριακή διαφθορά, Ατλαντικός Ωκεανός, πολύβουα παζάρια, έρημος Σαχάρα, Μαυριτανία, φτώχεια και αξιοπρέπεια, Τροπικός του Καρκίνου, χωματόδρομοι, Ντακάρ, ισλαμικά μνημεία, μεσαιωνικές μεντίνες, καυτός ήλιος…

Πριν από 29 ημέρες είχα ξεκινήσει με όραμα και πάθος την πραγμάτωση του δικού μου ταξιδιωτικού rally Dakar. Και τελικά, μετά από 9.300 περιπετειώδη χιλιόμετρα στην σέλα της μαύρης Daytona Rockstar 500, ευτύχησα να αντικρίσω την καρό σημαία του τερματισμού και να προσθέσω έτσι μια ακόμα νίκη στο ταξιδιωτικό παλμαρέ μου…

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 00:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon