.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 11:27

Συνέντευξη - Στέλιος Ρασσιάς - Από την Αργεντινή στην Αλάσκα!

Ξεκίνησε το νέο ταξίδι

 

Ο Στέλιος Ρασσιάς είναι ένας μοτοσυκλετιστής που πάνω σε μία Honda Africa Twin 750 - συγκεκριμένα έχει τρεις τέτοιες - δύο στην Ελβετία όπου και μένει, και μία στην Ελλάδα, έχει ταξιδέψει σε μοναδικά σημεία σε όλο τον κόσμο. Το νέο του ταξίδι έχει ήδη ξεκινήσει μιας και βρίσκεται στην Λατινική Αμερική για να παραλάβει την αγαπημένη του μοτοσυκλέτα που έφτασε εκεί με cargo. Μετά, θα ξεκινήσει από το Montevideo προς την Patagonia και με τερματισμό στην Alaska!
Το πρόγραμμα του έχει ως εξής: Να αναχωρήσει από το Modevideo προς την Γη του Πυρός, για την νοτιότερη πόλη του κόσμου. Από εκεί, θα στρίψει το τιμόνι του με κατεύθυνση τον βορά με στάσεις στην Λατινική Αμερική όπου θα επισκεφθεί την Αργεντινή, την Βραζιλία, και αν οι αποστάσεις που έχουν υπολογιστεί το επιτρέπουν, θα περάσει από το Rio de Janeiro να το παίξει.. τουρίστας.

Ποιες είναι οι περιοχές όπου θα κινηθείς;


Προτεραιότητα έχουν οι χωματόδρομοι που υπάρχουν στα 4 με 5.000 μέτρα υψόμετρο, και θέλω να βρεθώ στην Παραγουάη, στην Βολιβία στο Salar de Uyuni, στον πασίγνωστο Death Road, αλλά και στο Περού όπου θα ήθελα να δω το Machu Picchu. Μετά δεν ξέρω τι άλλο θα βρω για να μου κάνει το ταξίδι πιο ενδιαφέρον. Τα έξοδα είναι πολλά, εκτός από το καράβι που πρέπει να πάρω από την Κολομβία προς τον Παναμά το οποίο κοστίζει γύρω στα 1000 δολάρια για αναβάτη και μηχανή μαζί, το ταξίδι διαρκεί και 4 ημέρες. Ακόμη δεν έχω ψάξει τι μπορεί να προσφέρει η κεντρική Αμερική από όμορφα τοπία και εμπειρίες. Σειρά όμως θα έχει το Los Angeles, το Las Vegas, και θέλω πολύ να επισκεφτώ στο San Francisco το Alcatraz, το χωριό Hope κοντά στο Vancouver όπου γυρίστηκε το Rambo το πρώτο αίμα, και τελικά, την Αλάσκα.

Πόσο καιρό θα ταξιδεύεις;


Δεν ξέρω τι άλλο θα συναντήσω στον δρόμο μου, αλλά ο' τι και να συναντήσω, θα προσπαθήσω να το περάσω με όση λιγότερη φθορά γίνεται. Το θετικό της Αμερικανικής Ηπείρου συγκριτικά με την Ασία και την Αφρική που έχω ταξιδέψει είναι ότι δεν θα χρειαστεί να περνάω από τις πρωτεύουσες των χωρών για την έκδοση βίζας της επόμενης χώρας. Και είναι ένα πλεονέκτημα κόπου, χρόνου και χρήματος για την έκδοση βίζας. Πιστεύω, πως αν μπορώ να οδηγάω με μέσο όρο 80 χ.α.ω. στους κεντρικούς οδικούς άξονες, και με την βοήθεια του θεού, ελπίζω να το τελειώσω το ταξίδι σε 3 μήνες.

Τι σε δυσκόλεψε στην οργάνωση του ταξιδιού;


Ένα πράγμα μου με δυσκόλεψε ήταν να βρω μεταφορική να στείλω την μοτοσυκλέτα στην Ουρουγουάη. Μετά από πολλά e-mail σε γερμανικές, ιταλικές, και ελβετικές μεταφορικές εταιρίες, βρήκα την Beat Suter AG με έδρα την Ελβετία η οποία με εξυπηρέτησε. Μου απάντησαν οτι συνεργάζονται με αποθήκες και εκτελωνιστές στην Ουρουγουάη και έτσι ξεκίνησα τις διαδικασίες να φτιάξω κουτί να την βάλω μέσα. Να βρω και να φτιάξω κουτί ήταν αρκετά εύκολο. Είχα επιλογές και διάλεξα ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου 50 χιλιόμετρα έξω από την Ζυρίχη όπου ζω, με την προϋπόθεση να βοηθούσα και εγώ ο ίδιος για το κουτί, και θα πλήρωνα μόνο τα υλικά.
Είχε μεγάλη διαφορά η τιμή τους από τις άλλες εταιρίες, και άξιζε τον κόπο. Έδωσα στοιχεία επικοινωνίας στην μεταφορική και ήρθε και την πήρε 2 μέρες αργότερα. Κάναμε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μας στην Ελλάδα με την γυναίκα μου και τους δικούς μας, μου έστειλαν όλα τα χαρτιά τις αποδείξεις και ότι χρειάζεται για να την παραλάβω στο Μοντεβιδέο. Και οι γιορτές πέρασαν πολύ ωραία.

Τι χρειάστηκες να πάρεις μαζί σου;


Αυτά που χρειάστηκα να πάρω μαζί μου ήταν τα ίδια με κάθε ταξίδι: Φίλτρα λαδιού, μπουζί, μικρή εργαλειοθήκη, ασφάλειες, ρουλεμάν τροχών, δοχεία για έξτρα βενζίνη, η σκηνή που με έχει βγάλει παλικάρι στα τελευταία 4 χρόνια. Μου βρήκε και ένας καλός φίλος καρβουνάκια επισκευής τρόμπας για την αντλία καυσίμου της Africa, αλλά πήρα μαζί μου και μία δεύτερη γιατί δεν ξέρω πως συμπεριφέρονται όταν αλλαχθούν, δεν ξέρω πόσο αξιόπιστα είναι. Πήρα επίσης ηλεκτρονική ανάφλεξη, ανορθωτή και τρόμπα βενζίνας μιας και είναι τα ίδια που είχε η μοτοσυκλέτα από τότε που την αγόρασα το 2011 ως μεταχειρισμένη και δεν τα έχω αλλάξει ακόμη. Το καλοκαιράκι που είχα έρθει βόλτα στην Ελλάδα αλλάξαμε τα λάστιχα και έξτρα σαμπρέλες από έναν πολύ καλό επαγγελματία, και πολύ καλό μου φίλο τον Ανδρέα Ψυχογιό.

Από που θα παραλάβεις την μοτοσυκλέτα;


Ένα δύσκολο κομμάτι της οργάνωσης ήταν η διεύθυνση που ζητάει η μεταφορική. Είναι μία μια τυπική διεύθυνση στο Μοντεβιδέο, που έπρεπε να είναι και έγκυρη.
Μετά από μια συνομιλία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Μοντεβιδέο καταθέτοντας τα εκκαθαριστικά εργασίας μου από την Ζυριχη, και εξηγώντας ότι το κάνω για χόμπι αυτό και μέσω ενός γνωστού μοτοσυκλετιστή του Έλληνα πρέσβη εκεί, επικοινώνησαν μαζί του για συστατικές επιστολές και το επιβεβαίωσε.

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 21:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon