Κατηγορία Dragster
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 14:24

Συνέντευξη - David Robb - BMW Motorrad

 


Μιλάει για το Concept C

 

Από τότε που το νέο mega scooter της BMW, Concept C, αποκαλύφθηκε στην έκθεση μοτοσικλέτας EICMA στο Μιλάνο, απέδειξε στους φίλους των δύο τροχών ότι ένα μεγάλο scooter μπορεί να έχει κομψή και σπορ εμφάνιση χωρίς να χάνει κάτι από τη φημισμένη λειτουργικότητά του.

 

Η επιτυχία αυτής της σχεδιαστικής μελέτης χαροποίησε πολλούς ανθρώπους της BMW Motorrad αφού ανοίγει το έδαφος για την είσοδο της εταιρίας σε μία νέα κατηγορία της αγοράς. Σε μία αποκλειστική συνέντευξη, ο αντιπρόεδρος του σχεδιαστικού τμήματος, David Robb εξηγεί πως προέκυψε το Concept C.

Νέα πνοή στην κατηγορία

Ερώτηση: Είναι μία μοτοσικλέτα με όμορφη εμφάνιση. Θα πρέπει να ικανοποιηθήκατε από την αρχική αντίδραση των επισκεπτών της έκθεσης, των φόρουμ και των μέσων σε όλο τον κόσμο;

David Robb: Ναι, ήταν πολύ ωραίο. Ως εταιρία, η BMW αναζητούσε πάντα διαφορετικές μορφές μετακίνησης. Έχουμε δει ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα και να στρέφονται στους δύο τροχούς. Το ερώτημα ήταν πως θα καταφέρουμε να φέρουμε τις αξίες BMW σε μία πρωτόγνωρη για εμάς κατηγορία της αγοράς και να τις κάνουμε άμεσα αντιληπτές;

Ερ.: Φαίνεται ότι ήταν μία πραγματική πρόκληση να φέρετε μία νέα πνοή στην κατηγορία των scooter. Πόσο πεπεισμένη ήταν η ομάδα ότι το Concept C θα είχε τέτοια αποδοχή;

David Robb: Θα είμαι ειλικρινής. Στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός. Όταν είδαμε τα στοιχεία του προϊόντος δεν μπορούσα να διακρίνω πραγματικά πως ακριβώς αυτό το προϊόν θα παρέπεμπε σε μία γνήσια BMW. Συνήθως έχουμε ένα "ξεκάθαρο φύλλο στοιχείων" και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τεχνολογικά ζητήματα, να λύσουμε κάποια προβλήματα, να προσφέρουμε κάποιο επίπεδο λειτουργικότητας ή να κάνουμε μοναδική την εμπειρία. Στην αρχή, η ενημέρωση που είχαμε δεν προσέφερε κάτι τέτοιο - πραγματικά δεν το έβλεπα - δεν ήταν εκεί.

Ερ.: Τι κάνατε λοιπόν;

David Robb: Η μεγάλη πρόκληση παρουσιάστηκε όταν ενεπλάκησαν όλοι, οι μηχανικοί, οι άνθρωποι του marketing και οι σχεδιαστές μας. Πως παίρνει κανείς ένα γνώριμο πακέτο και το μετατρέπει σε ένα προϊόν που εκφράζει τη φιλοσοφία BMW; Για εμάς ήταν σίγουρο ότι θα ήταν ένα μεγάλο scooter – ένα χορταστικό δίτροχο αυτής της κατηγορίας.
Όμως εάν ρίξετε μία ματιά στα άλλα scooter της κατηγορίας θα διαπιστώσετε ότι διαθέτουν μία όρθια, στητή εμφάνιση, τα πλαϊνά είναι συνήθως κατακόρυφα τοποθετημένα, τα χρώματα φτάνουν μέχρι κάτω από τα πόδια και πίσω από τη σέλα. Θέλαμε να αλλάξουμε τα γνώριμα πρότυπα που συνηθίσαμε. Έτσι, αν κοιτάξετε το Concept C θα δείτε ότι αποπνέει την "αίσθηση" BMW.

Ερ.: Πως επιτεύχθηκε αυτή η φουτουριστική εμφάνιση;

David Robb: Σε μερικά από τα σχέδια υπήρχε μία εσκεμμένη έντονη αίσθηση comic. Η λέξη "scooter" φέρνει στο μυαλό σου κάτι λειτουργικό, όπως ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ, κι αυτό δεν το θέλαμε. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα δίτροχο το οποίο θα το βλέπει κάποιος και θα λέει "ουάου, είναι πολύ ωραίο, θα αγόραζα κάτι τέτοιο". Αυτή είναι η ουσία, η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να είναι άκρως συναρπαστική. Φυσικά υπάρχει και η ορθολογική πλευρά που αναζητούν οι αγοραστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το προϊόν θα πρέπει να είναι βαρετό ή αδιάφορο.

Scooter σαν superbike

Ερ.: Το νέο Concept C διαθέτει προσωπικότητα – οι γραμμές δηλώνουν περισσότερο superbike παρά scooter.

David Robb: Αναμφισβήτητα είναι ένα είδος superbike. Εάν έβγαινες στο δρόμο και έβλεπες αυτό το πράγμα να σε πλησιάζει από πίσω θα νόμιζες ότι πρόκειται για μία μεγάλη μοτοσικλέτα. Σταματάς σε ένα κόκκινο φανάρι και σε πλησιάζει αυτό το μεγάλο scooter. Δεν σκέφτεσαι ότι είναι κάτι φτηνό ή αδύνατο – είναι "χορταστικό" κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Ερ.: Ναι, φαίνεται ικανό να φέρει πάλι πίσω τα χαμόγελα στις καθημερινές μετακινήσεις.

David Robb: Είναι ωραίο που το λέτε αυτό. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, στην αρχή δεν μπορούσα να δω αυτές τις αξίες που έπρεπε να μεταφέρουμε σ' αυτήν την κατηγορία της αγοράς, ακριβώς επειδή δεν είχαμε ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή μέχρι σήμερα. Όταν λέμε πόσο σπορ πρέπει να είναι τα προϊόντα μας, πόσο ενθουσιασμό πρέπει να προσφέρουν, αρχικά σκεφτόμαστε ότι πρέπει να προσφέρουν ενθουσιασμό στις μετακινήσεις στην πόλη. Τα προϊόντα μας δεν πρέπει να είναι αδιάφορα. Είναι πολύ ωραίο να κοιτάς τη μοτοσικλέτα και να χαμογελάς. Αυτό ακριβώς ελπίζουμε.

Ερ.: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φαίνεται και γρήγορο.

David Robb: Αυτή ήταν η πρόθεσή μας. Όταν βλέπεις μόνη της τη μοτοσικλέτα αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μεγάλη. Αν όμως τη δεις με έναν αναβάτη θα διαπιστώσεις ότι έχει συμπαγείς διαστάσεις. Είδαμε τι κυκλοφορεί στην αγορά, γνωρίσαμε τι μπορούμε να κάνουμε και μετά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ένα ακόμα βήμα παραπέρα. Είναι εξαιρετικά άνετη και προσφέρει άριστη προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Ερ.: Πόσα από τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά θα διατηρηθούν και στα μοντέλα παραγωγής;

David Robb: Το Concept C φτιάχτηκε για να παρουσιάσει την ιδέα της BMW για το πώς πρέπει να είναι οι μετακινήσεις εντός πόλης. Φυσικά δεν είναι μία μοτοσικλέτα παραγωγής αλλά μία σχεδιαστική μελέτη. Ανοικτό ωστόσο παραμένει το ζήτημα εάν θα υπάρξουν δύο μοντέλα παραγωγής, βασιζόμενα σ' αυτό που βλέπετε και βέβαια δεν θα είναι όπως το βλέπετε με προβολείς LED, μπλε ελαστικά και βιντεοκάμερες! Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν θα περάσουν στην παραγωγή, αλλά όταν θα παρουσιαστούν τα μοντέλα παραγωγής θα αναγνωρίζετε ξεκάθαρα από πού προέρχονται.

Ερ.: Θεωρείτε ότι ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά θα καθιερωθούν στο μέλλον;

David Robb: Η τεχνολογία LED θα έρθει, όχι όμως στα επόμενα χρόνια και όχι χωρίς κόστος. Ενδιαφέρον έχει το θέμα με τις βιντεοκάμερες. Το ζήτημα εδώ δεν είναι τεχνικό, αλλά νομικό. Η νομοθεσία προβλέπει ότι θα πρέπει να είσαι σε θέση να κοιτάς πίσω σου, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει. Έτσι, εάν μία κάμερα πάψει να λειτουργεί δεν θα μπορείς να βλέπεις τι συμβαίνει πίσω σου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία. Σήμερα, εάν σπάσεις έναν καθρέφτη θα επισκεφτείς τον πλησιέστερο αντιπρόσωπο για να τον αντικαταστήσεις. Τι θα κάνεις όμως εάν το ηλεκτρικό σύστημα πάψει να λειτουργεί; Θα έχεις έναν αναδιπλούμενο καθρέφτη; Θα πρέπει να πληρώσεις και για τα δύο συστήματα;

Οι χρωματισμοί και το μέλλον

Ερ.: Τι γίνεται με τα εντυπωσιακά μπλε ελαστικά;

David Robb: Τα μπλε ελαστικά κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Θυμάμαι, όταν ήμουν παιδί, ότι μπορούσες να αγοράσεις για το ποδήλατό σου χρωματιστά ελαστικά, τα οποία ήταν άκρως εντυπωσιακά, μέχρι να ανακαλύψεις ότι δεν προσέφεραν τελικά καλή πρόσφυση! Σημασία έχει ότι πρόκειται για μία εκθεσιακή μοτοσικλέτα που κάνει τους ανθρώπους να μιλούν γι' αυτή, δείχνει τι είναι εφικτό και μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Ποιος ξέρει; Εάν τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετών ανθρώπων τότε ίσως ενδιαφερθεί κάποιος κατασκευαστής ελαστικών; Προς το παρόν η τεχνολογία των υλικών είναι άκρως προηγμένη.

Ερ.: Πως επιτεύχθηκε αυτή η εντυπωσιακή βαφή;

David Robb: Με μεγάλο κόστος! Αυτό που βλέπετε είναι μία πολύ δύσκολη και πολύ ευαίσθητη μέθοδος βαφής σε πολλές στρώσεις. Απαιτείται κάποιος βαφέας με εξαιρετικές ικανότητες, είναι σχεδόν σαν μαύρη μαγεία. Πρέπει να εξασφαλίσεις μία συγκεκριμένη ατμοσφαιρική υγρασία, ούτε πολύ μεγάλη ούτε πολύ μικρή. Αυτό που βλέπετε εδώ είναι ένα χρώμα που έχει περαστεί με σπρέι παρόλο που μοιάζει με αλουμινένια καλύμματα. Το κάτω κάλυμμα μοιάζει να είναι κατασκευασμένο από χυτό αλουμίνιο ενώ τα πίσω μοιάζουν με στιλβωμένο αλουμίνιο. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται απλώς για βαμμένα πλαστικά μέρη. Νομίζω ότι είχαμε και στο παρελθόν μερικές εκθεσιακές M3 με την ίδια βαφή και είμαι σίγουρος ότι το βερνίκι κοστίζει περίπου 500 ευρώ το κιλό!

Ερ.: Τι κρύβεται πίσω από αυτή την επιλογή χρωμάτων;

David Robb: Η επιλογή των χρωμάτων ήταν εσκεμμένη. Η περιεκτικότητα σε χρωστικά στοιχεία είναι χαμηλή. Τα χρώματα ενισχύουν την καθαρή σχεδίαση και παραπέμπουν στην υψηλή τεχνολογία κατασκευής. Δεν χρειαζόμαστε ροζ και πράσινα φλας για να τραβήξουμε την προσοχή σας! Τα μοναδικά αυτά στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Εναρμονίζονται με τη συνολική εμφάνιση, ενώ οι μπλε λεπτομέρειες τραβούν την προσοχή. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε ουδέτερα χρώματα με έναν ιδιαίτερα σοφιστικέ τρόπο. Όταν δείτε το τελικό αποτέλεσμα θα πείτε: "αυτό δεν μπορεί να είναι φτηνό!” Φαίνεται ακριβό, τεχνολογικά προηγμένο και απόλυτα μελετημένο. Όλα αυτά έχουν γίνει από πρόθεση, είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε πρώτη, δεύτερη και τρίτη εντύπωση: η πρώτη εντύπωση δημιουργείται όταν σκεφτείτε "ουάου, αυτό το scooter δεν είναι σαν κανένα άλλο". Η δεύτερη εντύπωση δημιουργείται όταν πείτε "ουάου, προφανώς είναι μία BMW" και η τρίτη εντύπωση δημιουργείται όταν πείτε "είναι αναμφισβήτητα μία BMW αφού κανένας άλλος δεν το κάνει μ' αυτό τον τρόπο".

Ερ.: Πόσο ακριβές είναι αυτές οι concept μοτοσικλέτες;

David Robb: Αυτές οι κατασκευές είναι ακριβές: υπάρχει μόνο ένα Concept C, αφού το κόστος είναι απαγορευτικό για μία δεύτερη κατασκευή! Εξάλλου, υπάρχει μόνο μία Concept 6 που κάνει το γύρο του κόσμου. Από τότε που αποκαλύφθηκε στην EICMA το 2009, έχει παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις μοτοσικλέτας στη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ιαπωνία και τα BMW Motorrad Days στο Garmisch-Partenkirchen. Αυτό το πρωτότυπο έχει διανύσει αρκετά χιλιόμετρα!

Ερ.: Πιστεύετε ότι η βάση πελατών θα αποτελείται και από αναβάτες που δεν οδηγούν BMW;

David Robb: Είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε αναβάτες από πολλές άλλες κατηγορίες να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σ' αυτό το μοναδικό δίτροχο όχημα. Οι αναβάτες BMW ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν από τη μάρκα και πιθανώς θα είναι εύκολο γι' αυτούς να το αποκτήσουν ως δεύτερη ή ακόμα και τρίτη μοτοσικλέτα, θεωρώντας ότι αυτή η κατηγορία είναι μία επέκταση των σειρών GS ή RT που ήδη οδηγούν. Όπως και στις S1000RR και K1600GT/ GTL, πιστεύω ότι θα είναι αρκετοί οι αναβάτες που δεν οδηγούν BMW και θα ενδιαφερθούν γι' αυτό το άκρως ανταγωνιστικό προϊόν. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και πόσοι οδηγοί αυτοκινήτων θα αντιμετωπίσουν αυτό το δίτροχο ως μία συναρπαστική και βιώσιμη μορφή αστικών μετακινήσεων.

Διαβάστε την πλήρη παρουσίαση του νέου BMW Concept C και απολαύστε όλο το φωτογραφικό υλικό

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube