.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 10:30

Συνέντευξη – Σάκης Συνιώρης - 2013

 

Στο δρόμο για το έβδομο πρωτάθλημα


Του Τάκη Μανιάτη

Έξι πρωταθλήματα μετά, ο Σάκης Συνιώρης συνεχίζει να μάχεται, να πρωταγωνιστεί και να βάζει πλώρη για τον έβδομο τίτλο του. Λίγες μέρες πριν την συμμετοχή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Supesport, στην Τουρκία, βρεθήκαμε μαζί του και μιλήσαμε για την μέχρι τώρα πορεία του, τα άμεσα σχέδια αλλά και τους μεγάλους στόχους που έχει θέσει.

Η πορεία έως τώρα

Bikeit.gr: Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής στην αγωνιστική χρονιά του 2013; Ποια είναι τα αποτελέσματα και τα σχέδια;

Σάκης Συνιώρης: Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις αγώνες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, έχω κερδίσει τους δύο, και ήμουν δεύτερος στον πρώτο αγώνα, με αποτέλεσμα να είμαι πρώτος στην βαθμολογία. Όλα δείχνουν ότι οδεύω για τον 7ο τίτλο της καριέρας μου. Σε λίγες μέρες θα βρίσκομαι στο Istanbul Park, στην Κωνσταντινούπολη, για να αγωνιστώ για πρώτη φορά στον αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος Supersport.

Bikeit.gr: Πως σου ήρθε αυτή η ιδέα; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες για να φτάσεις μέχρι εκεί;

Σ.Σ.: Πέρσι πήγα και έτρεξα στην συγκεκριμένη πίστα στα πλαίσια του Τούρκικου πρωταθλήματος Supersport όπου και κατέκτησα την 2η θέση. Να σημειώσουμε ότι οι Τούρκοι συναθλητές μας είναι πολύ φιλόξενοι και έχω πολύ καλές σχέσεις μαζί τους. Όταν έμαθα ότι θα γίνει αγώνας παγκοσμίου πρωταθλήματος εκεί, έβαλα όλα τα μέσα που είχα για να συμμετάσχω. Ο Χρήστος Γεωργιάδης κυνήγησε την συμμετοχή μου εκεί και τελικά τα κατάφερε.

Οι δυσκολίες

Bikeit.gr: Τι δυσκολίες έχει ένα τέτοιο εγχείρημα;

Σ.Σ.: Κυρίως οικονομικές. Κατά δεύτερον, έπρεπε να δεχτούν την συμμετοχή μας, αφού θα έπρεπε σαν αναβάτης να έχω ένα αρκετά σημαντικό αγωνιστικό παλμαρέ. Εγώ λόγω των τίτλων που έχω στην Ελλάδα, αλλά και της 17ης θέσης που κατέκτησα το 2002, στο παγκόσμιο Supersport πάλι, με δέχτηκαν.

Bikeit.gr: Οι συμμετοχές είναι κλειστές; Συμμετέχεις ως wildcard;

Σ.Σ.: Ακριβώς, είναι κλειστές οι συμμετοχές και όταν γίνεται ένας αγώνας σε μία χώρα, μόνο αναβάτες της συγκεκριμένης χώρας μπορούν να συμμετέχουν, με μέγιστο αριθμό τους τέσσερις. Εμείς δεν πήγαμε μέσω Τουρκίας, δηλώσαμε απευθείας στην Dorna, την διοργανώτρια αρχή, κι έτσι, γίναμε δεκτοί. Η συμμετοχή μας ονομάζεται One Race Event – μόνο για έναν αγώνα.

Bikeit.gr: Εκτός από τα χρήματα και την συμμετοχή για να γίνει δεκτός, τι άλλο χρειάζεται ένας αναβάτης για να συμμετάσχει με επιτυχία;

Σ.Σ.: Αυτό θα είμαι σε θέση να το πω όταν επιστρέψω, γιατί δεν έχω αντιμετωπίσει ξανά αναβάτες και μοτοσυκλέτες τέτοιου επιπέδου. Χρειάζεται σίγουρα σκληρή προπόνηση, αερόβια, συγκεκριμένες ασκήσεις, ειδική διατροφή, όλα ειδικά για μοτοσυκλέτα, και πολλές ώρες οδήγησης.

Η προετοιμασία

Bikeit.gr: Τι έχεις κάνει για προετοιμασία και πως νιώθεις;
Σ.Σ.: Τα έχω κάνει όλα αυτά, προετοιμάζομαι ήδη δύο μήνες, και νιώθω ότι βρίσκομαι στην καλύτερη οδηγική φόρμα και κατάσταση των τελευταίων ετών. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό;

Bikeit.gr: Τι σκοπεύεις να επιτύχεις και ποια είναι τα πλάνα σου για μετά;
Σ.Σ.: Σκοπεύω καταρχάς να προκριθώ, κάτι που το πιστεύω, μιας και οι χώροι που είχα σε αυτή την πίστα ήταν καλοί, αν και δεν μπορώ να ξέρω συγκριτικά, μιας και δεν έχουν τρέξει οι αναβάτες αυτοί στην συγκεκριμένη πίστα. Μετά από αυτό, θέλω να βρω κάποιους υποστηρικτές, για να ακολουθήσω το παγκόσμιο πρωτάθλημα του χρόνου.

Bikeit.gr: Είσαι ήδη 37 ετών, γιατί αυτό το βήμα άργησε τόσο πολύ να γίνει;

Σ.Σ.: Τα προβλήματα είναι φυσικά οικονομικής φύσεως, την Ελλάδα κανείς δεν βοηθάει ώστε κάποιος Έλληνας αναβάτης να ακολουθήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα κι έτσι δεν είναι κάτι που μπόρεσα να κάνω.

Ευκαιρίες και προπόνηση

Bikeit.gr: Αν σου είχε δοθεί η ευκαιρία πριν χρόνια, θα το είχες κάνει; Θα σε είχε βοηθήσει;

Σ.Σ.: Θα είχα φύγει στο εξωτερικό και θα έκανα το παν για να μείνω εκεί. Ναι, θα με είχε βοηθήσει, θα είχε ανέβει το επίπεδό μου, και πιστεύω ότι θα μου είχε ανοίξει νέους ορίζοντες. Πιστεύω επίσης ότι όποιος αναβάτης και να έβγαινε στο εξωτερικό, θα ανέβαζε το επίπεδο στην αγωνιστική μοτοσυκλέτα στην Ελλάδα.

Bikeit.gr: Έχουμε μέρη για προπόνηση – πίστες, στην Ελλάδα;

Σ.Σ.: Είχαμε την πίστα των Σερρών, αλλά καταφέραμε τελικά να την καταστρέψουμε λόγω κακής διαχείρισης κι έτσι, πλέον δεν υπάρχουν πίστες αντίστοιχου επιπέδου όπως στα ευρωπαϊκά ή παγκόσμια πρωταθλήματα, για να προετοιμαστούμε, να προπονηθούμε και να εξελιχθούμε σαν αναβάτες.

Bikeit.gr: Λίγα λόγια για το Άλκης Συνιώρης Memorial.

Σ.Σ.: Σήμερα διοργανώνεται το 4ο στη σειρά Άλκης Συνιώρης Memorial, θα κάνω τα πάντα για να μπορέσω να το κάνω κάθε χρονιά. Στόχος του Memorial είναι να μάθει ο κόσμος ότι πρέπει να ξεδίνουμε στην πίστα, να απολαμβάνουμε τις μοτοσυκλέτες μας εδώ με ασφάλεια, και να μην τρέχουμε στους δρόμους. Το μήνυμα είναι σαφές: Ο δρόμος δεν είναι πίστα, πηγαίνουμε ήρεμα στο δρόμο, φοράμε πάντα τον κατάλληλο εξοπλισμό για προστασία.

Η ομάδα

Bikeit.gr: Ποια είναι η σύνθεση της ομάδας με την οποία τρέχεις φέτος;

Σ.Σ.: Ο Χρήστος Φράγκος είναι ο πρώτος μηχανικός, Μανόλης Φασουλάκης δεύτερος μηχανικός, και ο Χρήστος Γεωργιάδης ο υπεύθυνος συντονισμού και επικοινωνίας και αναβάτης είμαι εγώ.
Χορηγοί μου είναι η Monster Energy, τα ελαστικά Περιστεράς, η Dunlop, η RM Motors – Ραφαήλ Μεϊμάρης που μου παραχωρεί την μοτοσυκλέτα και τους ευχαριστώ πολύ, ο Γιώργος Καρακώστας – Honda Καρακώστας, Pizza Capriziosa, Ankl Χρόνης – Tatoo and Piercing, το White Spoon, οι βαφές Μάνος που μας βάφει τις μοτοσυκλέτες, ζελατίνες Ermax – Άκης Γεωργόπουλος,ο Γιάννης Τζωρτζόπουλος με τα IXS, SHOEI και SIDI, τα Extreme Stores στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας – Μάριος Πέτρου, το πρατήριο καυσίμων Shell στο νομισματοκοπείο – Χολαργό, το κατάστημα Γερμανός στο Κιάτο Κορινθίας, και το VGR Team – Σταύρος Γεωργακόπουλος που σετάρει τις αναρτήσεις. Όπως και το Sinioris Racing φυσικά.

Bikeit.gr: Ποιους θα ήθελες να ευχαριστήσεις;

Σ.Σ.: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υποστηρικτές μου και τους φίλους μου που με στηρίζουν στο εγχείρημα, όπως και στους γονείς μου που βρίσκονται πάντα δίπλα μου. Επίσης, στον αδελφό μου, Άλκη, του οποίου ήταν το όνειρο να αγωνιστούμε στο εξωτερικό. Ο Άλκης μάλιστα είχε αγωνιστεί στο 24ωρο στην Γερμανία, στα Superbikes στο οσερσλέμπεν, όπου και είχε κερδίσει, μία πολύ μεγάλη διάκριση για Έλληνα αναβάτη τότε. Πιστεύω ότι θα χαίρετε και αυτός.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 17:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon