.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 12:43

Συνέντευξη – Frans Verhoeven - Αναβάτης Rally

 

Ιπτάμενος Ολλανδός


Του Βασίλη Μπούδρου

O Ολλανδός αναβάτης της Yamaha που συμμετέχει με επιτυχία στο Rally Dakar, επέλεξε το Serres Rally για προετοιμασία. Μιλήσαμε μαζί του για τα σχέδια αλλά και τις εντυπώσεις του από τον δικό μας αγώνα.

Bikeit: Πώς σου φάνηκε το Serres Rally;

Απ.: Είναι η πρώτη μου χρονιά στο Serres Rally, μας κάλεσαν από το Rallymaniacs με την βοηθητική ομάδα και χαίρομαι πολύ που ήρθα. Με εντυπωσίασε τόσο το φυσικό τοπίο όσο και το επίπεδο διοργάνωσης ενός τόσο δύσκολου rally που απαιτούσε τεχνική οδήγηση όλες τις ημέρες. Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από όλη την εβδομάδα.

Bikeit: Ποιο ήταν το πρώτο rally στο οποίο συμμετείχες και ποια είναι επιγραμματικά η μέχρι τώρα πορεία σου στον χώρο των αγώνων;

Απ.: Ήταν το Rally Dakar το 2005 στην Τυνησία, την οποία είχα επισκεφτεί ένα χρόνο πριν για να δω πώς είναι. Είμαι όμως επαγγελματίας αναβάτης μοτοσυκλέτας όλη μου την ζωή. Ξεκίνησα από το trial, στο οποίο είμαι τέσσερις φορές πρωταθλητής Ολλανδίας. Συμμετείχα δύο χρονιές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα trial και έπειτα από αυτό, και επί 15 χρόνια δούλεψα ως stunt rider. Έπειτα ασχολήθηκα με το motocross όπου συνεργάστηκα με την ολλανδική Ομοσπονδία ως προπονητής νέων ταλέντων. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ασχολήθηκα με το enduro και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενώ υπήρξα μέλος της ολλανδικής Τrophy Τeam αρκετές χρονιές. Από το 2004 και μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον μου εστιάζεται στους αγώνες rally.

Bikeit: Αυτή τη χρονιά θα υποστηρίξεις την ομάδα της Yamaha με τον Cyril Despres. Τι αισθάνεσαι για αυτό και ποιες είναι οι προβλέψεις σου για το Dakar 2014;

Απ.: Είμαι από πέρσι στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, καθώς έχω διετές συμβόλαιο και ήδη συζητάμε να to επεκτείνουμε για ακόμη μία χρονιά, ώστε να μείνω μέχρι το 2015. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί η Yamaha ήταν εκείνη που με υποστήριξε και στις αρχές της πορείας μου στα rally, καθώς σπονσοραριζόμουν από την ολλανδική Yamaha. Είμαι πολύ χαρούμενος με την επιστροφή μου λοιπόν, και θεωρώ ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη εξέλιξη στις μοτοσυκλέτες της. Είναι πολύ εύκολες στην οδήγηση, κάτι που φάνηκε και εδώ άλλωστε με το ΥΖ450 Rally, με το οποίο κατάφερα να αναμετρηθώ ακόμη και με μοτοσυκλέτες enduro και σε πολύ δύσκολα τερέν. Η ομάδα της Yamaha διαθέτει μεγάλη εμπειρία και επαγγελματισμό και είναι πολύ ευχάριστοι όλοι στην συνεργασία. Η χρονιά αναμένεται να είναι πολύ καλή και για τον Cyril και για εμένα, άλλωστε έχουμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, στην εργοστασιακή ομάδα της ΚΤΜ, όπου ήμουν ο αναπληρωματικός οδηγός. Επίσης συμμετείχα στην εξέλιξη του 690 εκείνο τον καιρό και το 2007 μαζί με τον Cyril κερδίσαμε το Dakar.

Bikeit: Επομένως αυτή τη χρονιά δεν θα έχεις τη δύσκολη επιλογή του να είσαι ο αναπληρωματικός αναβάτης;

Απ.: Η μόνο διαφορά λοιπόν σε αυτή τη χρονιά είναι ότι θα αγωνιστώ και εγώ, αντί για να βοηθάω, και βοηθός μας θα είναι ένας νέος Γάλλος αναβάτης. Μετά την ημέρα ανάπαυλας, στην μέση του αγώνα, θα καταστρώσουμε την στρατηγική μας.

Bikeit: Πιστεύεις ότι θα σε ξαναδούμε του χρόνου στο Serres Rally;

Απ.: Αυτό είναι σίγουρο, θα επιστρέψω! Όπως προείπα, εξεπλάγην θετικά από τις δυνατότητες της περιοχής, ήταν ένας δύσκολος αγώνας για εμένα, μια καλή προπόνηση από την οποία έμαθα πολλά. Μόλις προ ολίγου μιλούσα μάλιστα με τον φίλο μου τον Hen Knuiman για τον αγώνα και μου είπε ότι είναι εκπληκτικό, έπειτα από τόσα χρόνια αγώνων, πόσα ακόμη καινούργια πράγματα μάθαμε από το Serres Rally. Σίγουρα λοιπόν θα επιστρέψω του χρόνου και ευελπιστώ να φέρω μαζί μου και αρκετούς ολλανδούς αναβάτες.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 19:43

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon