.
Κατηγορία CFMOTO
Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 11:50

Test - CFMOTO 450SR: Αποστολή στην Τουρκία

Όχι σαν τους άλλους: Έτσι πρέπει να σκέφτηκαν στην CFMOTO. Και κατασκεύασαν ένα νέο 450SR και διοργάνωσαν και μια παγκόσμια παρουσίαση για αυτό. Βρεθήκαμε στην Τουρκία για να δοκιμάσουμε το νέο μεσαίου κυβισμού sportsbike στην πίστα Intercisty F1-MotoGP. Δεν ξέραμε βέβαια τι καιρό θα αντιμετωπίζαμε στην Τουρκία…

Του Thierry Sarasyn

Τιμή στην Ελλάδα: 6.390 ευρώ

Στέκεται μόνο του

Ο κινητήρας του 450 δεν είναι κλώνος, εξέλιξη ή απόσταγμα μιας ήδη γνωστής μονάδας ισχύος από την Αυστρία. Ο δικύλινδρος σε σειρά είναι μια μοναδική σχεδίαση και αποτελεί σίγουρα ένα από τα δυνατά χαρτιά του 450SR. Αν και στην αρχή γινόταν λόγος για 50 ίππους και κάτι... ψιλά, τελικά το μοτέρ ρυθμίστηκε να αποδίδει ακριβώς 47 ίππους, κάνοντας το μεσαίο μοντέλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των κατόχων διπλώματος A2. Αλλά θα αδικούσαμε τον κινητήρα, αν λέγαμε ότι είναι μόνο κατάλληλος για A2. Και αυτοί που έχουν «απεριόριστο» δίπλωμα μπορούν να απολαύσουν τις δυνατότητες του νέου κινεζικού μοντέλου. Οι κύλινδροι είναι σε σειρά, με γωνία στροφάλου στις 270 μοίρες, δηλαδή χαρακτηριστικά λειτουργίας αντίστοιχα με έναν V-Twin. Δυο άξονες εξισορρόπησης φροντίζουν για την ακόμα ομαλότερη λειτουργία και την ελαχιστοποίηση των κραδασμών. Η κυλινδροκεφαλή είναι κατασκευασμένη από Magnesium aluminum alloy για μέγιστη αντοχή και χαμηλό βάρος. Το μπλοκ είναι επίσης από αλουμίνιο, με κεραμική επίστρωση για αυξημένη αντοχή και μειωμένες τριβές. Τα πιστόνια είναι σφυρήλατα. 

Εξωτερική σχεδίαση με στόχο τις επιδόσεις

Στην εξέλιξη της 450SR η απόλυτη προτεραιότητα ήταν οι κορυφαίες επιδόσεις στην γρήγορη οδήγηση. Πάνω από 200 καταστάσεις προσημειώθηκαν στην αεροδυναμική σήραγγα με άπειρες ώρες δοκιμών. Κάθε στοιχείο της 450SR εξυπηρετεί τον σκοπό του. Τα εμπρός αεροδυναμικά φτερά αυξάνουν το downforce κατά 1,6 φορές στις υψηλές ταχύτητες, βελτιώνοντας την σταθερότητα. Το εμπρός παρμπρίζ με την ειδική μορφοποίηση και τις μόλις 48ο κλίσης περιορίζει τους στροβιλισμούς και απομακρύνει τον αέρα από τον αναβάτη. Οι αεραγωγοί κάτω από την σέλα του συνεπιβάτη διευκολύνουν την διέλευση του αέρα προς την ουρά ελαχιστοποιώντας το Vortex. Τα εμπρός φώτα και οι ανάγλυφοι αεροδίοδοι στην πρόσοψη και στο fairing καθορίζουν την ροή του αέρα ώστε να αυξάνεται η σταθερότητα λόγω αεροδυναμικής, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις απώλειες ιπποδύναμης λόγω αεροδυναμικής αντίστασης. Το μοναδικό χαρακτηριστικό που προσδίδει μόνο στην εμφάνιση είναι το animation με breathing lights στα φωτιστικά σώματα.

Απόλυτα προβλέψιμο

Ο νέος δικύλινδρος κινητήρας είναι «πικάντικος», αλλά και ελεγχόμενος. Τίποτα βίαιο, όλα απόλυτα προβλέψιμα. Η απόκριση από το γκάζι είναι στιβαρή και η καμπύλη ισχύος πιο «ξεκάθαρη» από ότι περιμένεις από ένα 450άρη κινητήρα. Στις χαμηλές στροφές ήδη υπάρχει διαθέσιμη ισχύς, η οποία αυξάνεται πολύ προοδευτικά μέχρι τις 10.500 στροφές, όπου ο κόφτης επεμβαίνει με λιγότερο προοδευτικό τρόπο. Και είναι τόσο καλή η απόδοση του μοτέρ που, για μοτοσυκλέτα χωρίς traction control, γυρίσαμε την τεράστια πίστα της Κωνσταντινούπολης πολύ ομαλά και χωρίς φόβο. Με τόση βροχή, έπρεπε να πάμε και πιο χαλαρά στην αρχή: Ο τέλειος τρόπος για να μάθεις την πίστα. Μετά από αυτό, ήταν σκέτη απόλαυση. Ακόμα και με την βροχή. Με σταγόνες στην ζελατίνα του κράνους και με χαμηλό φωτισμό, η οθόνη TFT θα μπορούσε να είναι λίγο μεγαλύτερη. Η διάταξη των ενδείξεων είναι ωραία και οι ρυθμίσεις από τους αριστερούς διακόπτες εύκολες στον χειρισμό και απλές, όπως και η ίδια η οθόνη, αλλά κάποια δεδομένα θα μπορούσαν να εμφανίζονται μεγαλύτερα.

Εμπιστοσύνη στην στιγμή

Ο μονός δίσκος φρένου εμπρός με την ακτινική δαγκάνα της Brembo μας γοήτευσε με τον εξαιρετικό συνδυασμό ισχύος και προοδευτικότητας, η αρκετά σκληρή ανάρτηση λειτούργησε καλά και οι 47 ίππου ήταν υπεραρκετοί στα περισσότερα κομμάτια της πίστας. Ειδικά ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται η ισχύς και η πλούσια ροπή που κρύβεται στις χαμηλές στροφές, κάνει σίγουρο ότι θα οδηγήσεις σωστά στα πιο τεχνικά κομμάτια. Έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι στην ευθεία, η τελική ήταν σχετικά χαμηλή –με μία στεγνή πίστα και με ένα μεγαλύτερο superbike, η εμπειρία θα ήταν διαφορετική εδώ. Αλλά η διασκέδαση που μας προσέφερε το SR ήταν περισσότερη από ότι περιμέναμε. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ολοκληρωμένο πακέτο. Ωραίος κινητήρας, παραπάνω από επαρκής ανάρτηση, καλά φρένα. Και αυτά με ένα συνολικό βάρος 179 κιλών.

Είναι τα 47 άλογα αρκετά;

Στα έντονα ανηφορικά κομμάτια, που ήταν αρκετά μακριά ώστε να βάζεις μέχρι και 6η, αισθάνεσαι ότι τα 47 άλογα ίσα που επαρκούν. Και παρά το ότι φανταζόμαστε την διασκέδαση που θα μπορούσε να προσφέρει ένα 450SR Cup, η πλειοψηφία τους θα λειτουργεί σε ανοικτό δρόμο και σε μικρότερες πίστες. Άρα, τα 47 άλογα είναι σίγουρα αρκετά για αυτό τον τύπο κινητήρα. Αυτή είναι μία μοτοσυκλέτα με την οποία οι (νέοι) αναβάτες δεν θα γευτούν μόνο την σπορ οδηγική απόλαυση, αλλά θα αποκτήσουν και εμπειρία. Όταν έχει πάντα πάρα πολλή ροπή στα 1.000 κυβικά, με ένα δικύλινδρο 47 ίππων πρέπει να αλλάζεις ταχύτητες συχνά και με ακρίβεια, για να εκμεταλλευτείς τον κινητήρα στο μέγιστο. Αυτό δεν είναι απλά ευχάριστο, είναι και η τέλεια εμπειρία εκμάθησης για το πώς να κινείσαι καλύτερα στην πίστα (και όχι μόνο). Μαθαίνεις και περνάς καλά ταυτόχρονα.

Και στο δρόμο τι κάνει;

Την επόμενη ημέρα οδηγήσαμε το 450SR για ακόμα 150 χιλιόμετρα σε δημόσιο δρόμο, χωρίς βροχή. Εδώ, η ελαστικότητα του κινητήρα ήταν ακόμα πιο διακριτή. Κάνεις εκπληκτικά λίγες αλλαγές ταχυτήτων, για 450άρι. Η ζελατίνα είναι λίγο μικρή για τα δεδομένα του δρόμου, αλλά ακόμα και αν σε βρίσκει ο αέρας, δεν δημιουργούνται στροβιλισμοί. Το τεστ στο δρόμο αποδείχθηκε ακόμα πιο ταιριαστό για το 450SR από αυτό της πίστας, επειδή σε αυτές τις συνθήκες η μέγιστη ισχύς είναι λιγότερο σημαντική. Δεν έχουμε οδηγήσει ξανά τόσο γρήγορα σε επαρχιακό δρόμο, γυρίζοντας στο ξενοδοχείο. Αυτά παθαίνεις όταν ο πλοηγός είναι πρώην πρωταθλητής και λίγο… πειραγμένος στο κεφάλι.

Πλούσιο και στον εξοπλισμό

Ο πίνακας οργάνων με την TFT οθόνη 5” , μπορεί να συνδυάζεται με το (προαιρετικό) T-Box ώστε να δείχνει τις οδηγίες του συστήματος πλοήγησης, Το T-Box έχει ενσωματωμένη μονάδα 4G για σύνδεση με το διαδίκτυο, μονάδα GPS, και ξεχωριστή IMU 6-αξόνων. Συνδέεται με την εφαρμογή της CFMOTO για να εμφανίζει στο κινητό την θέση του οχήματος σε πραγματικό χρόνο (tracking), τα στατιστικά οδήγησης, τις διαδρομές που διανύθηκαν και τις βασικές ενδείξεις της μοτοσυκλέτας. Επίσης πραγματοποιεί αναβαθμίσεις OTA (Over Τhe Air) σε όλους τους εγκεφάλους, και παρέχει αντικλεπτική λειτουργία συνδυάζοντας το GPS και την IMU με ειδοποιήσεις στο κινητό του ιδιοκτήτη.

Περνάει το τεστ;

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία: Η CFMOTO είναι ο πρώτος κατασκευαστής από την Κίνα, που μπορεί να σταθεί επάξια στα δεδομένα του σήμερα. Για να πούμε ότι μπορεί να είναι άμεσα ανταγωνιστική απέναντι στους «απόλυτους ηγέτες» της κατηγορίας, πρέπει να μας το δείξει ένα απευθείας συγκριτικό. Όπως και να έχει, η CFMOTO κάνει πολύ γρήγορη πρόοδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, και η τιμή να μην είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα μοντέλα των πιο «γνωστών» εταιρειών. Η CFMOTO 450SR είναι σίγουρα μια άξια νέα επιλογή, για τους φίλους της μεσαίας κατηγορίας supersport.

 

Κατασκευαστής / Μοντέλο CFMOTO 450SR
Αντιπρόσωπος CFMOTO Hellas
Τιμή (€) 6.390
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Y/Ψ, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 449
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72 Χ 55,2
Συμπίεση 11,3
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Πολύδισκος υδραυλικός, χειροκίνητος με σύστημα anti-juddering
Μετάδοση Χειροκίνητη 6 σχέσεων 
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) 1360
Ύψος σέλας (mm) 795
Μήκος (mm) 1.990
Πλάτος (mm) 735
Ύψος (mm) 1.130
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg, γεμάτο)   179
Ρεζερβουάρ (lt)  14
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά USD πιρούνι 43 mm, διαδρομή 120 mm
Πίσω  Μονό αμορτισέρ, διαδρομή 200mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-17"
Πίσω  150/60-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 320mm, ακτινική Brembo 4πίστονη δαγκάνα, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220 mm με δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  47/9.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  4/7.600
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 11:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - CFMOTO 300SR 2021 Test – CFMOTO 450SR 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon