.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 09:14

Συνέντευξη – Andrea Iannone

 

Αναβάτης Ducati Pramac MotoGP


Στα εγκαίνια του νέου καταστήματος της Ducati στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε με τον επίσημο αναβάτη της Ducati Pramac στα MotoGP, Andrea Iannone.

Ινδάλματα και τύχη

Ερώτηση: Ποιος αναβάτης είναι το ίνδαλμά σου;

Andrea Iannone: Είναι σίγουρα ο Valentino Rossi, τον είχα ως ίνδαλμα από μικρός πριν τρέξω αγώνες. Τώρα είμαστε και φίλοι και χαίρομαι που βρισκόμαστε ως ανταγωνιστές μέσα στην πίστα. Είμαστε και φίλοι εκτός πίστας, αλλά συνεχίζει να είναι το ίνδαλμά μου.

Ερώτηση: Ποια είναι η γνώμη σου για τον Marc Marquez που είσαστε ανταγωνιστές και στην Moto2;

Andrea Iannone: O Marc είναι πολύ καλός αναβάτης, αλλά είναι πολύ τυχερός! Είναι σίγουρα μεγάλο ταλέντο, αλλά στάθηκε πολύ τυχερός στην καριέρα του, γιατί είχε συνέχεια καλές μοτοσυκλέτες. Μπόρεσε να πάρει δύο παγκόσμια πρωταθλήματα, και αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποιος λόγος που μετά το 2006- 2007 και τον Capirossi που η Ducati ήταν η καλύτερη μοτοσυκλέτα απ’ όλες, κανένας αναβάτης δεν κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός με αυτήν;

Andrea Iannone: Το 2006 οδηγούσα στα 125 οπότε δεν είχα την ευκαιρία να οδηγήσω τις Ducati με το πλαίσιο χωροδικτύωμα για να έχω αποψη. Την ίδια ερώτηση όμως έκανα κι εγώ στους μηχανικούς μου. Εκείνες τις χρονιές, η Ducati εξέλισσε ελαστικά αποκλειστικά για την Ducati, κι έτσι είχαν σχεδιάσει λάστιχα για τις απαιτήσεις της μοτοσυκλέτας και του κάθε αναβάτη ξεχωριστά. Αργότερα, η κατηγορία είχε αποκλειστικά μονομάρκα, κι έτσι η Bridgestone έδινε τα ίδια λάστιχα σε όλες τις ομάδες. Η Ducati απλά δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί τόσο εύκολα όσο η Honda και η Yamaha. Ο νέος αγωνιστικός διευθυντής δήλωσε πρόσφατα ότι θα πρέπει να καταργηθεί η μονομάρκα στην κατηγορία, και τότε όλα τα προβλήματα της μοτοσυκλέτας θα λυθούν άμεσα.

Διαφορές στις μοτοσυκλέτες

Ερώτηση: Γνωρίζουμε ότι από την αρχή των MotoGP η Ducati έχει ένα πολύ ισχυρό κινητήρα. Όλοι οι αναβάτες των άλλων εταιριών ζητάνε συνήθως περισσότερη δύναμη, σε αντίθεση με τους αναβάτες των Ducati. Υπάρχει περίπτωση να δούμε στο μέλλον έναν κινητήρα με πιο εκμεταλλεύσιμη ισχύ;

Andrea Iannone: Ναι, δοκίμασα έναν νέο κινητήρα στο Misano και αυτή είναι η κατεύθυνση, να γίνει ο κινητήρας πιο ήρεμος. Τώρα είναι πολύ απότομος και φοβίζει. Με τις νέες αλλαγές ο κινητήρας θα μπορεί να είναι πιο εύκολος στην οδήγηση.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιεί η ομάδα Pramac Ducati και στις εργοστασιακές;

Andrea Iannone: Δεν υπάρχει κάποια διαφορά, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιώ εγώ όπως και ο Nicky Hayden ή ο Andrea Dovizioso είναι ίδιες. Πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς μοτοσυκλέτες, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Διαφορά θα υπάρχει από τον επόμενο αγώνα, στο Saschering, αφού εγώ θα οδηγήσω την νέα μοτοσυκλέτα, GP13.1 όπως ονομάζεται, και είναι η πειραματική Desmocedici. Την προτιμώ γιατί είναι πιο γρήγορη στην είσοδο της στροφής, όπως οι μοτοσυκλέτες Moto2 που έτρεχα. Η μοτοσυκλέτα αυτή δεν αρέσει στον Hayden και στον Dovizioso μιας και χάνει αρκετά σε έξοδο, εμένα όμως με βολεύει, και θα δουλέψουμε πάνω σε αυτήν. Οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα στην Ducati πλέον και το εκμεταλλεύομαι.

Η εξέλιξη και το μέλλον

Ερώτηση: Σε ποιες μοτοσυκλέτες δοκιμάζονται και εξελίσσονται νέα πράγματα, ποιες ομάδες παίρνουν το ρίσκο και το βάρος της εξέλιξης;

Andrea Iannone: Υπάρχουν αναβάτες εξέλιξης που κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά αυτή τη στιγμή, τα πράγματα δοκιμάζονται πριν από κάθε αγώνα, στις δοκιμές, απ’ όλους τους αναβάτες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος που παίρνει κάποιο ρίσκο.

Ερώτηση: Τι πιστεύεις ότι θα γίνει στον επόμενο αγώνα στο Saschering;

Andrea Iannone: Δεν μπορώ να γνωρίζω μιας και είναι η πρώτη φορά που θα οδηγήσω μοτοσυκλέτα MotoGP στην συγκεκριμένη πίστα. Δεν υπάρχουν καθόλου δεδομένα για μένα, και θα δώσω βάση στο στήσιμο της μοτοσυκλέτας και στην ρύθμιση των ηλεκτρονικών, τις δύο πρώτες μέρες, στις δοκιμές.

Ερώτηση: Πόσο χρόνο πιστεύεις ότι θα χρειαστεί η Ducati για να είναι ανταγωνιστική;

Andrea Iannone: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο χρόνο θα χρειαστούμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί, μιας και η Honda και η Yamaha βρίσκονται πολύ μπροστά.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 09:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon