.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 18:35

Test - Triumph Speed Triple 1200 RR 2022 – Αποστολή στην Ισπανία

Οδηγούμε την ολοκαίνουργια κορυφαία έκδοση Speed Triple 1200 RR στη μαγευτική πίστα Askari στον ισπανικό νότο.

Δοκιμή: Aviad Avrahami
Φωτογραφίες: Triumph

Η αγγλική Triumph είναι μια από τις παλιότερες κατασκευάστριες μοτοσυκλετών, δραστηριότητα που εξασκεί από τις αρχές του 20ου αιώνα. Έκτοτε η εταιρεία έχει περάσει από αρκετές χρεοκοπίες και μετεμψυχώσεις, ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν ένας Άγγλος επιχειρηματίας αγόρασε τα δικαιώματά του ονόματός της και έκτοτε χτίζει μια εκτυφλωτική ιστορία επιτυχίας.

Σήμερα η Triumph πουλά περίπου 70,000 μοτοσυκλέτες ετησίως, από κλασικές ρετρό, σύγχρονες adventure, ως σπορ μοντέλα – όλες κατασκευασμένες με σύγχρονα πρότυπα στις δικές της τεχνολογικά προηγμένες γραμμές παραγωγής, με υψηλή ποιότητα κατασκευής.

Μάλιστα μόλις πρόσφατα η Triumph γιόρτασε την εκατομμυριοστή μοτοσυκλέτα της σύγχρονης εποχής που ξεκίνησε το 1990.

Speed Triple RR 1200 Statics 06

Το Speed Τriple 1200 RR είναι ένα τεχνολογικό και σχεδιαστικό διαμάντι από την ομάδα της Triumph, και ήρθαμε για την πρώτη γνωριμία μαζί του στην πίστα Askari στην Ισπανία, μια από τις πιο εξωτικές πίστες όλου του κόσμου. Να πούμε εν συντομία πως η Askari βρίσκεται βόρεια της Μάλαγας, είναι η ιδιωτική πίστα ενός Ολλανδού εκατομμυριούχου και η είσοδος σε αυτήν επιτρέπεται μόνο στα μέλη ενός πολύ ξεχωριστού κλαμπ που πληρώνουν €25,000 τον χρόνο. Αν ρωτήσετε πόσα μέλη έχει αυτή η λέσχη, θα σας απαντήσουν πως στα καλύτερα χρόνια της μετρούσε γύρω στα 70 μέλη.

Στο σκεπαστό διώροφο πάρκινγκ της πίστας θα συναντήσει κανείς τα αυτοκίνητα των μελών, δηλαδή περίπου 200 εξωτικά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός μονοθεσίου Formula 1 που ανήκει στον ιδιοκτήτη της πίστας.

Το σχέδιο της Askari είναι εμπνευσμένο από διάφορα κομμάτια πιστών από όλον τον κόσμο. Για την ακρίβεια, οι 26 στροφές της είναι όλες βασισμένες σε ισάριθμες διάσημες στροφές παγκοσμίως γνωστών πιστών. Το συνολικό της μήκος είναι 5,425 m, περιλαμβάνει 13 δεξιές και άλλες τόσες αριστερές στροφές, ενώ η άσφαλτος είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση.

Παρεμπιπτόντως, η πίστα ξαναστρώθηκε μόλις τρεις μήνες πριν από την εκδήλωση της Triumph, έτσι όταν λέμε “άριστη κατάσταση” το εννοούμε απολύτως. Μιας και αυτή είναι η δεύτερη φορά που θα οδηγήσω στην Askari, να σας αποκαλύψω πως και την πρώτη φορά – που η άσφαλτος δεν ήταν ολόφρεσκη – η πρόσφυσή της ήταν εξωπραγματική.

CW4D7766

Η μοτοσυκλέτα που καβαλήσαμε, όντας η τεχνολογική ναυαρχίδα της Triumph, αξίζει απόλυτα μια τόσο ξεχωριστή διαδρομή. Μα για να αντιληφθεί κανείς πλήρως τι εστί Speed Τriple 1200 RR, θα πρέπει να γυρίσουμε στο 1994, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε ο “χούλιγκαν” της Triumph. Μια αθλητική και γυμνή μοτοσυκλέτα με ακραίο σχεδιασμό για την εποχή της, ήταν μια από τις πρώτες πραγματικές streetfighters.

Το 2005 μια νέα γενιά Speed Τriple εμφανίστηκε για να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι του αρχικού χούλιγκαν, με το χαρακτηριστικό του σημάδι, τους δίδυμους στρογγυλούς προβολείς. Δεν ήταν πια μια σπορ μοτοσυκλέτα χωρίς τα φέρινγκ της, αλλά μια αφοσιωμένη streetfighter σχεδιασμένη από λευκό χαρτί με όλα τα στοιχεία που έπρεπε να διαθέτει, και κυρίως τον χουλιγκανισμό.

Το μοντέλο αυτό εξελίχθηκε με τα χρόνια, ώσπου νωρίς το 2021 η Triumph παρουσίασε στον κόσμο μια εντελώς νέα γενιά Speed Τriple, με χωρητικότητα 1,200 cc και σήμανση RS. Ο ανταγωνισμός είχε ξεφύγει σε ισχύ, τεχνολογία και ηλεκτρονικά, έτσι η Triumph έσπευσε να ευθυγραμμιστεί ως όφειλε.

Speed Triple RR 1200 Details 014 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Triumph ανακοίνωσε μια ακόμη εκδοχή πάνω στην πλατφόρμα του Speed Triple 1200 RS, το RR. Η μηχανική και ηλεκτρονική βάση παρέμεινε ως είχε στο RS, μα με δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις: πρώτον, άλλαξε η σχεδιαστική λογική προς μια σύγχρονη cafe racer, με χαμηλά κλιπ-ον αντί τιμονιού κι ένα ρετρό εμφάνισης στρογγυλό προβολέα LED μπροστά.

Έπειτα, οι συμβατικές αναρτήσεις έδωσαν τη θέση τους στο ημι-ενεργό ηλεκτρονικό κιτ της Ohlins, Smart EC 2.0. Πρόκειται για το κορυφαίο σύστημα ανάρτησης που θα βρει κανείς σήμερα στην αγορά, ρυθμίζοντας ηλεκτρονικά τις παραμέτρους των υδραυλικών αποσβέσεων την ώρα που οδηγείς συνυπολογίζοντας δυναμικά δεδομένα όπως η επιτάχυνση, το φρενάρισμα και η γωνία κλίσης. Επιπλέον, μπορείς να αλλάξεις τις αποσβέσεις με το πάτημα ενός κουμπιού και να κάνεις τη μοτοσυκλέτα πιο μαλακή ή πιο σφικτή και σπορ κατά βούληση.

Στην πραγματικότητα, το Speed Triple RR κάνει το ακριβώς αντίθετο από τον χούλιγκαν. Ο τελευταίος παίρνει τη σπορ μοτοσυκλέτα και την ωθεί προς μια πιο ακραία streetfighter κατεύθυνση, ενώ το RR παίρνει την πλατφόρμα του Speed Triple RS και την επιστρέφει στον δρόμο με κλιπ-ον αντί τιμονιού, μισό φέρινγκ και πάντοτε σπορ διάθεση. Σε κάθε περίπτωση, το RR συνιστά μια νέα επέκταση στη διαθέσιμη γκάμα της Triumph

Speed Triple RR 1200 Details 029

Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στην Triumph είναι η ποιότητα κατασκευής και το υψηλότατο επίπεδο στο φινίρισμα. Το να δένεις ποιοτικά εξαρτήματα μεταξύ τους δεν αποτελεί δα και κάποια υψηλή τέχνη, αλλά το να κατασκευάσεις μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα τόσο ποιοτική και "καλογυαλισμένη" ακούγεται σαφώς πιο απαιτητικό. Η Triumph δείχνει μια ιδιαίτερη επιμονή στο ζήτημα αυτό και το Speed Triple 1200 RR είναι μια μοτοσυκλέτα πολύ υψηλής ποιότητας, κάτι που αντανακλάται σε κάθε σημείο της.

Τα κλιπ-ον που ήρθαν στη θέση του ίσιου τιμονιού είναι ένα σημαντικό κομμάτι της όλης σχεδίασης, χαμηλώνοντας τον κορμό του αναβάτη σε μια ημιξαπλωτή θέση που παραμένει λογική, χωρίς υπερβολές και σίγουρα μακριά από την εμβρυική στάση των καθαρόαιμων σπορ μοτοσυκλετών. Παρόλα αυτά, παραμένουν κλιπ-ον. Προσφέρουν καλό έλεγχο, ακριβή κατευθυντικότητα και υψηλή σταθερότητα.

Όλα τα στοιχεία του εξοπλισμού της έχουν πολύ υψηλές προδιαγραφές, πάνω από τα δεδομένα στάνταρ της βιομηχανίας, συχνά ακόμη και για τις “premium” μοτοσυκλέτες. Για παράδειγμα, το μπροστινό πακέτο φρένων της Brembo περιλαμβάνει τρόμπα που ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα απόδοσης – κάτι που δεν βλέπουμε στις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι μια ικανότητα φρεναρίσματος που θα ζήλευε κάθε αναβάτης σπορ μοτοσυκλέτας: άφθονη δυναμη, απόλυτη προσαρμοστικότητα και, πάνω απ’ όλα, ακρίβεια στο χέρι.

Rider Mode select

Οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις της Ohlins είναι τουλάχιστον μαγικές και, όπως συμβαίνει με όλες τις μοτοσυκλέτες που τις φορούν, επιτρέπουν έλεγχο των ρυθμίσεών τους με ένα κουμπί, αλλάζοντας τον χαρακτήρα τους απλά με μερικές οδηγίες μέσω της έγχρωμης οθόνης TFT της μοτοσυκλέτας.

Επιπλέον, το σύστημα προσαρμόζει τις υδραυλικές λειτουργίες σε πραγματικό χρόνο κατά την οδήγηση ανάλογα με τις δυνάμεις που ασκούνται στη μοτοσυκλέτα, διατηρώντας πάντα τη σταθερότητα και την υψηλή πρόσφυση.

Πρόκειται πιθανότατα για το κορυφαίο σύστημα αναρτήσεων που μπορεί κανείς να βρει στην παραγωγή σήμερα, επεκτείνοντας τις ικανότητες κάθε μοτοσυκλέτας που το φορά – συμπεριλαμβανομένου και του Speed Triple 1200 RR.

Οι αναρτήσεις δεν λειτουργούν αυτόνομα, μα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συστήματος διαχείρισης της μοτοσυκλέτας που περιλαμβάνει πολλά μέρη, όπως οι riding modes. Για παράδειγμα, η Τrack είναι η αθλητικότερη επιλογή στην οποία δεν προσαρμόζεται μόνο η απόκριση του γκαζιού και η επεμβατικότητα των συστημάτων ασφαλείας, αλλά και οι αναρτήσεις σφίγγουν σε συμπίεση και επαναφορά.

Στον δημόσιο δρόμο η ρύθμιση Road επανέφερε τις αναρτήσεις σε μια κατάσταση όπου απορροφούσαν τις ανωμαλίες του οδοστρώματος για να εξυπηρετήσουν τη σχετική άνεση.

Εκτός της προσαρμογής σε πραγματικό χρόνο, οι αναρτήσεις μπορούν να ρυθμιστούν σε τρεις προεγκατεστημένες βασικές στάθμες λειτουργίας: soft, normal και sporty. Πάνω σε αυτή τη βάση, ο αναβάτης μπορεί να προσαρμόσει τη λειτουργία των αναρτήσεών του σε οποιοδήποτε οδηγικό στυλ πολύ απλά και με ένα κουμπί.

Speed Triple RR 1200 Details 002

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του νέου Speed Triple είναι ο τρικύλινδρος σε σειρά κινητήρας, οποίος συνδυάζει τις ψηλόστροφες αρετές του τετρακύλινδρου και την τραχύτητα και ζωντάνια του δικύλινδρου. Στην περίπτωση του RR μιλάμε για έναν κινητήρα εύκολο στον χειρισμό, απαλό και γραμμικότατο στην απόδοση της δύναμής του, καθώς παράγει άφθονη ροπή ήδη από τις μεσαίες στροφές λειτουργίας του, φτάνοντας στα ψηλά του όρια σε ένα αγριεμένο κοπάδι 180 αλόγων που επιταχύνουν το Speed Triple με τη χάρη σπορ μοτοσυκλέτας.

Η διαχείριση του κινητήρα επιτρέπει να εκμεταλλευτείς όλη τη δύναμή του με διάφορους τρόπους, με πλήρη ισχύ και κοφτερή απόκριση, με πλήρη ισχύ και ηπιότερες αντιδράσεις ή με περιορισμένη δύναμη και απαλό χειρισμό για συνθήκες ελάχιστης πρόσφυσης, όπως η βρεγμένη άσφαλτος.

Τα πάντα ρυθμίζονται εύκολα με τη συνδρομή της οθόνης και το σημαντικό είναι πως η αλλαγή riding mode δεν επηρεάζει μόνο την αλληλεπίδραση με τον κινητήρα, αλλά και τις επεμβάσεις του ABS, του traction control και φυσικά των αναρτήσεων. Όπως ανακαλύψαμε στην πράξη, η αλλαγή mode αλλάζει συνολικά τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας.

Speed Triple RR 1200 Details 019 

Πάνω απ’ όλα πάντως είναι το θέμα της σχεδίασης, η οποία κατά τη γνώμη μας είναι πανέμορφη και πολύ διαφορετική από τις περισσότερες μοτοσυκλέτες που θα δεις στον δρόμο. Η Triumph συνδύασε αρμονικά το κοντό φέρινγκ, που θυμίζει αγγλικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες πριν από 60-70 χρόνια, με έναν σύγχρονο προβολέα LED με μοντέρνα στοιχεία.

Η νέα Triumph Speed Triple 1200 RR είναι μια μοτοσυκλέτα για τα ψηλά ράφια της αγοράς. Κατασκευάζεται με την υψηλότερη ποιότητα, διαθέτει τα πιο προηγμένα περιφερειακά και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και έναν πανίσχυρο, ελαστικό τρικύλινδρο κινητήρα. Όλα αυτά σε ένα πανέμορφο περιτύλιγμα με κορυφαίο φινίρισμα, για ένα αποτέλεσμα που πραγματικά απολαμβάνεις να το οδηγείς.

Φυσικά κάτι τέτοιο θα πρέπει να το πληρώσεις. Η τιμή του στην Ελλάδα είναι €20,990, δηλαδή τρία χιλιάρικα πάνω από το Speed Triple 1200 RS. Η διαφορά αυτή στην τιμή είναι αναμενόμενη, δεδομένου του επιπλέον εξοπλισμού που φορά, όπως το σύστημα ηλεκτρονικών αναρτήσεων της Ohlins.

Είναι πολλά τα λεφτά, αλλά είναι και μια πολύ ξεχωριστή μοτοσυκλέτα αυτή η Triumph, καθώς μας άφησε με μια εξαιρετικά θετική εντύπωση μετά από την πρώτη οδηγική επαφή.

 GH19980

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Triumph / Speed Triple 1200 RR (2022)

Αντιπρόσωπος

Triumph Motorcycles Greece

Τιμή:

€20,990

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 3K σε σειρά, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 12 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

1,160

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

90 x 60.8

Συμπίεση

13.2: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος, ολίσθησης με υποβοήθηση (assist & slip)

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο διπλό σωληνωτό, αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,085 x 758 x 1,120

Μεταξόνιο (mm)

1,439

Γωνία κάστερ (°)

23.9

Ίχνος (mm)

104.7

Ύψος σέλας (mm)

765

Απόσταση από έδαφος (mm)

Δ.Α.

Βάρος (kg)

199 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

15.5

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι Öhlins 43 mm, διαδρομή 120 mm, ηλεκτρονικό σύστημα αποσβέσεων Öhlins S-EC 2.0 OBTi

Πίσω

Ένα αμορτισέρ monoshock Öhlins, διαδρομή 120 mm, ηλεκτρονικό σύστημα αποσβέσεων Öhlins S-EC 2.0 OBTi

   

Ελαστικά / Τροχοί

Pirelli Diablo SuperCorsa SP

Μπροστά

120/70-17 (58W)

Πίσω

190/55-17 (75W)

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo Stylema, ρυθμιζόμενη ακτινική τρόμπα, OC-ABS

Πίσω

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo, ακτινική τρόμπα, OC-ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

178 / 10,750

Ροπή (kgm / rpm)

12.8 / 9,000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 12:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Triumph Daytona 675 R 2013 Video Test Ride - Triumph Speed Triple 1200 RR »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon