.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 13:02

Test-Yamaha XJ6 Diversion F

 

Αναζητώντας το ψεγάδι

 


Του Νίκου Προβιά

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Είναι όμορφο, ομοιογενές, με φοβερή ροπή και απίστευτα γραμμικό κινητήρα, ενώ στρίβει και φρενάρει εξίσου καλά. Έχει χαμηλή σέλα για να το φτάνουν και οι κούκλες, τοποθετεί το σώμα ξεκούραστα ακόμα και όταν ταξιδεύεις με 200Km/h, ενώ καίει το πολύ 6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Η Yamaha έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα για νεοεισερχόμενους και εμείς πασχίζουμε να βρούμε κάποιο ψεγάδι.

Από το Fazer στο Diversion F

Το 2009 η εταιρία των τριών διαπασών αντικατέστησε το «κομμένο» από απόδοση Fazer 600 S2 με το ολοκαίνουριο γυμνό μοντέλο XJ6. Η παραπάνω λέξη είναι σε εισαγωγικά γιατί στην πραγματικότητα το S2 δεν ήταν κομμένο από ανασχεδιασμό του κινητήρα, ώστε να έχει λιγότερη απόδοση από το γρήγορο 600άρι, αλλά απλά είχε ένα στοπ στην γκαζιέρα. Το αποτέλεσμα ήταν να αποδίδει 20 ίππους λιγότερο από το γρήγορο αδερφάκι του Fazer 600, δηλαδή 78hp από 98hp, αφού το γκάζι δεν άνοιγε στο τέρμα. Στις χαμηλές στροφές αγκομαχούσε, ενώ μόλις ξύπναγε δεν είχες άλλο γκάζι να ανοίξεις. Όποιος έβγαζε το στοπ από την δεξιά χειρολαβή είχε πλέον ένα γρήγορο fazer 600 στις ψηλές στροφές, το οποίο όμως συνέχιζε να είναι αργό στις χαμηλές και μεσαίες.

Σωστά λοιπόν αποφάσισε η Yamaha να κατατάξει πλέον στην γκάμα της ως «μικρό» το γραμμικότατο XJ6, ως μεσαίο αντί για το 600άρι των 98hp το νέο FZ8, ενώ κράτησε στην παραγωγή την ναυαρχίδα της οικογένειας το FZ1, το οποίο δεν είχε λόγο να αλλάξει, αφού αντιπροσωπεύει ότι ακριβώς περιμένει κάποιος από ένα 1000άρι. Τρελή δύναμη και επιδόσεις.

Επανεμφάνιση

Το όνομα, λοιπόν, XJ 600 αναφέρεται στο «γυμνό» μοντέλο το οποίο και παρουσιάστηκε πρώτο. Σύντομα μέσα στην ίδια χρονιά -το 2009- απέκτησε ένα μισοντυμένο αδερφάκι το οποίο βαπτίστηκε ως Diversion. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως το όνομα XJ600S Diversion υπήρχε είδη από το 1984 στην γκάμα της Yamaha, όπου κυκλοφορούσε μέχρι το 1991 με αερόψυκτο κινητήρα και μισό φαίρινγκ στη Β. Αμερική και στην Αυστραλία, ενώ εμείς οι φτωχοί συγγενείς ζήσαμε μόνο το «εισαγωγής» Diversion 400.

Ίδιας φιλοσοφίας με το 600, αερόψυκτο και τετρακύλινδρο, αποτέλεσε το σοβαρότερο σκαλοπάτι μετάβασης από το αυτόματο Garelli ή κάποιο παπί στην πρώτη τετράχρονη μοτοσυκλέτα δρόμου. Βρισκόμαστε λοιπόν ξανά μπροστά στην επανεμφάνιση του Diversion, για πρώτη φορά με ολόσωμο φαίρινγκ. Το XJ6 Diversion F ήρθε στα χέρια μας και μας άφησε άφωνους με την συμμετρία αισθητικής αλλά και την ευκολία που προσδίδει στην καθημερινότητα.

Αρμονία

Το υπόλοιπο των πλαστικών που τοποθετήθηκε, ολοκλήρωσε την εμφάνιση στην έννοια «μοτοσυκλέτα». Το Diversion F δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Αποτελεί μια συμμετρική κατασκευή με τα πλαστικά μέρη να προσφέρουν μια φινετσάτη και γιατί όχι αιχμηρή εμφάνιση. Είναι η ομορφότερη έκδοση από όλες και η ιδανική λύση για να έχεις μια μοτοσυκλέτα για όλες τις δουλειές. Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον αναβάτη «μέσα» στη μοτοσυκλέτα. Η σέλα είναι τοποθετημένη χαμηλά, χωρίς να υστερεί σε άνεση για πολύωρα ταξίδια, ή για διαδρομές ανάμεσα στα σιδερένια κουτιά στην πόλη.

Τα πόδια φτάνουν με άνεση στο έδαφος διευκολύνοντας έτσι την οδήγηση και από το γυναικείο φύλο. Το τιμόνι είναι τοποθετημένο στο σωστό ύψος για να μην πιάνεται η μέση, αλλά και να μην σου «τρώει» ο αέρας τους αγκώνες ή τους ώμους. Η συγκέντρωση των μαζών είναι χαμηλά κάνοντας το ευκολότερο στην οδήγηση από αναβάτες που μετρούν τα πρώτα τους βήματα.

Ο σχεδιασμός της εξάτμισης βοηθά σε αυτό, αφού τελειώνει κάτω από το ψαλίδι και πριν από τον πίσω τροχό. Ως εκ τούτου, το Diversion F προσφέρει μοναδική αρμονία στην εμφάνιση, ενώ μπορεί εύκολα να «ξεψαρώσει» όλους όσους δεν έκαναν το βήμα μέχρι τώρα. Ας δούμε το γιατί:

Οδήγησέ το

Αυτό που φοβίζει τους περισσότερους νέους αναβάτες και δεν αποφασίζουν να αγοράσουν μια τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα, είναι η ταχύτητα. Σίγουρα λοιπόν θα τρομάξουν αν αναφέρουμε πως ο κινητήρας του Diversion F προέρχεται από το R6 του 2005. Θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ ride για να διαπιστώσουν πόσο μα πόσο εύκολη μοτοσυκλέτα είναι. Ο κινητήρας που ξέσπαγε ψηλά και κρέμαγε χαμηλά στο παλιό fazer, αναβαθμίστηκε ακριβώς για να βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο.

Οι αλλαγές στους εκκεντροφόρους και την κεφαλή είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στην παρακάτω αίσθηση: Βάζεις μπροστά. Κουμπώνεις την πρώτη και ανοίγεις το γκάζι μέχρι τις 2000σαλ. Αμέσως ανεβάζεις το λεβιέ των ταχυτήτων κατευθείαν μέχρι την 6η (ναι από 1η βάζεις 6η!) και ανοίγεις το γκάζι. Ο κινητήρας του Diversion έχει γίνει τόσο γραμμικός και ελαστικός, που απλά επιταχύνει ομαλά χωρίς να κομπιάζει. Και ιδού: Με 3.000σαλ πηγαίνεις ήδη με 65Km/h, με 4.000σαλ φτάνεις τα 80Km/h, λίγο γκάζι ακόμα και φτάνεις τα 95Km/h στις 5.000σαλ. Στις 6.000σαλ βλέπεις 110 στο κοντέρ, στις 7000 ταξιδεύεις με 130Km/h και στις 8000 με 145Km/h.

Η τελική του φτάνει τα 205Km/h και επιτυγχάνεται αρκετά αργότερα. Μετά τις 9000σαλ το Diversion F αρχίζει να δείχνει την αδυναμία του. Άλλωστε δεν είναι φτιαγμένο για υψηλές τελικές, αλλά για να κάνει την ζωή του αναβάτη πιο εύκολη. Και αυτή τη φορά δεν εννοώ μόνο το «ξεψάρωμα» για τους νέους αναβάτες αλλά Όλους τους αναβάτες.

Πρωτόγνωρη ευκολία

Η συμβίωση μαζί του ήταν εξαιρετική εμπειρία παρά τα 30 έτη που οδηγώ δίτροχα. Απλά βάζεις 6η και κινείσαι με περισσή άνεση, είτε στην εθνική οδό, είτε μέσα στην πόλη. Ειδικά αυτό το 65Km/h με 3000σαλ, με εξέπληξε ευχάριστα. Κι αν ξεχαστείς και σε κάποιο φανάρι κατεβάσεις 3 ταχύτητες αντί για 5, το Diversion F ξεκινάει και με 3η από στάση. Εύκολα, ανεμπόδιστα, αβίαστα και αβάδιστα. Ο μαλακός συμπλέκτης (παρότι μηχανικός) φέρνει στο αριστερό χέρι άριστη αίσθηση και ο οδηγός κατανοεί άμεσα τι ακριβώς συμβαίνει στο πίσω τροχό. Το τιμόνι κόβει επαρκώς για σβέλτους ελιγμούς και οι αναρτήσεις ενώ δεν έχουν ρυθμίσεις κάνουν μια χαρά την δουλειά τους.

Η ευκολία του χειρισμού έχει κι άλλο ένα μικρό μυστικό. Ή μάλλον μια υπολογισμένη λεπτομέρεια στην κατασκευή του Diversion F. Ο λόγος είναι για τον πίσω τροχό. Το 180άρι λάστιχο του Fazer έγινε 160άρι. Έτσι χάνουμε μεν σε οριακές κλίσεις, αλλά κερδίζουμε δε, κάθε ευχάριστο λεπτό στην καθημερινότητα με το «εύκολο» 600άρι. Άλλωστε δεν είναι ο προορισμός του η ακραία οδήγηση. Εν τούτοις, όσο και να το πιέσαμε εκτός πίστας δεν έδειξε καμία αδυναμία, ούτε στο πλαίσιο, ούτε στο γενικό σύνολο. Η λιτή κατασκευή του με το ατσάλινο πλαίσιο και ψαλίδι, θα έφερνε ταλαντώσεις και αστάθειες αν ο κινητήρας είχε γρηγορότερες επιταχύνσεις, αλλά στην περίπτωσή μας όλα είναι φτιαγμένα «τόσο – όσο».

Όλα τα μέρη του Diversion F είναι μελετημένα και ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους. Το πλαίσιο, οι αναρτήσεις, η ακούραστη θέση οδήγησης, η δύναμη του κινητήρα και τα φρένα. Μα ναι, τα φρένα. Δεν είπαμε τίποτα γι’ αυτά. Τα φρένα λοιπόν συνεργάζονται άριστα με το σύνολο και σταματάνε το 600άρι χωρίς να τρομάζουν. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός τους. Η απουσία του ακτινικού «δαγκώματος» συμβάλει κι αυτή στον σκοπό της φιλοσοφίας της μοτοσυκλέτας. Δυναμώνει την φιλική αίσθηση στους νεοεισερχόμενους και ταυτόχρονα ακινητοποιεί το Diversion F, εμπνέοντας εμπιστοσύνη.     

Νάτο το ψεγάδι

Μια εβδομάδα με το όμορφο και πανεύκολο Diversion F πέρασε. Και όσο κι αν προσπάθησα να βρω κάποιο ψεγάδι σε αυτόν τον σύμμαχο της καθημερινής μετακίνησης για νέους αναβάτες -κι όχι μόνο-, κατέληξα στο ότι θα ήθελα να έβλεπα στο κοντέρ ποια σχέση έχω στο κιβώτιο. Τίποτε άλλο!!!

Αν ήταν και η τιμή χαμηλότερη από τα 8.050euro που κοστίζει, κοντά σε αυτήν του Suzuki GSX 650 F (6.895euro) θα ήταν η ιδανική μοτοσυκλέτα για την κρίση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο XJ6 Diversion F
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική ΑΕΕ
Τιμή 8050euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Πλαίσιο
Τύπος Ανοιχτό, κατασκευασμένο από σωλήνες στρογγυλής διατομής, ατσάλινο
Μεταξόνιο 1440 mm
Ίχνος 103 mm 
Γωνία κάστερ 26°
Μήκος 2120mm
Πλάτος  770 mm (στο τιμόνι)
Ύψος  1210 mm
Ύψος σέλας 785 mm 
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος: 140 mm
Βάρος * 217 kg * 
Ρεζερβουάρ 17 λίτρα (από τα οποία 4 ρεζέρβα)
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος υγρόψυκτος τετρακύλινδρος, με 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής (DOHC) και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο.
Διάμετρος x Διαδρομή 65,5 x 44,5 mm
Κυβισμός 600 cc
Σχέση συμπίεσης 12,2  :1  
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Ανάφλεξη TCI
Εκκίνηση Μίζα
Εξάτμιση 4 σε 1, με αισθητήρα λάμδα και τριοδικό καταλύτη  (Euro 3)
Λίπανση Υγρό κάρτερ, τρόμπα λαδιού
Συμπλέκτης Μηχανικός
Πρωτεύουσα Σχέση Μετάδοσης Γρανάζια 86/44 (1.955)
1η σχέση  37/13 (2.8)
2η σχέση 37/19 (1.947)
3η σχέση 28/18 (1.556)
4η σχέση  32/24 (1.333)
5η σχέση  25/21 (1.190)
6η σχέση 26/24 (1.083)
Τελική σχέση μετάδοσης Γρανάζια / αλυσίδα - 46/16 (2.875)
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 43mm, με διαδρομή 130mm
Πίσω Ψαλίδι ατσάλινο, ανάρτηση monocross με διαδρομή 130
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 298 mm. Δαγκάνες 2 εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245mm. Δαγκάνα Nissin 1 εμβόλου.
Ελαστικά
Μπροστά 120/70 ZR 17
Πίσω 160/60-ZR 17 
Επιδόσεις
Ιπποδύναμη 77,6 HP (57 kW) στις 10.000 rpm
Ροπή 6,1Kgm (59,7 Nm) στις 8.500 rpm

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 14:49

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Yamaha Fazer 800 2010 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon