.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 12:01

Test - Yamaha Fazer 800 2010

 

Χρυσή τομή

 

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Αναγνωρίζοντας η Yamaha πως κάτι έλειπε από την γκάμα της, προσέφερε εύκολα και γρήγορα μία πολύ καλή λύση. Η κατηγορία των οκτακοσίων κυβικών οδεύει προς την καταξίωση και η σειρά Fazer δεν θα μπορούσε να λείπει από εκεί. Έπειτα από τα θηρία και δύσχρηστα streetfighter του λίτρου αλλά και τα σαφώς πιο αδύναμα εξακόσια, η γκάμα εμπλουτίζεται με μία μοτοσυκλέτα δυναμική και επιθετική. Το νέο μεσαίο Fazer δεν αναγράφει πουθενά τον επίσης νέο κυβισμό προσφέροντας έτσι ένα μεγάλο ερωτηματικό σε όσους το κοιτούν.

Ιστορία


Ως εταιρία με δάφνες στο ιστορικό της, η Yamaha είχε πάντα μία σειρά από Fazer ικανά να δώσουν στον αναβάτη τόνους αδρεναλίνης. Όχι τόσο η αρχική γκάμα με τον παλιό κινητήρα του Thundercat, όσο η σειρά που χρησιμοποίησε το τετρακύλινδρο σύνολο του παλαιότερου R6. Τα εξακοσάρια που με την κοφτερή απόδοση, μετέφεραν τους επιβαίνοντες σε ακραίες συνθήκες δίνοντας έμφαση περισσότερο στη δράση παρά στην νωχελική μετακίνηση.
Το 1000 από την άλλη, ειδικά από το 2003 και μετά όπου απέκτησε κοφτερή συμπεριφορά, εντάχθηκε και αυτό στην απόλυτη streetfighter γκάμα δίνοντας έτσι στα Fazer, τα χαρακτηριστικά FZ που τα ξεχώριζαν ουσιαστικά από τα πιο τουριστικά μοντέλα. Από τα Fazer δηλαδή. Τ

α οποία για να ξεχωρίζουν, απέκτησαν ένα ουσιαστικό και χρηστικό fering στο ίδιο πακέτο, χωρίς αλλαγές.
Διατηρώντας λοιπόν την κοφτερή συμπεριφορά, την απόδοση του κινητήρα στις υψηλές στροφές περιστροφής, το άκαμπτο πλαίσιο δύο δοκών τύπου Deltabox, αλλά και δυνατά φρένα, τα Fazer απευθύνθηκαν σε αναβάτες με στυλ, δυναμικότητα και ανάγκη για κάλυψη αποστάσεων.
Και μετά από αυτά, σε μία κίνηση ουσιαστική, παρουσιάστηκε το 800 με στόχο να διευρύνει την γκάμα αλλά και να δώσει στην αγορά μία μοτοσυκλέτα πιο εύχρηστη από τα άλλα δύο μοντέλα.

Τεχνική ανάλυση και αλλαγές


Η εύκολη λύση πάντα είναι αυτή που προτιμάται στην κατασκευή μίας νέας μοτοσυκλέτας, ειδικά όταν πρόκειται για κατηγορία στην οποία δεν υπάρχουν άλλοι εκπρόσωποι. Όντας το πρώτο στα 800 κυβικά, το Fazer είχε να αντιμετωπίσει ήδη τον υπάρχοντα συναγωνισμό από το Kawasaki Z 750. Μία μοτοσυκλέτα εύχρηστη αλλά και διασκεδαστική ανάλογα με τα κέφια του αναβάτη, η οποία αλώνιζε μόνη τόσα χρόνια στην κατηγορία.

Δύο λύσεις υπήρχαν: Η αύξηση κυβισμού του κινητήρα από το 600 ή η μείωση του 1000. Επιλέχθηκε η δεύτερη ως καλύτερη όσον αφορά την απόδοση και την αξιοπιστία του συνόλου. Τα κάρτερ του FZ 1000 φιλοξένησαν τον ελαφρύτερο στρόφαλο, και τα νέα, μικρότερα κατά 9 χιλιοστά έμβολα, σύνολο το οποίο κατέληξε τον κυβισμό στα 779cc. Αλλαγές έγιναν και στην τροφοδοσία όπου οι μικρότερες βαλβίδες σε συνδυασμό με το ηπιότερο προφίλ των εκκεντροφόρων, ανέλαβαν να βελτιώσουν την δύναμη χαμηλά, αλλά και να ημερέψουν το θηρίο.
Στο σύστημα εξαγωγής του 800 δεν υπάρχει βαλβίδα εξαγωγής exup, σε αντίθεση, οι λαιμοί εξαγωγής έχουν αυξημένο μήκος και μικρότερη διάμετρο.
Το υπόλοιπο σύνολο παραμένει όπως στο 1000. Η κεφαλή διαθέτει τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, δύο εκκεντροφόρους, ψεκασμό και μηχανικό συμπλέκτη.

Στις ίδιες διαστάσεις είναι χτισμένο και το πλαίσιο του Fazer 800. Μοιράζεται ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις σε μήκος, πλάτος, ύψος, ύψος σέλας, αναρτήσεις. Το πλαίσιό του είναι περιμετρικό αλουμινένιο τύπου Deltabox, οι αναρτήσεις αφορούν μπροστινό σύστημα ανεστραμμένο διαμέτρου 43mm και μονό αμορτισέρ. Διαφοροποιείται όσον αφορά τα φρένα, όπου είναι διαμέτρου 310mm / 267mm μπροστά και πίσω με του 1000 στα 320mm / 245mm.
Θέση οδήγησης, όργανα, πλαστικά περιφερειακά, είναι ικανά να σε μπερδέψουν για τον κυβισμό του νέου μοντέλου που δύσκολα ξεχωρίζει από τον μεγάλο αδελφό.

Η τούρτα και το κερασάκι


Η θέση οδήγησης του 800 δεν είναι αυτό που λες τουριστική. Μπορεί το μικρό αλλά πλατύ fering να κάνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά το μέγεθός του και την κάλυψη στις συγκεκριμένες συνθήκες για τις οποίες έχει κατασκευαστεί το Fazer. Όμως, το Fazer 800 κρύβει ένα δυνατό χαρακτήρα τον οποίο καταλαβαίνεις αμέσως μόλις πιάσεις το ίσιο τιμόνι. Το σώμα τοποθετείτε ψηλά στην σέλα και πέφτει ελαφρώς μπροστά ώστε να συναντήσει την ευθεία μπάρα που βρίσκεται στη θέση του τιμονιού. Αυτό χαρακτηρίζει τα μοντέλα FZ και έχει μεταφερθεί αυτούσιο και στο νέο μοντέλο. Η θέση είναι επιθετική και ένας μέσου ύψους αναβάτης θα βρει αμέσως τα χειριστήρια.

Η απόσταση από τη σέλα είναι τέτοια που δίνει σωστό κράτημα στις επιταχύνσεις, όπως απαιτείται σε ένα streetfighter. Γιατί κάτι τέτοιο σου βγάζει το στυλ του Fazer 800, παρά το ότι προβάλλεται ως “τουριστικό”. Τουριστικό μπορεί να γίνει για όσους αναβάτες επιθυμούν να συνδυάσουν την καθημερινή δυναμική τους μετακίνηση με γρήγορη κάλυψη αποστάσεων. Η προστασία από τον αέρα σε τέτοια χρήση είναι καλή και στο κράνος θα ενοχλήσει αναβάτες πάνω από 1,80 ύψος.

Οι μικρότεροι μπορούν να νιώθουν βασιλιάδες πίσω από την πλατιά ζελατίνα.
Το fering αποτελεί απλά το κερασάκι στην ήδη καλή τούρτα που η Yamaha προσφέρει.
Το Fazer 800 διαθέτει ένα πολύ καλό πλαίσιο το οποίο, εφόσον αντέχει τα 150 ανακοινώσιμα άλογα του 1000, δεν θα πει όχι σε όποια χρήση και αν το δοκιμάσουν τα 106 ανακοινώσιμα του 800. Η μοτοσυκλέτα μπορεί να μεταφέρει τον αναβάτη γρήγορα παντού, διατηρώντας ταχύτητες άνω των 140 σε σημεία που δύσκολα θα περίμενες.

Μιας και έχει δοθεί έμφαση στην άνεση, οι αναρτήσεις είναι υπέρ του δέοντος μαλακές και επιβάλλουν το δικό τους ρυθμό όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα. Σίγουρα οι ψαγμένοι θα επέμβουν στο μπροστινό σύστημα το οποίο τερματίζει ακόμη και στην προσγείωση από ανυψώσεις του τροχού, και δείχνει λίγο συνολικά για το σύνολο. Προσπαθώντας η Yamaha να προσφέρει άνεση, κατάφερε να φτιάξει μία καθημερινή μοτοσυκλέτα που δίνει ποιοτική μετακίνηση αλλά έχασε σημαντικά την επιθετική πλευρά.

Επειδή οι περισσότεροι αναβάτες δεν ασχολούνται με την ρύθμιση, επέλεξε μία σειρά αναρτήσεων που δεν ρυθμίζονται, αφήνοντας έτσι παραπονεμένους τους ¨γρήγορους¨. Τα φρένα του λειτουργούν πολύ καλά, είναι δυνατά και ταιριάζουν άριστα στο σύνολο. Στην έκδοση χωρίς ABS που το οδηγήσαμε, ήταν απόλυτα και σταματούσαν το 800 ικανοποιητικά σε όλες τις συνθήκες.

Χρυσή τομή


Εξαρτάται πως θα το δεις. Στοχεύοντας σε ένα ουσιαστικά ίδιο κοινό, το 800 κατάφερε να μπει σφήνα ανάμεσα στα δύο άλλα μοντέλα της Yamaha. Διαθέτει 8 ίππους περισσότερους από το 600 S2 και 44 λιγότερους από το FZ1. Ποιος μπορεί να τιθασεύσει τα 150, ποιος χρειάζεται περισσότερα από τα 98; Αυτή ήταν η ερώτηση και απαντήθηκε με την καμπύλη της απόδοσης του 800. Ο κινητήρας του είναι πολύ δυνατός σε καμπύλη που τα άλλα δύο ζηλεύουν. Τα 150 άλογα στις 11.000 του μεγάλου και τα 98 στις 11.000 του μικρού, δείχνουν από μόνα τους τη διαφορά.

Στο 800, αρκεί να ανοίξεις λίγο το γκάζι και νιώθεις την ροπή να σε σπρώχνει. Σκέφτεσαι ότι έχουν κοντύνει πολύ την τελική μετάδοση ώστε να δείχνει δυνατό. Πετάγεται αμέσως μπροστά σε σημείο που απαιτεί χειρουργικές κινήσεις στο γκάζι. Ο κινητήρας του είναι πολύ ελαστικός και βοηθά να κινείσαι άνετα σε μικρές ταχύτητες. Δεν παρουσιάζει σκορτσαρίσματα και μπουκώματα, ανεξάρτητα με την σχέση που έχεις. Θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν αυτόματο μιας και, σύντομα ξεχνάς ότι βρίσκεται με τελευταία σχέση στο κιβώτιο και συνεχίζεις να κουνάς άδικα το αριστερό πόδι προς τα πάνω.

Ο κινητήρας του είναι εξαιρετικός σε λειτουργία και καμία σχέση δεν έχει με το 600. Το ξεχνάμε. Η διαφορά είναι τεράστια και η καμπύλη στην απόδοση επίσης. Άρα, δεν υφίσταται σύγκριση με το μικρότερο μοντέλο παρά μόνο με το μεγαλύτερο. Σε αυτό τον τομέα, σαφώς και το 1000 διαθέτει περισσότερη δύναμη αλλά το 800 είναι πιο εύχρηστο και βολικό, ειδικά από μέσου επιπέδου αναβάτες.

Έχοντας στο μυαλό πως πρόκειται για μία πραγματικά δυνατή και εύστροφη μοτοσυκλέτα, το Fazer 800 δεν θα αρκεστεί στην απλή καθημερινή μετακίνηση. Γι’ αυτήν, υπάρχει και το 600. Η δύναμη του 800 φτάνει γραμμικά και γρήγορα, απλώνεται ομοιόμορφα στο δρόμο και μπορεί να σε οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα σπιναρίσματα και παιχνίδια με την άσφαλτο. Κάθε είδους παιχνίδι είναι θεμιτό πάνω στο κατά τα άλλα, feringάτο 800. Μπορείς μάλιστα να αποκτήσεις διάθεση για παιχνίδι, τη στιγμή που απλά ήθελες να μετακινηθείς από το ένα σημείο στο άλλο.
Το Fazer 800 είναι ένα streetfighter το οποίο θέλει σύνεση και προσοχή στην χρήση μιας και ο κυβισμός του δεν αστειεύεται, παρά το ότι είναι πιο προσιτός σε απόδοση από αυτόν του 1000.

Ενδοοικογενειακή μάχη

Το παιχνίδι παίζεται καθαρά στην ενδοοικογενειακή μάχη. Με τέτοια αντίπαλο μέσα στην οικογένεια, το FZ1 θα πρέπει να μην κοιμάται καλά τα βράδια. Η δυνατότητα της κορυφαίας απόδοσης ικανή να οδηγηθεί από περισσότερο κοινό, προσελκύει αναβάτες μέσου επιπέδου στο νέο Fazer 800. Η διαφορά ωστόσο σε τιμή, που αγγίζει τα 3.450euro, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή του 800. Όσοι αναβάτες είχαν σαν στόχο το FZ1 αλλά τους έπεφτε δυνατό, δύσχρηστο και βαρύ, αλλά και η τσέπη τους δεν ήταν τόσο βαθιά, μπορούν άνετα να κοιτάξουν το Fazer 800.

Θα τους καλύψει σε όλες τις συνθήκες με την ίδια ευκολία ενώ θα “παραμυθιάσει” τους θεατές μιας και ο κυβισμός δεν αναφέρεται πουθενά. Οι πιο απαιτητικοί θα επενδύσουν στο σετάρισμα των αναρτήσεων και δεν θα ξεχάσουν πως το Fazer 800 αποτελεί την χρυσή τομή όσον αφορά την σχέση τιμής / απόδοσης και όχι τον αντίπαλο του 1000.

Διαφορές Fazer 800 / FZ1/ Fazer600 S2

Fazer 800 FZ1 1000 Fazer 600 S2
Κυβισμός 779cc 998cc 600cc
Τιμή 9.440euro 12.890euro 8.320euro
Φρένα: Δίσκοι εμπρός / πίσω 310mm/267mm 320mm/245mm 298mm/245mm
Ρεζερβουάρ 17 λίτρα 18 λίτρα 19,4 λίτρα
Ιπποδύναμη / Ροπή 106,2 / 10.000σ.α.λ. / 8,4kg / 8.000σ.α.λ. 150 / 11.000σ.α.λ. / 10,8kg / 8.000σ.α.λ.

98 / 11.000σ.α.λ. / 6,4kg / 10.000σ.α.λ.

Βάρος 215kg 220kg 186kg
Ύψος σέλας 815mm 815mm 795mm

Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Yamaha Fazer 800
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή 9.440euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 779
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 68  x 53,6
Συμπίεση (:1) 12
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 4 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος αλουμινένιο δύο δοκών
Κάστερ (°) 25
Ίχνος (χιλ) 109
Μεταξόνιο (χιλ) 1.460
Ύψος σέλας (χιλ) 815
Μήκος (χιλ) 2140
Ύψος (χιλ) 1065
Βάρος (kg) 215
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 17
Αναρτήσεις
Μπροστά  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα 43mm /  διαδρομή τροχού 130mm / καμία ρύθμιση
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  / διαδρομή τροχού 130mm / ΠΕ
Ελαστικά 
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55-17
Φρένα 
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 310mm με  δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 106,2 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 8,4 / 8.000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 22:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test-Yamaha XJ6 Diversion F Test – Yamaha FJR 1300 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon