.
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 16:15

Test - KTM 1290 Super Duke GT

 

Sport και θέαμα!

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Ταξίδεψε σε μακρινά μέρη, γνώρισε υπέροχες διαδρομές & χάραξε τις για πάντα... με τα μαρσπιέ σου!

Το KTM 1290 Super Duke GT είναι μια ξεχωριστή μοτοσυκλέτα. Το πρώτο ασφάλτινο Sport-Touring μοντέλο της Ready to Race πορτοκαλί φίρμας, με μια πραγματικά ανεπανάληπτη ερμηνεία του τί ακριβώς σημαίνει SPORT-Touring, 173 άλογα, εκτενέστατο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο, και πολλές χρηστικές λεπτομέρειες.

Με το 1290 Super Duke GT, στόχος της ΚΤΜ ήταν να παρουσιάσει την δική άποψη της στον ασφάλτινο Sport Τουρισμό, και όχι να αντιγράψει τον ανταγωνισμό. Οι πορτοκαλί δεν ήθελαν ένα ακόμη υπέρ-χρηστικό αλλά βαρετό “μηχανάκι”. Ούτε θέλησαν να παίξουν με ασφάλεια στη μεσαία κατηγορία. Αυτό που ήθελαν ήταν μια ναυαρχίδα μεγατόνων που θα χτύπαγε την Premium κατηγορία GT. Για αναβάτες που είναι έσω έτοιμοι για αγώνα (ready to race) ακόμα και στο ταξίδι!

173 hp & 14,7 κιλά ροπής!

Ότι και να κάνεις, το πρώτο πράγμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθείς στο GT είναι ο εκπληκτικός V2 κινητήρας. Στην καρδιά της μοτοσυκλέτας της ΚΤΜ λοιπόν, βρίσκουμε τον γνωστό V2 των 75 μοιρών και των 1.301 κ.εκ. του 1290 Super Duke R. Ναι, αυτόν με τα 173 άλογα και με τα 14,7 κιλά ροπής. Παρόλα αυτά, οι τεχνικοί της ΚΤΜ έχουν αλλάξει κεφαλές, προπορεία σπινθήρα και διαμόρφωση των τριών χαρτών ανάφλεξης (της ιαπωνικής Keihin), αλλάζοντας και τις στροφές που αποδίδεται δύναμη και ροπή, κι έτσι οι 173 hp αποδίδονται ψηλότερα, στις 9.500 rpm αντί για τις 8.865 rpm του R, ενώ η ροπή αρκετά χαμηλότερα, στις 6.750 rpm αντί για τις 7.750 rpm του R. Χαρακτηριστικά, η ΚΤΜ αναφέρει πως το μοτέρ του GT αποδίδει 14,7 Kgm ροπής μόλις από τις 3.250 rpm! Ω Θεοί.

ktm 1290 superduke gt detail 33

Όσοι έχουν εμπειρία από τον συγκεκριμένο κινητήρα, είναι σίγουρο πως η εμπειρία τους αυτή έχει χαραχτεί πύρινα στην μακροπρόθεσμη μνήμη τους. Προσωπικά, ΑΥΤΟΣ ο V2 είναι ο αγαπημένος μου κινητήρας πασών των κατηγοριών και των κυβισμών. Κτηνώδης, απλωμένη ροπή που μόνο ένας V2 δίνει, γραμμική απόδοση που καταφέρνει να προσδώσει χαρακτηριστικά ελεγχόμενης...πυρηνικής έκρηξης στην αμείλικτη παροχή δύναμης, και μαγικό πέρασμα των 173 hp στην άσφαλτο με κολασμένες επιταχύνσεις, δίχως χαζοσπιναρίσματα και ανεξέλεγκτες σούζες.

Το γκάζι είναι Ride by Wire, καταργώντας την ντίζα, λαμβάνοντας υπόψη του μια πλειάδα συνθηκών σε κάθε άνοιγμα του από τον αναβάτη, για να παράσχει την βέλτιστη δύναμη σε όλες τις καταστάσεις, δίχως σκορτσάρισμα, τινάγματα και αθέλητες σούζες.

ktm 1290 superduke gt action 34

Τελευταίας τεχνολογίας είναι ο συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση του Duke GT, που είναι απίστευτα μαλακός στο τράβηγμα δίχως τίμημα στην αίσθηση, ενώ βοηθάει τον πίσω τροχό να μην μπλοκάρει εύκολα στα απότομα κατεβάσματα ταχυτήτων.

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό του κινητήρα -υπέρ της οικονομίας- είναι τα αραιά διαστήματα service, που βρίσκονται στις 15.000 χιλιόμετρα.

ktm 1290 superduke gt action 30

Η νέα εξάτμιση του GT δείχνει ίδια με εκείνη του 1290 Superduke R, πληροί όμως τις Euro 4 προδιαγραφές, χρησιμοποιώντας νέο σύστημα εκμετάλλευσης των αερίων για γεμάτη απόδοση σε όλη την κλίμακα στροφών, μειώνοντας ρύπους και θόρυβο στα νόμιμα επίπεδα για την Euro 4 εποχή.

Πλαίσιο ίδιο με του Superduke R & νέες ημί-ενεργητικές αναρτήσεις

Ίδιο με του R είναι το ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, στιβαρό και ελαφρύ, ίδιο και το υπέροχο μονόμπρατσο ψαλίδι. Στις αναρτήσεις το GT έρχεται εξοπλισμένο με ανάποδο πιρούνι 48 χλστ. της WP, ενώ και πίσω το μονό αμορτισέρ δίχως μοχλικό ανήκει στην ίδια εταιρεία. Της WP είναι και το σταμπιλιζατέρ στο τιμόνι, που στόχο έχει να αποτρέψει τις όποιες νευρικότητες του πιρουνιού σε οδήγηση δίχως αύριο.

ktm 1290 superduke gt detail 23

Σημειώστε πως αμφότερες οι αναρτήσεις είναι ημί-ενεργητικές, (με 3 ρυθμίσεις μέσω ενός κουμπιού στο τιμόνι: Comfort, Street και Sport), με διαδρομές ίδιες με του R (125 χιλιοστά μπροστά και 156 πίσω).

Οι ημί-ενεργητικές αναρτήσεις ρυθμίζουν αυτόματα την απόσβεση ανάλογα με την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας, παίρνοντας πληροφόρηση από επιταχυνσιόμετρα και αισθητήρες στους τροχούς της μοτοσυκλέτας, και δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για κάθε περίσταση.

Έτσι, διαφορετική είναι η συμπεριφορά του Duke GT κατά το φρενάρισμα (αποτροπή βυθίσματος της μοτοσυκλέτας προς τα μπροστά), διαφορετική κατά την επιτάχυνση (αποτροπή του “καθίσματος” της μοτοσυκλέτας στον πίσω τροχό), και διαφορετική στις στροφές, αλλά και στην ευθεία.

ktm 1290 superduke gt action 35

Στα φρένα το GT φοράει ακτινικές τετραπίστονες monobloc δαγκάνες Μ50 της Brembο μπροστά, που πιάνουν σε 2 δίσκους 320 χιλιοστών ενώ διαθέτει και ακτινική τρόμπα φρένου. Πίσω η διπίστονη δαγκάνα φρενάρει ένα δίσκο 240 χιλιοστών. Τα ελαστικά είναι τα Pirelli Angel GT. Το επίσημα ανακοινώσιμο βάρος του GT με γεμάτο ρεζερβουάρ και υγρά βρίσκεται στα 228 κιλά.

Για την αύξηση της αυτονομίας φροντίζει το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ 23 λίτρων (18 στο SDR), ενώ νέο είναι το μακρύτερο υποπλαίσιο, κομπλέ με βάσεις, έτοιμο να δεχτεί βαλίτσες, ενώ φυσικά νέα και πιο άνετη σε σχέση με το Super Duke R είναι η σέλα.

Κορυφαία ηλεκτρονικά βοηθήματα αναβάτη

 

Καλός ο φοβερός κινητήρας, καλό το πλαίσιο, καλές οι αναρτήσεις και τα φρένα. Πριν μερικά χρόνια, θα προχωρούσαμε στο συμπέρασμα, όμως εν έτει 2016 δεν κάνουμε βήμα πριν απαριθμήσουμε ένα-ένα τα πάμπολλα ηλεκτρονικά βοηθήματα του αναβάτη, με τα οποία έρχεται εξοπλισμένο το Super Duke GT.

Και δεν του λείπει τίποτα του άτιμου. Motorcycle Stability Control (MSC) της Bosch χάρη στο οποίο το GT απολαμβάνει Cornering ABS (με συνδυασμένη πέδηση και δυνατότητα Supermoto επιλογής, με λειτουργία μόνο στον μπροστινό τροχό) και Motorcycle Traction Control (MTC) που αλλάζουν λειτουργία ανάλογα με την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας (το MSC εξετάζει με IMU την κίνηση της μοτοσυκλέτας σε 6 άξονες) και ανάλογα με τον επιλεγμένο χάρτη (Sport με 173 hp και άμεση απόκριση, Street με 173 hp και πιο γλυκιά απόκριση, και Rain με 100 hp). Και Motor Slip Regulation (MSC) έχουμε για να ανοίγει λίγο το γκάζι στα απότομα κατεβάσματα βοηθώντας στην αποτροπή μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού, και Tire Pressure Monitoring System (TPMS) για να επιβλέπει ο αναβάτης τις πιέσεις των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, αλλά και Hill Hold Control (HHC) για να ξεκινάτε απροβλημάτιστα φορτωμένοι σε απότομες ανηφόρες. Όμως το GT δεν σταματάει εκεί, καθώς διαθέτει και Cruise Control και quickshifter (το πρώτο της ΚΤΜ, το οποίο δουλεύει μόνο στα ανεβάσματα). Ε μη φεύγετε, έχει και συνέχεια! Θερμαινόμενα γκριπ ρυθμιζόμενης έντασης για τις κρύες μέρες, LED Cornering Lights, και LED φλας που σβήνουν μόνα τους μετά από 150 μέτρα ή μετά από 10 δευτερόλεπτα (Automatic Turn Indicator Reset ή ATIR) αλλά και Cruise Control που λειτουργεί μεταξύ 40-200 χλμ/ώρα για να αποφορτίζετε τον δεξιό σας καρπό στο ταξίδι. Ουφ. Τα είπαμε όλα;

Φυσικά όταν μιλάμε για μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που στόχο έχουν να βοηθήσουν τον αναβάτη να τη βγάλει καθαρή σε δύσκολες συνθήκες (ABS και Traction Control) μπορούν εύκολα να απενεργοποιηθούν αν ο αναβάτης επιθυμεί να πάρει στα χέρια του τον απόλυτο έλεγχο.

Design και χρηστικές λεπτομέρειες

 

Έξυπνο το design του μεγαλύτερου ρεζερβουάρ, δεν αλλοιώνει τη sport εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, ενώ πάνω του φωλιάζουν τόσο τα LED Cornering Lights που φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής όταν η μοτοσυκλέτα πάρει κλίση, όσο και τα LED φλας. Παράλληλα, τα πλαινά τμήματα του προστατεύουν τα πόδια του αναβάτη από αέρα και βροχή.

ktm 1290 superduke gt action 12

Η ζελατίνα παρέχει πολύ καλή προστασία για τον αναβάτη (ύψος υποφαινόμενου 1.70), ενώ ρυθμίζεται δίχως εργαλεία, με το χέρι. Την σπρώχνεις μπροστά, της αλλάζεις ύψος και την κουμπώνεις και πάλι στη θέση της. Το ύψος της μεταβάλλεται κατά 5 εκατοστά. Σίγουρα απέχει από την προστασία που παρέχουν ζελατίνες των αμιγώς τουριστικών μοτοσυκλετών, όμως ο χαρακτήρας του GT δεν επέτρεπε την τοποθέτηση ενός... παρμπρίζ, το οποίο θα ήταν τουλάχιστον ανάρμοστο για την μοτοσυκλέτα. Το πάνω μέρος του κεφαλιού, οι ώμοι και τα χέρια μένουν σχετικά εκτεθειμένα στα στοιχεία, ενώ ένα set χούφτες θα βοηθούσε τα πράγματα στη βροχή.

ktm 1290 superduke gt detail 12

Ο προβολέας είναι νέος, σε σχέση με το Super Duke R, ενώ στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας βρίσκουμε μια χειρολαβή για τον συνεπιβάτη (που δεν βολεύει πολύ όμως καθώς είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος της ουράς, και όχι στα πλάγια), και υποδοχές για να κουμπώσουν οι επίσημες βαλίτσες της ΚΤΜ για το GT. Εδώ δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε πως η σέλα του συνεπιβάτη υπολείπεται σε πάχος, διαστάσεις και άνεση από ότι στις μοτοσυκλέτες τουρισμού. Sport Τουρισμός είπαμε όμως, κι έτσι το δεύτερο άτομο θα πρέπει να κάνει ορισμένες θυσίες στο θέμα. Ούτε η σέλα του αναβάτη συγκρίνεται με των μοτοσυκλετών τουρισμού, όμως είναι σίγουρα πιο άνετη από εκείνη του συνεπιβάτη.

ktm 1290 superduke gt detail 20

Τα όργανα είναι τα γνωστά υπέρ-πλήρη σε πληροφόρηση ψηφιακά όργανα της VDO (με στροφόμετρο αναλογικών ενδείξεων), με customizable menus, και απίστευτο όγκο στοιχείων. Ο αναβάτης μπορεί εύκολα και διαισθητικά να μεταβαίνει ανάμεσα σε μενού, υπομενού και οθόνες, μέσω των 4 εργονομικών κουμπιών που βρίσκονται στο αριστερό γκριπ, δίχως να χρειάζεται να... καταφεύγει στο manual κάθε φορά που θέλει να ρυθμίσει κάτι.

Χρηστικές οι βαλβίδες στα ελαστικά, που έχουν κλίση 90 μοιρών, κάνοντας εύκολο το γέμισμα με αέρα, ενώ όλο το GT έρχεται φορώντας ποιοτικές βίδες τορξ παντού.

ktm 1290 superduke gt action 4

Όσον αφορά στη θέση οδήγησης, το τιμόνι του GT είναι τοποθετημένο ψηλότερα, ενώ είναι και φαρδύτερο από εκείνο του 1290 Super Duke R, ενώ τα μαρσπιέ συνεπιβάτη είναι τοποθετημένα ελαφρώς χαμηλότερα, ενώ το υποπλαίσιο και η σέλα παρέχουν μεγαλύτερους χώρους. Το τιμόνι ρυθμίζεται μάλιστα, σε 4 θέσεις, ενώ ρυθμιζόμενα είναι και τα λεβιέ φρένου και ταχυτήτων σε 3 θέσεις, αλλά και οι μανέτες φρένου και συμπλέκτη.

Για την ασφάλεια σας, το GT διαθέτει και Daytime Running Light (DRL) με 18 LED λυχνίες πάνω από τον προβολέα να ανάβουν αυτόματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, κάνοντας από μακριά ορατή τη μοτοσυκλέτα.

PowerParts & PowerWear

 

Στον επίσημο κατάλογο αξεσουάρ της ΚΤΜ για το 1290 Super Duke GT, περιλαμβάνεται ένα σετ πλαϊνών βαλιτσών ειδικά σχεδιασμένο για το GT. Ελαφριές, στα 3,4 κιλά, παρέχουν 30 λίτρα αποθηκευτικού χώρου, ενώ σύμφωνα με την ΚΤΜ κάθε μία χωράει ένα ανοιγόμενο κράνος μέσα της.

Πέρα από τις παραπάνω βαλίτσες, από την πρώτη κιόλας μέρα της παρουσίασης του GT, η ΚΤΜ διέθετε ένα κατάλογο 50+ επίσημων αξεσουάρ για τη μοτοσυκλέτα, ενώ αρκετά από αυτά τα μοιράζεται με την γυμνή έκδοση Super Duke R.

Μέσα σε αυτά βρίσκουμε μια εξάτμιση της Akrapovic, θερμαινόμενες Ergo σέλες για ακόμη πιο άνετο και ζεστό ταξίδι, διαφορετικές ζελατίνες για καλύτερη κάλυψη των επιβαινόντων από τα στοιχεία της φύσης, κ.α.

Κάθε βόλτα αξέχαστη εμπειρία

 

Στην καθημερινή συμβίωση με το 1290 Super Duke GT, τρεις είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν αμέσως αισθητή την επιβλητική τους παρουσία.

ktm 1290 superduke gt action 24

1) Πρώτα από όλα, ο μαγευτικός V2 κινητήρας, με την απαράμιλλη καμπύλη του. Γεμάτος ΠΑΝΤΟΥ σε βαθμό να ξεχειλίζει από ιπποδύναμη, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα γραμμικός και ελεγχόμενος, με τη δύναμη να περνάει δίχως απώλειες σχεδόν σε κάθε οδόστρωμα κάνει τα αδύνατα-δυνατά, σε όλες τις συνθήκες. ΑΚΑΡΙΑΙΕΣ προσπεράσεις σε πόλη ή στο ταξίδι, με την μοτοσυκλέτα να επιταχύνει αστραπιαία όποτε της ζητήσεις κάτι τέτοιο. Έτσι το GT μεταβάλλεται εύκολα σε μία από τις ταχύτερα κινούμενες μοτοσυκλέτες, κάνοντας τον αναβάτη να παραληρεί μέσα από το κράνος (σούζες με 4η και 160 χλμ/ώρα κανείς;). Σε συνδυασμό μάλιστα με τα μαλακά ελαστικά, το εκπληκτικό πλαίσιο (παραδοσιακά για ΚΤΜ) και με το ταχύτατο και ακριβές quickshifter καλό είναι να σφίγγετε γερά τα πόδια στο ρεζερβουάρ, για να κρατηθείτε πάνω στο GT στις επιταχύνσεις.

ktm 1290 superduke gt action 21

2) Οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις. Ξενίζουν σε κάποια σημεία (δεν βυθίζονται όταν κρίνουν πως δεν χρειάζεται), όμως η αυτόματη βέλτιστη λειτουργία τους σε μια πλειάδα συνθηκών με λειτουργία που μεταβάλλεται πολλές φορές το δευτερόλεπτο τις κάνει αξεπέραστες όσον αφορά στον συνδυασμό κρατήματος και άνεσης που προσφέρουν σε real time. Με λίγα λόγια το τεράστιο εύρος λειτουργίας τους δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε μοναδική ρύθμιση σε ένα σετ συμβατικών αναρτήσεων.

ktm 1290 superduke gt action 23

3) Όλα δουλεύουν μαγικά και τίποτα δεν ενοχλεί κατά την οδήγηση. Τέλος.

Λεπτομερώς τώρα

Τρομάξατε ε. Κανονικά πάντως θα έπρεπε να είστε ευχαριστημένοι. Προσωπικά δεν βρίσκω καλύτερο κομπλιμέντο για μια μοτοσυκλέτα, από το “τίποτα δεν ενοχλεί”. Γιατί όταν μετά από συμβίωση μιας εβδομάδας προσπαθείς να ξεψαχνίσεις λεπτομέρειες, και ότι και να κάνεις σου φαίνονται... ανούσιες και άνευ πρωταγωνιστικού ρόλου καθώς σε έχει κυριεύσει μια άνευ προηγουμένου ευφορία από την οδήγηση, τότε ναι, μπορείς να το πάρεις απόφαση πως η μοτοσυκλέτα ανήκει σε μια ολιγομελή ελίτ πραγματικά ξεχωριστών οχημάτων.

Για εκείνους που θέλουν ντε και καλά αρνητικό πιάτο δίπλα στο θετικό για να ισορροπήσει το μενού, το GT δεν έχει διπλό σταντ (για την ώρα ούτε στα αξεσουάρ), ούτε και Top-Box ή τριβάλιτσο στα αξεσουάρ, επίσημα ή μη.

ktm 1290 superduke gt action 27

Επίσης, η σέλα είναι λίγο ψηλή για τους κοντύτερους, ενώ κάποιοι υψίσυχνοι κραδασμοί θολώνουν τους καθρέπτες σε μια συγκεκριμένη κλίμακα στροφών, ενώ στην πολύωρη οδήγηση μπορεί να μουδιάσουν ελαφρώς τα χέρια του αναβάτη. Σε δρόμο με ανωμαλίες, το χέρι που χειρίζεται το γκάζι πρέπει να είναι χαλαρό, καθώς σε απότομες λακκούβες κάθε μοίρα ανοίγματος στο γκάζι μεταφράζεται σε απόπειρα εκτόξευσης. Κι όταν οδηγείτε με συνεπιβάτη, καλό είναι να δείχνετε σεβασμό, καθώς η κτηνώδης δύναμη του GT μπορεί εύκολα να τρομάξει το δεύτερο άτομο που δεν ξέρει τι... κοκομπλόκο θα πάθει όταν ανοίξετε απότομα το γκάζι. Σημειώστε επίσης πως το GT ΔΕΝ κρατάει στη μνήμη του τις προτιμήσεις του αναβάτη, επαναφέροντας σε λειτουργία ABS & Traction Control κάθε φορά που θα κλείσετε τον κεντρικό διακόπτη, ενώ κατόπιν χρειάζεται να επαναλάβεις μια βαρετή ρουτίνα 20-30 δευτερολέπτων σε μενού και υπομενού για να τα βγάλεις πάλι εκτός λειτουργίας. Για όσους βαριούνται να κάνουν κάτι τέτοιο, υπάρχει ένα καλωδιάκι (Dongle) στα αξεσουάρ της ΚΤΜ που επιτρέπει στο GT να κρατάει στη μνήμη του τις προτιμήσεις σας, διατηρώντας εκτός λειτουργίας ABS και Traction Control, ακόμα κι αν κλείσετε τον διακόπτη.

ktm 1290 superduke gt action 15

Στον αντίποδα -αφού ξεκινήσαμε με τις λεπτομέρειες- έχουμε πολλές παραπάνω να αποτελούν το θετικό πιάτο. Ο ήχος της εξάτμισης είναι μουσική. Σκέτη απόλαυση. Ένα επιβλητικό μουγκρητό που κάνει τους πάντες να παραμερίζουν, και ευφραίνει την καρδία του αναβάτη. Η στάση οδήγησης όρθια και άνετη, με άριστο έλεγχο από το φαρδύ και σωστό τιμόνι. Χαλαρές γωνίες στα γόνατα, θετικό και ακριβές κιβώτιο, καθρέπτες με καλό οπτικό πεδίο, δυνατά φώτα το βράδυ, ευδιάκριτα και υπερπλήρη όργανα, σινιάλο και αλάρμ, και αραιή χρήση κιβωτίου -η ροπή καθαρίζει σχεδόν παντού. Χάρη στην μελετημένη γεωμετρία, το GT αποδεικνύεται απίστευτα ευέλικτο, αλλάζοντας ταχύτατα κατεύθυνση, σε βαθμό που δεν το πιστεύεις, αν λάβεις υπόψη σου το μέγεθος και τα κιλά της μοτοσυκλέτας.

ktm 1290 superduke gt action 6

Οι επιδόσεις είναι από άλλο πλανήτη. Ανοίγεις ξανά και ξανά το γκάζι, και το GT διακτινίζεται στο υπερπέραν. Δύναμη, πρόσφυση, κράτημα, έλεγχος. Απόλυτος έλεγχος -και φρένα αντάξια να χαλιναγωγήσουν τις επιδόσεις του GT, δίχως κόπωση πουθενά. Κι όταν βρείτε ανοιχτό δρόμο, ψάξτε αντίπαλο σε Superbike μοτοσυκλέτες, καθώς δύσκολα θα βρείτε άλλη GT μοτοσυκλέτα με αυτές τις επιδόσεις -μόνοι αντίπαλοι που μας έρχονται στο μυαλό είναι το BMW S 1000 XR και το Ducati Multistrada 1200.

Κι όσον αφορά στην αυτονομία της μοτοσυκλέτας, αναλόγως και του ρυθμού οδήγησης, αυτή θα βρεθεί κάπου ανάμεσα στα 280-320 χιλιόμετρα, απολύτως ικανοποιητική για τον χαρακτήρα του GT.

Περιττεύει τέλος να αναφέρουμε πως η ποιότητα κατασκευής είναι απλά ΚΟΡΥΦΑΙΑ.

Πορτοκαλί βέλος στο κέντρο του στόχου

 

Το 1290 Super Duke GT βρήκε κέντρο. Για τις προδιαγραφές της ΚΤΜ, η κατηγορία Sport-Touring μετακινήθηκε ελαφρώς προς τα... Superbike-Touring, με μια μοτοσυκλέτα που ενθουσιάζει με τις επιδόσεις της, ενώ διαθέτει μπόλικα κομφόρ, και υπέρ-πλήρη ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

ktm 1290 superduke gt action 9

Οι ανέσεις της μπορεί να υπολείπονται ελαφρώς σε απόλυτο βαθμό σε σχέση με εκείνες των αμιγώς τουριστικών μοτοσυκλετών, όμως φτάνουν -ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΟΥΝ- για αναβάτες που βράζει το αίμα τους ενώ ταυτόχρονα αναζητούν εξορμήσεις σε μακρινά μέρη για να γνωρίσουν υπέροχες διαδρομές, που θα χαραχτούν για πάντα... από τα μαρσπιέ τους!

1,2,3, εκτόξευση!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΚΤΜ 1290 Super Duke R
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (euro) 18.990
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(cc.) 1301
Διάμετρος χ διαδρομή 108 x 71
Συμπίεση (:1) 13,2
Τροφοδοσία ψεκασμός της Keihin EMS με σώματα ψεκασμού 56mm και σύστημα Ride by Wire με τρεις χάρτες ηλεκτρονικής ανάφλεξης
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Τρεις αντλίες λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 40:79
Τελική μετάδοση 17:38
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.149
Πλάτος (mm) 818
Ύψος  (mm) 1.322
Μεταξόνιο (mm) 1.482 +-15mm
Γωνία κάστερ (°) 24,9
Ίχνος (mm) 107
Ύψος σέλας (mm) 835
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)  205
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 23
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα ημί-ενεργητικής ανάρτησης της WP, διάμετρος 48m, διαδρομή 125mm, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP ημί ενεργητικής ανάρτησης της WP, προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή 156mm
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 320mm με monobloc δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης της Brembo Μ50, δικάναλο συνδυασμένο σύστημα πέδησης & Cornering ABS της Bosch 9ΜE
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και δικάναλο συνδυασμένο σύστημα πέδησης και Cornering ABS της Bosch 9ΜE
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-17 Pirelli Angel
Πίσω 190/55-17 Pirelli Angel
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 173 /9.500
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  14,7 / 6.750

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 23:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - KTM 1290 Super Duke GT 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon