.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 09:25

Test - KTM 1290 Super Duke GT 2023

Τουρισμός σε Fast Forward

Πατάς το F.F. και όλα πάνε γρηγορότερα. Τοπία εναλλάσσονται ταχύτατα, περιοχές καλύπτονται σε χρόνο d.t., νομοί γίνονται παρελθόν στο GPS, στροφές που ισιώνουν στο πέρασμά της. Η νέα 1290 Super Duke GT προσφέρει τουρισμό σε Fast Forward, για όλους αυτούς που… βιάζονται να ταξιδέψουν!

Του Τάκη Μανιάτη

Ξεχειλίζει από ενέργεια

Δώδεκα ενεννήντα. Χίλια τρακόσια ένα κυβικά και απόδοση 180 ίππων. Το λες και γεμίζει το στόμα σου νούμερα, ξεχειλίζουν τα χείλη σου ιπποδύναμη και κιλά ροπής από τον μεγαλύτερο V2 κινητήρα με γωνία 75 μοιρών, για την απόλυτη GT μοτοσυκλέτα τουρισμού. Τι ακριβώς χρειάζονται όλα αυτά τα άλογα και τα νούμερα σε μία τέτοια μοτοσυκλέτα; Για να κάνεις τα πάντα, να κυκλοφορείς με sport διαθέσεις στις αποστάσεις που θες, να κινείσαι sport στις μικρές αγαπημένες σου διαδρομές, να ταξιδεύεις sport σε εθνικές οδούς και κάθε λογής διαδρομές, να “διεκπαιρεώνεις”’ με sport διάθεση τα ταξίδια σου στην Ευρώπη. Και άμα σου γυρίσει το μυαλό, να μπεις σε μία πίστα και να αφήσεις τις μπίλιες από τα μαρσπιέ εκεί, κατατροπώνοντας πολλές superbike κατασκευές!

Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η μοτοσυκλέτα συγγενεύει με μία από τις πιο ισχυρές και απόλυτες streetfighter που έχουν φτιαχτεί ποτέ, την 1290 Super Duke R, και ως μέλος της οικογένειας, έχει όλα τα θετικά sport στοιχεία που πηγάζουν από εκεί. Η έκδοση GT, έρχεται “απλά” για να καλύψει και το ταξιδιωτικό κενό που αφήνουν οι Super Duke, θέλοντας να προσφέρει στους γρήγορους αναβάτες, τον απόλυτο συνδυασμό αυτών των δύο κόσμων. Και μάλιστα, να συμπληρώσει την κατηγορία για την KTM. Μιλάμε για το κοινό που δεν χρειάζεται μία full fairing μοτοσυκλέτα δρόμου ή μία adventure μιας και δεν πρόκειται να πατήσει ποτέ χώμα, το οποίο θα βρει στην 1290 Super Duke GT την ιδανικότερη πρόταση για sport τουρισμό με αξιώσεις. Πρόκειται προφανώς για αναβάτες που έχουν περάσει τη μισή ζωή τους στρίβοντας σε κάθε λογής παρατεταμένες με supersport και superbike μοτοσυκλέτες, με δερμάτινα πάνω-κάτω και παρέες με κυριακάτικες βόλτες σε τοπικές διαδρομές – πίστες, που πλέον, ψάχνει και μία πιο ξεκούραστη δίτροχη συμβία.

Τύφλα να έχουν οι superbikes!

Δύναμη από superbike, κορυφαίες αναρτήσεις και πλαίσιο, φρένα – άγκυρες και ηλεκτρονικά “κομπλέ”, για μία μοτοσυκλέτα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κορυφαίες superbike, αλλά σε ένα “πακέτο” που ταιριάζει καλύτερα σε τουριστική sport χρήση, ιδανικότερη ίσως για χρήση όπου το 95% αφορά κυρίως ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Οδήγηση στα όρια, ταξίδι στα όρια, στρίψιμο στα όρια, και όλα αυτά, πάρα πολύ γρήγορα. Όχι απλά γρήγορα, αλλά πάρα πολύ γρήγορα. Και το τονίζουμε ξανά, γιατί η 1290 Super Duke GT, δεν είναι απλά μία γρήγορη της σειράς, είναι ένα απόλυτο όχημα για γρήγορη οδήγηση που κάνει τις εικόνες να περνάνε με απίστευτη ταχύτητα από την άκρη των ματιών σου.

KTM_1290_Super_Duke_GT_2023__29.jpgΜε το που “κουμπώσεις” 6η στο κιβώτιο, ανοίγοντας το γκάζι έτσι χαλαρά, “έχει” ήδη 180χ.α.ω. στο κοντέρ, και αυτό μπορεί να το κάνει παντού και πάντα, άνετα και γρήγορα, εν ριπή οφθαλμού, ακόμη και στις πιο μικρές ευθείες που θα συναντήσεις. Δεν είναι παχνίδι, δεν περιμένει να γεμίσει και να επιταχύνει. Έχει γεμίσει και έχει επιταχύνει και απλά θέλει το άνοιγμα του γκαζιού για να απασφαλίσει!

Εκεί λοιπόν, είναι που παθαίνεις το πρώτο σοκ, γιατί δεν είναι απλά μία γρήγορη μοτοσυκλέτα που θα πάει σβέλτα στον προορισμό της. Ο προορισμός της θα έρθει σε αυτήν, τόσο γρήγορα που θα σε κάνει να σκεφτείς ξανά και ξανά το άνοιγμα του γκαζιού όταν βρεθείς στη σέλα της. Με 154 άλογα στον τροχό, από τα 180 ανακοινώσιμα, υπερκαλύπτει τις περισσότερες superbike της προηγούμενης δεκαετίας με “στήσιμο” που βρίσκεται στο ταβάνι των επιλογών και περιφερειακά από το ψηλότερο ράφι κάθε επώνυμης εταιρίας που συναντάς πάνω της. Από το ατσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες οβάλ διατομής πλαίσιο, με το αφαιρούμενο υποπλαίσιο που είναι έτοιμο να δεχτεί κουμπωτές τις βαλίτσες στις ήδη υπάρχουσες θέσεις, την εύκολα προσβάσιμη θέση οδήγησης που σε αφήνει να ανέβεις πάνω της άνετα και να “κουμπώσεις” σαν να είναι φτιαγμένη για σένα. Από την όρθια στάση σώματος στο τιμόνι μεταβλητής διατομής που ρυθμίζει σε δύο θέσεις στην τιμονόπλακα ώστε να έρθει στο μήκος των χεριών σου, τα ρυθμιζόμενα σε τρεις θέσεις ποδόφρενο και λεβιέ ταχυτήτων, για το νούμερο του ποδιού σου.

KTM_1290_Super_Duke_GT_2023__10.jpgΤουριστική superbike

Ακόμη και στην τουριστική της εκδοχή, η 1290 Super Duke GT αποδεικνύει ότι η KTM μπαίνει βαθιά στις ρυθμίσεις προσφέροντας ότι καλύτερο για τον ψαγμένο αναβάτη.

Οι αναρτήσεις της WP, Apex, είναι ότι καλύτερο μπορείς να βρεις στην αγορά, ηλεκτρονικά αυτορυθμιζόμενες, κάτι που πρακτικά, καταργεί κάθε έννοια ρύθμισης, αφού προσαρμόζονται ανάλογα σε κάθε διαδρομή, σε κάθε συνθήκη οδήγησης. Ωστόσο, σου δίνουν τη δυνατότητα να επέμβεις από το menu επιλέγοντας ανάμεσα στις προρυθμισμένες επιλογές Comfort, Street και Sport, ή με έναν αναβάτη στην σέλα, ή δύο, αλλά και με αποσκευές ή χωρίς. Η μοτοσυκλέτα “στήνεται” μόνη της αναφορικά με τις προφορτίσεις των ελατηρίων, και αποσβαίνει ανάλογα την χρήση που έχεις επιλέξει.

KTM_1290_Super_Duke_GT_2023__34.jpgΤο κορυφαίο πακέτο των αναρτήσεων έρχεται να συμπληρωθεί με ένα ανάλογο στα φρένα που έρχεται από την Brembo, με ακτινικής τοποθέτησης τετραπίστονες δαγκάνες σε δίσκους 320mm  και διπίστονη σε 240mm για πίσω, το οποίο συνδυάζεται με το τελευταίας γενιάς cornering ABS της Bosch, 9.1ME. Συνδυασμένα όλα αυτά με την IMU έξι αξόνων, αφήνουν στον αναβάτη μία επιλογή: Να πατήσει φρένο. Και όλα, θα γίνουν όπως πρέπει. Το σύστημα θα διαγνώσει την θέση της μοτοσυκλέτας, την κλίση της, την ταχύτητά της, και θα δώσει όση πίεση απαιτείται ώστε να τοποθετηθεί με ασφάλεια εκεί που πρέπει και να σταματήσει με ασφάλεια. Στην πράξη, που είναι και το ζητούμενο, απλά πατάς τα φρένα, και η μοτοσυκλέτα σταματάει. Εκεί που θες, τη στιγμή που θες, χωρίς να φοβηθείς, χωρίς να κινδυνέψεις, όπως κι αν έρχεσαι, χωρίς να σου ανοίξει τη γραμμή, αν βρίσκεσαι υπό κλίση. Ρυθμίζοντας επίσης την απόδοση του κινητήρα όπως θες, σε Rain, Sport και Street, μειώνεις ή αυξάνεις την απόδοση και την επεμβατικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων, περιορίζοντας ή ελευθερώνοντας την μοτοσυκλέτα και απολαμβάνοντας όση περισσότερη δύναμη θες, με όση ελευθερία θες.

KTM_1290_Super_Duke_GT_2023__13.jpgΑγωνιστικό DNA

Διατηρώντας αλώβητο τον χαρακτήρα Ready to Race της KTM, το Traction Control μπορεί να απενεργοποιηθεί τελείως ώστε να σου δώσει πλήρη έλεγχο στο γκάζι, ενώ το ABS διαθέτει ρύθμιση  Supermoto, αφήνοντας ενεργό το σύστημα μόνο στους μπροστινούς δίσκους, ώστε να ντριφτάρεις και να ελέγχεις εσύ το πίσω μέρος αν θελήσεις.

Σε όλα αυτά, προσθέτουμε το πανεύκολο menu και την απλοποιημένη πλοήγηση από τους νέους διακόπτες στην νέα οθόνη που είδαμε και στο 1290 Super Adventure S, στην οποία περιλαμβάνεται ακόμη και συνδεσημότητα με κινητό και πλοήγηση turn by turn στις διαδρομές που επιλέγεις μέσω της εφαρμογής της KTM. Θερμαινόμενα grip και cruise control περιλαμβάνονται στον standard εξοπλισμό της GT μοτοσυκλέτας ως απαιτούμενα σε τέτοια χρήση, για τους απαιτητικούς αναβάτες που θέλουν να απολαμβάνουν sport και touring σε υψηλά επίπεδα. Μαγνητικό κλειδί φυσικά για να βάλεις μπροστά ή να ανοίξεις το ρεζεβουάρ, πανεύκολη χρήση του Cruise Control με μεγάλα κουμπιά που πατάς εύκολα ακόμη και με χοντρά γάντια, τα οποία όμως συχνά μπερδεύεις με την κόρνα, που πραγματικά σε φέρνει σε αμηχανία και κίνδυνο όταν θες να κορνάρεις.

KTM_1290_Super_Duke_GT_2023__22.jpgΗ ζελατίνα του, μεγάλη και ψηλή, ρυθμίζει κιόλας πανεύκολα μηχανικά σε εννέα διαφορετικές θέσεις, με ένα σύστημα που απλά απαιτεί τράβηγμα από ένα χέρι, καλύπτοντας εξαιρετικά έναν αναβάτη με ύψος στο 1.80 όπως η αφεντιά μου, τόσο στο κράνος, όσο και στον κορμό. Το νέο 23λιτρο ρεζερβουάρ το οποίο σε συνδυασμό με το φαρδύ fering που θυμίζει έντονα pit bull από μπροστά, είναι και η σημαντική διαφορά σε σχέση με το R, καλύπτει τον αναβάτη από αέρα και καιρικές συνθήκες, μιας και κρύβεται πίσω του πολύ καλά. Και ουσιαστικά, έχοντας μία διαφορά στο μπροστινό τμήμα, η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, παραμένει R σε αίσθηση και συμπεριφορά, έχοντας όμως τουριστικές τάσεις στο μέγιστο βαθμό.

Είναι μία πολύ “μουράτη” μοτοσυκλέτα η οποία δεν ταιριάζει σε κάθε γούστο, σίγουρα εντυπωσιακή, σίγουρα πρωτοποριακή, αλλά όμως ογκώδης στο μπροστινό τμήμα που δημιουργεί δική της σχολή.

KTM_1290_Super_Duke_GT_2023__21.jpgΤουρισμός Ready to Race

Όντας μία σφιχτή μοτοσυκλέτα, άκαμπτη, ακραία, πολύ γρήγορη, είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποτελεί την λύση για κάποιον που ψάχνει απλά μία δίτροχη τουριστική για να πηγαίνει στη δουλειά του και να κάνει και πέντε βόλτες. Μιλάμε για τραχιά λειτουργία, για σκληρό κιβώτιο ταχυτήτων χωρίς shifter (αναμονή ενεργοποίησης), μία μοτοσυκλέτα η οποία δυσκολεύει στην καθημερινή μετακίνηση με επιπρόσθετο πλεονέκτημα το μεγάλο κόψιμο τιμονιού, που θυμίζει adventure μοτοσυκλέτα. Είναι χαμηλή και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και καθημερινά, δεν είναι όμως αυτή η χρήση για την οποία θα προτιμηθεί.

KTM_1290_Super_Duke_GT_2023__24.jpgΗ βασική της χρήση είναι να οδηγείται γρήγορα. Παντού και πάντα. Να ταξιδεύει γρήγορα, να στρίβει γρήγορα, να φορτώνεται με δύο επιβαίνοντες και να διαγράφει καμπές με τριψήφια νούμερα με βαλίτσες και εξοπλισμό ταξιδίου, να φτάνει σε μία πίστα και να μπαίνει για track day και να κατατροπώνει ότι βρει μπροστά της. Όλα με αξιώσεις, όλα σε πολύ γρήγορο ρυθμό, ξεκούραστα, με ασφάλεια, με άριστα ηλεκτρονικά, με απόλυτο έλεγχο σε κάθε συνθήκη με ρυθμίσεις του κινητήρα στα κατεβάσματα ταχυτήτων αλλά και με μονόδρομο συμπλέκτη για να παίζεις με το κιβώτιο όπως επιθυμείς.

Το βασικότερο που διαθέτει όμως, είναι το DNA της Ready to Race σχολής της KTM,  πλήρης εξοπλισμού, σε μία τιμή στα 24.200euro, που δικαιολογεί απόλυτα την ύπαρξή της.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει άλλη μοτοσυκλέτα που μπορεί να καλύψει με τέτοιο εύρος την τουριστική και sport χρήση, και ως τέτοια, είναι μοναδική. Η KTM 1290 Super Duke GT δεν είναι μία μοτοσυκλέτα για τον καθένα, και αν είσαι αναβάτης που ξέρεις ακριβώς τι ψάχνεις, εδώ θα το βρεις στο 100%.KTM_1290_Super_Duke_GT_2023__20.jpg

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: Suomy Track-1 (Arai Hellas)

Μπουφάν: Nordcode Striker (Moto Market)

Γάντια: Nordcode Glenn II (Moto Market)

Μποτάκια: Eleveit Town WP (Moto Market)

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
   
Μοντέλο ΚΤΜ 1290 Super Duke GT
Αντιπρόσωπος KTM Petropoulos
Τιμή (euro) 24.200
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(cc.) 1301
Διάμετρος χ διαδρομή 108 x 71
Συμπίεση (:1) 13,2
Τροφοδοσία ψεκασμός της Keihin EMS με σώματα ψεκασμού 56mm και σύστημα Ride by Wire με τρεις χάρτες ηλεκτρονικής ανάφλεξης
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Τρεις αντλίες λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 40:79
Τελική μετάδοση 17:38
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.149
Πλάτος (mm) 818
Ύψος  (mm) 1.322
Μεταξόνιο (mm) 1496
Γωνία κάστερ (°) 25,2
Ίχνος (mm) 107
Ύψος σέλας (mm) 835
Απόσταση εδάφους (mm) 160
Βάρος (kg)  218
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 23
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα ημί-ενεργητικής ανάρτησης της WP, διάμετρος 48m, διαδρομή 125mm, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP ημί ενεργητικής ανάρτησης της WP, προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή 156mm
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 320mm με monobloc δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης της Brembo Μ50, δικάναλο συνδυασμένο σύστημα πέδησης & Cornering ABS της Bosch 9.1ΜE
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και δικάναλο συνδυασμένο σύστημα πέδησης και Cornering ABS της Bosch 9.1ΜE
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-17 Continental ContiAttack
Πίσω 190/55-17  Continental ContiAttack
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 180 /9.500
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  14,3 / 8.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 10:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM 1290 Super Duke GT Video Test Ride - KTM 1290 Super Duke GT 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon