.
Κατηγορία Suzuki
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2011 14:38

Παρουσίαση - Suzuki GSX-R600 2011

 

 

Με όνομα βαρύ

 



Μετά από 26 χρόνια, το όνομα GSX-R παραμένει κυρίαρχο στους δρόμους και στις πίστες όλου του πλανήτη. Ήταν το μακρινό 1984 που η GSX-R750 παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση μοτοσικλετών της Κολωνίας και άλλαξε για πάντα την εικόνα των superbikes.

Own The Racetrack

Τότε, η Suzuki συνέλαβε την ιδέα να εφαρμόσει την αγωνιστική τεχνολογία της σχεδόν αυτούσια, σε μια μοτοσικλέτα παραγωγής. Έτσι δημιούργησε την πρώτη κατ’ ουσίαν race replica. Η κορυφαία αεροδυναμική, το μοναδικό κράτημα, ο ισχυρότατος κινητήρας και το ελάχιστο βάρος, ήταν τα συνθετικά μιας μοτοσικλέτας που κανείς αναβάτης δεν μπορούσε καν να ονειρευτεί και ακόμα και σήμερα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία συνεχίζουν να εξελίσσονται οι supersport και superbike προτάσεις όλων των κατασκευαστών.

Το στοίχημα που κέρδισε η Suzuki με την GSX-R750 δεν αφορούσε μόνο την απόδοση, αλλά και την αποδοχή από το κοινό, η οποία ήταν πρωτόγνωρη. Παρά το γεγονός ότι πολλοί κατασκευαστές πίστευαν την εποχή εκείνη ότι μια «αγωνιστική» μοτοσικλέτα δεν ήταν κατάλληλη για δημόσιους δρόμους, οι αναβάτες είχαν εντελώς  διαφορετική άποψη.

Με δεδομένη την επιτυχία της GSX-R750, δημιουργήθηκε ολόκληρη «οικογένεια» μοντέλων, βασισμένη στις ίδιες αρχές της κορυφαίας απόδοσης στο δρόμο και στην πίστα. Πρώτο ήρθε το GSXR-1100, στη συνέχεια το 600, ενώ στην πορεία των ετών η γκάμα σταθεροποιήθηκε στα 1.000, 750 και 600 κ.εκ.

Οι μηχανικοί της Suzuki εννοούν απόλυτα την έκφραση «κυριαρχία στην πίστα», που χαρακτηρίζει κάθε GSX-R από το 1984 έως και σήμερα. Κάθε νέα γενιά GSX-R εξελίσσεται στο απώτατο τεχνολογικό όριο με στόχο να βρίσκεται στην κορυφή του ανταγωνισμού. Ακριβώς η ίδια λογική επαναλήφθηκε και με την εξέλιξη του νέου GSX-R600 για το 2011, που τόσο στο δρόμο, όσο και στην πίστα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κορυφαίας του απόδοσης.

ΤΟ πλαίσιο



Υλοποιημένο με χυτά τμήματα, το αλουμινένιο πλαίσιο της νέας GSX-R600 διαφέρει σημαντικά από αυτό του προηγούμενου μοντέλου, κυρίως όσον αφορά το μεγάλο κέρδος βάρους, αλλά και τη γεωμετρία. Συγκεκριμένα, το μεταξόνιο μειώθηκε στα 1.385 χιλιοστά με στόχο την ακόμα καλύτερη συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο βάρους της μοτοσικλέτας, ενώ, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, εξοικονομήθηκαν 1.350 γραμμάρια βάρους. Επίσης, το ψαλίδι είναι 900 γραμμάρια ελαφρύτερο.

Η μείωση του μεταξονίου έγινε εφικτή χάρη στην περιστροφή προς τα πίσω του κινητήρα κατά 3 μοίρες, σε σχέση με την κάθετο που ορίζει ο άξονας του ψαλιδιού, ενώ το βάρος μειώθηκε λόγω των λιγότερων τμημάτων και νέων τεχνικών ανάλυσης δυνάμεων.

Οι σημαντικές αυτές αλλαγές έχουν σαν αποτέλεσμα η νέα GSX-R600 να είναι ακόμα πιο άμεση στις εντολές του οδηγού, χωρίς να χάσει τίποτα από τη σταθερότητά της. Παράλληλα, το νέο πλαίσιο συνεργάζεται ιδανικά με τις εξαιρετικές αναρτήσεις, οι οποίες είναι επίσης καινούριες.

ΟΙ αναρτήσεις



Τα οφέλη από την εμπλοκή της Suzuki σε όλες τις μορφές αγώνων μοτοσικλέτας είναι πολλαπλά. Οτιδήποτε αποδεικνύει την αξία του στις ακραίες συνθήκες των αγώνων, περνά στην παραγωγή δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στον καθημερινό αναβάτη. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα των αναρτήσεων αφορά στα ανεστραμμένα  πιρούνια Big Piston. Αντικαθιστώντας τα μέχρι σήμερα κοινά πιρούνια cartridge (φυσιγγίου), εξασφαλίζουν καλύτερη ροή και μείωση του φαινομένου αφρίσματος του λιπαντικού, μικρότερες θερμοκρασίες και έχουν ως αποτέλεσμα πιο άμεση, ταχύτερη και γραμμική λειτουργία.

Αυτό που αντιλαμβάνεται ο αναβάτης είναι πολύ μειωμένο βύθισμα στο απότομο φρενάρισμα, καλύτερη απόσβεση των κραδασμών στην αρχική διαδρομή του πιρουνιού και καλύτερη συνολική αίσθηση οδήγησης. Μάλιστα, λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας του λιπαντικού, ακόμα και μετά από ώρες γρήγορης οδήγησης, ελάχιστα επηρεάζεται η σωστή λειτουργία της ανάρτησης, σε σύγκριση με τις διατάξεις φυσιγγίου (cartridge).  

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος εξέλιξης που φέρνουν τα big piston πιρούνια αφορά στο βάρος. Σε σχέση με το συμβατικό cartridge στην προηγούμενη γενιά GSX-R, το big piston της νέας 600 είναι 860 γραμμάρια ελαφρύτερο. Φυσικά, το πιρούνι της Showa με διάμετρο καλαμιών 41 χιλιοστών είναι πλήρως ρυθμιζόμενο σε απόσβεση συμπίεσης, επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου.

Αντίστοιχα, πλήρως ρυθμιζόμενο είναι και το πίσω αμορτισέρ της Showa, ενώ μπορεί να μεταβληθεί και το συνολικό ύψος της μοτοσικλέτας. Το αμορτισέρ είναι 290 γραμμάρια ελαφρύτερο, ενώ το νέο μοχλικό σύστημα του ψαλιδιού, 490 γραμμάρια.

Συνολικά η λειτουργία της ανάρτησης έχει βελτιωθεί και από το μειωμένο κατά 550 γραμμάρια βάρος των τροχών εμπρός και πίσω. Η μείωση του μη αναρτώμενου βάρους επιτρέπει στο σύστημα της ανάρτησης να έχει μικρότερη αδράνεια και έτσι να ανταποκρίνεται άμεσα και γρήγορα, ειδικότερα στις μικρές και κοφτές ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο –ως προς το βαθμό απόσβεσης- αμορτισέρ τιμονιού, συμπληρώνει την αίσθηση οδήγησης που προσφέρει η νέα GSX-R600.

ΤΑ φρένα


Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Suzuki συνεργάζεται με τη διάσημη ιταλική εταιρεία Brembo, για να εξοπλίσει με τα φρένα της ένα μοντέλο παραγωγής. Το 2011, η νέα GSX-R600 διαθέτει monoblock, radial δαγκάνες της Brembo και πλευστούς δίσκους διαμέτρου 310 χιλιοστών εμπρός και 220 χιλιοστών πίσω.

Οι monoblock δαγκάνες των φρένων εξασφαλίζουν πολύ καλύτερη πέδηση και ταυτόχρονα ομοιόμορφη φθορά στα τακάκια. Παράλληλα, το βάρος τους έχει μειωθεί αρκετά. Συγκεκριμένα από τις εμπρός δαγκάνες και το σύνολο της διάταξης των φρένων (σωληνώσεις, ρακόρ κ.λ.π.) έχουν εξοικονομηθεί 405 γραμμάρια, ενώ από την πίσω 325 γραμμάρια.

Για να προσαρμόζεται ακριβώς στις ανάγκες των αναβατών της, η νέα GSX-R600 έχει εξοπλιστεί με ρυθμιζόμενα σε τρεις θέσεις μαρσπιέ. Το εύρος των ρυθμίσεων είναι της τάξης των 14 χιλιοστών, εμπρός – πίσω και πάνω – κάτω, ενώ μαζί με τα μαρσπιέ, ανάλογα προσαρμόζονται φυσικά και τα χειριστήρια του πίσω φρένου και των ταχυτήτων.

Ο κινητήρας



Ένας τετρακύλινδρος κινητήρας μόλις 599 κ.εκ. με ισχύ 126 ίππων στις 13.500 σ.α.λ. και ροπή 69,6 Nm στις 11.500 σ.α.λ. είναι σίγουρα ένα μηχανολογικό θαύμα. Παράλληλα όμως, αποτελεί την αποθέωση της προσοχής στη λεπτομέρεια, καθώς δεκάδες, φαινομενικά ασήμαντες,  παράμετροι λειτουργίας είναι ικανές να κάνουν τεράστια διαφορά.

Η αρχιτεκτονική του κινητήρα είναι σαφώς υπερτετράγωνη, με εξαιρετικά υψηλή συμπίεση 12,9:1. Δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής ελέγχουν 16 βαλβίδες, κατασκευασμένες από τιτάνιο, που επιτρέπουν στον θάλαμο διπλού στροβιλισμού (TSCC, Twin Swirl Combustion Chamber) να «αναπνέει» ελεύθερα. Ο αέρας εισέρχεται στο φίλτρο μέσω του συστήματος SRAD (Suzuki Ram Air Direct), ενώ στην εξαγωγή και συγκεκριμένα στον προθάλαμο της εξάτμισης, υπάρχει η βαλβίδα του Suzuki Exhaust System η οποία, λαμβάνοντας πληροφορίες από διάφορους αισθητήρες, εξασφαλίζει τη βέλτιστη ροή των καυσαερίων αυξάνοντας τη ροπή στις χαμηλές στροφές και την ισχύ στις ψηλές.

Σε σχέση με τον κινητήρα της απερχόμενης GSX-R600, αυτός της νέας έχει δεχτεί βελτιώσεις στο προφίλ των εκκεντροφόρων, στις βαλβίδες, στα πιστόνια και στα ελατήριά τους, στο σύστημα ανακούφισης της πίεσης στον στρόφαλο, ενώ διαφορετικές είναι και οι σχέσεις του κιβωτίου των έξι σχέσεων. Το σύστημα Back Torque Limiter στο συμπλέκτη παραμένει, εξαλείφοντας το φαινόμενο του μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού στα απότομα κατεβάσματα.

Η τροφοδοσία του κινητήρα γίνεται με σύστημα ψεκασμού SDTV, όπου δύο πεταλούδες σε κάθε αυλό, η μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και η άλλη σε άμεση σχέση με το άνοιγμα του γκαζιού, εξασφαλίζουν εξαιρετική απόκριση και απόλυτη ακρίβεια στην τροφοδοσία του καύσιμου μίγματος. Το Suzuki Dual Throttle Valve συνεργάζεται με πολύ προηγμένα μπεκ ψεκασμού οκτώ οπών, τα οποία ατμοποιούν ιδανικά το καύσιμο, επιτυγχάνοντας εξαιρετική καύση. Τα μπουζί ιριδίου διαθέτουν το καθένα το δικό του πολλαπλασιαστή, που με τη σειρά του παίρνει εντολή από ένα νέο λογισμικό λειτουργίας, μέσω της ηλεκτρονικής ECM, που έχει αναπτυχθεί στα Moto GP και εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια και μεγάλη ισχύ σπινθήρα.

Το σύστημα Idle Speed Control (ISC) φροντίζει για την διατήρηση του κινητήρα στις ιδανικές στροφές ρελαντί, είτε είναι κρύος, είτε ζεστός, ενώ το σύστημα PAIR (Pulsed-Air) τροφοδοτεί με φρέσκο αέρα τους αυλούς εξαγωγής ώστε να γίνεται αντίδραση με τους άκαυτους υδρογονάνθρακες για μείωση του μονοξειδίου του άνθρακα.

Στον πρωτεύοντα θάλαμο της εξάτμισης έχει τοποθετηθεί ένα τριοδικός καταλύτης για περαιτέρω μείωση των ρύπων, ενώ το τελικό τμήμα της εξάτμισης είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο. Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, η εξάτμιση είναι σημαντικά ελαφρύτερη κατά 1.700 γραμμάρια, χάρη σε ένα νέο κράμα τιτανίου και φυσικά στη διαφορετική σχεδίαση.

Τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του κινητήρα μπορούν να διαφοροποιηθούν σημαντικά χάρη στο σύστημα Suzuki Drive Mode Selector (S-DMS). Με το πάτημα ενός διακόπτη στο αριστερό γκριπ, ενεργοποιείται ένας δεύτερος χάρτης ανάφλεξης και αλλάζει συνολικά η παραμετροποίηση της λειτουργίας του κινητήρα, ώστε να αποδίδει μικρότερη ισχύ και με πιο γραμμικό τρόπο. Στο πρόγραμμα A ο κινητήρας αποδίδει πλήρως, ενώ στο πρόγραμμα B ο κινητήρας λειτουργεί πιο γραμμικά και με λιγότερη ισχύ. Έτσι, σε άγνωστες οδικές συνθήκες, δρόμους με πολύ χαμηλό συντελεστή τριβής ή κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πιο ήπια απόδοση για να οδηγεί με λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πληρέστατη πληροφόρηση



Τα όργανα της νέας Suzuki GSX-R600 αποτελούν υπόδειγμα χρηστικότητας και πληθώρας ενδείξεων, απόλυτα χρήσιμων τόσο στη καθημερινή οδήγηση, όσο και στην πίστα. Παράλληλα, είναι σημαντικά ελαφρύτερα σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η ψηφιακή τους οθόνη έχει μεγαλώσει και περιλαμβάνει επιπλέον λειτουργίες.

Δεσπόζουσα θέση, όπως αρμόζει σε μια supersport μοτοσικλέτα, έχει το αναλογικό στροφόμετρο. Δεξιά του η ψηφιακή οθόνη παρέχει πληροφορίες για την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο, την ταχύτητα κίνησης, τη θερμοκρασία του ψυκτικού, ενώ υπάρχει ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, χιλιομετρητής ρεζέρβας καυσίμου και τέλος χρονόμετρο γύρου πίστας. Στο κάτω μέρος των οργάνων βρίσκονται τέσσερις ενδείξεις στροφών κινητήρα, που ρυθμίζονται τόσο όσον αφορά στην ενεργοποίησή τους σε συγκεκριμένο αριθμό στροφών, όσο και στην ένταση του φωτισμού τους. Τέλος, στην ένδειξη αλλαγής ταχύτητας, το λευκό led, ρυθμίζεται τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια λειτουργίας (μόνιμα αναμμένο ή διακοπτόμενο).

Από ένα διακόπτη στο δεξί κλιπ ον αλλάζουν οι ενδείξεις του χρονομέτρου και των χιλιομετρητών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον οδηγό να έχει πρόσβαση στις ρυθμιζόμενες ενδείξεις χωρίς να παίρνει τα χέρια του από τα χειριστήρια. Τέλος, το immobilizer της Suzuki παρέχει απόλυτη προστασία σε κάθε προσπάθεια εκκίνησης της μοτοσικλέτας χωρίς το κλειδί της, χάρη στον κυλιόμενο κωδικό προστασίας.

Αποδοτική σχεδίαση



Πόσο μπορεί η σχεδίαση μιας μοτοσικλέτας να επηρεάσει την απόδοσή της; Πολύ είναι η απάντηση, γι’ αυτό οι τεχνικοί της Suzuki έδωσαν ιδιαίτερη σημασία τόσο στην αεροδυναμική της νέας GSX-R600 όσο και στην επιλογή των υλικών.

Μετά από εκτεταμένες δοκιμές στην αεροδυναμική σήραγγα, το σχήμα της μοτοσικλέτας βελτιστοποιήθηκε έτσι ώστε να προσφέρει καλύτερη προστασία στον αναβάτη και αυξημένη σταθερότητα, παράλληλα με μικρότερη μετωπική επιφάνεια για χαμηλότερη αντίσταση. Το φέρινγκ σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μερών του, ενώ το υλικό του είναι πιο ανθεκτικό και πιο λεπτό.

Όλα τα παραπάνω είχαν ένα σημαντικό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τη μείωση του βάρους κατά 3,4 κιλά, ή 35% λιγότερο βάρος σε σχέση με τα πλαστικά της προηγούμενης GSX-R. Την ίδια στιγμή, η θέση οδήγησης είναι η χαμηλότερη στην κατηγορία, με ύψος στα 810 χιλιοστά, ενώ το ρεζερβουάρ, παρά το βελτιστοποιημένο σχήμα του, συνεχίζει να χωρά 17 λίτρα καυσίμου εξασφαλίζοντας μεγάλη αυτονομία.

Το αποτέλεσμα μετράει



Οι τεχνικοί της Suzuki χρησιμοποίησαν τεχνολογία αιχμής όχι για να εντυπωσιάσουν συνθέτοντας μια μοτοσικλέτα άθροισμα μερών, αλλά για να δημιουργήσουν ένα άψογο σύνολο με τέλεια ισορροπία: τη νέα GSX-R600. Ο στόχος “Own The Racetrack” επετεύχθη απόλυτα και πάλι, δίνοντας στους σύγχρονους αναβάτες τη δυνατότητα να επεκτείνουν τα οδηγικά τους όρια τόσο στο δρόμο, όσο και στην πίστα, είτε είναι ερασιτέχνες, είτε επαγγελματίες οδηγοί αγώνων.

Mε μια ματιά



•    Η κορυφαία supersport μοτοσικλέτα
•    Ελαφρύτερη κατά 9 κιλά (187 κιλά)*
•    Μικρότερο μεταξόνιο κατά 15 χιλιοστά*
•    Βελτιωμένοι ρύποι και κατανάλωση κατά 10%*
•    Τεχνολογία Moto GP σε εκκεντροφόρους, πιστόνια και ηλεκτρονική διαχείριση
•    Αυξημένη ισχύς, 126 ίπποι/13.500 σ.α.λ.
•    Κορυφαία ροπή, 69,6 Nm/11.500 σ.α.λ.
•    Νέο πλαίσιο
•    Νέα σχεδίαση
•    Νέες αναρτήσεις με πιρούνι BPF της Showa
•    Νέα φρένα Brembo με τετραπίστονες monoblock ακτινικές δαγκάνες
•    Άμεσα διαθέσιμη στη χώρα μας, 13.395€
•    Τρία χρώματα: μπλε - λευκό, λευκό, μαύρο,

*Σε σχέση με την GSX-R600 K9

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon