.
Κατηγορία Kawasaki
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 11:27

Test - Kawasaki Ninja 250SL 2015

Άρχισαν τα όργανα!

 

Της Τζο Λαδά

Πριν ακόμα προλάβει να σωπάσει ο απόηχος της εμφανίσεως του Honda CBR 300, που ήρθε για να σπάσει την πρωτοκαθεδρία της Kawasaki στο χώρο των μοτοσυκλετών δρόμου “μικρομεσαίου” κυβισμού, η μαμά Kawa καταφέρνει το επόμενό της χτύπημα: Ninja 250SL τ’ όνομά του και ηχηρό το χτύπημά του, φαίνεται να δίνει ένα “γεμάτο” χαστούκι σε όσους τόλμησαν να την αμφισβητήσουν. ΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΦ! ακούγεται στους δρόμους της Αθήνας και τα κεφάλια γυρίζουν για να θαυμάσουν το νέο πόνημα της Μεγάλης Πράσινης.

Της γνωστής οικογενείας των Ninja


“Ninja”, σου λέει. Ούτε ΖΧ, ούτε ZX-R, ούτε τίποτα. Ο νοών νοήτω και περνάμε στο παρασύνθημα. Kawasaki green, σου λέει. Το χρώμα που χαρακτηρίζει από χιλιόμετρα μακριά τους πιστούς στην εταιρία αναβάτες. Μην σε παραπλανά το “SL” στην ονομασία της μοτοσυκλέτας - Single (cylnder) σημαίνει, το “Ninja” να λάβεις υπ’ όψιν σου. Γιατί μιλάμε για full fairing πρασινόμαυρη οπτασία, που από την πρώτη ματιά δικαιώνει την καταγωγή της.

Το σύνολο του κοστουμιού των fairing αποτελείται από αρμονικά συνυπάρχουσες καμπύλες κι αιχμηρές γωνίες, πράγμα που εντείνεται ιδιαίτερα από την όμορφη και απλή διχρωμία του. Το σύνολο των πλαστικών έχει μικρότερη έκταση από αυτό του ZX-300R, αποκαλύπτοντας μεγαλύτερο μέρος του πλαισίου και του κινητήρα, τα οποία ξεπροβάλλουν διακριτικά σε μια μαύρη συμφωνία. Η στενή μάσκα με το μονό προβολέα δίνει ευθύς εξ αρχής τη δυναμική αίσθηση που η λεπτεπίλεπτη αιχμηρή ουρά θα έρθει να κλείσει. Η γωνιώδης ζελατίνα της μάσκας δεν επιτελεί απλώς την αεροδυναμική της εργασία, παρά προσθέτει κι αυτή με τη σειρά της στην ομορφιά και το δέσιμο του συνόλου. Το μεγάλο σε μέγεθος τελικό της εξάτμισης, οριακά δεν διαταράσσει τη λεπτεπίλεπτη εικόνα της μοτοσυκλέτας, κρύβοντας έξυπνα τον όγκο του πίσω από το μαύρο χρώμα του. Ναι, το Ninja 250 SL, είναι πιο μαζεμένο σε όγκο, πιο περιποιημένο ποιοτικά, πιο όμορφο συνολικά, από τα δικύλινδρα ZX 250R ή ZX 300R Ninja.

Σχεδίαση και ασφάλεια


Οι καθρέπτες της Kawasaki έχουν ακούσει ουκ ολίγες φορές τα αρμόζοντα διθυραμβικά σχόλια, αλλά δε μπορώ παρά ν’ αναφέρω για άλλη μια φορά πως επιτέλους, δε μου χαλάνε την εικόνα της μοτοσυκλέτας και δεν θα σκεφτώ στιγμή να τους αφαιρέσω από τη μάσκα. Η πολυγωνική σχεδίασή τους, παρ’ όλο που έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν, εξακολουθεί να παραμένει μοντέρνα. Όσον αφορά τη χρηστικότητά τους, είναι από τις λίγες φορές που σε μικρή μοτοσυκλέτα μπορείς να κλείσεις και να ξανανοίξεις καθρέπτες ή να αλλάξεις όσες φορές θέλεις τη γωνία αντανάκλασής τους χωρίς να ξεχαρβαλώνονται από τη θέση τους, γιατί η πικρή αλήθεια είναι αυτή στα περισσότερα μοντέλα. Ακόμη κι εκεί έχει δοθεί προσοχή και σεβασμός στον αναβάτη.

Οι όμορφες 17άρες μαύρες χυτές αλουμινένιες ζάντες παίζουν κι αυτές το ρόλο τους στη μινιόν εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, ξεχειλίζοντας κι αυτές ποιότητα. Πάνω τους φιλοξενούνται λαστιχάκια διαστάσεων 100/80 για μπροστά κι 130/70 για πίσω, τα οποία συμβάλλουν σαφώς στη γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης της μοτοσυκλέτας κι αποτελούν το αδιάσειστο διαπιστευτήριο του μικρού της κυβισμού- διότι κατά τα άλλα, σίγουρα θα χρειαστεί να ψάξεις λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο για να καταλάβεις πως δεν πρόκειται για μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα, αν τη δεις κάπου παρκαρισμένη. Η σιελόρροια έχει ήδη ξεκινήσει, οι παλάμες ανοιγοκλείνουν εδώ και ώρα, που σημαίνει πως δε μπορώ να κοιτάω άλλο. Πάμε να φύγουμε, καρντιά μου!

Καινούρια μοτοσυκλέτα


Στην περίπτωση του Ninja 250SL δε μιλάμε για ένα ΖΧ-300R ή ένα ZX-250R που “έκανε δίαιτα” και φόρεσε νέα γραφικά. Αυτή θα ήταν μια εύκολη λύση για την Kawasaki, ν’ αντικαταστήσει απλώς το δικύλινδρο κινητήρα του 300αριού και του έως τώρα 250αριού της με έναν μονοκύλινδρο 250cc (249, για την ακρίβεια), να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές στις βάσεις του κινητήρα πάνω στο πλαίσιο και να μας το “πουλήσει” για καινούριο. Όχι, αυτό δεν είναι αρκετό. Για να χτυπήσεις τον ανταγωνισμό, πρέπει να μπεις στο σχεδιαστήριο.

Έτσι λοιπόν, με το πέρασμα σε έναν κύλινδρο αντί δύο, και την νέα σχεδίαση, το βάρος έπεσε αμέσως - αμέσως κατά 18 ολόκληρα κιλά από αυτό του 250άρη προκατόχου, στα 151κιλά, γεγονός που προσφέρει από μόνο του μεγαλύτερη ευκινησία στο ZX. Το μεταξόνιο “συρρικνώθηκε” στα 1330mm (από τα 1400mm του προηγούμενου μοντέλου), δίνοντας μεγαλύτερη αμεσότητα στις αλλαγές πορείας και η σέλα κατέβηκε ελάχιστα, κατά 10mm φτάνοντας τα 780mm, στο οποίο ύψος έρχεται και κουμπώνει “ταμάμ” ένας μικρόσωμος αναβάτης... τυχαίου ύψους περί τα 1,64μ.

Ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων, σε αντίθεση με τον πλήρως αναλογικό του προκατόχου, εκτός του ότι περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζομαι σε πολύ μικρό χώρο, οπότε μπορεί η μάσκα να διατηρήσει τις μικρές τις διαστάσεις, μου δίνει την αίσθηση ποιότητας που θα έπαιρνα από μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα. Τα κλιπόν είναι τοποθετημένα χαμηλότερα από το προηγούμενο μοντέλο και σε οριακό σημείο ώστε να μη με κουράζουν σε μετακινήσεις μεγάλης διάρκειας, διατηρώντας παράλληλα το σωστό sport άνοιγμα- ούτε πολύ κλειστά, ώστε να έχω φυσική αίσθηση οδήγησης, ούτε πολύ ανοιχτά, ώστε να μπορώ να ελίσσομαι με άνεση ανάμεσα από τα αυτοκίνητα.

Ευέλικτο και άμεσο


Το κόψιμο του τιμονιού φτάνει, σύμφωνα με την Kawasaki, τις 36 μοίρες, το οποίο δημιουργεί έναν κύκλο στροφής του ZX με διάμετρο 2,4 μέτρα. Η μικρή κι όμως τόσο σημαντική αυτή λεπτομέρεια δείχνει τη σημασία που έδωσε η εταιρία στην ευελιξία του μοντέλου. Οι μαύρες μανέτες συμπλέκτη και μπροστινού φρένου βρίσκονται σε καλή απόσταση από τα γκριπ που θα βολέψει πιο μεγαλόσωμους από εμένα αναβάτες, ωστόσο θα τις προτιμούσα ρυθμιζόμενες, για να μπορώ να φέρω το ZX ακριβώς στα μέτρα μου.

Πάντως, σύμφωνα με τους σχεδιαστές και μηχανικούς της Kawasaki οι οποίοι και "έστησαν" το μικρό Ninja, οι στόχοι ήταν δύο: Η ευελιξία και η αμεσότητα με την οποία αυτό θ’ ανταποκρίνεται στις εντολές του αναβάτη. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται άμεσα αντιληπτό με το που θα καθίσεις στη σέλα του. Η φυσική, σε supersport πλαίσια, θέση που θα πάρει το σώμα μόλις γύρεις πάνω στα κλιπόν, αγγίζει την τελειότητα όσον αφορά στην καταπόνηση της μέσης. Με απλά λόγια, σχεδόν ποτέ δεν θα χρειαστεί να σηκωθείς για να τεντώσεις το σώμα, και αν αυτό συμβεί, σίγουρα δεν θα το δυσκολευτείς για να βρεις ξανά την σκυφτή θέση οδήγησης. Φαίνεται ξεκάθαρα πως η άνεση δεν θυσιάστηκε στο βωμό της αγωνιστικής διάθεσης που θέλησε η Kawasaki να προσδώσει στο μικρό της Ninja.

Γνήσια μικρή supersport


Το σμιλεμένο ρεζερβουάρ, πέραν της ομορφιάς που προσθέτει στο σύνολο, έχει πάρει το σωστό σχήμα ώστε να “κουμπώσουν” οι μηροί πάνω σε αυτό και να μπορεί ο αναβάτης να ελέγξει την κίνηση της μοτοσυκλέτας με τα πόδια, και όχι με τα χέρια, όπως άλλωστε και πρέπει να συμβαίνει. Η λιλιπούτεια σέλα του συνεπιβάτη, με την “ιδέα” χειρολαβής (βλέπε δερμάτινο λουράκι) στο κάθετο μπροστά μέρος της (ίσα-ίσα για να μπορεί τυπικά να μπει στην παραγωγή η μοτοσυκλέτα) φαντάζει στο μάτι ως ένας άθλος για το δόλιο το συνεπιβάτη. Σαν να έβαλαν εκεί ένα κομματάκι αφρώδους υλικού, επενδεδυμένου με μαύρη δερματίνη, για να μπορείς να πας κάποιον απο ‘δω, εκεί. Αμέσως η αίσθηση αυτή θα διαψευσθεί, καθώς το μινιόν σελάκι αποτελεί, εντελώς αναπάντεχα, μια ικανοποιητική θέση για το συνεπιβάτη, πιο ικανοποιητική κι από σέλες αναβάτη σε μικρά supersport μοντέλα άλλων εταιριών! Δεν θα κουράσει ούτε μέσα στην πόλη αλλά ούτε και σε μικρές αποδράσεις έξω από αυτήν. Άλλωστε, μέχρι που σκόπευες να πας με 249 κυβικά κάτω από τη σέλα σου;

Ο μονοκύλινδρος, τετράχρονος, ψεκαστός κινητήρας τεσσάρων βαλβίδων και δύο εκκεντροφόρων επί κεφαλής αποδίδει, σύμφωνα με την Kawasaki, 27 ίππους στις 9.700 σ.α.λ και 2,3kg ροπής στις 8.200 σ.α.λ. Επί του πρακτέου, η λειτουργία του κινητήρα των 249cc είναι γραμμική ήδη από τις χαμηλές στροφές, με ένα “τσικ” γρηγορότερη απόκριση από τις μεσαίες στις υψηλές στροφές του κινητήρα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μου δώσει ιδιαίτερη ενεργητική ασφάλεια και ταυτόχρονα θα βοηθήσει πάρα πολύ ένα νέο αναβάτη να προσαρμοστεί πάνω σε μια μικρή μοτοσυκλέτα με αξιώσεις.

Το γενεαλογικό δέντρο


Ο θόρυβος του κινητήρα είναι σχεδόν ηλεκτρικός και μπορεί να μπερδέψει κάποιον σχετικά με το πόσους κυλίνδρους κρύβει το Ninja κάτω από τα πλαστικά του. Από την απόδοση και λειτουργία του όμως, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το CBR 300 βρήκε ανταγωνιστή στις χαμηλές στροφές.
Οι αναρτήσεις που αποτελούνται από συμβατικό πηρούνι με καλάμια διαμέτρου 37mm μπροστά και αμορτισέρ με μοχλισμό πίσω, δεν με απασχολούν σχετικά με τις μηδενικές ρυθμίσεις (μόνο ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου πίσω). Ακριβώς όπως είναι ρυθμισμένες από το εργοστάσιο, προσφέρουν πολύ καλή αίσθηση μέσα στην πόλη, αποσβαίνοντας ευχάριστα τις κακοτοπιές της. Δίνουν παράλληλα εξαιρετική στιβαρότητα, σε συνεργασία με το σωληνωτό σε διάταξη διαμαντιού πλαίσιο, στις γρήγορες διαδρομές και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Τα φρένα του Ninja 250SL δεν θα μπορούσαν ν’ αποκλίνουν από την πολιτική της “μαργαρίτας”, που διακρίνει το γενεαλογικό του δέντρο. Με μεγάλο δίσκο διαμέτρου 290mm και δαγκάνα δύο εμβόλων μπροστά και δίσκο 220mm και δαγκάνα επίσης δύο εβόλων πίσω, δεν θα μπορούσα να ζητήσω τίποτε παραπάνω από την Kawasaki για τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Η αίσθησή τους είναι απόλυτη, με τη δύναμη πέδησης να είναι απολύτως ανάλογη με τη δύναμη που βάζω εγώ στη μανέτα και το ποδόφρενο. Αρκεί να ξέρεις και πότε ν’ αφήσεις τη μανέτα, καθώς η έλλειψη ABS απαιτεί και ιδιαίτερη συναίσθηση του αναβάτη σε σχέση με το οδόστρωμα πάνω στο οποίο κινείται.

Υπέροχο entry bike


Με την είσοδο του Ninja 250SL η Kawasaki απαντά άμεσα στους ανταγωνιστές της, δίνοντας στο κοινό της μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα, που έχει “μάθει” από τις ελλείψεις και τις παραβλέψεις των ανταγωνιστών αλλά και της ίδιας της εταιρίας σε προηγούμενα μοντέλα. Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που εύκολα θα εισάγει έναν νέο (είτε σε ηλικία, είτε σε εμπειρία είτε και στα δύο!) αναβάτη στην κατηγορία των ονειρεμένων supersport μοτοσυκλετών, προσφέροντάς του ασφάλεια κι επιδόσεις χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από αυτόν (ή αυτήν!). Με την τιμή των 4.590€ να κινείται στα χαμηλότερα πλαίσια της κατηγορίας, εκ του αποτελέσματος χαιρόμαστε πάρα πολύ για τη σιωπηλή “μάχη” που έχει ξεσπάσει στην κατηγορία των μικρών supersport μοτοσυκλετών!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο Ninja 250SL
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε.
Τιμή € 4.590
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4V
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 72 x 61,2
Κυβισμός (cc) 249
Σχέση συμπίεσης (:1) 11,3:1
Τροφοδοσία fuel injection με σώμα ψεκασμού 38mm
Ανάφλεξη Ψηφιακή
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης υγρός, πολύδισκος, χειροκίνητος
Τελική Σχέση μετάδοσης αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό, σε διάταξη διαμαντιού
Μήκος  (mm) 1935
Πλάτος  (mm) 685
Ύψος (mm) 1075
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 165
Ύψος σέλας (mm) 780
Μεταξόνιο (mm) 1330
Ίχνος (mm) 90
Γωνία κάστερ (°) 24
Ρεζερβουάρ (lt) 11
Βάρος (kg) 151
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα με διάμετρο καλαμιών 37mm. Καμία ρύθμιση
Πίσω Αμορτισέρ με σύστημα μοχλισμού Uni-track με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 100/80-17
Πίσω 130/70-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 290mm με δαγκάνα δύο εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων 
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 28 / 9.700
Ροπή εργοστασίου (kg / σ.α.λ.) 2,3  / 8.200

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016 14:44

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon