.
Κατηγορία Honda
Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2011 11:06

Αποστολή Πορτογαλία – Honda CBR 1000 RR Fireblade 2012

 

Χρηστικότητα σε πρώτο πλανο

 

 


Του Kevin Ash
Pictures: Ula Serra, Francesc Montero, Zep Gori, Félix Romero


Ο συνεργάτης του Bikeit, Kevin Ash, βρέθηκε στην Πορτογαλία και στην πίστα του Portimao προκειμένου να οδηγήσει την νέα Honda CBR 1000RR Fireblade του 2012. Μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του:

Η Honda εδώ και καιρό ήταν απασχολημένη προσπαθώντας να ικανοποιήσει την επικερδή αγορά της Άπω Ανατολής και ταυτόχρονα να εξερευνά την πολυχρηστικότητα των δυτικών αγορών, με τα μοντέλα DN-01 και  NC700X. Εν τω μεταξύ το Fireblade είχε παραγκωνιστεί τόσο από άποψη απόδοσης σε σχέση με την BMW S1000RR, την Aprilia RSV4 και την Kawasaki ZX-10R Ninja, όσο και από άποψη τεχνολογίας αιχμής, από την άρτι αφιχθείσα Ducati 1199.

Γενικό lifting

Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, η φήμη του Fireblade το κάνει ακόμα θεμιτό από τους υποψήφιους αγοραστές και αυτό δεν οφείλεται ούτε στη «νοσταλγία» εκείνων που το αγοράζουν, ούτε στο όνομα της Honda, αλλά στο γεγονός ότι έχει πείσει μια μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού πως πρόκειται για την καλύτερη superbike  της αγοράς για χρήση στο δρόμο (εκεί που χρησιμοποιείται κυρίως δηλαδή).

Έτσι, το ελαφρύ λίφτινγκ που έγινε, μπορεί να μην πρόσθεσε κάτι ιδιαίτερο στο να το κάνει περισσότερο ανταγωνιστικό, δεν αφαίρεσε όμως κιόλας. Η βασικότερη αλλαγή είναι η αντικατάσταση των αναρτήσεων, με το μπροστινό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας της Showa big piston. Επίσης, για πρώτη φορά, τοποθετείται αμορτισέρ με δύο ξεχωριστούς θαλάμους, μία σχεδίαση που παραπέμπει στο δημοφιλές και κορυφαίο Öhlins TTΧ. Στο νέο αμορτισέρ, το λάδι κατά την λειτουργία του αμορτισέρ απομακρύνεται σε ξεχωριστό θάλαμο, από το να περνάει μέσα από βαλβίδες και να ανεβάζει έτσι θερμοκρασία, μειώνοντας την απόδοσή του κατά την χρήση.

Η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας έχει δεχτεί αλλαγές επίσης, με το μπροστινό fairing να είναι περισσότερο κλασικό, με πιο επιθετικές γραμμές στη θέση της αμβλείας μύτης του προηγούμενου μοντέλου, αν και τα νέα αυτοκόλλητα μοιάζουν να μη δένουν και τόσο καλά με τις γραμμές των νέων πάνελ. Όμως φαίνεται όμορφο, με μια πιο παραδοσιακή έννοια του όρου και οι νέοι 12άκτινοι τροχοί συμπληρώνουν ωραία το σύνολο – η Honda μάλιστα αναφέρει είναι περισσότερο άκαμπτοι, κάτι που βελτιώνει την συμπαγή αίσθηση κατά την οδήγηση. Οι αλλαγές που έγιναν στο εξωτερικό σχήμα της μοτοσυκλέτας φαίνεται να βελτιώνουν επίσης την ψύξη, κάτι που αποτελούσε ένα σχετικό πρόβλημα στις αγωνιστικές εκδόσεις του προηγούμενου μοντέλου.

Παρά τις προσδοκίες αρκετών, δεν υπάρχουν νέα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως το traction control, παρά μόνο ένας αναβαθμισμένος πίνακας οργάνων που περιλαμβάνει ένα στροφόμετρο με λεπτομερείς καταγραφές, όπως το ίχνος που αφήνει όταν φτάσει στο υψηλότερο σημείο των σ.α.λ.), τις υπολοιπόμενες στροφές, ή την επιλογή digital μορφής, παρά αναλογικής με μονάδες. Επίσης έχει τη δυνατότητα μέτρησης γύρων σε πίστα, καύσιμα και κατανάλωση, καθώς και τις συνηθισμένες ενδείξεις αλλά και ρυθμιζόμενο λαμπάκι σε όριο στροφών, για αλλαγής ταχύτητας ενδείξεις.
Ο χάρτης του κινητήρα έχει επανεξεταστεί, προκειμένου να εξομαλυνθεί η απόδοση στις μεσαίες στροφές και να ταιριάζει με περισσότερη ακρίβεια στις αυξομειώσεις του γκαζιού από τον αναβάτη. Αλλαγές στη δύναμη ή στην επιτάχυνση δεν υπάρχουν.

Συνοπτικά οι αλλαγές

Το προηγούμενο CBR 1000RR είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαθέτει μικρές διαστάσεις, να είναι ελαφρύ και να έχει συγκεντρωμένο βάρος στο κέντρο μάζας. Για το 2012, άλλαξαν τα περιφερειακά και έγιναν πιο δυναμικά. Τα πλαϊνά του fering επιτρέπουν στον αέρα να φεύγει πιο γρήγορα από τον κινητήρα, το μπροστινό τμήμα είναι πιο γλυκό, ενώ νέα είναι και τα γραφικά.
Το νέο CBR1000RR διαθέτει τροχούς με δώδεκα ακτίνες, οι οποίοι προσφέρουν συμπαγή αίσθηση κατά την οδήγηση. Σε συνδυασμό με τις νέες αναρτήσεις,το σύνολο μεταφέρει περισσότερη πληροφόρηση στον αναβάτη.
Έχει τοποθετηθεί δεύτερης γενιάς αμορτισέρ τιμονιού, σταμπιλιζατέρ,  HESD - Honda Electronic Steering Damper. Το αμορτισέρ τιμονιού του νέου CBR 1000RR ελέγχει την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας και αποσβένει τις δυνάμεις ανάλογα. Συμβάλλει στην σταθερότητα και μειώνει τα κουνήματα του τιμονιού.

Από το 2009 το CBR 1000RR προσφέρεται και με το συνδυασμένο σύστημα φρένων C-ABS. Το σύστημα αφήνει τον αναβάτη ελεύθερο να απολαύσει την οδήγηση, χωρίς το ρίσκο μπλοκαρίσματος του τροχού. Οι δαγκάνες που χρησιμοποιεί είναι τετραπίστονες, Monoblock, κατασκευασμένες από αλουμίνιου, και προέρχονται από την Tokico.

Η νέα μοτοσυκλέτα χρησιμοποιεί οθόνη οργάνων LCD με πολλές δυνατότητες, μιας και προβάλλει την επιλεγμένη σχέση κιβωτίου, μέχρι και σε ψηφιακή μορφή τις στροφές του κινητήρα, την ταχύτητα, το χρήσιμο lap time για οδήγηση σε πίστα, αλλά και το ρυθμιζόμενο λαμπάκι για τις αλλαγές σχέσεων.
Ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει το στροφόμετρο έτσι ώστε να το διαβάζει εύκολα ανάλογα με την οδήγηση μέρα ή νύχτα. Μπορεί επίσης να δει το όριο των στροφών που έχει κινηθεί, την κλίμακα που απομένει, ενώ μπορεί να αλλάξει την ένδειξη σε νούμερα, και όχι μπάρα.

Το lap timer διαθέτει τέσσερις επιλογές, και είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για οδήγηση σε πίστα. Μπορεί να δει ο αναβάτης μέσα από αυτό, την στιγμιαία κατανάλωση, την συνολική κατανάλωση, την χιλιομετρική απόσταση, τον συνολικό χρόνο οδήγησης. Επιπρόσθετα, μπορεί μετά την οδήγηση να δει τον ταχύτερο γύρο που έκανε στην πίστα.

Το λαμπάκι που βρίσκεται στο πάνελ και ειδοποιεί για την ιδανική αλλαγή σχέσης, ρυθμίζει σε πέντε επίπεδα ορατότητας, ενώ ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει την ενεργοποίησή του, ανάμεσα στις 4.000σ.α.λ. έως τις 13.000σ.α.λ., και ανά 200 ή 400 στροφές.

Ο κινητήρας που χρησιμοποιεί το CBR 1000RR είναι παραδοσιακά τετρακύλινδρος εν σειρά, και οι αλλαγές για το 2012 αφορούν στον προγραμματισμό του ψεκασμού. Αυτός διαθέτει νέα χαρακτηριστικά έτσι ώστε να βοηθάει στην βελτίωση της ροπής στις χαμηλές στροφές,. Η Honda δηλώνει ότι σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, είναι φιλικότερο το σύστημα κατά 25% στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού σε χαμηλές στροφές, και πιο ομαλό σε απόδοση. Το αποτέλεσμα είναι μία ομαλότερη μοτοσυκλέτα με προοδευτική συμπεριφορά σε πίστα και δρόμο.

Υπάκουο και φιλικό

Οδήγησα το νέο μοντέλο στο περίφημο σιρκουί του Portimao στην Πορτογαλία και η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά υπάκουη και ελέγξιμη μοτοσυκλέτα, η οποία ανταποκρίνεται απόλυτα στις πεποιθήσεις της Honda.
Παραδόξως δεν είχε καλή πρόσφυση, κάτι που οι άλλοι αναβάτες απέδωσαν στο ολισθηρό οδόστρωμα. Όμως η βροχή των προηγούμενων ημερών είχε καθαρίσει το έδαφος, η θερμοκρασία δεν ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή και με άλλες μοτοσυκλέτες που είχα πάλι οδηγήσει εδώ δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα πρόσφυσης. Ένιωσα να μειώνεται η πρόσφυση προς προς το τέλος των 20λεπτων δοκιμών, επιβεβαιώνοντας ότι το νέο λάστιχο S20 της Bridgestone έδειχνε να ζορίζεται – μιας που οι πίστες δεν χαλάνε – και σταδιακά να υπερθερμαίνεται, στις μεγάλες ταχύτητες αυτής της πίστας.

Με τα R10 ελαστικά των απογευματινών δοκιμών, η πρόσφυση ήταν πολύ καλύτερη, γεγονός ανακουφιστικό, μετά από τις προηγούμενες στιγμές ολίσθησης. Έτσι λοιπόν τα Bridgestone S20 δεν παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης, σε αντίθεση με το νέο Fireblade, καθώς εκείνες οι στιγμές θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε κάτι πολύ χειρότερο αν δεν οδηγούσα μία τόσο ελεγχόμενη μοτοσυκλέτα. Και όντως, η μοτοσυκλέτα αυτή έχει εντυπωσιακό κοντρόλ, ακόμη και με το πίσω μέρος της να ολισθαίνει με τα S20, επανέρχεται γρήγορα με μια ελαφριά κίνηση του καρπού και ένα ανεπαίσθητο κούνημα του πίσω μέρους.

Με τα αγωνιστικά ελαστικά έστριβε ακόμη καλύτερα, αλλάζοντας κατεύθυνση πιο γρήγορα και μπαίνοντας στις στροφές με περισσότερη ορμή. Το σίγουρο είναι ότι αν την αγόραζα, θα έμπαινα γρήγορα στον πειρασμό να αλλάξω τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης με άλλα, που να ταιριάζουν στον χαρακτήρα του Fireblade.

Φρένα και εμπιστοσύνη

Η κύρια και βασική διαφορά ανάμεσα στο παλιό και το νέο μοντέλο πάντως, βρίσκεται στην πέδηση. Κάποιοι αναβάτες ανησυχούσαν με το νέο μπροστινό σύστημα Big Piston, αλλά αυτό εμένα δεν με απασχόλησε καθόλου, αν και βαρύτερος. Πιθανών οι άλλοι να είχαν διαφορετικές ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα τους και από εκεί να υπήρχε διαφορά. Παρ’ όλα αυτά, στο φρενάρισμα, με το μοντέλο που διέθετε C-ABS, το σύστημα μόλις έκανε αισθητή την παρουσία του, και μου έδινε την δυνατότητα να φρενάρω σχεδόν πολύ αργά στο τέλος της ευθείας, σχεδόν μέσα στην στροφή.

Είναι θέμα επιλογής για τους περισσότερους αναβάτες, η απόκτηση μίας CBR 1000RR με C-ABS, αλλά κατά την γνώμη μου, είναι ένα σύστημα που αξίζει να έχει κανείς. Φρενάροντας πάνω στο νέο CBR 1000RR, έμπαινα στη στροφή με απίστευτη σταθερότητα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια, η αίσθηση ήταν τόσο καλή που πραγματικά δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή ότι θα έχανα πρόσφυση από το μπροστινό μέρος.

Φυσικά χρειάζεται χρόνος μέχρι να ρυθμίσεις πλήρως τις αναρτήσεις ώστε να ταιριάζουν στα ελαστικά, την πίστα ή το δρόμο, το βάρος του αναβάτη και το στυλ οδήγησης, όμως ακόμη και έτσι όπως μου δόθηκε η μοτοσυκλέτα, απεδείχθη πολύ καλή και δεν χρειάστηκα κάποια αλλαγή.

Πέραν των δυνατοτήτων που έχει το Fireblade, αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι το πόσο εύκολο είναι να το οδηγήσεις γρήγορα, πιο εύκολο από οποιαδήποτε άλλη superbike. Κι αυτό για πολλούς αναβάτες καθιστά εντελώς περιττή την επιπλέον δύναμη, γιατί αυτή που ήδη διαθέτει η CBR 1000RR, είναι πολύ περισσότερο εκμεταλλεύσιμη.  

Ελεγχόμενη δύναμη

Συμπερασματικά, παρ’ όλο που θα λέγαμε ότι δεν πρόκειται για τεράστια μεταστροφή – κάτι που το Fireblade έδειχνε να χρειάζεται αυτή την εποχή – εντούτοις, οι δυνατότητες αυτής της μοτοσυκλέτας, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, η χρηστικότητά της, είναι ήδη υπεραρκετή και για το 2012 ακόμη καλύτερη.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Μοντέλο Honda CBR 1000RR Fireblade 2012
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή (euro) Αναμένεται
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετρακύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2 εκκεντροφόροι επι κεφαλής
Κυβισμός (cc) 999,8
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 76 x 55.1
Συμπίεση (:1) 12,3
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-DSFI με σώματα διαμέτρου 46mm
Σύστημα εξαγωγής 4 σε 1
Λίπανση αντλία λαδιού
Εκκίνηση μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Γρανάζια αλυσίδα
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα μετάδοση
2.286 (32/14)
1.778 (32/18)
1.500 (33/22)
1.333 (32/24)
1.214 (34/28)
1.138 (33/29)
Τελική σχέση 2.625 (42/16)
Πλαίσιο
Τύπος Δύο δοκών αλουμινίου, περιμετρικό
Μήκος (mm) 2077
Πλάτος (mm) 685
Ύψος (mm) 1135
Μεταξόνιο (mm) 1.407
Γωνία κάστερ (˚) 23,18'
Ίχνος (mm) 96
Ύψος σέλας (mm) 820
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (κ) 200 (211kg το C - ABS)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 17,7
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Showa, Big Piston, διάμετρος 43mm, διαδρομή 120mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού prolink της Showa, HMAS, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 138,2mm. Balance free πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 62mm
Φρένα
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων (Προαιρετικά C - ABS)
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 20mm με δαγκάνα 1 εμβόλου (Προαιρετικά C - ABS)
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-17 Bridgestone S20
Πίσω 190/50-17 Bridgestone S20
Εξοπλισμός Ψηφιακό στροφόμετρο, ψηφιακό ταχύμετρο, σχέση κιβωτίου, ενδείξεις για θερμοκρασία, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ρολόϊ, Lap timer. Ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία, όριο στροφών για αλλαγή κινητήρα, στάθμη καυσίμου
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (Kw/rpm) 131kW/12,000min-1 (95/1/EC)
Ροπή εργοστασίου (Nm/rpm) 112Nm/8,500min-1 (95/1/EC)

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test-Honda CBR 600F C-ABS Test – Honda CBR 250 R 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon