.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 14:38

Test – Honda CBR 250 R 2011

 

Sport, στυλ και αίσθηση

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Προσανατολισμένο στην καθημερινή χρήση και στις σύγχρονες ανάγκες του μέσου μοτοσυκλετιστή, το νέο CBR 250 R είναι μία μοτοσυκλέτα πολυχρηστική. Φέρει ένα όνομα με ιστορία, αλλά ουδεμία σχέση έχει με τον προκάτοχο που εμφανίστηκε στη χώρα μας πριν είκοσι χρόνια. Εκείνο το CBR 250 που συνοδευόταν από δύο R, διέθετε τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με την βελόνα του στροφομέτρου να συναντάει το “κόκκινο” στις 19.000 σ.α.λ. Ήταν πολύ γρήγορο, πολύ sport, πολύ ακραίο. Το νέο CBR 250 R είναι μία φιλική sport μοτοσυκλέτα, σχεδιασμένη να οδηγείται με άνεση προσθέτοντας μία αγωνιστική γεύση στην καθημερινότητα.

Ιδιαίτερης σημασίας μοντέλο


Το νέο CBR 250 R κατασκευάζεται στην Ταϋλάνδη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα για την ασιατική αγορά. Μοιάζει σημαντικά με το νέο VFR 1200F που αποτελεί και την κορωνίδα της Honda σχεδιαστικά. Ωστόσο, εύκολα αναρωτιέσαι για την προσθήκη R αμέσως μετά τον κυβισμό γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο είναι χτισμένο στα πρότυπα της σειράς F, όπως το πρόσφατο CBR 600 αλλά και τα παλαιότερα.
Τα τιμόνια του βρίσκονται τοποθετημένα πάνω από τις πλάκες, κι έτσι ορίζουν την όρθια θέση οδήγησης, ενώ η διπλή και άνετη σέλα για δύο επιβαίνοντες, συμπληρώνει τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το αρτικόλεξο F
Έχει μικρές διαστάσεις, είναι λεπτό, διαθέτει ένα μεγάλο fering και αντίστοιχο προβολέα, με τα υπόλοιπα πλαστικά περιφερειακά να θυμίζουν συρρικνωμένη μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού.
Προσέχεις την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, την άριστη συναρμογή περιφερειακών και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το κατηγορήσεις επειδή κατασκευάζεται στην Ταϋλάνδη.
Προσεγμένα, όμορφα και χρηστικά είναι και τα νέα όργανα που χρησιμοποιεί το CBR 250R, με ηλεκτρονικό στροφόμετρο και ένδειξη βενζίνης, που δεν συναντάμε σε άλλα δημοφιλή μοντέλα της εταιρίας.

Οι χρωματισμοί, το στυλ της μοτοσυκλέτας και οι επιθετικές γραμμές, υποστηρίζουν τελικά την ύπαρξη του R μετά τον κυβισμό, που έρχεται να υπογραμμίσει και η ύπαρξη καλών αναρτήσεων και φρένων.

Γερή βάση, δυναμική μοτοσυκλέτα


Βασικός αντίπαλος του νέου CBR 250R είναι το Kawasaki ZX 250R, κι έτσι, η Honda είχε ήδη στοχεύσει. Καθώς ο ανταγωνισμός προσφέρει δικύλινδρο κινητήρα εν σειρά, έκπληξη αποτελεί το σκεπτικό αναφορικά με την επιλογή μονοκύλινδρου στο νέο CBR. Το μικρότερο βάρος, η ευχρηστία σε καθημερινές συνθήκες και η ροπή από τις χαμηλές στροφές, είναι η απάντηση σε όλα αυτά.
Η μοτοσυκλέτα χρησιμοποιεί τεχνογνωσία από το CRF 250 R αλλά ο κινητήρας του ουδεμία σχέση έχει με του motocross μοντέλου. Είναι ένας τελείως νέος μονοκύλινδρος, τετραβάλβιδος με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, ο οποίος θα αποτελέσει την βάση για πολλά νέα μοντέλα που θα παρουσιάσει η Honda στο μέλλον.
Ο κινητήρας εδράζεται απευθείας στο πλαίσιο τύπου διαμάντι, που είναι κατασκευασμένο από σωλήνες στρογγυλής διατομής, και δείχνουν την σοβαρότητα με την οποία η Honda αντιμετωπίζει ακόμη και τις μικρές της μοτοσυκλέτες. Δημιουργείται έτσι ένα στιβαρό σύνολο πάνω στο οποίο έχουν τοποθετηθεί ένα συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 37mm και ένα αμορτισέρ με μοχλισμό. Η άνεση είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την επιλογή μίας τέτοιας μοτοσυκλέτας και η Honda έχει κινηθεί προσεκτικά σε αυτό τον τομέα. Δύο δίσκοι, μπροστά και πίσω, έχουν αναλάβει το φρενάρισμα του CBR ενώ διατίθεται και έκδοση με ABS.
Ωστόσο, οι sport καταβολές δεν κρύβονται στο νέο CBR 250 R παρά το ότι προσπαθεί και καταφέρνει με επιτυχία να συνδυάζει μία άνετη θέση οδήγησης με στοιχεία που υπόσχονται ασφάλεια σε γρήγορες διαδρομές.

Άνεση και ευχρηστία


Η βολική θέση οδήγησης φαίνεται από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στη σέλα του CBR 250R. Το σώμα κάθεται με μικρή κλίση εμπρός, τα χέρια τοποθετούν το σώμα στα ψηλά τοποθετημένα τιμόνια ξεκούραστα, τα πόδια σχηματίζουν ξεκούραστες γωνίες καθώς αγκαλιάζουν το στενό ρεζερβουάρ. Νιώθεις την μοτοσυκλέτα να χάνεται μπροστά σου καθώς μαζεύεσαι επάνω της, και η φαρδιά αλλά κάπως σκληρή σέλα, είναι ίσως το φαρδύτερο σημείο επαφής. Το πάτημα στο έδαφος γίνεται άνετα για αναβάτες με ύψος 1.80mm μιας και το ύψος σέλας βρίσκεται στα 748mm. Το πρώτο που εντυπωσιάζει πάντως είναι το τεράστιο στρίψιμο τιμονιού. Πρωτόγνωρο για τέτοιου στυλ μοτοσυκλέτα, βοηθάει στις επιτόπου στροφές, ενώ θα αποτελέσει ένα δυνατό σύμμαχο μέσα στην κίνηση. Ωστόσο, το μικρό βάρος, και το ζύγισμα του CBR είναι τα επόμενα στοιχεία που θα προσέξει ο χρήστης. Μετακινείς άνετα το CBR και συμπεραίνεις τους λόγους για τους οποίους η Honda προτίμησε έναν μονοκύλινδρο ελαφρύ κινητήρα.

Βέβαια, αν και έχει φιλική συμπεριφορά και κατασκευάστηκε σαν entry level μοτοσυκλέτα προκειμένου να εισάγει στον κόσμο των δύο τροχών νέους αναβάτες, είναι δύσκολο να κρυφτεί ο sport χαρακτήρας.
Νιώθεις στο γκάζι ότι ο κινητήρας έχει ψυχή, ανεβάζει στροφές γρήγορα, ακούγεται δυνατός και έχει νεύρο. Η Honda ανακοινώνει 26 ίππους στις 8.500σ.α.λ. και 2,6kg ροπής στις 7.000σ.α.λ. αλλά τα νούμερα από μόνα τους δεν λένε κάτι εκτός του ότι είναι δυνατός για την κατηγορία. Ο κινητήρας του είναι εύστροφος, και από το τεράστιο τελικό εξαγωγής δραπετεύει ελάχιστος ήχος στον αέρα – είναι και η μοναδική αλλαγή που θα κάνει κάποιος για να ελαφρύνει και άλλο η μοτοσυκλέτα και να προσθέσει ήχο στην απόλαυση. Με έκπληξη διαπιστώνεις ότι η αμεσότητα στην απόκριση μεταφράζεται σε επιτάχυνση στο δρόμο. Με το που ανοίξεις το γκάζι, το κοντά κλιμακωμένο εξατάχυτο κιβώτιο μεταφέρει την δύναμη στην άσφαλτο και επιταχύνει το R. Με το που ανοίξεις γκάζι, ο κινητήρας ανεβάζει στροφές γρήγορα, η βελόνα του στροφομέτρου φλερτάρει με το “κόκκινο” και η επόμενη σχέση είναι επιτακτική. Το πόδι έχει να αντιμετωπίσει το σκληρό κιβώτιο ταχυτήτων αλλά οι “κλακέτες” στο λεβιέ αποδίδουν και το παιχνίδι αποκτά υπόσταση. Τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν γρήγορα ανεξάρτητα με το αν κινείσαι σε ανηφόρα ή κατηφόρα και η άριστη λειτουργία του ψεκασμού, συμπληρώνει την θετική εικόνα.

Παιχνίδι για όλους


Η γραμμική απόδοση του κινητήρα και η αμεσότητα στο ανέβασμα των στροφών σε βάζουν στην διαδικασία να…. ανοίγεις πολύ το γκάζι! Είναι πολύ ευχάριστο να υπάρχει καλή λειτουργία και απόδοση από έναν κινητήρα του “ενός τετάρτου του λίτρου”. Η δύναμη που αξιοποιείται σωστά δίνει επιταχύνσεις και τελική ταχύτητα που φτάνει σε ελαφριά κατηφόρα μέχρι και τα 160 χ.α.ω. στο κοντέρ! Κοντράροντας στα ίσα πολλές μοτοσυκλέτες, διαπιστώνεις ότι το CBR 250R δεν υπολείπεται σε κάτι, ειδικά στους μεγάλους δρόμους μίας μεγαλούπολης. Παραμένει σταθερό μέχρι την τελική του, μεταδίδει ασφάλεια και εμπιστοσύνη και σου δίνει την άνεση να ταξιδέψεις ακόμη και με 120-130 χ.α.ω. στο κοντέρ. Η δυνατότητα να διατηρεί υψηλές ταχύτητες είναι πολύ σημαντικό ατού για τον κυβισμό, ενώ ο αναβάτης έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους υψίσυχνους κραδασμούς που εμφανίζονται στις υψηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα.

Και πάλι, ενώ αυτή η μοτοσυκλέτα καταφέρνει να είναι… μοτοσυκλέτα στις ανοιχτές διαδρομές, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παιχνίδι σε διαδρομές με στροφές. Μπορείς να οδηγήσεις επιθετικά, να κυνηγήσεις τα όριά σου και να πλαγιάσεις όσο στο επιτρέπουν τα ελαστικά, η κατάσταση του δρόμου και φυσικά οι οδηγικές σου ικανότητες. Είναι παιχνίδι στις αλλαγές κλίσης, πανεύκολο στην οδήγηση, ένα πραγματικό όπλο σε κλειστές διαδρομές, όσο και αν ακούγεται μικρό σε κυβισμό.
Ο εύκολος έλεγχος, η εκπληκτική άνεση στην οδήγηση, η ελαφριά αίσθηση που προσφέρει, αποτελούν κορυφαία συστατικά για την σχέση αναβάτη – μοτοσυκλέτας. Το θέμα είναι ότι το CBR 250R μπορεί να κάνει τα παραπάνω και… με το παραπάνω, γεμίζοντας με χαμόγελο τον αναβάτη σε κάθε βόλτα. Τα sport γονίδια είναι εμφανή σε κάθε βόλτα, αλλά το CBR αναδεικνύεται σε παιχνίδι και στην καθημερινή μετακίνηση.

Καθημερινότητα και διακρίσεις


Ένας μεγάλος αναβάτης βολεύεται άνετα πάνω του, κρύβεται καλά, προστατεύεται από τον αέρα και τις καιρικές συνθήκες. Οι αναρτήσεις του είναι άνετες, έχει δυνατά φρένα, όπου υστερεί σε αίσθηση το μπροστινό, το οποίο με την ανάλογη δύναμη λειτουργεί ικανοποιητικά. Όντας ελαφρύ, στενό και με μεγάλο κόψιμο τιμονιού, έχει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων street μοτοσυκλετών σε καθημερινή μετακίνηση. Είναι ένα σύνολο που έχει δέσει εκπληκτικά με τον νέο κινητήρα, προσφέροντας απρόσμενα πολλές χρήσεις.
Κατασκευάστηκε σαν μία entry level μοτοσυκλέτα και πετυχαίνει άριστα αυτό τον λόγο. Ελέγχεται εύκολα, απαιτεί ελάχιστα από τον αναβάτη, δύσκολα σε κουράζει και απολαμβάνεις τη βόλτα ανεξάρτητα από την ποιότητα ή ομορφιά της διαδρομής.
Κι ενώ συνήθως οι μικροί κυβισμοί προτιμούνται για αντικατάσταση σε καθημερινή βάση της “μεγάλης” μοτοσυκλέτας, το νέο CBR 250 R μπορεί άνετα να παίξει το ρόλο της μίας και μοναδικής στο γκαράζ. Στα 4.730euro που κοστίζει, σίγουρα θα μπει κόντρα στις επιλογές ακόμη και αυτών που σκεφτόντουσαν να αγοράσουν scooter!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Μοντέλο Honda CBR 250R 2011
Αντιπρόσωπος Αφοι ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή (euro) 4.730
Εγγύηση 2 Χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2 εκκεντροφόροι επι κεφαλής
Κυβισμός (cc) 249,4
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 76 x 55
Συμπίεση (:1) 10,7
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI με σώμα διαμέτρου 38mm
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση αντλία λαδιού
Εκκίνηση μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεις
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Ατσάλινο τύπου διαμάντι
Μεταξόνιο (mm) 1.369
Γωνία κάστερ (˚) 25
Ίχνος (mm) 95
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους (mm) 145
Βάρος (κ) 165
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 13
Ανάρτηση
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα, διάμετρος 37mm, διαδρομή, 130mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 120mm
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 296mm με δαγκάνα 2 εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα 1 εμβόλου
Ελαστικά
Μπροστά 110/70-17
Πίσω 140/70-17
Εξοπλισμός Ηλεκτρονικό στροφόμετρο, ψηφιακό ταχύμετρο ενδείξεις για θερμοκρασία, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόϊ. Ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 26/8,500
Ροπή εργοστασίου (kg/rpm) 2,6/7,000

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 12:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon