.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012 10:33

Test-Honda CBR 600F C-ABS

 

Η επιστροφή

 


Του Νίκου Προβιά

Η μοτοσυκλέτα που αγαπήθηκε ιδιαίτερα την δεκαετία του ’90, βρίσκεται και πάλι στην παραγωγή. Αυτή τη φορά πιο όμορφη από ποτέ.

Πως τα φέρνει…


Έκανα ακόμα BMX το 1987, όταν εμφανίστηκε το πρώτο CBR 600F από την Honda. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 που απολύθηκα από τον στρατό είχε κάνει αισθητή την παρουσία του και στο μυαλό μου. Το ξεχώριζα στο δρόμο, -δεν κυκλοφορούσαν και πολλά τότε- ή το χαλβάδιαζα στις λιγοστές βιτρίνες και ξεφυσώντας καβάλαγα το ΝΧ 250 που μου κρατούσε παρέα και πήγαινα για ύπνο με τα όνειρα να με ταξιδεύουν. Η σκέψη του CBR με στοίχειωνε εκείνη την εποχή! Τα χρόνια περνούσαν, το μυαλό μέστωσε, το endurο με κέρδισε και με δίδαξε.

Μια στο τόσο όμως εμφανιζόταν στον ύπνο μου και μου ‘λεγε. “κάπου θα συναντηθούμε εμείς οι δύο”. Τα χρόνια ξαναπέρασαν, -μα πως περνάνε τα άτιμα τα χρόνια ρε μάγκες- και συναντηθήκαμε ξανά το 2004. Είχα στην επίβλεψή μου εκτός των μικρών και μεγάλων RR και ένα αγαπημένο 600 F. Και να αλλαγές λαδιών και βάλε τα slick και βγάλε τα βρόχινα και χάραξε τα μπροστινά και ρυθμίσεις από δω και από κει και μπόλικη αγάπη και περιποίηση και να δοκιμές και να σου τα Μέγαρα και να και οι Σέρρες και να και οι βόλτες. Πως τα φέρνει ο καιρός λέγαμε και οι δύο. Πως τα φέρνει…     

Επανεμφάνιση

Ήδη από το 2003 το CBR 600F “πνίγηκε” στις προσταγές του αγωνιστικού προσανατολισμού. Τρία χρόνια αργότερα, έδωσε την σκυτάλη στον διάδοχό του το 600RR, αφήνοντας στο περιθώριο την χρηστικότητα στην καθημερινή ζωή, καθώς και το χαμηλό προφίλ. Οι πίστες επιτέλους είχαν ανοίξει και στην Ελλάδα. Τα track days άρχισαν να δέχονται καθημερινούς οδηγούς, όχι μόνο αγωνιζόμενους ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και κυρίως την αγορά για απόλυτες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες. Ο συνδυασμός καθημερινής κλιπονάτης μετακίνησης, αλλά και δυναμικών επιδόσεων στα μεσαία κυβικά εκατοστά, δεν ήταν μέσα στις επιδιώξεις της Honda. Όλα αυτά μέχρι το 2011, όπου το θρυλικό πια F εμφανίστηκε ξανά. Αυτή τη φορά πιο όμορφο από ποτέ.

Το νέο 600F είναι ένα Hornet 600 δεύτερης γενιάς που φοράει κουστούμι και γραβάτα. Ίδιος κινητήρας, ίδια γεωμετρία, ίδιες επιδόσεις. Άριστο ντύσιμο, σύγχρονο στις γραμμές της νέας γενιάς της Honda, (βλέπε VFR) και χαμηλά τιμόνια για περισσότερο αγωνιστικές διαθέσεις στην καθημερινή μετακίνηση, ενώ το απόλυτα ψηφιακό πάνελ έχει ενδείξεις που θα ζήλευαν πολλοί.

Ελαστικότητα

Η αξιοπιστία και η συμπεριφορά του Hornet αποτελεί σιγουριά και οι επιλογή της Honda ακολουθεί για άλλη μια φορά την πεπατημένη. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 599cc αποδίδει 93,3 πραγματικούς ίππους στις 12.100σαλ και 6 κιλά ροπής στις 10.400. Αυτά και μόνο τα στοιχεία δείχνουν πως το CBR 600F θα ευχαριστήσει τον αναβάτη στις ψηλές στροφές. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως και στις μεσαίες στροφές δεν κινείται ευχάριστα. Υπάρχει μια φοβερή ελαστικότητα η οποία ακόμα και με δικάβαλο θα επιτρέψει την κίνηση με αλλαγές ταχυτήτων γύρω στις 4.000σαλ. Η ελαστικότητα αυτή του κινητήρα βοηθάει στην μικρή κατανάλωση μέσα στη πόλη, πράγμα που αφήνει το CBR να διανύσει με ένα ντεπόζιτο πάνω από 260 χιλιόμετρα και όλα αυτά πριν μπει η ρεζέρβα.

Αν αντέξετε δε, και δεν ανοίξετε το γκάζι τέρμα στην Αττική ή στην εθνική οδό, θα δείτε ακόμα και τα 300 χιλιόμετρα αυτονομίας. Εγώ δεν άντεξα να σας πω την αλήθεια, γιατί το CBR στις χαμηλές στροφές θεωρώ ότι “σφίγγεται” λίγο. Είναι μεν ελαστικό και πολύ φιλικό, αλλά δεν έχει καμία μα καμία ζωντάνια στα χαμηλά. Σαν μια αόρατη δύναμη να το κρατάει πίσω. Όλα ξυπνούν μετά τις 7.000σαλ. Εκεί τα δεδομένα αποκτούν ενδιαφέρον και φτάνοντας πάνω από τις 10.000 αρχίζει η αδρεναλίνη να ρέει. Ο κόφτης στα 217km/h έρχεται για να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Όποιος θέλει μεγαλύτερες τελικές και επιταχύνσεις ας πάρει το RR. Τo F απευθύνεται σε ανθρώπους που θα το χρησιμοποιούν όλη μέρα για τις δουλειές στην πόλη, για σβέλτα ταξίδια και για χαλαρά παιγνίδια στην πίστα.   

Γαλήνη

Το CBR 600F είναι φτιαγμένο για ήπια οδήγηση. Αρκετά γρήγορο στις στροφές, δεκτικό σε quick turn, κρατάει σωστά την γραμμή του ακόμα και ξύνοντας γόνατα, αρκεί το γκάζι να ανοίγει γλυκά και συνεχώς καθ’ όλη την διάρκεια της στροφής. Αν κάποιος κάνει το λάθος και οδηγεί με το γκάζι να ανοιγοκλείνει κατά την διάρκεια της μέγιστης κλίσης, ή γενικώς οδηγεί νευρικά θα νιώσει μεγάλες ταλαντώσεις. Ο λόγος είναι η πίσω ανάρτηση που εδράζεται πάνω στο ψαλίδι και δεν έχει μοχλισμό. Για να επιτευχθεί ο σύγχρονος σχεδιασμός στις προσταγές τις μόδας, η εξάτμιση δεν άφησε χώρο για μοχλικό. Ναι η συγκέντρωση των μαζών είναι χαμηλά, ναι είναι πανέμορφο το CBR έτσι όπως είναι το τελικό του, αλλά θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένα καλύτερο αμορτισέρ. Το υπάρχον βελτιώνεται αρκετά αν σφίξουμε την –χωρίς κλικ- βίδα της απόσβεσης επαναφοράς, αλλά και πάλι για αγωνιστικές επιδόσεις καλύτερα να προτιμήσετε κάποια καλύτερη ανάρτηση. Παρόλα αυτά συμπεριφέρεται άριστα ακόμα και με 200Km/h στις στροφές της Αττικής οδού, αρκεί η γαλήνη του μυαλού να κυριαρχεί και στο δεξί μας χέρι.

Ψηφιακή ομορφιά

Το πάνελ οργάνων αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές. Χρησιμοποιείται ήδη από το γυμνό CB 1000 R και διαθέτει όλες τις πληροφορίες άμεσα στον αναβάτη. Το στροφόμετρο κερδίζει τη ματιά καθώς διανύει όλο το εύρος του οργάνου από αριστερά προς τα δεξιά, όπως στο Kawasaki ZX10. Διαθέτει την τρέχουσα κατανάλωση καυσίμου, μέση κατανάλωση και συνολική κατανάλωση καθώς και κατανάλωση λίτρων όταν ενεργοποιείται η ρεζέρβα. Με πιο απλά λόγια γνωρίζεις ότι διαθέτει 4 λίτρα στη ρεζέρβα και μέχρι στιγμής έχεις καταναλώσει τα 2,3. Μάλλον ήρθε η ώρα να βάλεις λίγο από το πανάκριβο υγρό. Τόσο απλό! Είναι σίγουρα καλύτερο από τον αντίστροφο χιλιομετρητή, γιατί πολλές φορές με αυτό το σύστημα μπορείς να βρεθείς προ εκπλήξεως. Το μόνο που δεν διαθέτει το πάνελ, είναι ένδειξη σχέσης κιβωτίου, ενώ την ημέρα οι ενδείξεις είναι δυσδιάκριτες λόγω κακής επιλογής εξωτερικού κρυστάλλου.

Η ζυγαριά

Τα δεδομένα του νέου CBR 600F κάνουν την ζυγαριά να γέρνει προς την θετική άποψη. Είναι πανέμορφο όπως προείπα και σε ψήνει με την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσεις από όλες τις πλευρές. Η αξιοπιστία του Hornet είναι διάσημη. Η θέση οδήγησης είναι περισσότερο σκυφτή από το παλιό F, αλλά συνεχίζει να βολεύει για καθημερινή μετακίνηση. Στις μεγάλες αποστάσεις είναι ξεκούραστο, αν αγκαλιάσεις το ντεπόζιτο όπως κάθε road sport. Τα μαρσπιέ ενώ είναι σχετικά χαμηλά τοποθετημένα και δεν κουράζουν τα πόδια, εντούτοις θα αργήσουν να αγγίξουν την άσφαλτο.

Ο συνεπιβάτης κάθεται ανέλπιστα σωστά και άνετα, ενώ οι κρυμμένες κάτω από την ουρά λαβές – χούφτες κάνουν άριστα την δουλειά τους. Κάτω από την σέλα υπάρχουν κρυμμένα τα γνωστά 4 θυλάκια για να δέσεις μια τσάντα στα μοναχικά ταξίδια, ενώ υπάρχει και χώρος για πέταλο και γάντζος για το κράνος. Για τα συνδυασμένα φρένα της Honda δεν έχει κανείς τίποτα να πει. Είναι Νο1 παγκοσμίως το σύστημα πέδησης C-ABS και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, καθώς είναι το καλύτερα εξελιγμένο σύστημα φρένων. Τα φώτα του είναι εξαιρετικά τη νύχτα, όπως επίσης και ο φωτισμός στο ψηφιακό πάνελ. Το σταντ το βρίσκεις εύκολα, ο συμπλέκτης είναι μαλακός παρότι μηχανικός και το κιβώτιο σαφές χωρίς να πετάει “νεκρές”. Πάει και με 217Km/h έχει και 93,3 ίππους πραγματικούς, καίει και 6,5lt στα 100Km άμα λάχει. Δίνεις κάτι λιγότερο από 10.000 ευρώ και ψωνίζεις αξιοπιστία και χρηστικότητα αλλά και ομορφιά “Honda”.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής HONDA
Μοντέλο CBR 600 F 
Αντιπρόσωπος ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή βασικής έκδοσης 9.880 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, Τετρακύλινρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 599
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 67 x 42,5
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  4 σε 1 με καταλύτη
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Μηχανικός
Μετάδοση Γρανάζια/Αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος   Αλουμινένιο μονής ραχοκοκκαλιάς
Κάστερ (°)  25
Ίχνος (χιλ)  99
Μεταξόνιο (χιλ)  1437
Ύψος (χιλ)  1.150
Ύψος σέλας (χιλ)  800
Μήκος (χιλ) 2150
Πλάτος (χιλ) 740
Απόσταση εδάφους (χιλ) 135
Βάρος (kg)   211
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  18,4/4
Αναρτήσεις
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  Ανεστραμμένο Showa 41mm /  διαδρομή  120mm / Προφόρτηση ελατηρίου, Απόσβεση επαναφοράς
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Μονό αμορτισέρ  Showa χωρίς μοχλισμό / διαδρομή 128mm /  προφόρτηση ελατηρίου, Απόσβεση  επαναφοράς
Ελαστικά 
Μπροστά 120/70-17
Πίσω  180/55-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 296mm με δαγκάνες 3 εμβόλων της NISSIN και C- ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα 1 εμβόλου της Nissin και C-ABS 
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο και στροφόμετρο, 1 ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, στάθμη καυσίμου, τρέχουσα κατανάλωση καυσίμου, μέση κατανάλωση καυσίμου, συνολική κατανάλωση καυσίμου, κατανάλωση καυσίμου ρεζέρβας, ψεκασμού, ώρα, φώτα, φλας, ψεκασμό,C- ABS
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm)  102/12.000
Ροπή εργοστασίου (Kgm/rpm)  6,4/10.500
Ισχύς πραγματική (Hp/rpm)  93,3/12.100
Ροπή πραγματική (Kgm/rpm)  6,09/10.400

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Ο κινητήρας του CBR 600F είναι αυτός του Hornet 600, στον οποίο δεν έχουν γίνει αλλαγές. Έτσι, η απόδοση είναι ίδια, η καμπύλη της ίδια, και το αποτέλεσμα τελικά ομαλό και γραμμικό. Οι 93 ίπποι κάποτε ήταν εκπληκτικό νούμερο για τα 600, τώρα θα ικανοποιήσουν όλους τους λογικούς και σβέλτους αναβάτες.

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 10:16

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon