.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 22 Μαϊος 2012 14:49

Test - Honda CBR 125R 2012

 

Το διδυμάκι

 



Της Τζο Λαδά


Το σωτήριον έτος  2004 η μαμά Honda αποφάσισε να δώσει ένα “παιχνίδι” στους μικρούς της ορκισμένους θαυμαστές, προκειμένου να καλύψει τις ανησυχίες τους έως ότου αυτοί μπορέσουν να κάνουν τη μετάβαση στις μεγαλύτερες sport μοτοσυκλέτες της. Άλλωστε, είχε πάρει την “κουδουνίστρα” από τους Hondo-θρεμμένους της “μπέμπηδες” όταν σταμάτησε την παραγωγή του NSR-125. Έτσι αποφάσισε να δώσει στο καταναλωτικό κοινό το τετράχρονο CBR 125R, κι εκείνο με τη σειρά του “καταβρόχθισε” με περισσή χαρά το μικρό  μοτοσυκλετάκι, εκτινάσσοντας τις πωλήσεις της εταιρίας στα ύψη. Μετά από αρκετά χρόνια και μικρές μόνο αλλαγές, κυρίως στους χρωματισμούς (ποιος δε θυμάται το μικρό “Repsol”;) ήρθε η ώρα για το γενικό ρετούς. Πράγματι, πόσο πολύ τους πέτυχε!

Οικογενειακοί δεσμοί

Λες και ήταν προμελετημένο σχέδιο, το μέχρι πρότινος CBR 125R δεν έμοιαζε και πάρα πολύ στα μεγάλα του “αδέρφια”. Τα πολύ στενά του φέρινγκ το έκαναν να μοιάζει με μακρινό συγγενή της οικογένειας των CBR και αυτό ξένιζε. Αφού το μοντέλο έδωσε ότι είχε να δώσει, έρχεται η Honda και μας πετάει τώρα μια φωτοτυπία των “μεγάλων” της και μας λέει “Κοίτα τι σου ‘χω τώρα!”. Και τρέεεεεεεεχουν τα σάλια των 18άρηδων...

Είναι ίδιο οπτικά τόσο στο μπροστινό, όσο και στο πίσω τμήμα, στα φανάρια και στα fering, στα πλαστικά περιφερειακά, ακόμη και στο στυλ που βγαίνει η εξάτμιση κάτω δεξιά! Το πανέμορφο γκρι-πορτοκαλί μοτοσυκλετάκι της δοκιμής πραγματικά αιχμαλώτιζε τα βλέμματα στο δρόμο. Το κοιτούσαν όλοι και κανένας μα κανένας δεν πίστευε πως πρόκειται για μοτοσυκλέτα 125 κυβικών εκατοστών. Εύκολο να το πάθεις, καθώς το ολικώς επανασχεδιασμένο κοστούμι της μοτοσυκλέτας δεν έχει να ζηλέψει τίποτε πλέον από το CBR 600RR ή το CBR 1000RR. Ύβρις; Δεν θα το έλεγα! Μάλλον “πονηριά” της εταιρίας, καθώς αν “προσηλυτιστείς” στην οικογένεια CBR από κούνια τότε δύσκολα θα παρεκκλίνεις καθώς περνούν τα χρόνια!

Οι “εκ των έσω” αλλαγές


Αυτές, ομολογουμένως, δεν είναι πολλές αλλά έχουν γίνει όλες με γνώμονα τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και τη μικρότερη εκπομπή ρύπων. Η μία αφορά στις νέες ρυθμίσεις στον PGM-FΙ ψεκασμό, για μεγαλύτερη οικονομία. Το R&D (Research &  Development) τμήμα της εταιρίας δε θεώρησε δόκιμες περισσότερες αλλαγές στον ήδη πολύ καλό κινητήρα των 124,7cc, ο οποίος θα “δει” τελική 118 km/h. Στρωτή η λειτουργία του σε όλο το φάσμα των στροφών, δεν θα προβληματίσει σε καμία περίπτωση και η ροή της απόδοσης κατά την οδήγηση θα είναι ομαλή και προβλέψιμη. Όσον αφορά την ενεργητική ασφάλεια που μπορεί αυτός να προσφέρει, αυτό είναι κάτι το αμφιλεγόμενο, καθώς θα πρέπει να κρατιούνται αρκετά ψηλά οι στροφές για να επιτευχθεί αυτό. Σαν γνήσιο τετράχρονο 125, θα πρέπει να το πιέζεις για να πάρεις ότι έχει να σου δώσει και οδηγώντας το έτσι, θα νιώσεις περισσότερο CBR, παρά 125.

Άλλη αλλαγή, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη βελτίωση του συστήματος ψεκασμού, είναι η νέα εξάτμιση με καταλύτη που αποσκοπεί στη μείωση της εκπομπής ρύπων. Τι άλλο να βάλουμε για να ταξιδέψουμε πιο μακριά, αφού εξοικονομήσαμε καύσιμα και προστατεύσαμε παράλληλα το περιβάλλον; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: Μεγαλύτερο ρεζερβουάρ! Το τεπόζιτο του CBR 125R μεγάλωσε κατά 3 λίτρα, φτάνοντας έτσι τα 13 στο σύνολο. Αυτό θα ταξιδέψει το μικρό σας super sport ακόμα μακρύτερα χωρίς να σας φανεί πως ανάμεσα στα πόδια σας κουβαλάτε 3 περισσότερα λίτρα βενζίνης, καθώς το σχήμα του, παραμένει  αρκετά στενό.

Σταθερή γεωμετρία

Το μαύρο χαλύβδινο πλαίσιο δύο δοκών πενταγωνικής διατομής είναι “προίκα” από το προηγούμενο μοντέλο, το οποίο δεν παρουσιάζει στρεβλώσεις υπό οιαδήποτε πίεση και κρίνεται ιδανικό για τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.

Μπροστά “φοράει” μπροστινό σύστημα διαμέτρου 31mm με διαδρομή 120mm, ενώ πίσω την ανάρτηση αναλαμβάνει το αμορτισέρ monoshock με διαδρομή 126mm. Αμφότερα θα αποσβέσουν ικανοποιητικά τα 137 κιλά (γεμάτη) της μοτοσυκλέτας μαζί με αυτά του αναβάτη, ενώ ακόμη και με συνεπιβάτη, συμπεριφέρονται πολύ προοδευτικά. Το ύψος της σέλας είναι ιδανικό για ένα μέτριο αναβάτη και σε συνδυασμό με το πολύ καλό πλαίσιο, η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας θα σας αφήσει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένους.

Οι πανέμορφες 17άρες, πεντάμπρατσες, χυτές αλουμινένιες ζάντες φορούν φαρδύτερα ελαστικά από του προκατόχου του, στις ίδιες διαστάσεις με αυτά του “αντιπάλου” από τη Yamaha, το YZF-R 125 (110/80 μπροστά και 160/70 πίσω). Αυτό θα σας δώσει μεγαλύτερη σιγουριά στις στροφές και αίσθηση μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας και σε αυτό συμβάλλει αρκετά η πολύ καλή αίσθηση των ελαστικών ICR Road Winner, τα οποία δε γλίστρησαν ούτε σε “γυαλισμένη” άσφαλτο.

Ολικό lifting


Από τις αλλαγές στη μοτοσυκλέτα δε μπορούσε να μην επηρεαστεί ο πίνακας οργάνων. Έτσι, κάτω από το αναλογικό στροφόμετρο βρίσκουμε την ψηφιακή οθόνη με τις υπόλοιπες ενδείξεις: ταχύμετρο, οδομετρητής (ολικός και μερικός), δείκτης βενζίνης (ο οποίος καλύπτεται οπτικά από το σωληνάκι του φρένου, οπότε θα πρέπει να τεντωθείτε λίγο για να τον βρείτε), ρολόι και ένδειξη θερμοκρασίας.

Από τα χειριστήρια λείπει και στην κυριολεξία αλλά και μεταφορικά (“μας λείπει”, δηλαδή) το Run - Off -ξαναπάταγα μίζα άθελά μου όταν ήθελα να σβήσω τον κινητήρα!, αλλά και το πολυαγαπημένο σινιάλο των φώτων.

Η μάσκα πλέον φιλοξενεί έναν επιβλητικό προβολέα δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή στην ομοιότητα με τον προκάτοχό του, ενώ η ζελατίνα του φέρινγκ είναι υπερ-αρκετή για να σε καλύψει στις ταχύτητες που δύναται να κινηθεί το σύνολο.

Welcome to our family


…θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το σλόγκαν της διαφημιστικής καμπάνιας του νέου CBR 125R. Γιατί σίγουρα πλέον το μικρό της θρυλικής οικογενείας CBR μπορεί να καυχιέται ότι είναι άξιος απόγονός της.

Με περιφερειακά να “φωνάζουν” την εξαιρετική ποιότητα από μακριά, με επιβλητικό μονό προβολέα, με ανανεωμένο πίνακα οργάνων, με οικονομία στα καύσιμα και οικολογική συνείδηση  μα πάνω απ όλα με ολοκαίνουριο κοστούμι το φρεσκαρισμένο CBR 125R έρχεται να ταράξει την αγορά των μικρών μοτοσυκλετών, θέτοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CBR 125R
Αντιπρόσωπος Αφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή / Εγγύηση 3.570€ / 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Υδρόψυκτος, τετράχρονος, μονοκύλινδρος,1ΕΕΚ, 1-κύλινδρος
Διάμετρος x Διαδρομή 58 Χ 47,2 mm
Κυβισμός 124,7 cc
Σχέση συμπίεσης 11.0/1
Τροφοδοσία Ψεκασμός PGM-FI με σώμα 30 mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Εξάτμιση 1 σε 1
Λίπανση Τρόμπα λαδιού
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Υγρός μηχανικός πολύδισκος
Πλαίσιο
Τύπος Χαλύβδινο δύο δοκών πεντάγωνης διατομής
Διαστάσεις
Μήκος 1946 mm
Πλάτος 704 mm 
Ύψος 1089 mm
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος
Ύψος σέλας 795 mm 
Μεταξόνιο 1310 mm
Ίχνος 90 mm
Γωνία κάστερ 25°
Βάρος * 137 kg 
Ρεζερβουάρ 13 λίτρα 
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό πηρούνι διαμέτρου 31mm, διαδρομή 120mm
Πίσω monoshock, διαδρομή 126mm
Τροχοί / ελαστικά
Μπροστά 110/80 ZR 17
Πίσω  130/70 ZR 17 
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 276 mm, δαγκάνα με 2 έμβολα 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm, δαγκάνα με ένα έμβολο
Επιδόσεις
Μέγιστη ισχύς στο στρόφαλο 13,1 HP/10000rpm
Μέγιστη ροπή στο στρόφαλο 10,4/8000rpm

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test-Honda CBR 600F C-ABS »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon