.
Κατηγορία Συγκριτικά
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 18:49

Συγκριτικό επί χάρτου – Honda GTR150 vs SYM VF185

Μονομαχία κορυφής

Είναι τα δύο δυνατότερα παπιά που μπορεί κανείς να αγοράσει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ως καινούργια και αναπόφευκτα μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του κοινού που έτσι κι αλλιώς έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του για τη συγκεκριμένη κατηγορία – σε πείσμα της υπόλοιπης Ευρώπης που απλά τα αγνοεί επιδεικτικά.

Η άφιξή τους στην Ελλάδα αποτελεί από μόνη της μια είδηση, ειδικά από τη στιγμή που τα περισσότερα από τα θρυλικά παπιά που κάποτε έγραψαν ιστορία στη χώρα μας πλέον δε μπορούν να εισαχθούν λόγω μη συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές Euro 4.

Το ντουέτο

Η Honda έχει φτιάξει τη δική της παράδοση στην Ελλάδα και δη στα παπιά, μια κατηγορία οχημάτων που παγκοσμίως ονομάζονται “Cubs”, πολύ απλά διότι έτσι λεγόταν ο γενάρχης της κατηγορίας, το Super Cub της Honda.

Το GTR 150 το 2016 και σε διάφορες αγορές κυκλοφορεί με διάφορα ονόματα, από Winner και RS 150 ως Supra X, αλλά και με το όνομα που θα το μάθουμε στην Ελλάδα κατά πώς φαίνεται, δηλαδή GTR.

honda gtr150 6

Απέναντί του η SYM αντιπαραβάλει το μεγαλύτερο σε κυβισμό παπί που έχει έρθει ποτέ στην Ελληνική αγορά, το VF 185, το οποίο επίσης διάγει δημοφιλέστατο βίο στις αγορές της Ασίας, είτε ως VF185 ή ως VF3i.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 24

Φυσικά η κονταρομαχία τους αναμένεται καυτή. Ήδη είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε για πολύ λίγο ένα κομμάτι προπαραγωγής που εξασφάλισε η Γκοργκόλης ΑΕ και προσέφερε στο κοινό για test ride. Προφανώς άρεσε πολύ, δεδομένου ότι η πρώτη παρτίδα έχει ήδη ξεπουλήσει πριν καν έρθει στην Ελλάδα.

Όσο για το Honda, μόλις πρόσφατα μάθαμε την τιμή του και οι πρώτες παραλαβές αναφέρθηκαν στα τέλη του Φεβρουαρίου, αλλά ακόμη δεν είχαμε την ευκαιρία να το καβαλήσουμε, έστω και για λίγο.

Ας δούμε τώρα τι χωρίζει τους δύο μονομάχους στα χαρτιά, ώσπου έρθει η ώρα για ένα σωστό συγκριτικό με τα δύο παπιά μαζί.

Γκάζια

Το SYM VF 185 παίρνει εδώ το πρώτο αίμα, ανεβάζοντας το παιχνίδι σε επίπεδα μοτοσυκλέτας με 18 άλογα, χειροκίνητο συμπλέκτη και εξατάχυτο κιβώτιο. Κατά την πρώτη μας επαφή μαζί του είδαμε στο κοντέρ εύκολα 140 km/h με ένα άστρωτο παπί προπαραγωγής που σίγουρα θα βγάλει και το κάτι παραπάνω όταν ο κινητήρας του έχει στρωθεί και δουλευτεί σωστά. Όσο για τη SYM, δηλώνει πως η τελική του θα φτάνει στα εντυπωσιακότατα για παπί 155 km/h!

honda gtr150 8

Το Honda μετρά 150 cc, επίσης με εξατάχυτο κιβώτιο με χειροκίνητο συμπλέκτη, αποδίδει 15 ίππους λίγο ψηλότερα από τον αντίπαλό του στις 9,000 rpm.

Οι δύο κινητήρες έχουν μια βασική διαφορά, εκτός του κυβισμού: το VF185 διαθέτει τετραβάλβιδη κεφαλή με έναν εκκεντροφόρο, ενώ το GTR150 δύο. Στην ουσία όμως η διαφορά που κάνει αυτό είναι μικρή, καθώς και οι δύο κεφαλές είναι τετραβάλβιδες και στην πράξη το Honda απλώς φτάνει 500 στροφές υψηλότερα.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 31

Στην τελική όμως, μιλώντας για απόλυτα νούμερα, το μέγεθος όντως μετράει!

Εξοπλισμός

Και τα δύο παπιά μοιράζονται παρόμοιο εξοπλισμό, ξεκινώντας από τους κινητήρες τους: υγρόψυκτοι, ψεκαστοί, με κανονικά εξατάχυτα κιβώτια με χειροκίνητο συμπλέκτη.

honda gtr150 7

Οι ομοιότητες συνεχίζονται και στα περιφερειακά τους, με τηλεσκοπικά πιρούνια και μονά αμορτισέρ πίσω, LED φώτα, πλούσια όργανα με ψηφιακές οθόνες, ίδιες διαστάσεις tubeless ελαστικών.

Στις λιγοστές διαφορές που εντοπίζουμε σημειώνουμε πως το Honda διαθέτει και μανιβέλα εκτός από μίζα, κάτι που δεν έχει το SYM.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 28

Στον αντίποδα, το VF185 ξεχωρίζει μεταξύ των δύο με το μεγάλο του ρεζερβουάρ καυσίμου χωρητικότητας 7 λίτρων, απέναντι στα 4.5 του Honda. Βέβαια, στην πράξη θα δούμε πως αυτοί οι όγκοι μεταφράζονται και σε αυτονομίες, με δεδομένο πως λογικά ο μεγαλύτερος κινητήρας θα έχει και μεγαλύτερη κατανάλωση – ακούγεται όμως μάλλον απίθανο να καίει 55.5% περισσότερο, όσο δηλαδή περισσότερο καύσιμο χωρά. Μεγάλη η διαφορά.

Δια ταύτα δεν έχει

Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα με μισή βόλτα πάνω στο SYM VF185 και καμιά με το Honda GTR150. Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε σωστά κι όμορφα τα πλήρη τεστ τους και τότε θα έχουμε πιο πολλά να πούμε και, το βασικότερο, εμπεριστατωμένα, όχι απλώς ερμηνεύοντας νούμερα στο χαρτί.

Έχουμε όμως ένα πρώτο σημείο αιχμής που έχει ήδη συζητηθεί πολύ στον κόσμο. Ναι, μιλάμε για τις λιανικές τους τιμές, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση.

sym vf185 wallpaper 1

Χωρίς πολλές συζητήσεις, το πρώτο αίμα πάει στο SYM, που προσφέρεται έναντι €2,695 έναντι €3,490 για το Honda – με άλλα €100 επιπλέον για την έκδοση Exclusive, η οποία όπως καταλαβαίνουμε θα αφορά μόνο μια χρωματική επιλογή.

Μιλάμε για μια διαφορά €795 ως €895, δηλαδή καθόλου αμελητέα και η οποία δίνει με το καλημέρα ένα πλεονέκτημα στο VF185, για να συνοδεύσει και την πρωτιά του σε ονομαστικές επιδόσεις.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοντέλο

Honda GTR150

SYM VF 185

Εισαγωγέας

Αφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ

Γκοργκόλης Α.Ε.

Χωρητικότητα (cc)

149

183

Κινητήρας

4T, 1K, 4B, 2EEK, Y/Ψ

4Τ, 1Κ, 4Β, 1ΕΕΚ, Υ/Ψ

Ισχύς (hp/rpm)

15 / 9,000

17.7 / 8,500

Ροπή (kg.m/rpm)

1.38 / 6,500

1.56 / 7,500

Μετάδοση

Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης, 6 σχέσεις

Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης, 6 σχέσεις

Τροχοί

Εμπρός

90/80-17

90/80-17

Πίσω

120/70-17

120/70-17

Αναρτήσεις

Εμπρός

Τηλεσκοπικό πιρούνι

Τηλεσκοπικό πιρούνι

Πίσω

Ένα αμορτισέρ

Ένα αμορτισέρ

Φρένα (Ε,Π)

Εμπρός

Δίσκος, δαγκάνα 1 εμβόλου

Δίσκος 250 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων

Πίσω

Δίσκος

Δίσκος 200 mm

Ρεζερβουάρ (l)

4.5

7

Βάρος (kg)

122

124

Εξοπλισμός

Μίζα, μανιβέλα, LED προβολέας εμπρός, στροφόμετρο, οθόνη LCD με ενδείξεις ταχύτητας, σχέσης κιβωτίου, στάθμης καυσίμου, ολικού και μερικού χιλιομετρητή

Μίζα, LED φώτα, στροφόμετρο, οθόνη LCD με ενδείξεις ταχύτητας, σχέσης κιβωτίου, στάθμης καυσίμου, ολικού και μερικού χιλιομετρητή

Τιμή (€)

3,490 (Sporty) – 3,590 (Exclusive)

2,695

Διαβάστε εδώ την πρώτη μας οδηγική επαφή με το SYM VF185

Δείτε το βίντεό μας από τη δοκιμή του SYM VF185

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 12:20

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon