.
Κατηγορία Zontes
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 19:48

Test - Zontes M125 ABS (2023)

Darth Zontes

Η ματιά του θυμίζει τον απόλυτο σκοτεινό ήρωα του κινηματογραφικού σύμπαντος Star Wars και κρύβει πίσω της ένα ικανότατο και υπερεξοπλισμένο νέο σκούτερ από τη Zontes.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Πέρυσι η Zontes έφερε στην Ελλάδα το πρώτο της σκούτερ, το δυνατό Μ310 που ήρθε για να μπει σφήνα - ως διαφημίστηκε - στην κατηγορία του. Η χαρακτηριστική του εμφάνιση, ο δυνατός κινητήρας και ο πλούσιος εξοπλισμός ήταν τα βασικά σημεία αιχμής του και πάνω σε αυτά η Zontes έχτισε το αντίστοιχο Α1 σκούτερ της.

Το Μ125 έχει την ίδια ακριβώς σχεδίαση με το μεγαλύτερο μοντέλο και μάλιστα μοιράζεται μαζί του κάποια στοιχεία βαρύνουσας σημασίας, όπως λ.χ. τα φρένα. Με το νέο μοντέλο η Zontes επιχειρεί να μπει δυναμικά και στην Α1 κατηγορία προσφέροντας ένα πακέτο που λάμπει με τον πλούτο του.

A15A1982 web

Ο βασικός εξοπλισμός του περιλαμβάνει πολλές πρακτικές αξίες στις οποίες μας έχει καλομάθει η Zontes και με τις μοτοσυκλέτες της, όπως keyless έλεγχο της ανάφλεξης, της σέλας και της τάπας καυσίμου, ρυθμιζόμενες μανέτες, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα, αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας (!) ελαστικών, φωτιζόμενους διακόπτες τιμονιού, δύο παροχές φόρτισης USB QC3, έγχρωμη οθόνη TFT με συνδεσιμότητα Bluetooth και τέσσερεις επιλογές εμφάνισης, κεντρικό και πλαϊνό σταντ.

Ομοίως εξυπηρετείται η πρακτικότητα με τον συνδυασμό πλαϊνού και κεντρικού σταντ στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ οι αποθηκευτικές ανάγκες του Μ125 ικανοποιούνται από τον χώρο κάτω από τη σέλα που δέχεται ένα full-face κράνος καθώς και από δύο ντουλαπάκια στην ποδιά, με το αριστερό να φιλοξενεί διπλή παροχή φόρτισης USB.

Κυλώντας σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και πίσω, το Zontes M125 ABS έρχεται να χτυπήσει εκείνη τη γωνιά της αγοράς όπου καραδοκούν δυνατοί ανταγωνιστές όπως τα Honda PCX125, SYM Jet X 125 ABS/TCS και Yamaha NMax 125.

Και το κάνει προτάσσοντας τα δυνατά του χαρτιά, με πρώτο και καλύτερο τον κινητήρα του. Ένας από τους θεωρητικά ισχυρότερους στην κατηγορία του (Α1), φτάνει στις παρυφές του νόμιμου ανώτατου ορίου ισχύος που είναι οι 14.75 hp (11 kW).

A15A2030 web

Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος του Μ125 έχει δύναμη σε όλο το εύρος λειτουργίας του, αλλά εκεί που πραγματικά λάμπει είναι ψηλά, όπου παρά τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου του βγάζει δύναμη που λίγοι ανταγωνιστές του μπορούν.

Με καλές επιταχύνσεις και ρεπρίζ σε όλο το διψήφιο φάσμα, το Μ125 είναι ζωηρό από την εκκίνηση και καταφέρνει να ξεκολλά γρήγορα από την αστική κίνηση. Όσο κρατάς το γκάζι ανοικτό τόσο καλύτερη γίνεται η εικόνα, καθώς ψηλά ανακαλύπτεις απρόσμενη διάρκεια και δύναμη που στέλνει την ένδειξη του ψηφιακού ταχυμέτρου εύκολα πάνω από τα 100 km/h, με τελική γύρω στα 110 - παρά τον ογκώδη και βαρύ αναβάτη/δοκιμαστή.

Αυτό σημαίνει πως ταχύτητες της τάξης των 90 km/h - που σε πολλά σκούτερ 125 κυβικών είναι κοντά στην τελική τους - το Μ125 μπορεί να τις κρατά σταθερά και να αντιμετωπίζει πιο άνετα τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Ο σπορτίφ αυτός χαρακτήρας συνοδεύεται από μέση κατανάλωση που στη διάρκεια της δοκιμής κυμάνθηκε γύρω στα 3 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα. Με βάση αυτήν την τιμή, η αυτονομία μπορεί να φτάσει ως τα 400 χιλιόμετρα με το δωδεκάλιτρο δοχείο καυσίμου του Μ125, ενώ αν το χέρι είναι ελαφρύ στη γκαζιέρα η επίδοση βελτιώνεται περαιτέρω.

A15A2039 web

Στην καθημερινότητα της πόλης, δηλαδή στον βασικό προορισμό κάθε σκούτερ 125 κυβικών εκατοστών, το Μ125 είναι στο στοιχείο του με θέση οδήγησης εργονομικά ουδέτερη και ευχάριστη. Αν βολεύτηκαν τα 182 ογκώδη εκατοστά μου στη σέλα που βρίσκεται σε φιλικότατο υψόμετρο 760 mm τότε κάθε μικρότερο σουλούπι θα βρει ακόμη περισσότερο χώρο για να νιώσει σα στο σπίτι του.

Αν και τα 160 υγρά κιλά του ακούγονται κάπως τσιμπημένα, εν κινήσει η μάζα αυτή παραμένει αθέατη καθώς όλα τα βαριά μέρη βρίσκονται χαμηλά: το καύσιμο αποθηκεύεται στο τούνελ ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη, το ψυγείο είναι στο δεξί πλευρό του κινητήρα και χαμηλά στο ύψος του ψαλιδιού, έτσι η ευελιξία του Μ125 δεν έχει εχθρούς εκ των έσω.

Απεναντίας, με το τιμόνι να προσφέρει μεγάλη γωνία περιστροφής και τους τροχούς των 14 ιντσών να ισορροπούν με χάρη μεταξύ ευκινησίας και σταθερότητας, το σκούτερ της Zontes χορεύει στο μποτιλιάρισμα και βρίσκει χώρους διαφυγής από κάθε δύσκολη κατάσταση.

A15A1939 web

Οι αναρτήσεις του κάνουν αρκετά καλή δουλειά στο να απορροφούν ανωμαλίες του οδοστρώματος και με ελάχιστη απόσταση 160 mm από το έδαφος λίγα πεζοδρόμια ή κράσπεδα θα το προβληματίσουν.

Η παραπάνω καλή εικόνα στην πόλη δεν αλλάζει στο παραμικρό όταν βρεθείς σε μια διαδρομή με στροφές, καθώς το Μ125 συμπεριφέρεται υποδειγματικά στις κλίσεις όντας καλοζυγισμένο και καλοστημένο όπως πρέπει για να ευχαριστηθείς όλη τη διαθέσιμη ισχύ.

Όσο για τα φρένα του, δοθέντος πως πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο πακέτο που αναλαμβάνει να σταματήσει το Μ310 των 33 ίππων μάλλον δε χρειάζεται να πούμε τίποτε περισσότερο. Προφανώς η δύναμή τους επαρκεί με το παραπάνω, ενώ ακόμη σημαντικότερη είναι η προοδευτικότητα που επιτρέπει ακριβή έλεγχο στο χέρι χωρίς ποτέ να φανούν υπερβολικά για τα δεδομένα του Μ125.

A15A1942 web

Το νέο Zontes M125 ABS διεκδικεί με αξιώσεις το μερτικό του στην κατηγορία των Α1 σκούτερ και έχει αρκετά εφόδια γι' αυτό. Η σχεδίασή του είναι ένα εξ αυτών, καθώς η μπροστινή του όψη είναι μοναδικά χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη από απόσταση. Ναι, όποτε το κοιτώ από μπροστά βλέπω το κράνος του Darth Vader και ομολογώ πως μου αρέσει αυτό, τόσο αντικειμενικά όσο και υποκειμενικά, έστω κι αν συμβαίνει αποκλειστικά και μόνο στα δικά μου μάτια.

Υπάρχουν ωστόσο άφθονα ρεαλιστικά προσόντα που τιμούν το Μ125. Η ποιότητα συναρμογής του δείχνει καλή και η πολυτέλεια εξυπηρετείται από αρκετά στοιχεία που δε βρίσκει κανείς συχνά στην κατηγορία όπως οι φωτιζόμενοι διακόπτες, η ηλεκτρική ζελατίνα, οι αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών, οι ρυθμιζόμενες μανέτες και, πάνω απ' όλα, το δικάναλο ABS.

Όλα τα κλασικά στοιχεία που περιμένει κανείς να έχει κάθε σκούτερ είναι επίσης παρόντα, καθώς αδυνατώ να βρω κάτι που να του λείπει. Δύο σταντ, δυνατά LED φώτα, πληρέστατα όργανα με άφθονη πληροφορία και τέσσερεις επιλογές εμφάνισης, επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι, δύο παροχές USB.

A15A1968 web

Κανείς δε θα έλεγε όχι σε περισσότερο χώρο κάτω από τη σέλα, ωστόσο η Zontes εμφανώς επιχειρεί να ισορροπήσει τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο με τις επιλογές της στην τοποθέτηση του ρεζερβουάρ και του ψυγείου, αλλά και των διαδρομών των πίσω αμορτισέρ.

Τα τρία τελευταία στοιχεία επηρεάζουν δραστικά προς τη σωστή κατεύθυνση τα δυναμικά χαρακτηριστικά του Μ125 και, βάσει της απολαυστικής οδηγικής εμπειρίας που είχα με το σκούτερ της Zontes, χαίρομαι πολύ που δε θυσιάστηκε κι άλλη διαδρομή ανάρτησης, ούτε μεταφέρθηκε ψηλότερα ή μακρύτερα από το κέντρο βάρους κάποιο βαρύ εξάρτημα.

Το Zontes Μ125 ABS αποδείχθηκε εξαιρετικό, άνετο και πολύ εξυπηρετικό τα καθήκοντά του, με μια σπορ σπίθα να νοστιμεύει τα πάντα κάθε φορά που έβρισκα λίγο άδειο δρόμο μπροστά μου. Η εξοπλιστική πολυτέλεια που το χαρακτηρίζει πιθανότατα εξηγεί και την τιμή των €3,445 που αναπόφευκτα το φέρνει σε άμεση αντιπαράθεση με βαριά ονόματα της αγοράς.

Screen M125 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Acerbis Jet Aria

Τζάκετ: Nordcode X-City

Γάντια: Five E3 Evo

Μποτάκια: Forma Cooper Camo

 A15A2109 web

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Zontes M125 ABS

Αντιπρόσωπος

Γκοργκόλης Α.Ε.

Τιμή:

€3,445

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, Υ/Ψ, 1 ΕΕΚ, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

125

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

52 x 58.7

Συμπίεση

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Αυτόματο κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)

Τελική μετάδοση

Ιμάντας

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,000 x 785 x 1,220

Μεταξόνιο (mm)

1,390

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

760

Απόσταση από έδαφος (mm)

160

Βάρος (kg)

160 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

12

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 35 mm, διαδρομή 105 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίων σε 5 θέσεις, διαδρομή 92.5 mm

   

Ελαστικά / Τροχοί

CST (tubeless)

Μπροστά

110/80-14

Πίσω

140/70-14

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS

Πίσω

Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS

   
Εξοπλισμός Έγχρωμη οθόνη TFT με συνδεσιμότητα Bluetooth και 4 επιλογές εμφάνισης / keyless έλεγχος ανάφλεξης, σέλας και τάπας καυσίμου / ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας / αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών / 2 παροχές φόρτισης USB QC3 (max 18W) / φωτιζόμενοι διακόπτες τιμονιού / ρυθμιζόμενες μανέτες / LED φώτα και φλας με DRL φώτα ημέρας / κεντρικό και πλαϊνό σταντ
   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

14.6 / 8,250

Ροπή (kgm / rpm)

1.3 / 6,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 20:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Zontes 350E Video Test Ride - Zontes M125 ABS »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon