.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 19:07

TEST – Yamaha Crypton S 115 Euro 4

 

Τo παπί στην σύγχρονη εποχή

 

Toυ Κώστα Γαμβρούλη 
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος 

Το παπί ως όχημα, εδραιώθηκε αγοραστικά σε εποχές που διαφέρουν κατά πολύ από την σημερινή. Άλλες ανάγκες, άλλες προτεραιότητες, διαφορετικές συνθήκες. Το ερώτημα για αυτό το πολύ συμπαθές και πρακτικό μεταφορικό μέσο λοιπόν, είναι αν συνεχίζει και σήμερα να είναι “επίκαιρο”. Εμφατικά ΝΑΙ απαντά η Yamaha, και έχει μάλιστα ένα πολύ ισχυρό “επιχείρημα” για να υποστηρίξει την άποψη της, το νέο Crypton S 115!

Cryptoλογία

Το “Crypton” είναι μια ονομασία άμεσα συνδεδεμένη με την Yamaha και με τα παπιά της. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, τα Crypton αποτελούσαν την τοποθέτηση των τριών διαπασών στην συγκεκριμένη κατηγορία και τα έχουμε γνωρίσει σε πολλούς ρόλους, από πειθήνιους και σκληροτράχηλους εργάτες, μέχρι sport παρουσίες που εισήγαγαν στα παπιά χαρακτηριστικά από τον κόσμο των μοτοσυκλετών, όπως monoshocκ τύπου πίσω ανάρτηση και υγρόψυξη. Τα κοινά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ήταν η αξιοπιστία, η αντόχη, η απροβλημάτιστη λειτουργία και η οικονομία και κάπως έτσι, οικοδομήθηκε η πολύ καλή φήμη που έχουν τα Crypton στην ελληνική αγορά. Με την έλευση των Euro 4 προδιαγραφών, τα παπιά δοκιμάστηκαν αρκετά.

yamaha crypton s kinisi 15

Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης στην οποία ευδοκιμεί το είδος και οι ασιατικές χώρες στις οποίες επίσης χρησιμοποιούνται παπιά, δεν έχουν τέτοιου τύπου προδιαγραφές. Πρόβλημα. Γιατί το να εξελιχθεί ένα μοντέλο και να φτιαχτεί ξεχωριστή γραμμή παραγωγής για αυτό, απαιτεί έναν μεγάλο αριθμό πωλήσεων και η Ευρώπη, με μοναδικό σοβαρό “παίκτη” την Ελλάδα στα παπιά, μάλλον δεν επαρκούσε. Πως ακριβώς τα κατάφερε η Yamaha Motor Europe και η ελληνική αντιπροσωπεία, δεν το ξέρουμε, σημασία έχει ότι το νέο Crypton S 115, με Euro 4 έγκριση είναι γεγονός και βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, φιλοδοξώντας να συνεχίσει την πολύ επιτυχημένη πορεία των προγόνων του.

Ευτυχώς, όχι μεταλλάξεις

Μια ανησυχία για το αν οι Euro 4 προδιαγραφές επηρεάσουν την αρχετυπική φόρμα και την ουσία του παπιού, την είχαμε είναι η αλήθεια. Με χαρά σας ανακοινώνουμε λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, το Crypton S 115 είναι παπί 100%! Και τι παπί! Όμορφο, καλοσχεδιασμένο και ποιοτικό. H βασική φόρμα παραμένει η κλασσική “παπίσια”, όλα τα στοιχεία που περιμένει να βρει κανείς σε ένα παπί είναι παρόντα, απλά υπάρχει ένας γενικότερος εκσυγχρονισμός και μια αισθητική βελτίωση.

yamaha crypton s kinisi 12

Ο προβολέας είναι δυναμικός χωρίς όμως να κάνει την διαφορά, κάτι που επιτυγχάνει η μετώπη της ποδιάς πιο κάτω. Πολύ όμορφες γραμμές, αεραγωγός στο κέντρο και εντυπωσιακό σχήμα στα πλαϊνά φωτιστικά σώματα των φλας, που ενσωματώνονται άψογα στην ποδιά. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η ποδιά δεν αποτελεί απλά ένα σκέτο φύλλο πλαστικού, αλλά έχει “καπάκι” στην εσωτερική της πλευρά, προσδίδοντας μια “συμπαγή” όψη, με αίσθηση πολυτέλειας. Στην αριστερή πλευρά δε, υπάρχει και ανοιχτή θήκη – “τσέπη”.

yamaha crypton s leptomereies 7

Η πολύ καλή αισθητική εικόνα συνεχίζεται και προς τα πίσω με τις γραμμές στα πλαστικά να συνδυάζονται αρμονικά με αυτές τους μπροστινού μέρους, ενώ οι βαμμένες μαύρες πεντάμπρατσες ζάντες, ολοκληρώνουν την εικόνα. Συνολικά, η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, με την συναρμογή των πλαστικών και την βαφή να κλέβουν τις εντυπώσεις. Σε ότι αφορά στην βαφή, η μονοχρωμία στις επιλογές (λευκό ή μαύρο) και η απουσία γραφικών, προσδίδει τόνους “σοβαρότητας” με το αποτέλεσμα να είναι ισορροπημένο και να απευθύνεται τόσο σε νεαρούς, όσο και σε… πιο μεγάλους νεαρούς.

 Kλασική εργονομία

Ούτε και εργονομικά είχαμε αλλαγές, με το Crypton S 115 να διατηρεί όλα τις δοκιμασμένες για δεκαετίες λύσεις σε ότι αφορά στον χειρισμό του. Η σέλα, βρίσκεται στα 780 χλστ. απόστασης από το έδαφος και επιτρέπει ακόμα και σε βραχύσωμους αναβάτες να πατάνε σταθερά και σίγουρα με το ένα τουλάχιστον πόδι στο έδαφος. Είναι κάπως στενή και σκληρή στο μπροστινό μέρος και αν θες να βρεις μια πιο άνετη θέση, θα πρέπει να μετακινηθείς ελαφρά προς τα πίσω, όπου το πλάτος και το αφρώδες είναι μεγαλύτερο και περισσότερο. Μικρό το κακό καθότι ακόμα και με την ελαφρά προς τα πίσω θέση του σώματος, το τιμόνι έρχεται πολύ φυσιολογικά στα χέρια, ενώ και τα πόδια, ακουμπάνε απροβλημάτιστα, στα επενδεδυμένα με χοντρό λάστιχο μαρσπιέ.

yamaha crypton s leptomereies 11

Χώρος υπάρχει και για τους ψηλούς αναβάτες, με το τιμόνι να είναι αρκετά ψηλά ώστε να μην βρίσκει στα γόνατα τους, ενώ ένα “σκαλοπάτι” στην σέλα, ορίζει τον σεβαστών διαστάσεων χώρο του συνεπιβάτη, ο οποίος έχει στην διάθεση του φαρδιά πτυσσόμενα μαρσπιέ και χειρολαβή για την στήριξη του. Ο πίνακας οργάνων είναι αναλογικός, περιλαμβάνοντας ένα κεντρικά τοποθετημένο ταχύμετρο και μια σειρά από ενδεικτικές λυχνίες γύρω από αυτό. Στην κορυφή υπάρχουν οι ενδείξεις για την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο, ενώ στη βάση, ένα αναλογικός δείκτης βενζίνης.

yamaha crypton s leptomereies 8

Όλο το πάνελ είναι ευανάγνωστο και για παπί, θα λέγαμε πλήρες, όμως θα θέλαμε να δούμε έστω μια ψηφιακή οθονίτσα με ρολόι ή έναν μερικό χιλιομετρητή ως πρόσθετα στοιχεία. Τέλος, κάτω από την σέλα, υπάρχει αποθηκευτικός χώρος ο οποίος, δεν χωρά κράνος, είναι όμως σίγουρα καλοδοχούμενος αφού μπορεί να φιλοξενήσει γάντια και άλλα μικροαντικείμενα.

 Ο Mr. Euro 4

Περί του κινητήρα ο λόγος λοιπόν. Θα περίμενε κανείς, από την στιγμή μάλιστα που το Crypton S, είναι ο αντικαταστάτης του Crypton 110, να μοιράζονται το ίδιο μοτέρ, με κάποιες αλλαγές φυσικά. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και το πρώτο πράγμα που σε ψυλλιάζει για αυτό, είναι ότι η ισχύς έχει αυξηθεί από τους 6,9 ίππους, στους 9. Ο κινητήρας του Crypton S λοιπόν, με χωρητικότητα 114 κ.εκ., είναι εντελώς νέος, και δεν φέρει κανένα κοινό στοιχείο με την προηγούμενη έκδοση. ‘Εχει διαφορετική διάμετρο x διαδρομή, νέο σχεδιασμό κεφαλής, νέο κιβώτιο, νέα κάρτερ και πολλά άλλα, ενώ τροφοδοτείται με ψεκασμό.

yamaha crypton s leptomereies 1

Το αποτέλεσμα είναι 9 ίπποι, όπως ήδη αναφέρθηκε, στις 7.000 σαλ και 0,93 kg-m ροπής στις 5.500 σ.α.λ. Αυτό που έχει ενδιαφέρον σε ότι αφορά στη σχεδίαση του κινητήρα, είναι ότι παρά την αερόψυκτη φύση του, δεν φέρεις τις κλασικές ψύκτρες στην κεφαλή και στον κύλινδρο του. Τα τελειώματα της ποδιάς δεξιά και αριστερά στο κάτω μέρος όμως, είναι σχεδιασμένα ώστε να οδηγούν τον αέρα ακριβώς σε αυτά τα σημεία, επιτυγχάνοντας προφανώς, την αποτελεσματική ψύξη τους.

 Χωρίς εκπλήξεις

Στον τομέα των περιφερειακών, το Crypton S δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, ούτε δυσάρεστες, ούτε και ευχάριστες, με την έννοια του ότι τα στοιχεία που φέρει είναι τα τυπικά ενός παπιού. Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 100 χλστ. και δισκόφρενο με μονοπίστονη δαγκάνα μπροστά, δύο μονά αμορτισέρ διαδρομής 91 χλστ. και ταμπούρο πίσω. Τα φρένα είναι συνδυασμένα, κάτι υποχρεωτικό βάση των Euro 4 προδιαγραφών για αυτή την κλάση κυβισμού. Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό είναι μηχανικός και αφορά μόνο στην ενεργοποίηση του μπροστινού φρένου όταν πατιέται το πίσω και όχι το αντίστροφο.

yamaha crypton s leptomereies 2

Σε ότι αφορά σε τροχούς και ελαστικά και εδώ τα πράγματα δεν ξεφεύγουν από την πεπατημένη, 17άρες ζάντες δέχονται λάστιχα διαστάσεων 70/90 και 80/90, μπροστά και πίσω αντιστοίχως.

Γνώριμη αίσθηση, σύγχρονη εκτέλεση

Το Crypton S δεν είναι το παπί που θα φέρει τα πάνω κάτω στην κατηγορία, αλλάζοντας τα δεδομένα αυτής. Είναι όμως το παπί που προσαρμόζει την “παράδοση” στα σύγχρονα δεδομένα, συνεχίζοντας την και αυτό φαίνεται στον δρόμο. Ότι περιμένατε από ένα όχημα της κατηγορίας, είναι εδώ! Ευκολία στην οδήγηση; Τα 100 κιλά του γεμάτου βάρους και η ημιαυτόματη φύση του κιβωτίου το κάνουν παιχνιδάκι στον χειρισμό. Αντιμετώπιση της πόλης και της κίνησης; Εξαιρετική ευελιξία αλλά και σταθερότητα στην προσπέλαση κακοτεχνιών λόγω των 17άριδων τροχών.

yamaha crypton s kinisi 2

Αν υπάρχει ένα σημείο που ξεχωρίζει, αυτό είναι τα φρένα. Ισχυρά και με αίσθηση, σταματάνε χωρίς προβλήματα το Cypton ακόμα και στους γυαλισμένους δρόμους της πόλης. Το μοτέρ, που έχριζε μιας πιο προσεκτικής εξέτασης, όντας ένα από τα πρώτα Euro 4, αποδείχθηκε αξιοπρεπέστατο. Δυνατό του σημείο οι μεσαίες όπου επιταχύνει ζωηρά, χωρίς να υπολείπεται όμως χαμηλά η ψηλά. To Crypton S μπορεί να φτάσει άνετα τα 100 χλμ./ώρα, ξεπερνώντας τα εύκολα όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές και σε αυτές τις ταχύτητες είναι απόλυτα σταθερό, χωρίς να ανησυχεί τον οδηγό του.

yamaha crypton s kinisi 11

Από κατανάλωση, αναμενόμενα, τα πήγε περίφημα! Τα 2,3 λίτρα που μετρήσαμε ως μέση τιμή στα 100 χιλιόμετρα, είναι μια καθόλα αποδεκτή τιμή για την κατηγορία και με δεδομένη την χωρητικότητα των 4 λίτρων του ρεζερβουάρ, η αυτονομία είναι γύρω στα 175 χιλιόμετρα.

 Άξιος συνεχιστής!

Όχι μόνο της “δυναστείας” των Crypton αλλά και γενικότερα των παπιών στην σύγχρονη εποχή. Όντας ένα από τα πρώτα παπιά με Euro 4 κινητήρα, αποδεικνύει ότι έχει και θέση και λόγω ύπαρξης στους δρόμους! Η επιτυχημένη “συνταγή” των παπιών που θέλει απλότητα, ευελιξία και οικονομία τόσο στο κόστος κτήσης όσο και στο κόστος χρήσης, παραμένει φυσικά επίκαιρη! Το Crypton S, με τα 2.250 ευρώ που κοστίζει, το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο αυτό. Αν ψάχνετε λοιπόν για την σύγχρονη έκφραση του παπιού, εδώ είστε!

Φωτογραφίες Κίνησης / Στατικές

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής

Yamaha

Μοντέλο

Crypton S 115

Αντιπρόσωπος

Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.

Τιμή

2.250

Εγγύηση

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4Τ, 1Κ, Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 2β

Κυβισμός (cc)

114

Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm)

Δ.Α. 

Συμπίεση (:1) 

9,3

Τροφοδοσία 

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής 

1 σε  1

Λίπανση 

Υγρό κάρτερ αντλία λαδιού

Εκκίνηση 

Μίζα / Μανιβέλα 

Συμπλέκτης 

Αυτόματος 

Μετάδοση

4 σχέσεων με αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος  

Ατσάλινο, μονής κεντρικής δοκού 

Κάστερ (°) 

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1.230

Ύψος σέλας (mm)

780

Μήκος (mm)

1.910

Πλάτος (mm)

710

Ύψος (mm)

1.095

Απόσταση εδάφους (mm)

150

Βάρος (kg)  

100 (γεμάτο)

Ρεζερβουάρ(lt) 

4

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηελσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 100mm 

Πίσω 

Δύο μονά αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 91mm 

   

Ελαστικά

 

Μπροστά

70/90-17"

Πίσω 

80/90-17"

   

Φρένα

 

Μπροστά

Μονός δίσκος, διάμετρος Δ.Α., μονοπίστονη δαγκάνα 

Φρένα

Ταμπούρο, συνδυασμένο με το μπροστινό φρένο, διάμετρος τυμπάνου Δ.Α. 

   

Επιδόσεις

 

Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 

9/7.000

Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm) 

0,93/5.500

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 09:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Yamaha NMAX 155 TEST - Yamaha TMax SX Sport Edition 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon