.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 15:19

TEST - Yamaha TMax SX Sport Edition 2018

Βάζοντας το Max στο TMax

Κείμενο: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Κάθε φορά που καβαλώ ένα TMax θυμάμαι εκείνη τη σημαδιακή αποστολή στη Ρώμη πριν 17 χρόνια, για το νέο επαναστατικό σκούτερ που θα έβγαζε η Yamaha και θα ξεχνούσαμε όλα όσα γνωρίζαμε ως τότε για τα σκούτερ. Τελικώς η Yamaha είχε δίκιο, το TMax ήταν όντως κάτι εντελώς διαφορετικό για τα δεδομένα της εποχής και εκείνη η παρουσίαση είναι μια από τις λίγες που έχουν μείνει εντυπωμένες στο μυαλό μου.

Πέρα από τα όποια λόγια μου, τρανότερη απόδειξη της σπουδαιότητας του TMax δεν είναι άλλη από την επίδρασή του στην αγορά. Αντέδρασε ο ανταγωνισμός και έβγαλε ανάλογες προτάσεις, για να απολαμβάνουμε σήμερα μια ολόκληρη σχολή μεγάλων σκούτερ που δεν είναι όμως ακριβώς σκούτερ, μα περισσότερο αυτόματες μοτοσυκλέτες, με πλήρεις ποιοτικές αναρτήσεις, φρένα, γκάζια και εξοπλισμό που θα ζήλευαν και τουριστάδικες μοτοσυκλέτες. Αυτή είναι η κληρονομία του TMAX 500.

Η Sport πλευρά του SX

 

Σήμερα έχουμε την τιμή να δοκιμάζουμε την έκδοση SX Sport Edition του TMax 530, μετά από μια θρυλική πορεία τόσων ετών που έχρισε το Ιαπωνικό mega scooter ως best seller και ηγέτη σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο – μεταξύ αυτών και στην Ελληνική, όπου χαίρει μεγάλης εκτίμησης.

DBS 4916

Με βάση το SX, που δοκιμάσαμε τον περασμένο Δεκέμβρη, η Sport Edition έρχεται απλώς να προσθέσει μερικά καλούδια στον εξοπλισμό. Η διαφοροποίησή του από το SX έγκειται σε τρία κυρίως κομμάτια:

- Εξάτμιση Akrapovič
- Κοντή ζελατίνα
- Σπορ βάση πινακίδας

DBS 5025

Αυτά προσθέτει η Sport Edition στο TMax SX. Πάμε τώρα να δούμε τι αλλάζει με αυτά.

Μια Ακράπα δρόμο

Η εξάτμιση κομίζει στο TMax πρωτίστως μια αναβάθμιση στην εμφάνιση, αφενός χάρη στο πιο προσεγμένο και μαζεμένο σχήμα της, αφετέρου χάρη στη χρήση ανθρακονήματος στο εξωτερικό της κάλυμμα που δίνει μια ακόμη πιο πλούσια αίσθηση.

Μετά είναι ο ήχος, μια εξίσου σημαντική παράμετρος με διπλό αποτέλεσμα: από τη μια φτιάχνει τον αναβάτη της, από την άλλη σκανδαλίζει λίγο την αντίληψη των τριγύρω που ακούν κάτι σαφώς πιο αγριεμένο να τους πλησιάζει.

DBS 5064

Θεωρητικά θα πρέπει να υπάρχει και κέρδος στη ζυγαριά, ωστόσο κάτι τέτοιο δε γίνεται αντιληπτό ούτε στον δρόμο, αλλά ούτε και στα τεχνικά χαρακτηριστικά του TMax, στα οποία η Yamaha δίνει ακριβώς την ίδια τιμή που δίνει και για το απλό μοντέλο, όσο και για το SX.

Επί της ουσίας ελάχιστα αλλάζει και η απόδοση του TMax, καθώς η υποχρέωση τήρησης των προδιαγραφών Euro 4 περιορίζει τις δυνατότητες της εξάτμισης. Παρόλα αυτά δείχνει σαφώς πιο άνετη στις ψηλές στροφές, ο κινητήρας ανεβάζει στροφές ανετότατα ώσπου να τελικιάσει γύρω στα 180 km/h.

Πιστό στις παραδόσεις

Οδηγικά το TMax SX δεν ξεφεύγει από την οικογενειακή πεπατημένη, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισορροπημένο μεγάλο σκούτερ, καλά ζυγισμένο γύρω από την ουδετερότητα και με άρτιο εξοπλισμό για να τα φέρει βόλτα ό,τι κι αν του ρίξεις στον δρόμο του.

Ομολογουμένως, η καλύτερή του είναι οι στριφτερές βόλτες, εκεί όπου η αρχοντιά συναντά τη σπορ αυτοπεποίθησή του. Χάρη στις εξαιρετικές του αναρτήσεις και φρένα, το TMax στρίβει σταθερά και αποφασιστικά, χαρίζοντας απόλαυση μέτρο με το μέτρο και δείχνοντας γιατί σήμερα θεωρείται το σημείο αναφοράς στην κατηγορία του.

DBS 5047

Η Yamaha το έχει προικίσει με επιλογή χαρτογράφησης D-Mode, μεταξύ των T και S, οι οποίες κυρίως διαφέρουν στον τρόπο που αποδίδεται η δύναμη και όχι τόσο σε ισχύ. Φυσικά το πρόγραμμα S είναι το πιο δυνατό και σπιρτόζικο, ενώ στο T η επιτάχυνση είναι πιο γλυκιά και προοδευτική - αλλά και λιγότερο παιχνιδιάρικη αντιστοίχως.

Στον δρόμο η κοντή ζελατίνα, όσο όμορφη κι αν δείχνει, απλά καλύπτει τον αναβάτη ως το στήθος, αφήνοντας το κεφάλι μονίμως εκτεθειμένο στη ροή του αέρα και, στις ταχύτητες που το TMax μπορεί να πιάσει, αυτή η ροή δεν είναι παιχνιδάκι.

Από πλευράς κατανάλωσης, με μια μέση τιμή που μετρήσαμε γύρω στα 6.2 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα το TMax μπορεί να χαρακτηριστεί οικονομικό, αλλά φυσικά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χέρι του αναβάτη του.

Κλειδοκράτωρ

Με επιλογή χαρτογραφήσεων, ένα εξαιρετικό προηγμένο ABS, traction control και keyless σύστημα (χωρίς κλειδί δηλαδή) ελέγχου για κινητήρα, αποθηκευτικό χώρο και τάπα ρεζερβουάρ, το TMax έχει φτάσει στα ίδια υψηλά επίπεδα που περιμένει κανείς να δει σε μεγάλες μοτοσυκλέτες. Ίσως γιατί στην πραγματικότητα το TMax είναι μια μοτοσυκλέτα με αυτόματη μετάδοση και σχετικά μεγάλο κυβισμό για την κατηγορία του.

DBS 4925

Ειδικά το keyless λύνει τα χέρια του αναβάτη του, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί δε θέλει και πολύ να κλειδώσεις το κλειδί μέσα στον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις κλειδώσει το TMax ενώ έχεις τη σέλα ανοικτή, αλλά μόλις κι αυτή κατέβει, όλα θα είναι πια κλειδωμένα.

Σε μια τέτοια περίπτωση ακολουθείται μια λίγο μπλεγμένη διαδικασία όπου πρέπει να περαστεί ένας κωδικός μέσω του σχετικού κουμπιού στο τιμόνι, μετρώντας πόσες φορές ανάβει η σχετική λυχνία και πατώντας το κουμπί τη σωστή στιγμή. Είναι προφανές πως αυτό το αντίμετρο υπάρχει απλά και μόνο για να ανοίξεις τη σέλα μια φορά και, αν το κλειδί χάθηκε, να πας μέχρι το κοντινότερο κατάστημα του Μοτοδικτύου να το αντικαταστήσεις.

 Και εφαρμογή διαθέτουμε

Το TMax πλέον συνοδεύεται και από μια εφαρμογή για έξυπνες συσκευές, η οποία ονομάζεται My TMax Connect. Αυτή προσφέρεται για τις εκδόσεις DX και SX μόνο και είναι δωρεάν για τον πρώτο χρόνο, απαιτώντας μια ετήσια συνδρομή για κάθε επόμενο έτος από τον ιδιοκτήτη του TMax.

Η εφαρμογή προσφέρει έλεγχο σε πολλά επίπεδα, ξεκινώντας από την πρόσβαση σε λειτουργίες του δικύκλου, όπως τον έλεγχο και κλείδωμα μίζας, πρόσβαση σε φλας και κόρνα, ένδειξη χαμηλής στάθμης μπαταρίας.

tmax connect iphone tcm230 696671

Επιπλέον επιτρέπει την εύρεση του TMax μέσω GPS, αλλά και λειτουργία Geofencing, δηλαδή περιορισμό εντός συγκεκριμένου χώρου και ειδοποίηση του ιδιοκτήτη αν το σκούτερ βγει εκτός αυτής.

Παράλληλα η εφαρμογή αποθηκεύει πολλά στοιχεία σχετικά με τις κινήσεις του, όπως γεωγραφικές πληροφορίες, μέγιστη και μέση ταχύτητα της βόλτας, χάρτη διαδρομής, χρόνους και αποστάσεις κλπ.

Λεφτές κουβέντες

Συνολικά, το SX Sport Edition έρχεται για να αποτελέσει μια κορυφαία έκδοση του TMax 530 και δε δυσκολεύεται καθόλου να το καταφέρει.

Το TMax είναι ήδη ένα πρωταγωνιστικό μοντέλο στην κατηγορία του, αναμφίβολα ανάμεσα στα κορυφαία, και η προσθήκη της μοναδικής Akrapovič παρέα με μερικά εξαρτήματα και χρωματικές επιλογές αποκλειστικά για το Sport Edition χτίζουν τη σπορ ναυαρχίδα της οικογένειας.

DBS 5090

Τα €13,800 που απαιτεί είναι αρκετά περισσότερα από τα €11,990 του βασικού TMax, ωστόσο δεν είναι και τόσα πολλά σε σχέση με τα €12,900 του SX. Η εξάτμιση και μόνο κοστίζει κοντά €1,200 ως after market αξεσουάρ στη σχετική λίστα της Yamaha, οπότε η αγορά του Sport Edition μπορεί να καλυφθεί και μόνο από αυτή τη διαφορά.

Από κει και πέρα, οι υπόλοιπες αλλαγές και κατά πόσο αυτές δικαιολογούν την αγορά του είναι ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον υποψήφιο πελάτη και τα κριτήριά του.

DBS 5027

Αυτό που δεν είναι καθόλου υποκειμενικό, είναι το γεγονός πως το TMax 530 SX Sport Edition υπερασπίζεται άριστα τον ρόλο του ως κορυφαίο της γκάμας των TMax, ενσωματώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν κάνει το μεγάλο σπορ σκούτερ της Yamaha να ξεχωρίζει στη συνείδηση των αγοραστών.

Τρέχει, στρίβει και φρενάρει με ασφάλεια, είναι άνετο για έναν ή δύο επιβαίνοντες, προσφέρει άνεση τόσο στην καθημερινή μετακίνηση στην πόλη, όσο και στα μικρά ή μεγάλα ταξίδια και κυκλοφορεί σε αρκετές εκδόσεις που να προσαρμόζονται στις ανάγκες σου όπως βγαίνει από το εργοστάσιο. Τι άλλο να κάνει δηλαδή;

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο TMAX SX Sport Edition
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή 13,800
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 530
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 68 x 73
Συμπίεση (:1)  10.9
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  Ξηρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  CVT
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινίου 
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,575
Ύψος σέλας (mm) 800
Μήκος (mm) 2,200
Πλάτος (mm) 765
Ύψος (mm) 1,420
Απόσταση εδάφους (mm) 125
Βάρος (πλήρες, kg)   213
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3.5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm, διαδρομή 120 mm
Πίσω  Αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή 117 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR15
Πίσω  160/60-ZR15
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 267 mm με ακτινικές δαγκάνες 2 εμβόλων
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 282 mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
   
Εξοπλισμός  
  Ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, D-Mode, Traction Control, ABS, χειρόφρενο
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  46/6,750
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  5.4/5,250

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες My TMax Connect

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 15:39

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Yamaha Crypton S 115 Euro 4 TEST – Yamaha Crypton S Euro 4 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon