.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 08:07

TEST – Yamaha Crypton S Euro 4

 

Η νέα Ευρω-ζωή ενός θρύλου

 

 

Με την έλευση των προδιαγραφών Euro 4, ένα από τα κομμάτια της αγοράς που «χτυπήθηκαν» περισσότερο ήταν αυτό των παπιών, καθώς πρόκειται για μοντέλα που δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για άλλες αγορές της Ευρώπης, οπότε δεν είχαν κίνητρο τα εργοστάσια να ασχοληθούν και πολύ με την επικαιροποίησή τους στη νέα νομοθεσία.

Πωλούν τόσες πολλές χιλιάδες κομμάτια στις αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας όπου οι προδιαγραφές είναι μακράν πιο χαλαρές από αυτές της Ευρώπης, ώστε να μην ασχολούνται με τη μικρή αγορά της Ελλάδας.

IMG 9998

Υπήρξε ωστόσο μια λαμπερή εξαίρεση: η Yamaha άκουσε τις σκέψεις της Ελληνικής αντιπροσωπείας και έσπευσε να προσαρμόσει το Crypton στα νέα δεδομένα και μάλιστα κατευθείαν από την Ιαπωνία.

Το νέο Crypton S Euro 4 έγινε πραγματικότητα και έκανε το ντεμπούτο του στην Ελληνική αγορά με το Σαλόνι Μοτοσυκλέτας, την περασμένη Άνοιξη. Το κοινό επιβεβαίωσε την πρωτοβουλία της Μοτοδυναμικής, καθώς ανταποκρίθηκε με θέρμη στο νέο μοντέλο και στις συγκεντρωτικές πωλήσεις του πρώτου 8μήνου του 2018 το Crypton S είχε γράψει ήδη 462 ταξινομήσεις – παρότι ουσιαστικά η πορεία του δεν μετρούσε από την αρχή της χρονιάς, αλλά μόνο στους 2.5 μήνες από τα μέσα Ιουνίου ως τον Αύγουστο.

Επιχειρούμε να ανιχνεύσουμε τι ήταν αυτό που τροφοδότησε την επιτυχία.

Ποιες Euro 4; Περισσότερα άλογα!

Είναι κι αυτό ένα παράδοξο. Συνήθως, όταν ο νόμος απαιτεί δραστική μείωση σε εκπομπές ρύπων και ήχου, οι κινητήρες να αναγκάζονται να χάσουν άλογα. Για πολλές εταιρείες, αυτό έχει μόνο μια λύση: αύξηση κυβισμού για να το φέρουμε ίσα βάρκα ίσα γυαλό, άντε να βρούμε και κάνα αλογάκι παραπάνω.

Για τη Yamaha η λύση ήταν η πολλή δουλειά. Το Crypton μας έρχεται με ολοκαίνουργιο κινητήρα 114 cc, με νέες διαστάσεις κυλίνδρου, νέο κιβώτιο, άλλα κάρτερ και ενισχυμένη απόδοση 9 ίππων και σχεδόν 1 kg.m ροπής!

IMG 0005

Θέλετε κατανάλωση; Του ήπιαμε το αίμα και αυτό μετρούσε κατά μέσο όρο 2.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει εύκολα 150 χιλιόμετρα με ένα γεμάτο ρεζερβουάρ (4 λίτρα) και ακόμη περισσότερα αν το δεξί χέρι δε διάγει ανήσυχες περιόδους.

Στον δρόμο το Crypton S καταφέρνει να είναι πολύ πιο γρήγορο στις επιταχύνσεις απ’ όσο υπονοούν οι αριθμοί, καθώς μέχρι τα 80 στο κοντέρ φεύγει σφαίρα, με γεμάτο, μπάσο και στακάτο ήχο.

IMG 9858

Η τελική του ταχύτητα φτάνει οριακά πάνω από τα 100 km/h, αλλά μιλώντας για ένα δίκυκλο πόλης πρωτίστως, αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι το τι κάνει στις νόμιμες ταχύτητες, εκεί που θα περάσει τη συντριπτική πλειοψηφία των χιλιομέτρων του.

Το πασπαρτού δεν είναι μια ξύλινη έκφραση…

…είναι το Crypton S. Εργονομικά σωστή θέση οδήγησης, συμπαγής συμπεριφορά από τις αναρτήσεις του και το ροπάτο γκάζι σημαίνουν συνολικά ένα πακέτο εύχρηστο, ιδιαίτερα ευέλικτο και τελικά πολύ χρήσιμο για την καθημερινή μετακίνηση.

Το Crypton S στρίβει όπως έρχεται, στιβαρά και ασφαλώς, και διακρίνεται για την φιλικότητά του. Ένα σημείο αιχμής είναι οπωσδήποτε το κιβώτιό του, ακριβέστατο και μαλακό, δε χάνει ποτέ σχέση και αναδεικνύεται σε πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη της κίνησης.

IMG 9937

Το άλλο σημείο όπου πραγματικά λάμπει είναι στα φρένα. Ελέω Euro 4 διαθέτει συνδυασμένα φρένα, με το μπροστινό ανεξάρτητο και το πίσω να ενεργοποιεί και το μπροστά. Στην πράξη φρενάρει δυνατά και μόνο με το μπροστινό, δε μπλοκάρει καθόλου εύκολα και έχει δύναμη και προοδευτικότητα για να σταματήσει από οποιαδήποτε ταχύτητα. Σε καταστάσεις πανικού, τα αρπάζεις όλα και το Crypton σταματά πολύ γρήγορα.

Δεν εμφανίζει κραδασμούς πουθενά παρά κάτι ελάχιστους κοντά στην τελική του, που γίνονται αισθητοί μόνο στα μαρσπιέ. Τα μαλακά του ιδιοκτήτη του δεν πρόκειται ποτέ να αντιληφθούν πως το μοτέρ δουλεύει στα κόκκινα, γι’ αυτά είτε πας με 10 είτε με 100 η άνεση είναι ακριβώς ή ίδια.

Θες πρακτικότητα; Κι από αυτό έχουμε. Ευρύχωρος και βαθύς αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, δε θα πάρει full face κράνος, αλλά θα χωρέσει έναν σκασμό μικροπράγματα από αυτά που κάθε μέρα θέλουμε να έχουμε μαζί – αδιάβροχα, αντικλεπτικά, κολατσιό κλπ.

IMG 0030

Αν δε φτάνει αυτό, ένα ανοικτό ντουλαπάκι αριστερά στην ποδιά φέρνει ένα ακόμη επίπεδο πρακτικότητας για πραγματάκια που θες να έχεις εύκαιρα ενώ οδηγείς.

Του λείπουν όντως δύο-τρία μικροπράγματα για να είναι ολοκληρωμένο. Το πλαϊνό σταντ παραδόξως απουσιάζει από το όλο πακέτο, αλλά δύσκολα θα βρούμε κάτι άλλο που να επηρεάζει την πρακτική πλευρά του Crypton S. Οι λοιπές παρατηρήσεις μας αφορούν στοιχεία που απλά θα ομόρφαιναν την όλη συμβίωση, λ.χ. ένα kill switch και ένα λαμπάκι ρεζέρβας θα ήταν καλοδεχούμενα, πάντως η απουσία τους περισσότερο ξενίζει τα συνήθειά μας, παρά μειώνει σε πρακτικότητα.

Ο πλανήτης Crypton υπάρχει

Νομίζετε πως η πατρίδα του Superman είναι απλά ένα έργο φαντασίας; Ως πλανήτης-γενέτειρα του ιπτάμενου υπερανθρώπου μπορεί να υφίσταται μόνο στα κόμικς, αλλά ως ένα δίκυκλο με άφθονες ικανότητες είναι κάτι παραπάνω από πραγματικό.

Για την ακρίβεια είναι εδώ και διαθέσιμο στην αγορά προς €2,370.

Με αυτά τα χρήματα παίρνεις ένα αλεξίσφαιρο παπί, με την εγγύηση της παράδοσης 20 ετών στην Ελληνική αγορά, τις πλάτες μιας μεγάλης εταιρείας (Μοτοδυναμική) και τη γνώση πως πρόκειται για ένα μοντέλο «factory-made» για τις δύσκολες και απαιτητικές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

IMG 9974

Παίρνεις ένα πακέτο που ξεχωρίζει για τη δύναμή του στις χαμηλομεσαίες, εκεί δηλαδή που χρειάζεται στην πόλη, με περιφερειακά που δουλεύουν σωστά και αναδίδουν το βασικό αίσθημα που χρειάζεται κάθε μοτοσυκλετιστής, αυτό της ασφάλειας, προσφέροντας παράλληλα άφθονη πρακτικότητα για τις ρεαλιστικές ανάγκες της καθημερινής μετακίνησης.

Μπορεί να βρείτε πράγματα που θα θέλατε να έχει και σας λείπουν, αλλά δύσκολα θα βρείτε κάποιο εξάρτημά του που να μην κάνει καλά τη δουλειά του και να ζητά αντικατάσταση. Και, εδώ που τα λέμε, όσο ενοχλητικό είναι να πρέπει να διορθώσεις ατέλειες στη μοτοσυκλέτα σου, άλλο τόσο όμορφο είναι να ψωνίζεις εξτραδάκια για να το κάνεις ακόμα καλύτερο. Το Crypton S πατάει και με τις δύο ρόδες στη δεύτερη περίπτωση.

IMG 9996

Υπό αυτή τη σκοπιά δεν πρέπει να μας ξενίζει η εκρηκτική του πορεία στην Ελληνική αγορά. Ο Έλληνας μοτοσυκλετιστής έχει το παπί στο DNA του και όλη την εμπειρία να διαγνώσει ποιο κάνει τη δουλειά σωστά από αποδοτικά.

Κάπως έτσι λοιπόν το Crypton S έχει δικαίως βάλει πλώρη για άλλη μια εμπορική διάκριση στη μοναδική χώρα της Ευρώπης που ξέρει να εκτιμά τις αξίες του παπιού.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής

Yamaha

Μοντέλο

Crypton S 115

Αντιπρόσωπος

Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.

Τιμή

2,370

Εγγύηση

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4Τ, 1Κ, Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 2β

Κυβισμός (cc)

114

Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm)

Δ.Α. 

Συμπίεση (:1) 

9.3

Τροφοδοσία 

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής 

1 σε  1

Λίπανση 

Υγρό κάρτερ αντλία λαδιού

Εκκίνηση 

Μίζα / Μανιβέλα 

Συμπλέκτης 

Αυτόματος 

Μετάδοση

4 σχέσεων με αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος  

Ατσάλινο, μονής κεντρικής δοκού 

Κάστερ (°) 

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,230

Ύψος σέλας (mm)

780

Μήκος (mm)

1,910

Πλάτος (mm)

710

Ύψος (mm)

1,095

Απόσταση εδάφους (mm)

150

Βάρος (kg)  

100 (γεμάτο)

Ρεζερβουάρ(lt) 

4

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 100 mm 

Πίσω 

Δύο μονά αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 91 mm 

   

Ελαστικά

 

Μπροστά

70/90-17

Πίσω 

80/90-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Μονός δίσκος, μονοπίστονη δαγκάνα 

Φρένα

Ταμπούρο, συνδυασμένο με το μπροστινό φρένο

   

Επιδόσεις

 

Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 

9/7,000

Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm) 

0.93/5,500

Φωτογραφίες Λεπτομερειών και Στατικές

Φωτογραφίες Κίνησης

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 09:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Yamaha TMax SX Sport Edition 2018 TEST - Yamaha TMax DX »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon