.
Κατηγορία SYM
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 12:19

Test – SYM GTS 300i F4 ABS


Το καλό, καλύτερο! 




Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε η Τζο Λαδά

 Βελτιώνοντας το GT scooter της πριν λίγο καιρό, η SYM το έφτασε στο κορυφαίο στάδιο, τοποθετώντας σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ABS.

Βελτιωμένο "πακέτο"

Η SYM προσφέρει το ίδιο “πακέτο” με το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ABS, το οποίο έρχεται να προσφέρει ασφάλεια σε κάθε περίπτωση, αποφεύγοντας το μπλοκάρισμα των τροχών, και κατά συνέπεια μία πτώση.
Το σύστημα ABS έχει τοποθετηθεί στο ήδη υπάρχων σύστημα πέδησης που αφορά σε τετραέμβολη δαγκάνα για τον εμπρός τροχό, και δύο εμβόλων για τον πίσω. Οι δίσκοι παραμένουν τύπου “μαργαρίτα” για καλύτερο καθαρισμό των υλικών τριβής και μείωση της θερμοκρασίας τους, ενώ ο αισθητήρας βρίσκεται τοποθετημένος στην εσωτερική πλευρά των δίσκων.

Ασφάλεια και εμπιστοσύνη

Τα φρένα του απλού GTS είναι πολύ καλά, προοδευτικά χωρίς απότομα μπλοκαρίσματα που να σε φέρνουν σε δύσκολη θέση. Η ύπαρξη του συστήματος ABS όμως είναι αυτή που θα σε βγάλει από τις επικίνδυνες καταστάσεις όταν χρειαστεί, μιας και τότε, το μόνο που απαιτείται είναι το πάτημα των φρένων. Με όση δύναμη και αν φρενάρεις, το ABS ενεργοποιείται και αποτρέπει από μπλοκάρισμα τους τροχούς, κάτι που στην γλιστερή καλοκαιρινή άσφαλτο το διαπιστώσαμε ευτυχώς με ασφάλεια. Τα φρένα του είναι ιδανικά για καθημερινή μετακίνηση, ενώ το ABS δεν επιμηκύνει το φρενάρισμα στα αργές ταχύτητες. Λειτουργεί σωστά και νιώθεις στην μανέτα την ενεργοποίησή του, χωρίς όμως να νιώσεις στιγμή ότι δεν έχεις εσύ τον έλεγχο. Το βάρος του scooter το κρατάει στο έδαφος και βοηθάει και αυτό στην πρόσφυση, προκειμένου να μην γλιστρούν οι τροχοί και ενεργοποιείται διαρκώς το σύστημα. Ακόμη και στις υψηλές ταχύτητες, μιας και το GTS 300i ξεπερνά τα 150 χ.α.ω., η πίεση και στις δύο μανέτες δίνει δύναμη στους δίσκους και γονατίζει το scooter.
Ο συνδυασμός με τα μεγαλύτερα ελαστικά, αλλά και το στιβαρό πλαίσιο, σε αφήνει να το πιέσεις στα φρένα και να απολαύσεις το μέγιστο της απόδοσής του, χωρίς να φοβάσαι μην μπλοκάρουν οι τροχοί. Άνεση, ασφάλεια και εμπιστοσύνη συναντιούνται σε ιδανικές συνθήκες και προσφέρουν στον αναβάτη το σημαντικότερο πράγμα: Την οριακή ακινητοποίηση χωρίς φόβο.

Πλούσιο και άνετο

Το GTS 300i ABS δεν αλλάζει σε σχέση με το μοντέλο χωρίς ABS. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει την άνετη διπλή σέλα με την πλάτη για τον αναβάτη, τους άπλετους αποθηκευτικούς χώρους κάτω από αυτήν αλλά και στο ντουλαπάκι που σχηματίζεται στο τμήμα του fering. Το καντράν του είναι τύπου αυτοκινήτου με μεγάλα στρογγυλά αναλογικά όργανα που είναι εμφανή υπό κάθε γωνία, ακόμη και αν έχουν τον ήλιο πάνω τους.
Το σύστημα ασφαλείας στον διακόπτη κλειδώνει αυτόματα την κλειδαριά μόλις βγει το κλειδί, ενώ κάτω από τη σέλα, βρίσκεται άλλος ένας διακόπτης που κλειδώνει την ηλεκτρονική ανάφλεξη, για μέγιστη ασφάλεια. Η SYM έχει προσέξει την λειτουργικότητα τοποθετώντας κουμπί από το οποίο απασφαλίζει ηλεκτρικά η σέλα χωρίς την χρήση του κεντρικού διακόπτη, ενώ έχει τοποθετήσει μέχρι και προβολάκια ομίχλης, ενσωματωμένα στον χώρο των μπροστινών πολυεδρικών φαναριών. Αυτά, διαθέτουν αισθητήρα ενεργοποίησης, ενώ την ημέρα τα LED φροντίζουν να γίνεται διακριτό από μακριά το scooter και ταυτόχρονα την ασφάλεια του αναβάτη.
Ακόμη και για το χειμώνα, η SYM έχει φροντίσει ώστε ο αναβάτης να δέχεται τον ζεστό αέρα του κινητήρα, μέσω γρύλιας τύπου αυτοκινήτου, που βρίσκεται τοποθετημένη χαμηλά στο πίσω μέρος του fering.
Η μεγάλη ζελατίνα του fering η οποία ενσωματώνεται ιδανικά στις διαστάσεις, προστατεύει πλήρως από τον αέρα, δίχως να ενοχλεί οπτικά.
Οι μεγάλοι αυτοκινητικού τύπου καθρέπτες συμπληρώνουν τη εικόνα της ασφάλειας, προσφέροντας μεγάλα είδωλα στον αναβάτη.

Ποιότητα στην κύλιση

Αν και 300άρι, το SYM GTS 300i ABS είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από άλλα της κατηγορίας, αλλά αυτό δεν φαίνεται να το ενοχλεί καθόλου στην πόλη. Είναι άνετο και βολικό, η σέλα του στα 740mm αφήνει τον αναβάτη να πατάει καλά στην άσφαλτο, και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα θετικά που διαθέτει. Ο αναβάτης έχει τον έλεγχο, το scooter με το νέο πλαίσιο προσφέρει καλό ζύγισμα και με ελάχιστη δύναμη ελέγχεται, αλλά κάνει σαφές ότι προτιμά τις πιο ανοιχτές διαδρομές. Ο κινητήρας του αποδίδει γραμμικά από το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού και όντας προοδευτικός σε απόδοση, θα διατηρήσει την πρόσφυση του πίσω τροχού συνεχώς. Ακόμη και σε γλιστερό οδόστρωμα αν ανοίξεις απότομα το γκάζι, δεν θα κινδυνεύσεις. Θα κινηθείς αξιόλογα με ταχύτητες άνω των 100 χ.α.ω. ενώ με 130-140 στο κοντέρ, μπορείς να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις ξεκούραστα. Η άνεση με την οποία κινείται σε τέτοιες ταχύτητες δικαιολογεί το όνομα του scooter της SYM και η ποιότητα κύλισης γίνεται αισθητή σε κάθε διαδρομή. Ακόμη και σε πιο υψηλές ταχύτητες, το GTS παραμένει σταθερό, μέχρι την τελική του, που φτάνει τα 155χ.α.ω. Η σταθερότητα είναι καλή σε αυτές τις ταχύτητες, ενώ και οι αναρτήσεις του απορροφούν τις ανωμαλίες προοδευτικά, χωρίς να φτάνουν χτυπήματα στους επιβαίνοντες. Καταλαβαίνεις μόνο την λειτουργία των αμορτισέρ, τα οποία όμως ρυθμίζουν σε τέσσερις θέσεις όσον αφορά στην προφόρτιση, με αποτέλεσμα να μπορείς να βελτιώσεις την συμπίεσή τους ανάλογα με το βάρος των επιβαινόντων.

Το καλό, καλύτερο

Η SYM βελτίωσε το GTS 300i με την προσθήκη του συστήματος ABS. Μας άρεσε η λειτουργία του scooter από την πρώτη φορά που το οδηγήσαμε, αλλά το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος συμπλήρωσε μία πολύ θετική εικόνα, βελτιώνοντας σημαντικά τον τομέα ασφάλειας. Πλέον το SYM GTS 300i μπορεί να προσφέρεται και με ABS με επιβάρυνση μόλις 100euro (4.395euro) το οποίο θα εκτιμηθεί δεόντως, ειδικά από τους αναβάτες με μικρή εμπειρία στο φρενάρισμα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής SYM
Μοντέλο GTS 300 F4 ABS
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή 4.395euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός 278,3
Διάμετρος/Διαδρομή 75X63mm
Σχέση συμπίεσης 10,5
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI, μεταβαλλόμενη
Σύστημα ψύξης Υγρόψυκτος
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Διπλό σωληνωτό, ατσάλινο
Μήκος 2175mm
Πλάτος 760mm
Ύψος σέλας 760mm
Μεταξόνιο 1535mm
Βάρος κενό 184kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 12lt
Αναρτήσεις
Εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 37 mm, διαδρομής 88mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ διαδρομής 92mm, προφόρτιση ελατηρίων
Φρένα
Εμπρός Δίσκος 260mm, με δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος 260mm, με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-14
Πίσω 140/60-13
Επιδόσεις
Μέγιστη ισχύς 29,1/8.500
Μέγιστη ροπή 2,6/6.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 15:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - SYM Maxsym 400i ABS Παρουσίαση - Νέο SYM Maxsym 600i ABS 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon