.
Κατηγορία SYM
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 13:10

Test - SYM Maxsym 400i ABS


 Μεγαλοπρεπές και πιο ασφαλές



Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε η Τζο Λαδά

Όντας φιλόξενο, άνετο και βολικό, το νέο Maxsym 400i πρόσθεσε τα αρτικόλεξα ABS στο τέλος του ονόματος και επανήλθε πιο ασφαλές.

Δεδομένα και πρόσθετα

Η άνεση και πολυτέλεια στην χρήση του Maxsym 400i ήταν δεδομένη μιας και ένα mega scooter όπως αυτό, ήταν σχεδιασμένο για να προσφέρει την μέγιστη απόλαυση κατά την οδήγηση.

Η SYM με το Maxsym προσέφερε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, άνεση για δύο επιβαίνοντες, προστασία από τον αέρα, λογικές επιδόσεις και όμορφη σχεδίαση, σε ένα scooter που τιμολογιακά, βρίσκεται στο επίπεδο των 300αριών της αγοράς. Ή ακριβώς, στην τιμή ενός 250 on/off ή street / naked, όπως τα Kawasaki KLX 250S ή το Honda CBR 250R. Κι όμως, μιας και η τιμή που βρίσκεται σε πέραν του δέοντος λογικά επίπεδα, καθορίζει και την τελική επιλογή αγοράς και παίζει ανασταλτικό παράγοντα σε αυτό, το Maxsym δείχνει τελικά ποιο λογική αγορά από άλλα scooter της κατηγορίας ή μοτοσυκλέτες ίδιας τιμής.
Τι καλείται να κάνει ένα mega scooter; Να ικανοποιεί καθημερινά τις ανάγκες σου στην μετακίνηση σε πόλη ή και μεγαλύτερες αποστάσεις, και να μπορεί να καλύψει μικρά ή ακόμη και μεγάλα ταξίδια αν χρειαστεί. Να έχει αποθηκευτικούς χώρους για τα πράγματα που χρειάζεσαι και ποιότητα που να την απολαμβάνεις όταν το κοιτάς, αλλά και όταν το οδηγάς. Και φυσικά, ασφάλεια. Το Maxsym 400i διέθετε ήδη συνδυασμένο σύστημα πέδησης, αποτελούμενο από δύο δίσκους διαμέτρου 275mm με ακτινικής τοποθέτησης τετραέμβολες δαγκάνες μπροστά και αντίστοιχης διάστασης πίσω (με δύο έμβολα). Η προσθήκη ABS, έρχεται για να τονώσει τον τομέα της ασφάλειας δίνοντας στο Maxsym ότι ακριβώς του έλειπε: Το κερασάκι.

Το κερασάκι στην τούρτα

Το συνδυασμένο σύστημα πέδησης προσφέρει τα μέγιστα στην ασφάλεια του αναβάτη, αφού, πατώντας την μία μανέτα, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα και τα δύο φρένα. Έτσι, μοιράζεται σωστά η δύναμη του φρεναρίσματος και στους δύο τροχούς αλλά και το βάρος του scooter τοποθετείται ομοιόμορφα στο έδαφος. Ταυτόχρονα, όποια λάθος πίεση στις μανέτες, δεν μετατρέπεται εύκολα σε γλίστρημα του ελαστικού, και αυτό από μόνο του, μπορεί να σε σώσει από μία πτώση. Ωστόσο, το συνδυασμένο σύστημα δεν αντικαθιστά το ηλεκτρονικό σύστημα αντιμπλοκαρίσματος, ABS, το οποίο τοποθετήθηκε στο Maxsym και λειτουργεί ταυτόχρονα. Πιέζεις τα φρένα του άφοβα και νιώθεις το βάρος να πιέζει ομοιόμορφα το scooter, ενώ οι αισθητήρες τοποθετημένοι στους δίσκους των φρένων, αναλαμβάνουν να πληροφορήσουν την ηλεκτρονική μονάδα να μην “σφίξει” πολύ τα τακάκια. Το Maxsym σταματάει με ασφάλεια σε γλιστερή άσφαλτο, ακόμη και σε βρεγμένο οδόστρωμα, αποτρέποντας έτσι όποια πτώση.
Το πισώβαρο scooter λόγω της τοποθέτησης του κινητήρα, όπως και στα περισσότερα scooter άλλωστε, έχει περισσότερη ανάγκη την ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος. Και τώρα, φαίνεται να ολοκληρώνεται στο θέμα της ασφάλειας μιας και ο αναβάτης δεν θα σκεφτεί τρόπους φρεναρίσματος – ούτε και το πορτοφόλι του στην περίπτωση πτώσης από τέτοιο λόγο. Απλά πατάς, και φρενάρει, δίχως σκέψη και ιδιαίτερες οδηγικές γνώσεις.
Στον τομέα αυτό, παίζουν ρόλο και τα ελαστικά της Maxxis τα οποία είναι αρκετά καλά και αποτρέπουν το γλίστρημα – αν και δεν είχαμε την δυνατότητα να τα δούμε σε πολύ βροχερές συνθήκες. Οι τροχοί των 15 και 14 ιντσών με τις διαστάσεις 120/70 και 160 / 60 ταιριάζουν μια χαρά στις απαιτήσεις του Maxsym και δίνουν σταθερότητα στις ευθείες.

Ανέσεις και χώροι


Οι μικροί τροχοί – ιδιαίτερα ο πίσω, είναι αυτός που αφαιρεί όγκο από το εσωτερικό αποθηκευτικό τμήμα, αφήνοντας έτσι χώρο για δημιουργία “port-baggage”. Έτσι, το Maxsym διαθέτει έναν μεγάλο χώρο κάτω από τη σέλα, ο οποίος ανοίγει με το πάτημα κουμπιού στον αριστερό διακόπτη ή και με το γύρισμα του κεντρικού διακόπτη. Διαθέτει αμορτισέρ για στήριξη, αλλά και φωτάκι, όπως και αντικλεπτικό σύστημα (κουμπί), τοποθετημένο εκεί. Θα χωρέσει άνετα ένα full face και ένα jet, με λίγο ζόρι δύο full face. Είναι όμως ικανοποιητικός για τον εξωτερικό όγκο που έχει το scooter. Το πίσω τμήμα, φαινόταν να θυμίζει το Suzuki Burgman 650 με ποσοστιαία μείωση, και κοιτώντας από διαφορετικές γωνίες, δεν θα διαψευτείς. Ωστόσο, είναι μία πολύ πετυχημένη σχεδίαση μιας και καταφέρνει να προσθέτει ωραίες γραμμές, να δημιουργεί ταυτόχρονα χώρο από κάτω, αλλά και άνεση για δύο επιβαίνοντες. Οι σέλες είναι φαρδιές και διαθέτουν στήριξη για τις πλάτες των αναβατών: Ρυθμιζόμενη για τον αναβάτη, σταθερή για τον συνεπιβάτη. Τα δε μερίδια, είναι μεγάλα, μαλακά και άνετα, για πολύωρη παραμονή.
Τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη ανοίγουν με το – σκληρό- πάτημα της ασφάλειας, και εκτίνονται προς τα έξω. Το αναβάτη, το πάτωμα είναι μεγάλο και άνετο, ενώ αφήνει τα πόδια να ανέβουν προς τα πάνω για ξεκούραση – έχει και εσοχές για να μπορείς να πατάς άνετα στο έδαφος, δίχως να τα ανοίγεις πολύ. Τα τέσσερα ντουλαπάκια (!) στην ποδιά, ανοίγουν ξεχωριστά και θα βολέψουν την τοποθέτηση μικρών σε όγκο πραγμάτων. Υπάρχει επίσης και θύρα USB αλλά και πρίζα φόρτισης 12V, κι έτσι ο αναβάτης θα κινηθεί ανεξάρτητος από χώρους και ρεύμα όπου χρειαστεί. Την άνετη θέση οδήγησης συμπληρώνει ο πληρέστατος ποιοτικός πίνακας οργάνων με τα μεγάλα “αυτοκινητάδικα” σε διαστάσεις αναλογικά όργανα, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με φωτάκια και ωραίους χρωματισμούς.

Διάθεση για χιλιόμετρα


Το μπροστινό τμήμα του Maxsym 400 αποτελεί ένα μείγμα sport διάθεσης και μεγαλοπρεπούς διάθεσης. Δίχως να θέλει να καταλήξει κάπου, οι μεγάλοι του προβολείς που μοιάζουν σαν δύο μεγάλα μάτια, και διαθέτουν και φώτα LED ημέρας με αισθητήρα, είναι επιβλητικοί. Το αεροδυναμικό σχήμα ωστόσο υπάρχει, ενώ τις ίδιες γραμμές ακολουθεί και η μεγάλη ζελατίνα του fering, η οποία ρυθμίζεται σε δύο θέσεις, μηχανικά.
Με την θέση οδήγησης να είναι άνετη και ξεκούραστη, ο αναβάτης κρυμμένος πίσω από το fering θα προστατευτεί από τον αέρα στον κορμό του σώματος αλλά και στο κεφάλι, αλλά και τα πόδια του θα βρεθούν καλά φυλαγμένα από τις εξοχές της σχεδίασης. Φτιαγμένο για να σε ταξιδεύει το Maxsym, θα κινηθεί εύκολα με ταχύτητες πάνω από τα 120χ.α.ω. δίχως κουνήματα από τον αέρα, μιας και το στιβαρό του πλαίσιο αλλά και οι σφιχτές αναρτήσεις, θα φερθούν κόσμια στους επιβαίνοντες. Τα δύο αμορτισέρ με διαδρομή 116mm και το μπροστινό σύστημα με διαδρομή 102mm λειτουργούν καλύτερα με δύο επιβαίνοντες, ειδικά όταν “πιεστούν” δείχνοντας ότι είναι ρυθμισμένα για μεγάλες αποστάσεις και ασφάλεια. Στις χαμηλές ταχύτητες θα νιώσεις λίγο την σκληρότητα, δίχως όμως προβληματισμό ή αναπηδήσεις των τροχών – ή των επιβαινόντων. Το Maxsym 400i ABS είναι ένα mega scooter και νιώθει καλύτερα σε ανοιχτούς δρόμους, με τις διαστάσεις του, το μεταξόνιο των 1555mm και τα 240 –γεμάτα- κιλά του να οριοθετούν την χρήση. Ταξιδεύει άνετα με ταχύτητες μέχρι την τελική του στα 155χ.α.ω. ενώ ακόμη και με 140 χ.α.ω. θα κινηθεί αξιοπρεπέστατα και θα ταξιδέψει με δύο επιβαίνοντες ξεκούραστα.

Mega και το καυχιέται


Οι 34,5 ίπποι που αποδίδει ο μονοκύλινδρος κινητήρας είναι αρκετοί γι ανα κινήσουν το μεγάλο scooter σε ανοιχτούς δρόμους. Η δύναμη που έρχεται ομαλά με τον χαρακτηριστικό αργό τρόπο ενός ροπάτου μεγάλου μονοκύλινδρου, κινούν το Maxsym 400i ABS απαλά αλλά προδίδουν την διάταξη του με τους κραδασμούς και την άγρια λειτουργία στις χαμηλές στροφές. Η απόδοση έρχεται ομαλά χωρίς ξεσπάσματα, κάτι που στην πόλη θα βοηθήσει λόγω του ότι ο τροχός δεν θα γλιστρήσει στο άνοιγμα του γκαζιού. Η απόκριση θα δώσει τις απαραίτητες επιταχύνσεις από τα φανάρια αλλά τα κιλά δεν θα κρυφτούν όσο κινείσαι αργά. Ούτε στην επιτάχυνση, ούτε στο ζύγισμα, όσο οι ταχύτητες παραμένουν μικρές. Οι μικροί τροχοί συμβάλλουν στην ευελιξία του συνόλου δίχως να επηρεάζουν την σταθερότητα στις μεγάλες ευθείες, όπως στην εθνική οδό. Όμως, το συνολικό μήκος σε συνδυασμό με το βάρος θα αποτρέψει τις χορευτικές φιγούρες μέσα στην πόλη, κι έτσι θα αρκεστείς σε υπομονετική οδήγηση ή ανοιχτές διαδρομές. Δεν είναι 150άρι scooter, είναι mega scooter και δεν κρύβεται – αντίθετα, καυχιέται και είναι και πολύ καλό στην χρήση του.
Δεν είναι όμως ο κινητήρας που σε προβληματίζει στην πόλη, αλλά ο μεγάλος όγκος του, παρά την αιχμηρή σχεδίαση. Το μπροστινό μέρος, οι μεγάλοι καθρέπτες που θα χρειαστούν προσοχή στο πέρασμα από αυτοκίνητα, το συνολικό μήκος, αλλά και το βάρος, θα βάλουν τους περιορισμούς όσον αφορά στην χρήση του. Αλλά και αν αποφασίσεις να κινηθείς καθημερινά στην πόλη, διατηρώντας χαμηλά τους “οδηγικούς” τόνους, θα μετακινηθείς με ποιότητα και μεγαλοπρέπεια.

Mega ποιότητα


Η SYM στο Maxsym 400i ABS έδωσε τον καλύτερο της εαυτό – όχι ότι αφήνει στην άκρη τα υπόλοιπα μοντέλα, αλλά το Maxsym και λόγω όγκου και ταυτότητας, ξεχωρίζει. Με τις ανέσεις που διαθέτει, τους άπλετους χώρους για δύο επιβαίνοντες, την ρυθμιζόμενη ζελατίνα και τα ντουλαπάκια, την ποιότητα που αναβλύζει από κάθε σημείο, έρχεται να προσθέσει ένα κερασάκι στην ήδη πετυχημένη τούρτα. Με το σύστημα ABS στα φρένα, τιμή των 5195euro που κοστίζει το τοποθετεί ουσιαστικά σε σύγκριση με μικρότερου κυβισμού scooter ή μοτοσυκλέτες, και σε βάζει σε ένα μεγάλο δίλλημα για την απόκτηση του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής SYM
Μοντέλο Maxsym 400i ABS
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή 5.195 euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός 399,3
Διάμετρος/Διαδρομή 83mm x 73.8mm
Σχέση συμπίεσης 10,5
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI, μεταβαλλόμενη
Σύστημα ψύξης Υγρόψυκτος
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Διπλό σωληνωτό, ατσάλινο
Μήκος 2270mm
Πλάτος 825mm
Ύψος 1410mm
Ύψος σέλας 755mm
Μεταξόνιο 1555mm
Βάρος κενό 219kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 15lt
Αναρτήσεις
Εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 41 mm, διαδρομής 106mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ διαδρομής 112mm, προφόρτιση ελατηρίων
Φρένα
Εμπρός Δύο δίσκοι 275mm, με δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης τεσσάρων εμβόλων, συνδυασμένο σύστημα και ABS
Πίσω Δίσκος 275mm, με δαγκάνα δύο εμβόλων και συνδυαζόμενο σύστημα και ABS
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-15
Πίσω 160/60-14
Επιδόσεις
Μέγιστη ισχύς 34,5/7.000
Μέγιστη ροπή 35.7Nm/5500 rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 13:12

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – SYM GTS 300 F4 Test – SYM GTS 300i F4 ABS »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon