.
Κατηγορία SYM
Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 08:27

TEST - SYM JET14 200 Euro 4

 

Διάνα, στο κέντρο της πόλης

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης
Συνεργάστηκε: Κώστας Γαμβρούλης

Ένα Mini-GT scooter με ενδιάμεσους τροχούς, ούτε πολύ μικρούς, ούτε πολύ μεγάλους, στις 14 ίντσες, ένα scooter που φιλοδοξεί να απαντήσει μεταξύ άλλων στο Honda PCX 125-150 και στο Yamaha NMAX, προτάσσοντας ως όπλα την χαμηλή τιμή και την αντίστοιχα χαμηλή κατανάλωση του, δίπλα στην κορυφαία ποιότητα κατασκευής του, ως αντίμετρα στην προηγμένη τεχνολογία των άνω αντιπάλων του.

Το Jet14 (14 από τις ίντσες των τροχών) έρχεται σε 5 χρώματα, ενώ το scooter δοκιμής ήταν σε ένα υπέροχο... μελιτζανί χρώμα, που η SYM ονομάζει Mat Brown. Τα υπόλοιπα χρώματα είναι μαύρο, κόκκινο, λευκό και μπλε.

Design και εξοπλισμός

IMG 5064

Η εμφάνιση του Jet14 είναι ιδιαίτερα αιχμηρή και επιθετική, με σπορ γονίδια και χαμηλή έως ανύπαρκτη ζελατίνα. Οι διπλοί προβολείς – μάτια της γάτας δίνουν μία ακόμα καλαίσθητα σπορ νότα στο Jet14, ενώ σπορ νότα δίνει και ο μπροστινός δίσκος-μαργαρίτα. Ο πίσω δίσκος είναι συμβατικός. 

IMG 5146

Το ABS που φοράει τo Jet 14 είναι το οικονομικό μοντέλο της Bosch, ένα μονοκάναλο σύστημα, για τον εμπρός μόνο τροχό. Παρόλα αυτά, όπως έχει αποδειχτεί, οι περισσότερες πτώσεις με δίκυκλο αφορούν στον μπροστινό τροχό, οπότε η ασφάλεια του χρήστη ανεβαίνει στο κατακόρυφο, ακόμα και έτσι. 

IMG 5150

Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή, όπως και η συναρμογή πλαστικών και μεταλλικών μερών, ενώ το τελικό έχει ένα προστατευτικό με carbon look, όμορφη λεπτομέρεια. Όμορφο όμως και ποιοτικό είναι και το ανάγλυφο σήμα της SYM μπροστά.

IMG 5144

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο τα εμπρός φωτιστικά σώματα θέσης όσο και το πίσω φωτιστικό σώμα είναι LED. Τα φώτα πορείας διαθέτουν συμβατικούς λαμπτήρες.

IMG 5158

Οι 14 ίντσες ισορροπούν ανάμεσα στην ευελιξία και στη σταθερότητα, ενώ επιτρέπουν στην SYM την δημιουργία μεγαλύτερου αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα, όπου χωράει ένα full-face κράνος. Κάτω από τη σέλα θα βρείτε και έναν αντικλεπτικό διακόπτη, που όταν έχετε ενεργοποιήσει, το JET14 δεν παίρνει μπροστά.

IMG 5171

Η επίπεδη -σχετικά στενή- ποδιά και ο αναδιπλούμενος γάντζος συνδυάζονται με το ντουλαπάκι που κλειδώνει στην ποδιά, με τον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, αλλά και με τη σχαρίτσα του Jet14 χαρίζοντας πολλούς πόντους χρηστικότητας στο scooter της SYM

IMG 5096

Το αναδιπλούμενο κλειδί θα βοηθήσει τους ψηλότερους αναβάτες να βολέψουν τα γόνατα τους, ώστε εκείνα να μη βρίσκουν πάνω στο κλειδί που είναι στον διακόπτη, αν και προσωπικά, με ύψος 1.70, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα όσον αφορά στους χώρους και στις διαστάσεις του scooter. Μπορώ να πω πως ήταν... ταμάμ για μένα.

Το βάρος μπορεί να ακούγεται σχετικά ανεβασμένο στα 134 κιλά, ειδικά όταν μιλάμε για αερόψυκτο μοτέρ, όμως οι μάζες είναι χαμηλά τοποθετημένες και το JET14 αποδεικνύεται εξαιρετικά μανιτζέβελο και εύκολο σε ελιγμούς και καθημερινή συμβίωση.

IMG 5164

Η πολύ άνετη και φαρδιά σέλα είναι 2 επιπέδων ενώ τα μεταλλικά μαρσπιέ συνεπιβάτη είναι αναδιπλούμενα. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε μια μικρή σχάρα που διαθέτει και δυο λειτουργικές χειρολαβές για τον συνεπιβάτη.

IMG 5147

Στις αναρτήσεις το JET14 φοράει ένα συμβατικό πιρούνι μπροστά, ενώ πίσω έχει 2 αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης. Απλά, δοκιμασμένες και οικονομικές λύσεις.

IMG 5161

Στα όργανα το JET14 διαθέτει 3 οθόνες, με την κεντρική να προβάλλει αναλογικές ενδείξεις ταχύμετρου, την αριστερή να προβάλλει επίσης αναλογικά τη στάθμη της βενζίνης και τη δεξιά να έχει τις υπόλοιπες, ψηφιακές ενδείξεις.

Οι ενδείξεις των οργάνων είναι αρκετά λιτές, και σε αυτά, πέρα από το κοντέρ και την ένδειξη βενζίνης θα βρούμε ρολόι, βολτόμετρο, ολικό και μερικό χιλιομετρητή και ένδειξη στροφών κινητήρα.

IMG 5155

Το τιμόνι του scooter της SYM μπορεί να ρυθμιστεί ως προς το πόσο κοντά έρχεται στον αναβάτη, ενώ οι καθρέπτες διαθέτουν πολύ καλό οπτικό πεδίο.

Στην πόλη αλλά και εκτός αυτής

IMG 5106

Τα CST ελαστικά πρώτης τοποθέτησης του JET14 δεν μας εντυπωσίασαν, καθώς δεν μας ενέπνευσαν την πολυπόθητη εμπιστοσύνη, ούτε στη βροχή, ούτε όμως και στο στεγνό. Για τα βασικά αρκούν, αλλά ένα σετ καλά ελαστικά θα απογειώσει το κράτημα και την ασφάλεια.

Στο κοντέρ είδαμε εύκολα τα 100 χλμ/ώρα ενώ με λίγη υπομονή αυτά ανέβαιναν στα 110-115 χλμ/ώρα, μια αξιοπρεπέστατη τελική ακόμα και για σύντομες διαδρομές σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

IMG 5021

Εμείς σπρώξαμε το JET14 στα όρια, και ταξιδέψαμε μαζί του μέχρι τα... Μέγαρα, σε μέρα με πολύ αέρα! Στις μεγάλες ανηφόρες της Εθνικής Οδού, και με τον αέρα που αναφέραμε, η τελική έπεφτε στα 100 χλμ/ώρα, άριστη επίδοση για τις συγκεκριμένες δυσμενείς συνθήκες. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μιλάμε για scooter πόλης, ενώ εμείς το κάναμε… τουριστικό!

H κατανάλωση ανέβηκε στα 3,9 λίτρα στα 100 χλμ όταν ταξιδεύαμε (τέρμα γκάζι στην Εθνική), και έπεσε στα 3,6 στην πόλη, όπου και είναι και το στοιχείο του Scooter.

IMG 5149

 

O κινητήρας του JET14 200 είναι απλός και οικονομικός σε κατασκευή, αερόψυκτος και διβάλβιδος, με απόδοση 11,83 hp. Σίγουρα η απόλυτη δύναμη δεν ήταν στις προτεραιότητες των σχεδιαστών του, όμως είναι αυτός ακριβώς που χρειάζεται ένας αστικός αναβάτης, ώστε να έχει ενεργητική ασφάλεια και σβελτάδα στις καθημερινές μετακινήσεις του. Στην πόλη, με τη συνδρομή του μοτέρ και της γρήγορης γεωμετρίας, το JET14 200 μπορεί να γίνει το προσωπικό σας αστικό βέλος, βοηθώντας σας να ελιχθείτε ακόμα και από τα πιο στενά περάσματα στο μποτιλιάρισμα, και να φτάσετε στον προορισμό σας γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια.

IMG 5087

Τα φρένα τώρα αποδεικνύονται πολύ δυνατά, και με καλή πληροφόρηση, ενώ μαζί με το ABS στον μπροστινό τροχό το πακέτο είναι υπεράνω κριτικής. Μικρό παράπονο, πιθανώς για τα δικά μου μικρά χέρια (τα οποία πρέπει να τονίσω πως δεν είναι μικρότερα από του Trump πάντως) η μεγάλη απόσταση της μανέτας του φρένου από το γκριπ, κάτι όμως που συνηθίζεται.

Λύνει και δένει, ζητώντας ελάχιστα

IMG 5127

Στο τέλος της ημέρας, το JET14 200 είναι ένας απόλυτος «τα κάνω όλα και συμφέρω» δίτροχος σύντροφος που θα σας συντροφεύσει σε όλες τις καθημερινές δουλειές σας σε αστικές και περιαστικές συνθήκες.

Στα 2.695 ευρώ κοστίζει όσο ένα καλό… παπί, και με γνώμονα την τιμή αυτή πραγματικά δεν μπορούμε να βρούμε πάνω του ψεγάδι. Άντε να πούμε τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης. Κατά τα άλλα, το JET14 200 χτυπάει διάνα στο κέντρο του στόχου, που είναι η απροβλημάτιστη μετακίνηση στο κέντρο της πόλης.

Σημειώστε πως την ώρα που γραφόταν το τεστ, έτρεχαν ΕΔΩ 2 προσφορές για το JET14 200 από την αντιπροσωπεία. Μία για 24μηνη άτοκη (!) εξόφληση, και μια 2η για εξόφληση τοις μετρητοίς με δώρο ένα ποδήλατο Daytona!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Τετράχρονος
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ/ΒΑΛΒΙΔΕΣ 1/2
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ E.F.I
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ 61.0mm Χ 57,8mm
ΙΣΧΥΣ 11,83 hp / 8000 rpm
ΡΟΠΗ 1,24 Kgm / 6000 rpm
ΨΥΞΗ Αερόψυκτο
ΕΚΚΙΝΗΣΗ Μίζα
ΦΡΕΝΑ ΕΜΠΡΟΣ Δίσκος 260 mm +ΑBS BOSCH
ΦΡΕΝΑ ΠΙΣΩ: ΔΙΣΚΟΣ 220 mm
ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤ. 100/90-14
ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤ. 110/80-14
ΒΑΡΟΣ 134kg
ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ 7.5 L

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 09:21

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – SYM Cruisym 300i F4 ABS 2017 TEST - SYM VF185 - Πρώτη επαφή »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon