.
Κατηγορία SYM
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 18:40

TEST - SYM VF185 - Πρώτη επαφή

 

Sport μοτοσυκλέτα επιδόσεων με... προβιά παπιού!

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το πιο δυνατό παπί της ελληνικής αγοράς είναι προ των πυλών, και ήταν φυσικό όταν διαβάσαμε πως η SYM διαθέτει ένα VF185 προ-παραγωγής για test-ride στο κοινό, να αδράξουμε την ευκαιρία για να πάρουμε και εμείς μια πρώτη γεύση πριν από το ολοκληρωμένο τεστ που θα ακολουθήσει.

Μία ώρα είχαμε το VF185 στα χέρια μας, μία ώρα που κύλησε με... ενθουσιασμό, καθώς ναι μεν το περιμέναμε δυνατό, αλλά όχι και ΤΟΣΟ δυνατό! Ένα υγρόψυκτο παπί υπέρ-επιδόσεων από την κούτα, που αφήνει πίσω του όχι μόνο το προηγούμενο ηγετικό μοντέλο στα παπιά επιδόσεων, αλλά ακόμα και πολλά βελτιωμένα παπιά, και scooter… 300 κυβικών εκατοστών. Στη σέλα του μου ήρθαν αναμνήσεις από τις εποχές που δοκιμάζαμε «φτιαγμένα» δίχρονα παπιά με 30+ άλογα στον τροχό, με τις επιδόσεις του VF185 να είναι το απόλυτο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει στην οδήγηση του, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ένα τετράχρονο παπί παραγωγής, που πληροί τις Euro 4 προδιαγραφές! Μην απορήσετε λοιπόν για το κείμενο μας που βρίθει υπερβολών και ενθουσιωδών εκφράσεων, καθώς το SYM VF185 κονιορτοποιεί τον ανταγωνισμό όσον αφορά σε επιδόσεις, ενώ στέκεται άξια και πέρα από την κατηγορία των παπιών, ως μικρή sport μοτοσυκλέτα.

Εμφάνιση που «δαγκώνει» και πλουσιοπάροχος εξοπλισμός

sym vf185 bikeitgr proti epafi 24

Καταρχάς να σας πούμε πως το VF185 είναι ΠΟΛΥ πιο όμορφο από κοντά, από ότι στις φωτογραφίες -που κι εκεί ξεχωρίζει. Ποιοτικό από όπου κι αν το κοιτάξεις, και στην παραμικρή λεπτομέρεια, με αιχμηρή sport αισθητική, απολύτως μινιμαλιστική ποδιά, LED φώτα και φλας, στιβαρό πιρούνι και ψαλίδι, δισκόφρενα μαργαρίτες (διπίστονη δαγκάνα και μεταλλικό σωληνάκι μπροστά παρακαλώ), προσεγμένο τελικό εξάτμισης, και ελαστικά μικρής μοτοσυκλέτας. Ειδικά το πίσω, σε διάσταση 120/70-17, το κοιτάς και το ξανακοιτάς, μην μπορώντας να πιστέψεις πως το βλέπεις φορεμένο σε ένα… παπί!

sym vf185 bikeitgr proti epafi 26

Και οι λεπτομέρειες που σου τραβούν το βλέμμα δεν έχουν τελειωμό. Η sport σέλα δυο επιπέδων, με την κόκκινη ραφή, και με εξογκώματα που κρατούν στις θέσεις τους αναβάτη και συνεπιβάτη, η σπορ αεροτομή πίσω που ντουμπλάρει και ως χειρολαβή συνεπιβάτη, και ο πανέμορφος πίνακας οργάνων με το στροφόμετρο αναλογικών ενδείξεων (κόκκινο στις 9.000 rpm) και την ψηφιακή οθόνη.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 28

Εκεί θα βρείτε ενδείξεις ταχυμέτρου, στάθμης βενζίνης, ολικού (το παπί μας πέρα από το ότι ήταν προ-παραγωγής ήταν και άστρωτο με μόλις 240 χλμ.) και μερικού χιλιομετρητή, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου και βολτόμετρο.

Το VF185 έρχεται τόσο με μονό, όσο και με διπλό σταντ. Στιβαρά και τα δύο, με το πρώτο να τοποθετεί το παπί σε σωστή κλίση, ούτε όρθιο, ούτε πολύ «ξαπλωτό». Το διπλό σταντ έχει καλή σχεδίαση και το παπί των 124 κιλών (πιο βαρύ από τα συνήθη παραδοσιακά παπιά που βρίσκονται στα 105-110 κιλά) ανεβαίνει και κατεβαίνει πανεύκολα.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 40

Οι διακόπτες του παπιού είναι εργονομικής σχεδίασης, ενώ στο δεξί γκριπ θα βρείτε μόνο το κουμπί της μίζας (δεν υπάρχει μανιβέλα), και στο αριστερό την κόρνα (μέτρια σε ένταση), τα φλας, και τα φώτα, ενώ υπάρχει και σινιάλο.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 38

Στον πλούσιο εξοπλισμό του VF185 περιλαμβάνεται και σύστημα ασφαλείας στον κεντρικό διακόπτη, όπως έχουμε συνηθίσει από τα scooter, με ένα μεταλλικό έλασμα να κλείνει την οπή για το κλειδί, και να χρειάζεται να τοποθετήσεις το πίσω μέρος του κλειδιού σε μια εγκοπή για να την ανοίξεις.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 33

Σημειώστε πως το ABS επενεργεί στον μπροστινό τροχό και μόνο, ενώ δεν απενεργοποιείται.

Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια στο VF185 είναι τα αναδιπλούμενα («σπαστά») μαρσπιέ τύπου μοτοσυκλέτας, που όταν έρθουν σε επαφή με την άσφαλτο (δύσκολο, θέλει μεγάλη κλίση), διπλώνουν, αντί να καρφώνουν στην άσφαλτο όπως στα παραδοσιακά παπιά, με τεράστιο όφελος στην ασφάλεια του αναβάτη σε οριακές καταστάσεις.

Αυτό δεν είναι παπί, πύραυλος είναι!

sym vf185 bikeitgr proti epafi 12

«Έλα, πάμε μια κόντρα» λέει ο Τάκης, που βρίσκεται καβάλα στο 300άρι scooter του, απόδοσης 27 περίπου ίππων. Εννοείται πως δεν αρνήθηκα (αυτό έλειπε), όμως ούτε εκείνος, ούτε εγώ, ούτε κανείς από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους δεν περίμεναν αυτό που έγινε στο φανάρι. Μέχρι να «αρπάξει» η μετάδοση του scooter, το VF185 είχε αλλάξει σε 4η, και είχε ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ στον ορίζοντα! Άντε γεια…

Μην ξεχνάμε φυσικά την ύπαρξη συμπλέκτη (το μοναδικό παπί της αγοράς με συμπλέκτη) που κόβει πόντους μεν από την «χαλαρουά» κίνηση των συμβατικών ημί-αυτόματων παπιών, και θα κάνει αρκετούς ντελιβεράδες να γκρινιάξουν, όμως από την άλλη δίνει ΠΟΛΛΟΥΣ πόντους στις επιδόσεις, προσφέροντας αστραπιαίες εκκινήσεις με πατινάρισμα, βοηθώντας στη σούζα, κλπ.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 4

Πούπουλο στο τράβηγμα και ακριβέστατος ο συμπλέκτης, δεν θα κουράσει ποτέ, ενώ αντέχει και στην hardcore καταπόνηση (βλ. φωτογράφηση και… προπόνηση σούζας), όπου στο τέλος ίσως μυρίσει λίγο (τον λιώσαμε), αλλά μόλις κρυώσει είναι πάλι ετοιμοπόλεμος.

Θέλετε και τελική ταχύτητα; Έχουμε κι από αυτή. Σημειώνοντας πως μιλάμε για μοντέλο προ-παραγωγής, είδαμε εύκολα 125 χλμ/ώρα με πέμπτη, και τελικιάσαμε στα 139 χλμ/ώρα με 6η.

Προσοχή θέλουν οι αλλαγές σε σπορ οδήγηση, γιατί το VF185 είναι κοντά γραναζωμένο, με αποτέλεσμα να βρίσκεις εύκολα κόφτη αν θελήσεις να κρατήσεις το γκάζι «ακόμα λίγο» ανοιχτό. Με ένα ελαφρώς μικρότερο γρανάζι πίσω δηλαδή, θα μπορούσε να δείξει εύκολα 150 χλμ/ώρα, δίχως να υποφέρει στις επιταχύνσεις. Και τι θα έκανε άραγε με ένα κιτ… ξεφεύγουμε μεν, αλλά το VF185 προσφέρεται για να ξεφεύγει κανείς. Τόσο από τα όρια, όσο και από τα στερεότυπα της κατηγορίας.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 17

Εκτός από τους 17.7 ίππους, δυνατή είναι και η παρουσία της ροπής των 183 κυβικών εκατοστών, που ελαχιστοποιεί τις αλλαγές, και μαζί με τις 6 σχέσεις και τον συμπλέκτη κάνει παρελθόν τη ράθυμη συμπεριφορά των παπιών στις στιγμές που οι στροφές κινητήρα και η σχέση κιβωτίου απέχουν του ιδανικού. Εδώ έχεις γκάζι παντού και πάντα, με αποτέλεσμα να ξεκολλάς σφαίρα από όλες τις καταστάσεις.

Για να πάρετε μια ιδέα για την πρόοδο που φέρνει το VF185, σε σχέση με το προηγούμενο υπέρ-παπί βασιλιά, το θρυλικό Euro 3 Yamaha Crypton-X 135 (12,6 Hp), το VF185 είναι σαφέστατα δυνατότερο παντού, διαθέτει 6τάχυτο κιβώτιο αντί για 4τάχυτο (και συμπλέκτη), δισκόφρενο πίσω αντί για ταμπούρο, ψηφιακή οθόνη οργάνων, ελαστικά μοτοσυκλέτας, LED φώτα και φλας, αλλά και μεγάλο ρεζερβουάρ 6 λίτρων αντί για 3,6. Ουσιαστικά ανεβάζει τον πήχη παντού, έχοντας παράλληλα και αδιανόητα χαμηλή τιμή, στα 2.695 ευρώ! Ουσία αλλά και δυνατή τιμολογιακή πολιτική.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 19

Όπως καταλαβαίνετε, τόσο από επιδόσεις όσο και από αυτονομία (6 λίτρα είναι αυτά, αν καίει ακόμα και 3 λίτρα / 100 χλμ -που σαφώς θα καίει λιγότερο- θα έχετε 200 χιλιόμετρα μέχρι τον επόμενο ανεφοδιασμό) το VF185 μπορεί ακόμα και να ταξιδέψει στο εθνικό δίκτυο, με περισσή ενεργητική ασφάλεια.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και η δεμένη και ενιαία αίσθηση του παπιού, με πλαίσιο και αναρτήσεις να είναι βράχοι σταθερότητας, δίχως να παρουσιάζουν ενοχλητική ακαμψία. Μαλακές αναρτήσεις όσο χρειάζονται, θα προστατεύσουν τη μέση σας στην ελληνική άσφαλτο-ναρκοπέδιο, προσφέροντας την ίδια ώρα στιβαρή λειτουργία για σπορ κράτημα. Κατά τη γνώμη του Τάκη το μπροστινό θα μπορούσε να είναι λίγο πιο σκληρό, όμως μιλάμε για αναβάτη 100 κιλών. Ο υποφαινόμενος, με βάρος 60, δεν κατάλαβε κάτι τέτοιο. Άψογη η σταθερότητα του παπιού και στα πολλά, σταθερό μέχρι την τελική του.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 23

Πολύ δυνατά και με καλή αίσθηση και τα φρένα (άριστο το ABS μπροστά, μπαίνει αργά, όπως πρέπει, σε λειτουργία, αφήνοντας σε να φρενάρεις δυνατά), όμως θέλει προσοχή στο πίσω σε έντονο φρενάρισμα, καθώς το παπί ελαφραίνει πίσω, και η πίεση στο πεντάλ θα φέρει μπλοκάρισμα.

Σύμφωνοι, τα ελαστικά της Kenda δεν είναι κορυφαία, είναι όμως πολύ ανώτερα από ότι περιμέναμε, μαλακά και πρόθυμα να σε συντροφεύσουν στις σπορ αναζητήσεις σου. Σίγουρα όμως ένα ζευγάρι πιο μαλακά ευρωπαϊκά ή ιαπωνικά ελαστικά θα απογειώσει τις επιδόσεις του VF185.

Προσοχή θέλει στο μποτιλιάρισμα, μην παρασυρθεί ο αναβάτης και πιστέψει πως οδηγεί ένα ημί-αυτόματο παπί. Αν δεν δουλεύει ο αναβάτης τον συμπλέκτη, το VF185 πολύ χαμηλά θα σκορτσάρει, ενώ και στο άνοιγμα του γκαζιού είναι νευρικό, όπως μια μοτοσυκλέτα.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 21

Η σέλα του αναβάτη είναι υποδειγματική σε σχεδίαση και άνετη, ενώ το ίδιο σωστή είναι και εκείνη του συνεπιβάτη, όμως η τελευταία είναι ελαφρώς μικρότερη σε διαστάσεις από ότι θα τη θέλαμε.

Σημειώστε τέλος πως κάτω από τη σέλα δεν υπάρχει αποθηκευτικός χώρος, ενώ μην περιμένετε από την ποδιά να σας προστατέψει από τα νερά, όπως στα κλασικά παπιά.

Μη με ξαναπείς παπί θα σου πιω το αίμα!

sym vf185 bikeitgr proti epafi 3

Καλά μοτοσυκλετάκι μου, μην εκνευρίζεσαι. Με το VF185 η SYM θολώνει ακόμα περισσότερο τα όρια μεταξύ παπιών και μοτοσυκλετών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να το τοποθετήσεις. Αν ψάχνετε το παπί το παραδοσιακό, όχι, ψάχνετε σε λάθος μοντέλο.

sym vf185 bikeitgr proti epafi 39

Αν όμως αναζητάτε την εξέλιξη του είδους προς πιο sport μοτοσυκλετιστικές κατευθύνσεις, κι αν βράζει το αίμα σας, το VF185 είναι αυτή τη στιγμή το ΥΠΕΡΤΑΤΟ παπ… (παρά λίγο να το εκνευρίσουμε πάλι) μοτοσυκλετάκι της αγοράς. Και στα 2.695 ευρώ, αναμένεται κυριολεκτικά να σαρώσει -υπόψη πως οι πρώτες φουρνιές που αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου και Μαρτίου έχουν ήδη ξεπουλήσει! Καλώς ορίσατε στο μέλλον και θυμηθείτε: το VF185 που οδηγήσαμε είναι διαθέσιμο για Test-Ride. Κάντε το κι εσείς μια βόλτα, και ελάτε μετά να μας πείτε αν είμαστε υπερβολικοί.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοντέλο SYM VF 185
Εισαγωγέας Γκοργκόλης Α.Ε.
Χωρητικότητα (cc) 183
Κινητήρας 4Τ, 1Κ, 4Β, 1ΕΕΚ, Υ/Ψ
Ισχύς (hp/rpm) 17.7 / 8.500
Ροπή (kgm/rpm) 1,56 / 7.500
Μετάδοση Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης, 6 σχέσεις
Τροχοί  
Εμπρός 90/80-17
Πίσω 120/70-17
Αναρτήσεις  
Εμπρός Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω Μονό αμορτισέρ κεντρικά τοποθετημένο, ΠΕ
Φρένα  
Εμπρός Δίσκος 250 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων
Πίσω Δίσκος 200 mm
Ρεζερβουάρ (l) 6
Κατανάλωση WMTC 2,2 lt στα 100 χλμ.
Βάρος (kg) 124
Εξοπλισμός Μίζα, LED φώτα, στροφόμετρο, οθόνη LCD με ενδείξεις ταχύτητας, σχέσης κιβωτίου, στάθμης καυσίμου, ολικού και μερικού χιλιομετρητή
Τιμή (€) 2.695

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - SYM JET14 200 Euro 4 Video Test Ride - SYM VF185 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon