.
Κατηγορία Royal Alloy
Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 16:24

Test - Royal Alloy Tigara Grande TG300s 2023

Ένα scooter για τους απαιτητικούς της εμφάνισης και της ποιότητας, ένα όχημα που δείχνει ότι, στην καθημερινή χρήση, η ευκολία οδήγησης και το στυλ παίζουν ίσο ή και μεγαλύτερο ρόλο, με τα «ψυχρά» οδηγικά χαρακτηριστικά.

Το ρετρό σε πρώτο πλάνο

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Royal Alloy Tigara Grande TG300s Τιμή: 5.999 ευρώ

Πολύ λίγα οχήματα –ανεξαρτήτως κατηγορίας- αποπνέουν έναν τόσο αυθεντικά ρετρό αέρα, όσο τα scooter της Royal Alloy. Ή, θα πρέπει να ανέβεις… πολύ, σε κατηγορία τιμής για να τα βρεις. Η Royal Alloy, μια μάρκα με έδρα το Lancashire της Μ. Βρετανίας, δεν είναι πολλά χρόνια κοντά μας, όμως αποδείχθηκε «διαβασμένη» από την πρώτη στιγμή, παρουσιάζοντας μας την γκάμα scooter της που καλύπτει από τα 125 μέχρι τα 300 κυβικά.

Στην διάθεση μας για μία εβδομάδα γεμάτη 60s άποψη και ξέγνοιαστες βόλτες εντός και εκτός των τειχών, είχαμε την πανέμορφη Tigara Grande TG300s που βλέπουμε εδώ. Ας δούμε και αναλυτικότερα…

«Case Study» στο στυλ

Το Tigara Grande TG300s είναι η ναυαρχίδα της γκάμας της Royal Alloy και η εμφάνιση της είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Η Royal Alloy έχει πάρει πολύ στα σοβαρά το κομμάτι του στυλ και, αν το σχέδιο σας θυμίζει Lambretta της δεκαετίας του 60, έχετε… απόλυτο δίκιο, μιας και η εταιρεία έχει επίσημα κατοχυρώσει το δικαίωμα της να κατασκευάζει τα scooter της έτσι, με αναφορές στα θρυλικά Ιταλικά μοντέλα. Ο Mods αέρας του μοντέλου φυσά δροσιστικά στο πρόσωπο σου, όσο εσύ αναζητάς το κατάλληλο σετάκι ρούχων που θα σε ταιριάξει με το μοντέλο και θα σε αναβαθμίσει σε 60s icon! Εντάξει, πλάκα κάνουμε, ό,τι και να φορέσεις, θα σε κοιτάνε όπου και αν πας!

Royal Alloy Tigara Grande TG300s

Φινίρισμα;  Προσεγγίζει την τελειότητα. Το χρώμα British Racing Green ακροβατεί μεταξύ του πλήρως ματ και του σατινέ και είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί και να αποτυπωθεί σε φωτογραφίες. Η Royal Alloy προσφέρει άλλες 3 χρωματικές επιλογές για το TG300S: Κόκκινο Burgundy, Μαύρο Jet και Bicolor Red. Τα λογότυπα και οι… θυρεοί είναι πολυπληθή μεν, αλλά στο μέγεθος και τις θέσεις που πρέπει, για να μην χαλάνε την ισορροπία στο μάτι. Χρώμιο και μαύρο εναλλάσσονται θαυμάσια, ενώ το μπορντό χρώμα στην σέλα και τα γκριπ «σπάει» την κυριαρχία του πράσινου. Και στην ζελατίνα, και στον προβολέα, βρίσκεις το «κατιτίς» σου: Κι άλλα λογότυπα και αναγραφές της μάρκας και του σλόγκαν. Ακόμα και το ψυγείο είναι περίτεχνα… εξαφανισμένο, πίσω από το ματ πλαστικό περίβλημα του στο κάτω μέρος του scooter, ώστε να μην κάνει μπαμ οπτικά και χαλά το σύνολο. Το εμπρός πλατύ φτερό, έχει την ονομασία… Platypus, ενώ το κλείσιμο της ουράς θυμίζει Baggers μοτοσυκλέτες Αμερικής. Μικρές αλλαγές έχουν γίνει σε κάποια από τα σιδερένια τμήματα, που αντικαταστάθηκαν από αλουμινένια, για το 2023, χωρίς όμως να αλλάζει οπτικά το σύνολο. 

Ποιότητα κατασκευής; Through the roof, που θα έλεγαν και οι Αγγλόφωνοι ή σε απλά ελληνικά… πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Η επιλογή της Royal Alloy να επιμένει στο μέταλλο κατά πλειοψηφία, σε σχέση με τα πλαστικά scooters «όλων την άλλων» κάνει την διαφορά και σε κάνει να νιώθεις, ότι οδηγείς όχημα πολυτελείας.  Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι το scooter της δοκιμής ήρθε στα χέρια μας με πάνω από 8.000 χιλιόμετρα στο οδόμετρο, κάνοντας το τεστ μας και κάτι σαν «Δοκιμάζουμε μετά από 1 χρόνο χρήσης». Και το μοντέλο δεν απογοήτευσε επ’ ουδενί, αφού η αίσθηση καινούργιου σε όλα τα επίπεδα δεν επιδέχθηκε αμφισβήτησης. 

Ισορροπία αυθεντικότητας και εξοπλισμού

Κάτω από την σέλα του Tigara Grande δεν θα βρείτε χώρο αποθήκευσης, αλλά το ρεζερβουάρ καυσίμου. Προκειμένου να μην χάσει σε αυθεντικότητα, η Royal Alloy κάνει κάποιες… θυσίες. Δεν μας αφήνει παραπονεμένους όμως, όσον αφορά την μεταφορά αντικειμένων, αφού προσφέρει επίπεδο πάτωμα, ένα αρκετά μεγάλο ντουλαπάκι που έχει και θύρα ρεύματος, αλλά και γάντζο στην ποδιά, για τσάντες και τα συναφή. Μην ξεχάσουμε βέβαια και την πίσω σχάρα, που είναι στον βασικό εξοπλισμό! Στην πράξη, ο γάντζος της εμπρός ποδιάς είναι πολύ πιο βολικός, από ότι φαντάζεστε. Το ίδιο και το ντουλαπάκι, που μπορεί να χωρέσει ακόμα και όλα σας τα μικροαντικείμενα, με τη μία: Κινητό, πορτοφόλι, κλειδιά, χαρτιά κλπ, δείτε και την αντίστοιχη φωτό…

Royal Alloy Tigara Grande TG300s

Ξεκάθαρα στο σήμερα ανήκει, η οθόνη TFT αντί οργάνων, που εμφανίζει όλες τις ενδείξεις μαζί. Το μεγάλο ταχύμετρο διαβάζεται πανεύκολα και η οθόνη αλλάζει χρώμα, ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό. Τα δε πλήκτρα της, είναι αφής και υπάρχει επίσης συνδεσιμότητα Bluetooth, προς κινητά τηλέφωνα. Η ζελατίνα, που βλέπετε στις φωτό, ανήκει στον έξτρα εξοπλισμό και είναι η «μεσαία», με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει επίσης μία «κοντή» και μία «ψηλή».

Royal Alloy Tigara Grande TG300s

Απόλαυσε τις καθημερινές «αγγαρείες» σου

Το καλό καθημερινό όχημα πρέπει να σε κάνει να χαμογελάς. Δεν πρέπει να σε κάνει ούτε να «σκέφτεσαι», ούτε να… ψάχνεις πως θα το οδηγήσεις. Ανεβαίνεις στο Tigara και με την όρθια, φιλόξενη θέση οδήγησης είσαι έτοιμος για καθημερινή κατάχρηση. Η σέλα έχει μέτριας σκληρότητας αφρώδες, δεν κουράζει στο γενικότερο πλάνο, αν και λίγο ακόμη γέμισμα δεν θα μας χαλούσε. Για τον συνεπιβάτη δεν έχουμε να κάνουμε παράπονο -το πίσω μέρος της σέλας είναι παχύτερο.Το μοτέρ 300 κυβικών δεν μας είναι εντελώς άγνωστο – έχει πολλά κοινά, με τον παλιό κινητήρα των Piaggio Beverly. Στην πράξη, η δύναμη των 23,8 ίππων για το Tigara είναι πολύ περισσότερο από επαρκής. Το άρπαγμα στο γκάζι άμεσο, η διαθεσιμότητα σε ισχύ μπόλικη μέχρι και πάνω από τα 100 χλμ/ώρα. Στις πιο νορμάλ ταχύτητες της πόλης, τα παραπάνω σημαίνουν ελαστικότητα σε κάθε ταχύτητα και ασφαλή προσπεράσματα όταν χρειαστούν.  

H Royal Alloy έχει δημιουργήσει και χρησιμοποιεί, ένα δικό της σύστημα εμπρός ανάρτησης με δύο ρυθμιζόμενα αμορτισέρ και δύο υστερούντες βραχίονες. Η διαφορά σε σχέση με ένα «συμβατικό» scooter με πιρούνι ή άλλο σύστημα είναι άμεσα αντιληπτή: Το μπροστινό πατάει δυνατά κάτω, σαν άκρο αυτοκινήτου και σηκώνει πολύ δυνατό φρενάρισμα, αλλά και μανούβρες που υπό κανονικές συνθήκες… δεν μπορούν να γίνουν. Σε πιο ήπιο ρυθμό, απολαμβάνεις μια αυξημένη ποιότητα κύλισης, η οποία βγαίνει ακόμα πιο πολύ στο προσκήνιο, αν αποφασίσεις να αποδράσεις εκτός των τειχών. Η πίσω ανάρτηση, πιο συμβατική σε σχέση με την εμπρός, έχει 2 αμορτισέρ ρυθμιζόμενα στην προφόρτιση ελατηρίου. Οι δρόμοι μας φημίζονται για το πόσο… χάλια είναι και, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης εμπρός ανάρτησης, το Tigara Grande αντιδρά κάπως πιο σκληρά από το ιδανικό στις λακούβες, όχι σε επίπεδο υπερβολής ή προβληματισμού.

Royal Alloy Tigara Grande TG300s

Η επιλογή των ελαστικών Pirelli Angel Scooter ως πρώτης τοποθέτησης, από την άλλη, ήταν η πιο σωστή κίνηση που μπορούσε να κάνει η RA! Αναβαθμίζουν την εμπιστοσύνη σου στις δυνατότητες του, αλλά και την πληροφόρηση που σου δίνουν από τον δρόμο.  Και στο φρενάρισμα, η βαθμολογία είναι υψηλή για τους 2 δίσκους, αφού από δύναμη έχουν… για χόρταση, αντισταθμίζοντας την μέτρια αίσθηση στις μανέτες και ειδικά στην εμπρός. Βούτα άφοβα και άσε το ABS να σε γλιτώσει από οποιοδήποτε τυχόν… ευτράπελο.

Ψωμοτύρι, λοιπόν, για το Tigara Grande είναι η πόλη, μάλιστα χωρίς να σου αδειάζει τις τσέπες, αφού μετρήσαμε κατανάλωση just κάτω από 4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα σε μικτές συνθήκες. Αλλά, όπως είπαμε και παραπάνω, μην διστάσεις να μοιραστείς το scooter και με έναν φίλο ή το αγαπημένο σου πρόσωπο. Δικάβαλο επαρκές ως προς την άνεση, «κυριλέ», με μια τσάντα ο καθένας σας, και έφυγες για εκδρομούλα από εθνική ή επαρχιακό. Ούτως ή άλλως, τα 250+ χιλιόμετρα με ένα γέμισμα τα έχετε στο τσεπάκι.

Royal Alloy Tigara Grande TG300s

Back to the 60s, baby

Το ρετρό δεν πέθανε ποτέ και μάλλον… δεν θα πεθάνει ποτέ! Και πώς να συμβεί κάτι τέτοιο, άλλωστε, αφού το στυλ των δικύκλων του παρελθόντος είναι τόσο διαχρονικό, τόσο επιτυχημένο, που βρίσκει ακόμα και σήμερα, φανατικούς φίλους. Σε αυτούς απευθύνεται και το Tigara Grande TG300s. Ένα σύγχρονο scooter κάτω από τα… ρούχα, αλλά ευπρόσδεκτα κολλημένο στο ένδοξο παρελθόν σε όλα τα άλλα, για τους ασυμβίβαστους αναβάτες που γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν από το όχημα με το οποίο κυκλοφορούν. Τιμολογιακά, τα 5.999 ευρώ του Tigara Grande δεν είναι λίγα, αλλά είναι κατά τι λιγότερα από αυτά που ζητάει ο «άμεσος ανταγωνισμός» του, κυρίως… εξ Ιταλίας. Και μάλιστα, το Tigara Grande αποδεικνύει εμπράκτως ότι δεν υστερεί πουθενά, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του για την επιλογή σου.

 

Εξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Bell Vintage Row

Τζάκετ: Nordcode Cafe Race

Γάντια: Nordcode GT Carbon

Royal Alloy Tigara Grande TG300s

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο Royal Alloy Tigara Grande TG300s
Αντιπρόσωπος Royal Alloy Hellas
Τιμή (€) 5.999
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 278
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 75 x 63
Συμπίεση 11
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Magneti Marelli
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο τύπου ραχοκοκαλιάς
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) 1.390
Ύψος σέλας (mm) 770
Μήκος (mm) 1.845
Πλάτος (mm) 670
Ύψος (mm) 1.115
Απόσταση εδάφους (mm) 160
Βάρος (kg, κενό)   152
Ρεζερβουάρ (lt)  11
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Δύο αμορτισέρ και υστερούντες βραχίονες, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά Pirelli Angel Scooter
Μπροστά 110/70-12
Πίσω  120/70-12
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 220 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220 mm με δαγκάνα δύο αντικριστών εμβόλων, ABS
   
Εξοπλισμός Οθόνη TFT με αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας, συνδεσιμότητα με Bluetooth, φωτισμός Full LED, ABS 2 καναλιών, επίπεδο πάτωμα, θύρα παροχής ρεύματος USB, ντουλαπάκι ποδιάς, γάντζος αποσκευών, πίσω σχάρα, ζελατίνα (προαιρετική)
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  23,8/7,500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  2,3/5.000

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 17:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST- Royal Alloy GP 300i S ABS 2020
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon