.
Κατηγορία Royal Alloy
Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 10:05

TEST- Royal Alloy GP 200i S ABS 2019

Τα scooter της Royal Alloy δεν αποτελούν μια ακόμη εναλλακτική πρόταση στην κατηγορία των νεορετρό. Έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα, γοητευτικότατη σχεδίαση και υιοθετούν μοντέρνες λύσεις σε κινητήρα, φρένα και αναρτήσεις που πείθουν ακόμη και τους πλέον δύσπιστους. Καλύτερη ίσως απόδειξη το Royal Alloy GP 200i S!

Είναι κούκλα και φαίνεται

Βάλτε ένα ματάκι στο scooter της Royal Alloy, θα το χρειαστείτε. Αν μη τι άλλο, η σχεδίαση του Grand Prix (GP) κλέβει την παράσταση και μαγνητίζει τα βλέμματα όπως λίγα ρετρό δίκυκλα μπορούν στις μέρες μας αφού η μόδα είναι πλέον mainstream. Οι κλασικές γραμμές του GP ξεφεύγουν από τα συνήθη πρότυπα που κυριαρχούν στα βεσποειδή ρετρό scooters του σήμερα και υιοθετούν άλλες πιο σπάνιες, εκείνες του αντίπαλου δέους για την Vespa που δεν ήταν άλλο από την Lambretta. Οι ιταλικές επιρροές από τις 10ετίες του 50 και του 60 είναι εμφανείς, γοητευτικές και άκρως καλοδεχούμενες. Μάλιστα η βρετανική εταιρία έχει πατεντάρει τα συγκεκριμένα σχέδια προς αποφυγή περαιτέρω κλώνων και διατήρηση του αυθεντικότερου χαρακτήρα των scooters της.

Η έκδοση Grand Prix S απευθύνεται σε εκείνους που το προτιμούν πιο σπορ με το μαύρο ματ χρώμα να κυριαρχεί. Μαύρες και οι χυτές χάντες με τα άβαφα "στεφάνια, μπορντώ η σέλα αλλά και τα γκριπ, όλα σε τέλεια αρμονία με την ρετρό φιλοσοφία. Το scooter της Royal Alloy αποπνέει αρχοντιά με την μακρόστενη σιλουέτα του και μόνο οι ψαγμένοι καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται -που δεν είναι τελικά και λίγοι, κάτι που φάνηκε και από το πλήθος των ερωτήσεων που δεχτήκαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Οι υπόλοιποι το θεωρούν αρχικά ως μία εξαιρετική αναπαλαίωση που έχει γίνει με πολύ μεράκι. Βέβαια υπάρχουν και στοιχεία που “προδίδουν” το Grand Prix S και αυτά δεν είναι άλλα από την μικρή ψηφιακή οθόνη στον λιτό πίνακα οργάνων και φυσικά τα LED φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω με το εμπρός να αποδίδει παράλληλα πολύ καλά, ειδικά για το μέγεθός του.

<a target=Royal alloy grand prix 200i s 2019 bikeit 26" />

Στιβαρή κατασκευή από μέταλλο

Στοιχείο που εκπλήσσει ευχάριστα είναι η full metal κατασκευή του GP 200iS αλλά και όλων των υπόλοιπων scooters της Royal Alloy. Μεταλλικά τα πλαϊνά καπάκια, μεταλλική και η ποδιά, για τον μεταλλικό κορμό δεν το συζητάμε καν, μεταλλικό και το πάτωμα. Όλα τα κομμάτια είναι αποσπώμενα και βιδώνουν πάνω στο σωληνοειδές πλαίσιο, διευκολύνοντας έτσι την επισκευή του scooter σε περίπτωση πτώσης.

<a target=Royal alloy grand prix 200i s 2019 bikeit 24" />

Ακόμη και τα καπάκια του τιμονιού είναι μεταλλικά –αλουμινένια για την ακρίβεια! Το μεταλλικό κοστούμι συμβάλλει στην ποιότητα κατασκευής του GP 200i S που κινείται σε πολύ καλά επίπεδα και για την κατηγορία τιμής, όπως και η βαφή και το γενικότερο φινίρισμα του scooter. Εκεί ψηλά σε ποιότητα βρίσκεται και η σέλα, αλλά και η αίσθηση που δίνουν οι διακόπτες κατά τη χρήση τους.

Κλασική χρηστικότητα και ευρυχωρία

Το GrandPrix 200i S δεν είναι από εκείνα τα scooters που μοιάζουν με μοντέλα του παρελθόντος αλλά είναι στην ουσία καθόλα σύγχρονα. Η ρετρό σχεδίαση του σε προϊδεάζει και για τον χαρακτήρα του που είναι εξίσου αυθεντικός. Αυτό ισχύει περισσότερο αναφορικά με τους διαθέσιμους χώρους του scooter της Royal Alloy που παρουσιάζονται περιορισμένοι σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει κοιτάζοντας ένα scooter αυτού του μεγέθους.

<a target=Royal alloy grand prix 200i s 2019 bikeit 11" />

Κάτω από τη σέλα δεν υπάρχει χώρος, ενώ η σέλα ασφαλίζει πάνω στην λαμαρίνα με πολύ πρωτότυπο τρόπο αφού η εταιρία έχει χρησιμοποιήσει έξι βεντούζες! Δεν χρειάζεται να ψάχνετε κλειδαριά για να την ξεκλειδώσετε, ενώ δεν υπάρχει και λόγος για να ανησυχείτε για την τάπα της βενζίνης αφού εκείνη φέρει την δική της κλειδαριά.

<a target=Royal alloy grand prix 200i s 2019 bikeit 9" />

Αποθηκευτικό χώρο θα βρείτε στο ιδιαίτερα μεγάλο ντουλαπάκι της ποδιάς που έχει μάλιστα εσωτερικά και δύο θήκες, εκ των οποίων η μία στο πορτάκι. Στο ντουλαπάκι που κλειδώνει θα βολέψετε ακόμη και μικρό tablet αν χρειαστεί ενώ θα βρείτε και μια θύρα USB για την φόρτισή του, αλλά και ένα κόκκινο κουμπί. Όχι δεν είναι αυτό που θέλει να πατήσει ο Kim, είναι το κουμπί που πρέπει να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να αλλάξετε τις ενδείξεις της μικρής ψηφιακής οθόνης του πίνακα οργάνων. Το εργονομικό φάουλ είναι μικρό αφού ουσιαστικά οι ενδείξεις που αλλάζετε είναι μόλις δύο- μερικός και ολικός χιλιομετρητής.

<a target=Royal alloy grand prix 200i s 2019 bikeit 14" />

Περισσότερες δυνατότητες για μεταφορά αντικειμένων προσφέρει η επίπεδη και πρακτική ποδιά που συνδυάζεται με γάντζο κάτω από το τιμόνι αλλά και η προσεγμένη σε σχεδίαση η σχάρα με τα έξτρα “ανοίγματα” για να δέσετε πάνω της αντικείμενα χρησιμοποιώντας χταπόδι ή ιμάντες. Τέλος, ο συνεπιβάτης δεν θα δυσκολευτεί να βολευτεί πάνω στο scooter αφού το μερίδιο της σέλας που του αντιστοιχεί έχει σωστό πλάτος και τα μαρσπιέ είναι αρκούντως μεγάλα και σε σωστή θέση.

<a target=Royal alloy grand prix 200i s 2019 bikeit 13" />

Κινητήρας ταμάμ και άλλες σύγχρονες λύσεις.

Η έκδοση Grand Prix 200i S χρησιμοποιεί για τη κίνησή της ένα υγρόψυκτο μοτέρ με τέσσερις βαλβίδες στον κύλινδρο και δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής. Οι 19+ ανακοινώσιμοι ίπποι δίνουν όντως υπόσταση στο όνομα της έκδοσης αφού με την βοήθειά του το Grand Prix S πηγαίνει σφαίρα παρά τα 148 κιλά που ζυγίζει. Την αξία του μοτέρ αλλά και τις υψηλές επιδόσεις που προσφέρει τις γνωρίζουμε ήδη αφού είναι το μονοκύλινδρο που κινούσε παλιότερα το 200άρι Aprilia Scarabeo με την Royal Alloy να το εφοδιάζεται από το εργοστάσιο του Piaggio Group στην Κίνα. Η ευστροφία και η πολιτισμένη λειτουργία του είναι χαρακτηριστικές, η απόκριση στο γκάζι άριστη χάρη και στον ψεκασμό της Magneti Marelli και το ταχύμετρο ξεπερνά με χαρακτηριστική ευκολία τα 100 χλμ./ώρα για να δείξει εξίσου εύκολα σε ιδανικές συνθήκες 135-136 χλμ./ώρα με τον κόφτη να κάνει την εμφάνισή του.

<a target=Royal alloy grand prix 200i s 2019 bikeit 16" />

Ξέρω ότι πολλοί περιμένουν να δουν την ακόμη μεγαλύτερη σε κυβισμό έκδοση του scooter της Royal Alloy, αλλά πιστέψτε με, αυτός ο σχεδόν 200άρης κινητήρας του ταιριάζει ταμάμ και του προσφέρει εξαιρετικές επιταχύνσεις αλλά και τελική που αρκεί ακόμη και για βόλτες εκτός των τειχών της πόλης. Παράλληλα του προσφέρει και χαμηλή κατανάλωση με την μέση τιμή της να κυμαίνεται στα 3,8 λίτρα/100 χλμ. και μπορεί φυσικά να πέσει ακόμη περισσότερο αν μπείτε σε mode... οικονομίας.

<a target=Royal alloy grand prix 200i s 2019 bikeit 22" />

Οι σύγχρονες λύσεις που έχει υιοθετήσει η Royal Alloy συνεχίζονται και στον τομέα των φρένων εκεί όπου κάνει την εμφάνισή της μια σύγχρονη μονάδα της Bosch. Η απόδοση των φρένων βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τις πολύ καλές επιταχύνσεις που προσφέρει το μοτέρ. Μπλοκάρουν πολύ δύσκολα, έχουν δύναμη και την αποδίδουν γραμμικά και όταν το μπλοκάρουν το ABS της Bosch είναι εκεί για να δώσει τη λύση γρήγορα και αποφασιστικά.

Γρήγορη βόλτα με στιλ

Το Grand Prix 200i S συνδυάζει την πολυπόθητη ρετρό εμφάνιση με επιδόσεις που θα ζήλευαν πολλά σύγχρονα σε όψη scooter με παρόμοιο κυβισμό. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που θα βάλει στην πρίζα ακόμη και εκείνους που δεν έχουν εθιστεί στην ρετρό μόδα και δεν είχαν μέχρι πρότινος στο νου τους την αγορά ενός τέτοιου μοντέλου. Αυτό το πετυχαίνει βάζοντας στην συνταγή και αυθεντικό χαρακτήρα που το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό. Τι εννοώ με αυτό; Οι μικροί τροχοί που περιορίζουν αισθητά το γυροσκοπικό φαινόμενο ως αίσθηση θέλουν μια αρχική περίοδο εξοικείωσης, όταν κινείστε με υψηλές ταχύτητες που εύκολα πιάνει το GP. Ωστόσο το scooter αποδεικνύεται σταθερό ακόμη και στην τελική του και πρέπει να το προκαλέσεις εσύ για να δείξει την ταχύτητα με την οποία μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

<a target=Royal alloy grand prix 200i s 2019 bikeit 36" />

Σε αυτή τη σταθερότητα συμβάλλουν και οι δύο βραχίονες εμπρός, ο καθένας με το δικό του αμορτισέρ και ελατήριο. Το τελευταίο ρυθμίζεται μάλιστα ως προς την προφόρτισή του και αυτό είναι τόσο σπάνιο που μάλλον δεν το συναντάμε σε κανένα άλλο σύγχρονο scooter! Η συμπεριφορά των αναρτήσεων είναι πολύ καλή και στις ανωμαλίες και παρά τους μικρούς τροχούς. Δεν κοπανάνε ακόμη και όταν το βάρος που “κουβαλά” το Grand Prix ξεπερνά το συνιστώμενο. Την καλή λειτουργία τους την διαπίστωσα από πρώτο χέρι και μάλιστα ως συνεπιβάτης έχοντας στο τιμόνι τον Μανιάτη των μόλις 117 “στεγνών” κιλών.

 <a target=Royal alloy grand prix 200i s 2019 bikeit 39" />

Οι μικροί τροχοί των 12 ιντσών προσφέρουν απαράμιλλη ευελιξία στο μποτιλιάρισμα αλλά και σε κάθε είδους μανούβρα που θα προσπαθήσετε να επιχειρήσετε. Προσοχή ανάμεσα στα αυτοκίνητα στο εμπρός μεταλλικό φτερό το οποίο δεν γυρνάει μαζί με τον τροχό αλλά είναι σταθερό πάνω στην ποδιά. Είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσετε καθώς αυξάνει το συνολικό μήκος σε μανούβρες που δεν έχουμε συνηθίσει να μας απασχολεί το συγκεκριμένο σημείο σε ένα δίκυκλο, αφαιρεί ωστόσο ελάχιστα από την ευελιξία του scooter της Royal Alloy.

<a target=Royal alloy grand prix 200i s 2019 bikeit 41" />

Κάθε είδους βόλτα είναι απολαυστική στη σέλα του Grand Prix 200i S, οι γρήγορες όμως είναι εκείνες που απόλαυσα περισσότερο, λόγω της ταχύτητας που μου επέτρεπε να κινηθώ ο κινητήρας αλλά και της σταθερότητας που μου έδινε το πλαίσιο. Αγαπημένο μου παιχνίδι βέβαια ήταν οι γρήγορες εκκινήσεις στα φανάρια. Χάρη και στην πολύ καλή λειτουργία του CVT κιβωτίου ξεκινάς γρήγορα και αφήνεις εύκολα πίσω σου τους υπόλοιπους ανυποψίαστους scooterάδες με τα δυνατά, μοντέρνα και υγρόψυκτα 150άρια, που δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους. Στο επόμενο φανάρι θα... σηκώσουν το γάντι και θα “ζητήσουν” ρεβάνς χωρίς φυσικά να αλλάζει το αποτέλεσμα, παρά μόνο η διαφορά. “Τι είναι αυτό ρε φίλε! Τι του έχεις κάνει και πάει έτσι;”, ήταν οι ερωτήσεις που ακολουθούσαν την τρίτη φορά και άνοιγαν την κουβέντα. “Τίποτα φίλε! Είναι το νέο το 200άρι το Grand Prix της Royal Alloy. Και είναι καλό!”

<a target=Royal alloy grand prix 200i s 2019 bikeit 29" />

Γοητεία που δεν συμβιβάζεται

Η Royal Alloy δημιούργησε ένα scooter με λαχταριστή ρετρό σχεδίαση, του έβαλε και ένα δυνατό και οικονομικό μοτέρ στα σωθικά του και σας το παραδίδει έτοιμο, γεμάτο χαρακτήρα αλλά και σύγχρονες ανέσεις που συνοδεύονται από καλή ποιότητα κατασκευής. Κοιτάζοντας το full μεταλλικό Grand Prix 200i S νομίζεις ότι θα πρέπει να κάνεις ένα σωρό συμβιβασμούς για να χαίρεσαι καθημερινά την εμφάνιση. Στην πραγματικότητα αυτή η υπόθεση διαψεύδεται πολύ σύντομα και η πρόταση της Royal Alloy σου δείχνει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Πέρα από τους περιορισμένους χώρους που λύνονται με την προσθήκη ενός top case, το μοντέλο της Royal Allow δεν απαιτεί συμβιβασμούς παρά μόνο κάποιο λογικό χρόνο για να γνωριστείς μαζί του και να το καταλάβεις. Ο χαρακτήρας του είναι φιλικότατος, ο κινητήρας του λουκούμι με δυνατή γεύση, οι αναρτήσεις λειτουργούν σωστά και κρύβουν στις περισσότερες ανωμαλίες το μικρό μέγεθος των τροχών. Μόνο οι τελευταίοι θέλουν εξοικείωση στις υψηλές ταχύτητες και τίποτα άλλο, όπως άλλωστε και όλα τα scooters με τροχούς 12 ιντσών. Γνωρίσου καλύτερα μαζί του και ετοιμάσου για μια ευτυχισμένη καθημερινή σχέση γεμάτη στιλ που θα κρατήσει χρόνια!

Μοντέλο Royal Alloy Grand Prix 200i S ABS
Αντιπρόσωπος Royal Alloy Hellas
Τιμή (ευρώ) 3.999
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, αερόψυκτος, μονοκύλινδρος,  4βάλβιδος, 2 EEK
Κυβισμός (c.c.) 181
Διάμετρος x διαδρομή (mm) Δ.Α. 
Συμπίεση (:1) Δ.Α. 
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο CVT
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, σωλήωοειδές, μονής ραχοκοκκαλιάς
Μήκος (mm) 1.870
Πλάτος (mm) 620
Ύψος  (mm) 1.115
Μεταξόνιο (mm) 1.390
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α. 
Ίχνος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 770
Απόσταση εδάφους (mm) 330
Βάρος (kg)  148
Ρεζερβουάρ (lt) 11
Αναρτήσεις  
Μπροστά Διπλή άρθρωση με υστερούντες βραχίονες, ένα αμορτισέρ με ελικοειδές ελατήριο σε κάθε πλευρά, προφόρτιση ελατηρίου
Πίσω Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260 mm, τριπίστονη δαγκάνα / ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm, διπίστονη δαγκάνα / ABS
Τροχοί  
Μπροστά 110/70-12''
Πίσω 120/70-12''
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 19+/Δ.Α. σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  Δ.Α. 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 11:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: TEST- Royal Alloy GP 300i S ABS 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon