.
Κατηγορία NIU
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 18:47

TEST - NIU N-GT & M+ - Αποστολή στο Παρίσι, μέρος Γ'

 

Δυο high-tech smart e-scooters με επιδόσεις, αυτονομία και τρελή τεχνολογία

Κείμενο: Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: NIU, K. Γκαζής

Όπως σας είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο, το BIKEIT βρέθηκε στο Παρίσι, για την Παγκόσμια Παρουσίαση των 2 νέων smart e-scooter της NIU, των N-GT και M+. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, είχαμε την ευκαιρία και για οδήγηση των 2 e-scooters, σε ένα γκαράζ της γαλλικής Πρωτεύουσας.

Μπορεί η οδήγηση σε γκαράζ να μην αποτελεί ιδανικό τόπο για την εκτίμηση των δυνατοτήτων κάποιου δικύκλου, όμως η συνεχόμενη βροχή που έπεφτε τις μέρες της παρουσίασης δεν καθιστούσε πραγματοποιήσιμη μια δοκιμή στον δρόμο.

Έτσι μετά την στατική παρουσίαση των 2 e-scoooter στο Λούβρο, μεταβήκαμε με πούλμαν στο γκαράζ που θα γινόταν η σύντομη αυτή δοκιμή.

niu event 2

Από την ένδυση των περισσότερων δημοσιογράφων που παρευρέθηκαν στην δοκιμή έγινε σαφής και ο στόχος της NIU ως προς το πού θέλει να προωθήσει τα ηλεκτρικά της scooter. Οι περισσότεροι λοιπόν δημοσιογράφοι φάνηκε να προέρχονται από τον γενικό τύπο, ή ακόμα και τον τύπου του αυτοκινήτου, και ελάχιστοι είχαν μαζί τους έστω και ένα τεχνικό μπουφάν ή γάντια -οι περισσότεροι δεν διέθεταν ούτε κράνος, ευτυχώς όμως η NIU το είχε προβλέψει, δανείζοντας τους δικά της κράνη.

Ο hardcore ειδικός τύπος της μοτοσυκλέτας είχε σαφώς ελάχιστες παρουσίες, μια από αυτές ήταν και η δική μας.

Το τεστ ήταν πραγματικά περιορισμένο τόσο ως προς την τοποθεσία όσο και σε διάρκεια, καθώς είχαμε στη διάθεση μας 2 γύρους στη διαδρομή που είχαν οριοθετήσει με κορύνες μέσα στο γκαράζ, με το κάθε scooter. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι κάναμε τελικά 4 γύρους με το κάθε scooter, προσπαθώντας να πάρουμε μεγαλύτερη πληροφορία, ενώ είχαμε μείνει μόνοι μας στον χώρο, αφότου όλοι οι άλλοι είχαν αποχωρήσει προ πολλού. Ας δούμε τι είδαμε.

NIU-GT

NIU NGT 3

Το κορυφαίο εκ των 2 scooter της NIU, τραβάει σαφώς πιο πολύ το βλέμμα πάνω του, με την go-faster ρίγα που το διατρέχει να το κάνει να δείχνει γρήγορο. Και δεν δείχνει μόνο γρήγορο, όπως διαπιστώσαμε, αλλά είναι κιόλας!

Οι διαστάσεις του είναι αυτές που πρέπει για έναν αναβάτη μεσαίου ύψους, ενώ οι ψηλότεροι ίσως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα γόνατα τους που πιθανώς να ακουμπούν στην ποδιά μπροστά. Εγώ, με ύψος 1,70 δεν είχα κανένα τέτοιο πρόβλημα.

niu event 1

Η σέλα είναι άνετη και με σωστή κλίση, ενώ το χαμηλό βάρος του N-GT (δεν ανακοινώνεται επίσημα) το κάνει πραγματικό παιχνίδι σε αλλαγές κατεύθυνσης και στατικούς ελιγμούς.

Το N-GT έχει στιβαρή και ποιοτική αίσθηση, τόσο από τις αναρτήσεις όσο και από το πλαίσιο του, ενώ στο γρήγορο mode “Sport” διαθέτει πολύ δυνατή επιτάχυνση, που το κάνει να εκτοξεύεται μπροστά! Δοκιμάζοντας το στην μικρή ευθεία του γκαράζ, το N-GT έδειχνε να μπορεί να κινηθεί πραγματικά γρήγορα, θυμίζοντας πραγματικά μικρή μοτοσυκλέτα 125 κ.εκ.

ngt motor

O ηλεκτροκινητήρας των 3000W της Bosch έχει απίθανες επιδόσεις (7,4 Hp και άφθονη ροπή με το καλημέρα), και το N-GT λάμπει στον συγκεκριμένο τομέα.

Στην αρχή της επιτάχυνσης ακούγεται λίγο ο κινητήρας, όμως μετά το N-GT κινείται σε ένα απίθανο πέπλο σιωπής!

Η αίσθηση στην κίνηση φέρνει σε καλοστημένο scooter με θερμικό κινητήρα, ενώ δυνατά και με καλή πληροφόρηση φάνηκαν τα 2 φρένα.

NIU NGT 2

Δυο παράμετροι ασφαλείας είναι πως α) όταν ο αναβάτης πιέσει με δύναμη κάποιο φρένο, αυτόματα σταματάει η παροχή δύναμης από τον κινητήρα, ακόμα κι αν το γκάζι παραμένει ανοιχτό, και β) όταν ανοίγετε τέρμα το γκάζι με το scooter υπό κλίση, οι αισθητήρες του scooter στέλνουν μήνυμα στο μοτέρ να παρέχει μειωμένη ισχύ, για να μην γλιστρήσετε από την υπερστροφή!

Το κακό με όσους έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τα φρένα και μέσα στη στροφή, ή για όσους θέλουν να διορθώσουν την πορεία τους φρενάροντας, είναι πως ξαφνικά θα βρεθούν υπό κλίση δίχως γκάζι, με την παροχή ισχύος να έρχεται ένα δευτερόλεπτο μετά.

NIU NGT 5

Προσέχουμε λοιπόν να μην πιέζουμε δυνατά τα φρένα υπό κλίση (σημειώστε πως έχουν και σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS), καθώς τότε το N-GT, όπως και το M+, μένουν δίχως γκάζι για λίγο. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό πρέπει να αποτελεί Universal προαπαιτούμενο για τα Euro 4 e-scooter, καθώς το έχουμε συναντήσει και σε e-scooter άλλων κατασκευαστών.

Το N-GT διαθέτει μονό και διπλό σταντ, αλλά και μια μικρή ζελατίνα μπροστά, που εκτρέπει τον αέρα προς το κράνος του αναβάτη. Η αυτονομία του, με τις 2 αφαιρούμενες μπαταρίες της Panasonic, ξεπερνάει τα 100 χλμ. ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 170 σε ιδανικές συνθήκες!  Αξίζει να σημειωθεί πως το N-GT έχει και σύστημα EBS, δηλαδή σύστημα ανάκτησης ενέργειας από το φρενάρισμα, ενέργεια που αποθηκεύεται στην μπαταρία, αυξάνοντας την αυτονομία του scooter!

niu event 4

Πολύ όμορφα είναι τα έγχρωμα όργανα του N-GT και με μεγάλο όγκο πληροφορίας, ενώ δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το... cruise control που διαθέτει το scooter.

Εν κατακλείδι, τα κύρια χαρακτηριστικά του N-GT είναι πέρα από το υπέροχο design, η κορυφαία ποιότητα κατασκευής, η δεμένη αίσθηση, η ευελιξία και οι δυνατές επιδόσεις του.

M+

NIU M 4

Το M+ είναι η οικονομική απάντηση της NIU στα e-scooter, με χαμηλότερο επίπεδο εξοπλισμού και μικρότερους τροχούς από το N-GT -10 ιντσών αντί για 12.

Διαθέτει και διαφορετικό στιλ, αλλά και φώτα στα πλαϊνά του, χαρακτηριστικό που του δίνει έξτρα ασφάλεια στον δρόμο. Όπως και το N-GT έτσι και το M+ διαθέτει κινητήρα της Bosch (και σε αυτό τοποθετημένο στο κέντρο του πίσω τροχού), μπαταρία της Panasonic, όμως οι επιδόσεις του είναι υποδεέστερες, καθώς στην έκδοση Pro κινείται από ηλεκτροκινητήρα 1200W, έναντι 3000W του N-GT.

NIU M 5

Εδώ η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 45 χλμ/ώρα, αντί για τα 70 του N-GT, ενώ η αυτονομία του ξεπερνάει τα 100 χλμ, και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 150+!

Είναι μικρότερο σε διαστάσεις από το N-GT, και με χαμηλότερη σέλα, ενώ και οι αναρτήσεις του είναι πιο μαλακές, ένα κλικ κάτω σε ποιότητα από τις πολύ καλές αναρτήσεις του N-GT.

NIU M 6

Οι επιταχύνσεις εδώ, ακόμα και στο δυνατότερο εκ των 2 Rider Modes, είναι σαφώς πιο χαλαρές από του N-GT, ενώ οι μικρότεροι τροχοί 10 ιντσών κάνουν το M+ ιδιαίτερα ευέλικτο, καθώς αλλάζει κατεύθυνση αστραπιαία.

niu event 6

Τα όργανα είναι λιγότερο εντυπωσιακά από του N-GT, όμως παρέχουν όλες τις πληροφορίες που θέλει ο αναβάτης. Και εδώ υπάρχει και μονό αλλά και διπλό σταντ.

Όμορφα, ποιοτικά, σβέλτα και με μεγάλη αυτονομία

M 21

Αμφότερα τα νέα e-scooter της NIU είναι όμορφα, έχουν υψηλή ποιότητα κατασκευής και άριστο επίπεδο εξοπλισμού, ενώ έρχονται να καλύψουν το κενό που αφήνουν μέχρι τώρα τα υπόλοιπα ηλεκτρικά scooter, σε επιδόσεις και αυτονομία. Όταν τόσο το N-GT όσο και το M+ μπορούν να καλύψουν στη χειρότερη περίπτωση 100 χιλιόμετρα, τότε έχουμε αυτονομία που πλησιάζει -χωρίς να φτάνει ακόμα- εκείνη ενός μικρού βενζινοκίνητου scooter. Αυτό σημαίνει αραιές φορτίσεις, και ελαχιστοποίηση του άγχους “θα με βγάλει ή δεν θα με βγάλει μέχρι τον προορισμό μου”.

N GT 23

Τέλος, η NIU έχει δώσει ρέστα όσον αφορά στην τεχνολογία των N-GT & M+, σε βαθμό που τα 2 e-scooter να φέρουν επάξια τον όρο smart, ήτοι έξυπνα. Δεκάδες αισθητήρες, τεράστιος όγκος πληροφορίας προς τον αναβάτη, σύνδεση με διαδίκτυο και αναβάθμιση μέσω 4G, ένα απίθανο application για Android ή iPhone, αντικλεπτική προστασία μέσω GPS, και, και, και...

Όλα τα smart e-scooters της NIU είναι Euro 4, έχουν 2 χρόνια εγγύησης, και έρχονται με μια προπληρωμένη κάρτα SIM της Vodafone, που επιτρέπει σύνδεση 24/7 με το διαδίκτυο, μέσω τηλεφωνικών δικτύων 3G & 4G LTE!

Οι τιμές τους θα είναι ίδιες σε όλη την Ευρώπη και έχουν ως εξής: Το M+ θα κοστίζει 2.599 ευρώ και το N-GT 4.499 ευρώ. Αν όμως τα προ-παραγγείλετε, τότε το M+ θα σας κοστίσει 2.299 ευρώ και το N-GT 3.999 ευρώ.

Καλώς ήρθατε στο μέλλον, σήμερα!

Για την τεχνική ανάλυση των N-GT & M+ διαβάστε ΕΔΩ.

Φωτογραφίες N-GT

Φωτογραφίες M+

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 14:53

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - NIU MQi GT 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon