.
Κατηγορία NIU
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 10:36

Test - NIU MQi GT 2021

Η τάση της πόλης

Το νέο Α1 ηλεκτρικό σκούτερ της NIU κάνει τα πρώτα του βήματα στην ελληνική αγορά, με μεγάλους τροχούς και προσεγμένο λειτουργικό εξοπλισμό.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η NIU εμφανίστηκε στην παγκόσμια αγορά το 2014 πρωταγωνιστώντας στο νέο κύμα κατασκευαστών ηλεκτρικών δικύκλων που αναπτύχθηκε στην Ασία – κυρίως σε Κίνα και Ινδία – και στη συνέχεια γιγαντώθηκε με νεοφυείς εταιρείες από όλον τον κόσμο.

Η ανάπτυξή της ήταν ραγδαία και μέσα σε λιγοστά χρόνια έχει καταφέρει να αναπτύξει δραστηριότητα σε 38 χώρες σε όλον τον κόσμο, ενώ έχει διαθέσει πάνω από ένα εκατομμύριο δίκυκλα αθροιστικά ως τώρα.

A15A5012 web 

Το MQi GT είναι ένα από τα πιο νέα μοντέλα της NIU, κατέφτασε στη χώρα μας στις αρχές του 2021 και συνοπτικά περιγράφεται ως ένα ηλεκτρικό σκούτερ προδιαγραφών Α1. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι οι μεγάλοι τροχοί με διάμετρο 14 ιντσών σε ένα σώμα με πλήρεις διαστάσεις, ανάλογες των βενζινοκίνητων σκούτερ της κατηγορίας του, δηλαδή ικανό να μεταφέρει δύο ενήλικες στη σέλα του.

Κινείται από ένα ηλεκτρικό μοτέρ της Bosch στον πίσω τροχό με σταθερή απόδοση 4 ίππων και μέγιστη 4.6, το οποίο ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα λειτουργίας. Δυνατότερη ρύθμιση είναι η Sport, που επιτρέπει την εκμετάλλευση όλης της δύναμης του κινητήρα, έπεται η Dynamic όπου η τελική περιορίζεται στα 55 km/h και τέλος η E-Save που καπακώνει την κίνηση στα 25 km/h.

Η τροφοδοσία του κινητήρα γίνεται από δύο προσθαφαιρούμενες μπαταρίες 48 V / 31 Ah έκαστη, οι οποίες εκπροσωπούν την 4η και πιο εξελιγμένη γενιά μπαταριών της NIU. Η φόρτισή τους μπορεί να γίνει είτε πάνω στο σκούτερ ή να τις μεταφέρετε στο σπίτι για να μπουν σε μια κοινή οικιακή παροχή με τον φορητό φορτιστή, όπου η καθεμία τους θέλει 3 με 4 ώρες.

Η NIU μας λέει πως αυτή η 4η γενιά έξυπνων μπαταριών της είναι η πιο ανθεκτική στον χρόνο και ελαφριά που έχει φτιάξει ως τώρα, πάντως με 11 κιλά έκαστη το κουβάλημα αναπόφευκτα φτιάχνει μπράτσα αν δεν έχεις παροχή ρεύματος εκεί που παρκάρεις.

Ο εξοπλισμός του MQi GT περιλαμβάνει cruise control και συνδεσιμότητα Bluetooth μέσω σχετικής εφαρμογής της NIU που επιτρέπει μια σειρά από απομακρυσμένες λειτουργίες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η αντικλεπτική λειτουργία που λειτουργεί σε συνδυασμό με GPS tracker εγκατεστημένο στο σκούτερ.

Πρόκειται για μια συνδρομητική υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν για ένα αρχικό διάστημα στον πελάτη και η οποία ενημερώνει άμεσα τον ιδιοκτήτη με μήνυμα αν το σκούτερ του κινηθεί από τη θέση του, τον βοηθά να εντοπίσει άμεσα το στίγμα του στον χάρτη σε περίπτωση κλοπής ή απλά δε θυμάται που έχει σταθμεύσει.

p5 

Στον δρόμο το MQi GT προσφέρει μια τυπική θέση οδήγησης σκούτερ, με το ύψος σέλας σε λογικά επίπεδα και τα γόνατα σε τελείως ορθή γωνία. Εργονομικώς όλα δείχνουν σωστά και προβλέψιμα, με μόνη εξαίρεση τον διακόπτη των δυνατών φώτων. Αυτός βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του τιμονιού και κάπως μακριά από τη μανέτα για να δουλέψεις το σινιάλο με τον αντίχειρα.

Η πρόθεση της NIU να τιθασεύσει τη ροπή του ηλεκτρικού κινητήρα είναι εμφανής από τα πρώτα μέτρα, καθώς η επιτάχυνση δεν αρχίζει όσο δυνατά θα περίμενα. Προφανώς ο λόγος ανιχνεύεται στη φιλικότητα που πρέπει να βγάζει ένα σκούτερ που απευθύνεται σε μια κατηγορία γεμάτη νέους αναβάτες, ενώ προσελκύει και ωριμότερους μεν, εξίσου άπειρους στα δίκυκλα δε, οδηγούς αυτοκινήτων που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την πρόσφατα θεσπισμένη ισοδυναμία διπλωμάτων Α1 και Β.

Έτσι το MQi GT ξεκινά γλυκά από στάση και σταδιακά ανεβάζει ρυθμό, επιταχύνει πιο δυνατά και φτάνει γρήγορα στην τελική του – που δεν απέχει δα και πολύ – στα 70 km/h. Εν γένει η επιτάχυνση είναι επαρκής για να κινείσαι κανονικά χωρίς να νιώθεις πως όλοι θέλουν να σε πατήσουν, ενώ όσο μαζεύεις φόρα τόσο πιο ζωντανή γίνεται η κίνηση.

Η δε ροπή – την οποία δεν ποσοτικοποιεί η NIU στα τεχνικά χαρακτηριστικά – δηλώνει ευθαρσώς την παρουσία της όποτε χρειαστεί να ανέβεις μια ανηφοριά. Εκεί που ένα βενζινοκίνητο 4 ίππων θα άσθμαινε και θα πνιγόταν, το ηλεκτρικό μοτέρ απλά τραβάει και τραβάει. Ήρεμα κι αργά, αλλά επίσης ασταμάτητα και απροβλημάτιστα.

Οι αναρτήσεις του κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ενώ τα συνδυασμένα φρένα παίρνουν ακόμη καλύτερο βαθμό με δύναμη και προοδευτικότητα. Το μοναδικό σχόλιο εδώ αφορά στο σύστημα συνδυασμένης πέδησης, καθώς επιτρέπει στον πίσω τροχό να μπλοκάρει εύκολα και να γλιστρήσει αρκετά σε απότομο φρενάρισμα, κάτι που μπορεί να τρομάξει έναν άπειρο αναβάτη.

Χάρη στους 14ρηδες τροχούς το MQi GT δεν μασάει από λακκούβες, ανεβαίνει πανεύκολα σε πεζοδρόμια και πατά καλά στην τροχιά του δίχως νευρικότητες. Ως εργαλείο πόλης διακρίνεται για την ευελιξία, την ελαφριά αίσθηση και την προβλέψιμη δυναμική συμπεριφορά.

A15A4934 web 

Πάμε τώρα στις μπαταρίες και την αυτονομία τους. Η μέγιστη τιμή που δίνει θεωρητικά η NIU για το MQi GT ως πωλείται, με δύο μπαταρίες για συνολική χωρητικότητα 2,976 Wh, είναι τα 80 χιλιόμετρα.

Η επίδοση αυτή είναι εφικτή μόνο με προσεκτική διαχείριση του γκαζιού. Στον πραγματικό κόσμο όπου θα βγεις και μια λεωφόρο να ανοίξεις το γκάζι, μια ρεαλιστική μέση αυτονομία κυμαίνεται γύρω από τα 60 χιλιόμετρα. Αυτό επίσης σημαίνει πως με μια μπαταρία θα πάρεις περίπου τα μισά από αυτά.

Το MQi GT μπορεί να κινηθεί άνετα με μια μπαταρία, αφήνοντας ένα καλό κομμάτι του χώρου κάτω από τη σέλα για αποθήκευση, ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Sport mode του κινητήρα είναι διαθέσιμη μόνο με δύο μπαταρίες και μόνο εφόσον αυτές βρίσκονται στην ίδια στάθμη φόρτισης. Με μόνο τη μια συνδεδεμένη, το ταχύτερο πρόγραμμα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι το Dynamic των 55 km/h.

A15A4973 web 

Το MQi GT ήρθε να προσφέρει το κάτι παραπάνω στη γκάμα της NIU με τους μεγάλους τροχούς και το πλήρους μεγέθους σώμα του. Προσφέρει μια εναλλακτική προδιαγραφών Α1 η οποία δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από τα βενζινοκίνητα σκούτερ που θεωρητικά ανταγωνίζεται – πλην της σημαντικά χαμηλότερης τελικής ταχύτητας.

Με κόστος €3,399 και επιπλέον όφελος από την επιδότηση του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, το MQi GT μπορεί να σου λύσει τα χέρια μέσα στην πόλη, αποσβαίνοντας το κόστος του σε βάθος χρόνου από την απειροελάχιστη συντήρηση συγκριτικά με ένα συμβατικό σκούτερ και βγάζοντας από την εξίσωση τη βενζίνη.

Στον αντίποδα, η περιορισμένη τελική το φέρνει σε μειονεκτική θέση έναντι των τυπικών Α1 σκούτερ που κατά κόρον έχουν περισσότερη (διπλάσια ως τριπλάσια) διαθέσιμη ισχύ και σπάνια θα βγάλουν τελική κάτω των 100 km/h.

Το ηλεκτρικό GT της NIU απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους αγοραστές που ξέρουν τι θα πάρουν, ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που ψωνίζουν. Είναι ένα καλοφτιαγμένο και καλά εξοπλισμένο δίκυκλο πόλης, ασφαλές και άρτιο στα δυναμικά του χαρακτηριστικά, βολικότατο και για χρήση ως ενοικιαζόμενο – δραστηριότητα που κατά τη NIU απορροφά ένα σεβαστό ποσοστό των πωλήσεών της.

A15A5030 web

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: MT District SV Summit

Μπουφάν: Nordcode Citizen Pro

Γάντια - Five RS4

Μποτάκια - Forma Swift Dry


Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

NIU MQi GT (2021)

Αντιπρόσωπος

Muvus

Τιμή

€3,399

Εγγύηση

2 χρόνια

Κινητήρας

Ηλεκτρικός Bosch, στο κέντρο του πίσω τροχού

Ισχύς

3 kW (4 hp)

Ροπή

Δ.Α.

Μπαταρία

18650 ιόντων λιθίου, 2.98 kWh (48 V / 31 Αh) x 2

Χρόνος επαναφόρτισης

4 ώρες ανά μπαταρία / 4.5 ώρες ταυτόχρονη φόρτιση

Πλαίσιο

Ατσάλινο

Μεταξόνιο

1,389 mm

Μήκος x Πλάτος x Ύψος

1,949 x 700 x 1,171 mm 

Απόσταση από έδαφος

180 mm

Ύψος σέλας

816 mm

Βάρος

115 kg (περιλαμβάνει δύο μπαταρίες x 11 kg έκαστη)

Ανάρτηση μπροστά

Τηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι

Ανάρτηση πίσω

Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων 

Τροχός μπροστά

90/90-14

Τροχός πίσω

110/80-14

Φρένο μπροστά

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα τριών εμβόλων, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS

Φρένο πίσω

Δίσκος 180 mm, δαγκάνα ενός εμβόλου, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS

Εξοπλισμός

LED φώτα και φλας, LED DRL (φώτα ημέρας), keyless (εκκίνηση χωρίς κλειδί), τρία επίπεδα απόδοσης κινητήρα, παροχή φόρτισης USB 12V, κεντρικό και πλαϊνό σταντ, συναγερμός, οθόνη LCD με συνδεσιμότητα Bluetooth, cruise control, GPS tracker

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 12:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon