.
Κατηγορία Lambretta
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 13:59

Test - Lambretta V200 Special

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η Lambretta αποτελεί ένα όνομα τόσο βαρύ ώστε η κατηγορία scooter να δυσκολεύεται να την αφομοιώσει, ιδιαίτερα λόγω του μοναδικού κλασικού στιλ των δικύκλων της. Ένα στιλ που παραμένει άμεσα αναγνωρίσιμο, δια χειρός KISKA, και στην σύγχρονη εποχή της, μετά την αναγέννηση του 2017. Το ευτυχές είναι πως ο δοκιμασμένος κινητήρας και τα περιφερειακά πατούν γερά στο σήμερα, για μια εξαιρετικά πετυχημένη συνταγή design και χρηστικότητας.

Μικρό ιστορικό Lambretta

lambretta v200 special test bikeitgr 2021 00046

Τα πασίγνωστα scooter της ιταλικής φίρμας Innocenti με καταγωγή από το Μιλάνο της Ιταλίας, που άκμασαν τις δεκαετίες του '60-'70-'80, αναγεννήθηκαν το 2017, διατηρώντας όμως ατόφιο τον ρετρό αέρα της εμβληματικής εταιρείας.

Το όνομα Lambretta έχει τις ρίζες του στην ιταλική μυθολογία, η οποία κάνει λόγο για ένα ξωτικό του ποταμού Lambro στη συνοικία Lambrate του Μιλάνου, το οποίο ονομάζεται… Lambretta. Η ιστορία ενέπνευσε τον Ferdinando Innocenti να δώσει το ίδιο όνομα στην φίρμα scooter που ίδρυσε το 1922, φίρμα που θα εξελισσόταν αργότερα σε θρύλο της ιστορίας των scooter, χρησιμοποιώντας τον ίδιο σχεδιαστή της Vespa, τον αεροναυπηγό Corradino D'Ascanio.

Το πρώτο μοντέλο της Lambretta ήταν το 125 Μ (Α Μodel), που παρουσιάστηκε το 1947. Το 1950 παρουσιάζεται το μοντέλο 125 LC, το οποίο λανσάρει και το στιλ που θα γινόταν αντιπροσωπευτικό για την εταιρεία, στη μάχη της με το αντίπαλο δέος της Vespa.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1960, η Lambretta έχει πλέον καθιερωθεί, παρουσιάζει πολυτελή δίτροχα, αποτελεί το αντίπαλον δέος της Vespa και λατρεύεται στο Λονδίνο (και όχι μόνο) από τους Mods, την νεανική “φυλή” με τις συγκεκριμένες προτιμήσεις στην μουσική και στην μόδα. Το 1972 όμως η ζήτηση έχει μειωθεί αρκετά, ενώ το προσωπικό της εταιρείας καταφεύγει συχνά σε απεργίες, με αποτέλεσμα να κλείσει.

Οι τίτλοι περνάνε στην ινδική κυβέρνηση, η οποία δημιουργεί την Scooters India Limited (SIL), ώστε να κατασκευάζει στην Ινδία αρχικά το τρίκυκλο Lambro υπό την ονομασία Vikram για την τοπική αγορά, και έπειτα scooter όπως το Vijay Deluxe, το οποίο εξαγόταν ως Lambretta GP150. Επιπλέον τα scooter της Lambretta συνεχίζουν να κατασκευάζονται με άδεια από άλλους κατασκευαστές όπως την Fenwick στη Γαλλία, την NSU στη Γερμανία, κ.α.

Το 1997 πέφτουν τίτλοι τέλους και σε αυτή την προσπάθεια και έκτοτε η Lambretta παραμένει ανενεργή. Υπήρξαν κάποιες ακόμα προσπάθειες αναβίωσης, με πιο σημαντική αυτή της Lambretta Motolife Italia SpA, που παρήγαγε μάλιστα το μοντέλο LN125 και κάπως έτσι ερχόμαστε στο σήμερα όπου τα δικαιώματα της εταιρείας τα έχει η Ιnnocenti Consortium SA με έδρα την Ελβετία.

lambretta v200 special test bikeitgr 2021 00042

Υπό αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς και μέσω της κοινοπραξίας με τον αυστριακό όμιλο KSR Group, η εταιρεία πατά ξανά γερά στο πόδια της μετά από χρόνια και το αποτέλεσμα αυτής της νέας προσπάθειας το είδαμε αρχικά στην EICMA του 2017, με την παρουσίαση του μοντέλου V-Special σε εκδόσεις 50, 125 και 200 κ.εκ.

lambretta v200 special test bikeitgr 2021 00044

Το V-Special έχει σχεδιαστεί από την εμβληματική εταιρεία σχεδιασμού KISKA Design, που σχεδιάζει μεταξύ άλλων τα μοντέλα των KTM, Husqvarna και CFMoto. Το V-Special διαθέτει ολοκαίνουριο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο πάνω στο οποίο έχουν συγκολληθεί στραντζαριστά πάνελ, ενώ διαθέτει ρετρό στιλ σε συνδυασμό με σύγχρονα περιφερειακά, και κορυφαία ποιότητα κατασκευής.

Η έδρα της Lambretta GmbH βρίσκεται στην Αυστρία και η κατασκευή αποτελεί κοινοπραξία των Innocenti SA που κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα, και του αυστριακού KSR Group GmbH.

Την αντιπροσώπευσή της Lambretta στην Ελλάδα ανέλαβε πρόσφατα η KSR Hellas, η οποία και έριξε εντυπωσιακά τις τιμές των scooter της εταιρείας σε σχέση με τις τιμές της προηγούμενης αντιπροσωπείας. Ενδεικτικά, όταν είχαμε κάνει τεστ το V125 Special το 2018, εκείνο κόστιζε 3.390 ευρώ, ενώ το V200 Special που δοκιμάζουμε το 2021 κοστίζει μόλις… 9 ευρώ περισσότερα, στα 3.399 ευρώ!

Το μεγάλο σπέσιαλ και η μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια

lambretta v200 special test bikeitgr 2021 00022

Ο κυβισμός του V200 Special αναγράφεται μόνο στο μπροστινό του μέρος, με μικρά γράμματα, κι έτσι πρέπει να τον αναζητήσεις, ώστε να καταλάβεις για ποιο Special μοντέλο πρόκειται.

Τα ανάγλυφα λογότυπα V200 και Innocenti δίνουν το απαραίτητο κύρος στο στιλάτο scooter της Lambretta, ταιριάζοντας γάντι με το συνολικό ποιοτικό ρετρό design του δικύκλου.

lambretta v200 special test bikeitgr 2021 00018

Αντίθετα με το V200 Special, το λογότυπο Lambretta βρίσκεται εν αφθονία πάνω στο scooter, κοσμώντας τον εξάγωνο προβολέα, το πίσω φωτιστικό σώμα, τα πλαϊνά τμήματα, το μεταλλικό πλαίσιο του πίνακα οργάνων, το εσωτερικό της ποδιάς, τον κινητήρα, την τάπα του ρεζερβουάρ, τη σέλα, και το μεγάλο κόκκινο κλειδί.

Ο KISKA έχει κάνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά στην αναβίωση του θρυλικού scooter της Lambretta, με το V200 Special να αιχμαλωτίζει τα βλέμματα από μακριά καθώς ελάχιστα ρετρό scooter μπορούν να το ανταγωνιστούν.

Στον ανταγωνισμό του βάζουμε πρώτα απ’ όλα τη Vespa, ενώ αν ήμασταν απόλυτοι θα σταματούσαμε εκεί. Ναι, αρκετοί κατασκευαστές έχουν κάποια δικά τους scooter με ρετρό εμφάνιση, όπως το Peugeot Django, τα scooter της Royal Alloy και εκείνα της Gemini, όμως αυθεντικό κλασικό όνομα έχουν μόνο οι Lambretta και Vespa.

lambretta v200 special test bikeitgr 2021 00014

Η εμφάνιση είναι αρκούντως ξεχωριστή, συνδυάζοντας με μαεστρία γωνίες και καμπύλες, με ιδιαίτερα κέντρα τροχών που μοιάζουν με… ταμπούρα, μεταλλικό σώμα και στραντζαριστό πλαίσιο, επίπεδη ποδιά με τις κλασικές λωρίδες από λάστιχο για “κράτημα”, και πολλές ακόμα μοναδικές λεπτομέρειες όπως ο εξογκωμένος “αεραγωγός” μπροστά, τα κάθετα φλας με τα διάφανα “κρύσταλλα”, το μεταλλικό πλαίσιο της ποδιάς, η καφέ καπιτονέ σέλα, ο πίνακας οργάνων που μπλέκει το vintage στιλ (αναλογικό κοντέρ και μεταλλικό πλαίσιο οργάνου) με μια ψηφιακή οθόνη που μπορεί να αλλάξει χρώμα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, τους μεταλλικούς καθρέπτες που δεν θολώνουν στα πολλά, την “γλυπτή” τάπα του ρεζερβουάρ, κ.α.

Όρεξη να έχεις να χαζεύεις, και θα αποζημιωθείς με το παραπάνω από την ποιότητα και την προσοχή στη λεπτομέρεια που έχει δώσει το KSR Group στη νέα Lambretta.

lambretta v200 special test bikeitgr 2021 00045

Όσον αφορά στα χρώματα, το V200 Special έρχεται σε 3 χρωματισμούς. Σε μαύρο με σκούρα καφέ σέλα, σε πορτοκαλί με μαύρη σέλα και σε λευκό με κόκκινη σέλα. Αναμένουμε να δούμε αν θα προστεθούν κι άλλοι χρωματισμοί από το 2022 και μετά.

Απ’ έξω εμφάνιση, από μέσα άνεση

lambretta v200 special test bikeitgr 2021 00038

Αν έχετε οδηγήσει original vintage δίκυκλα, θα γνωρίζετε από πρώτο χέρι τη χαοτική διαφορά που έχουν ιδίως σε τεχνολογία και οδική συμπεριφορά από τα σημερινά scooter και μοτοσυκλέτες. Κάποιοι αρέσκονται στα παλαιότερα χαρακτηριστικά όπως την ασάφεια στο κράτημα, τα φρένα που δυσκολεύονται να φρενάρουν, τους κινητήρες που ασθμαίνουν και τα λάδια που… θέλουν να αποδράσουν από τα κάρτερ, καθώς τα εκλαμβάνουν ως αυθεντικά στοιχεία του παρελθόντος. Οι περισσότεροι όμως μάλλον θα δυσανασχετούσαμε με αυτά, και το KSR Group σοφά επέλεξε να προικίσει τη νέα Lambretta με σύγχρονο κινητήρα, σύγχρονα φρένα και σύγχρονες αναρτήσεις, αφήνοντας μας να χαρούμε στιλάτες βόλτες, δίχως να ανησυχούμε για το πώς και για το αν θα φτάσουμε στον προορισμό μας.

Ο απροβλημάτιστος μονοκύλινδρος και τετράχρονος Euro 5 αερόψυκτος κινητήρας των 169 κ.εκ. προέρχεται από μεγάλη εταιρεία του χώρου, και έχει δοκιμαστεί εδώ και χρόνια στις αγορές όλου του κόσμου, αφήνοντας μας τις καλύτερες εντυπώσεις σε θέματα επιδόσεων, κατανάλωσης, απαιτήσεων συντήρησης και αξιοπιστίας.

Η εκκίνηση γίνεται με μίζα, έχουμε ηλεκτρονικό ψεκασμό, ενώ η τελική μετάδοση γίνεται με ιμάντα. Οι 12 ίπποι κρίνονται υπέρ-αρκετοί για τις αστικές και περιαστικές μετακινήσεις σας, με σβέλτες επιταχύνσεις, και τελική 110 χλμ/ώρα. Σημειώστε πως σε κατωφέρεια το κοντέρ ξεπέρασε τα 120 χλμ/ώρα δίχως πρόβλημα και δίχως να βρω κόφτη!

Τα φώτα είναι LED, ενώ στον προβολέα έχουμε και όμορφο DRL LED φως.

lambretta v200 special test bikeitgr 2021 00020

Κάτω από τη σέλα χωρά ένα jet κράνος, ενώ η σέλα κλείνει με ένα απολαυστικό “κλικ” όπως την ρίχνεις, δείχνοντας το πόσο καλοσχεδιασμένος είναι ο μηχανισμός κλειδώματος της.

Από τον κεντρικό διακόπτη θα ανοίξετε πέρα από τη σέλα και το κεντρικό ντουλαπάκι στο μπροστινό εσωτερικό τμήμα της ποδιάς, μέσα στο οποίο υπάρχει και διακόπτης που εμποδίζει τον κινητήρα να πάρει μπροστά και χρησιμοποιείται ως έξτρα αντικλεπτικό μέσο. Στον στάνταρ εξοπλισμό θα βρείτε τόσο μονό όσο και διπλό σταντ, με το ελαφρύ scooter να ανεβαίνει / κατεβαίνει εύκολα στο τελευταίο.

Στον έξτρα εξοπλισμό του V200 Special της δοκιμής μας είχαμε και ένα όμορφο Top-Box που χωρά ένα full-face κράνος και διάφορα ακόμα μικροπράγματα, συμπληρώνοντα με τον καλύτερο τρόπο τους αποθηκευτικούς χώρους του scooter.

lambretta v200 special test bikeitgr 2021 00010

Η ψηφιακή οθόνη οργάνων που βρίσκεται κάτω από το κοντέρ αναλογικών ενδείξεων, πέρα από το ότι μπορεί να αλλάξει χρώμα και από κόκκινη να γίνει μπλε, ή λευκή κλπ., σε καλωσορίζει διαφορετικά αν είναι πρωί ή βράδυ, με ένα “Good Morning” ή ένα “Good Evening” κι ένα “Drive Safe”. Έξυπνη λεπτομέρεια που σου δίνει μια, έστω και μικρή, έξτρα ικανοποίηση.

Στις πληροφορίες της ψηφιακή οθόνης θα βρείτε στροφόμετρο, ολικό και μερικό χιλιομετρητή, δείκτη καυσίμου, βολτόμετρο, και ρολόι.

lambretta v200 special test bikeitgr 2021 00003

Στον δρόμο τώρα, η Lambretta είναι ελαφριά, ευέλικτη και χώνεται παντού, ενώ παράλληλα είναι σταθερότατη μέχρι και την τελική της, και στρίβει με δεμένη, απολαυστική αίσθηση, χάρη στην πολύ καλή συνεργασία πλαισίου, αναρτήσεων, αλλά και των επώνυμων ελαστικών πρώτης τοποθέτησης Pirelli Angel Scooter.

Τα όρια στο κράτημα έρχονται μόνο το μικρό μέγεθος των τροχών, που βρίσκονται στις 12 ίντσες, όμως ακόμα κι έτσι το V200 Special επιδεικνύει κορυφαίο κράτημα για την κατηγορία.

Αντίστοιχα εξαιρετικά είναι και τα φρένα, που συνδυάζουν δύναμη και άριστη πληροφόρηση, ενώ το ABS είναι μονοκάναλο, λειτουργεί μόνο στον μπροστινό τροχό, και θα σώσει τα χειρότερα από κάποιο άτσαλο πάτημα της μανέτας σε γλιστερό οδόστρωμα.

Δεν θα κατεβαίνεις από τη σέλα

lambretta v200 special test bikeitgr 2021 00027

Το δυνατότερο χαρακτηριστικό που μου έμεινε από την εβδομαδιαία σε διάρκεια δοκιμή του ΒΙΚΕΙΤ, ήταν το ότι δεν ήθελα να κατέβω από τη σέλα του V200 Special! Πέρα από την άνεση της, πέρα από τις χαλαρές γωνίες χεριών και ποδιών, πέρα από την ζωντανή απόδοση του μοτέρ και από το εξαιρετικό κράτημα, πέρα από την ομορφιά του scooter, αυτό που σου μένει είναι ο συνολικά ολοκληρωμένος χαρακτήρας της Lambretta που σε γεμίζει όρεξη για ατελείωτες βόλτες.

Τίποτα δεν σε ενοχλεί, και παράλληλα… όλα σε φτιάχνουν! Είτε χαζεύεις το V200 Special σταματημένο, είτε το καβαλάς, ο κόσμος σου γίνεται πιο όμορφος και ζωντανός, και χαίρεσαι που συμβιώνεις μαζί του.

Στα 3.399 ευρώ το V200 Special είναι μια από τις πιο αξιόλογες προτάσεις στα scooter με vintage look και εμβληματικό όνομα, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά παρελθόν και παρών.

Σημειώστε τέλος πως η Lambretta παρέχει και αρκετά έξτρα αξεσουάρ στον aftermarket εξοπλισμό του V200 Special, όπως το Top-Box, πίσω σχάρες, σχάρες πατώματος, μπροστινές σχάρες, προστατευτική μπάρα ποδιάς, πίσω προστατευτική μπάρα, ζελατίνες διάφανες και φιμέ, μικρές και μεγάλες, κουκούλες, και κλειδαριές, αλλά και πολλά carbon τμήματα του κοστουμιού του.

Επίσης στον κατάλογο της εταιρείας θα βρείτε τόσο τεχνικό όσο και casual ρουχισμό για αναβάτες και φαν.

Τεχνικός εξοπλισμός δοκιμής από το Moto Market Shop: Κράνος Airoh ST 501, Jacket Macna Redox, μποτάκια Forma Viper Dry.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής Lambretta
Μοντέλο V200 Special
Αντιπρόσωπος KSR Hellas
Τιμή 3.399,00 €
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, 4T, αερόψυκτος
Κυβισμός 169 κ.εκ.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο CVT
Τελική μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος Υβριδικό, συνδυασμός στρατζαριστών και σωληνωτών τμημάτων
Μήκος 1.890 mm
Πλάτος 695 mm
Ύψος 1.115 mm
Ύψος σέλας: 800 mm
Μεταξόνιο: 1.340 mm
Ρεζερβουάρ 6 lt
Βάρος Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω Μονό Αμορτισέρ
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 110/70-12 Pirelli Angel Scooter
Πίσω 120/70-12 Pirelli Angel Scooter
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 226 mm ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220 mm
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς 12 hp / 8.000 rpm
Μέγιστη ροπή 1.24 kgm / 5.500 rpm
Τελική ταχύτητα 110 χλμ/ώρα
Μέση κατανάλωση 3.1 l / 100 χλμ
Μέση αυτονομία 193 χλμ
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test - Lambretta V-Special 125
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon