.
Κατηγορία Kymco
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 08:28

Test Ride - Kymco AK550 Premium – Premium με τα όλα του

Φωτογραφίες: Μηνάς Λαδομένος

Τα test rides της Kymco σε όλη την Ελλάδα συνεχίζονται, επιτρέποντας μας ένα «αποκαλυπτικό» τεστάκι-σφηνάκι του AK 550 Premium στο Ηράκλειο.

Αρχικά οφείλω να παραδεχτώ πως είμαι αρνητικά προκατειλημμένος με τα scooter όντας προσκείμενος σε άλλες κατηγορίες μοτοσυκλετών. Ωστόσο η σύντομη ευκαιρία συνύπαρξης με το AK 550 Premium μπορώ να πω πως με προβλημάτισε αρκετά, καθώς μέσα σε μια μέρα κατάφερε να μου αλλάξει –εν μέρει- γνώμη.

Αρχικά στο μάτι, το AK 550 Premium χαρακτηρίζεται από μεγάλους όγκους με καμπυλωμένες επιφάνειες που καταλήγουν σε επιθετικές γραμμές και γωνίες. Ένας συνδυασμός που στο μαύρο χρώμα της δοκιμής συνέθετε ένα όμορφο σύνολο, οπωσδήποτε πιο σπορ από το αναμενόμενο. Αξιοσημείωτα καλό και το φινίρισμα, στα gloss και matte υλικά που εναλλάσσονται σε όλο το σώμα του scooter της Kymco. Ακόμα, τα led φώτα βάζουν και αυτά το λιθαράκι τους σε ένα λανθάνον «supersport» μοτίβο που υποβόσκει παρά το scooter της εικόνας. Στην όλη αισθητική συμβάλλει μέχρι και η σέλα, με τις κόκκινες ραφές και την αίσθηση να δίνουν και εκεί premium νότες.

ak23e.jpg

Ανεβαίνοντας πάνω στην προαναφερθείσα σέλα και από τη σκοπιά πια του αναβάτη και όχι του περαστικού, η αίσθηση της καλής ποιότητας συνεχίζεται από την ευανάγνωστη τριπλή οθόνη του πολυοργάνου, το καλοσχεδιασμένο τιμόνι αλλά και τους αρκετά ποιοτικούς –και μπόλικους- διακόπτες εκατέρωθεν του. Μικρή «ποιοτική» παραφωνία ο πλαστικός «μεντεσές» για το ντουλαπάκι στην ποδιά, που μάλλον στο όνομα του design έχασε λίγη στιβαρότητα. Θα πείτε, τι πιο σύνηθες να συμβεί;

ak23a.jpg

Βάζοντας μπροστά με το keyless σύστημα (επίσης για σέλα και τάπα καυσίμου), η τριπλή, φωτεινή οθόνη με την TFT στη μέση έρχεται στη ζωή δίχως να σε κουράζει με «πολλή» πληροφορία, ενώ ένα ελαφρώς μπάσο γουργούρισμα του κινητήρα αρχίζει να δίνει το παρών. Το άνοιγμα του γκαζιού δίνει ένα ξεκίνημα δυναμικό και γραμμικό, απόλυτα ελεγχόμενο που μπορεί να δώσει αξιοπρεπέστατες ταχύτητες σε τριψήφια νούμερα, άνετα και για δύο άτομα. Μην ξεχνάμε πως η απόδοση των 51 ίππων δεν είναι αμελητέα, αποτελώντας ένα δυνατό –κυριολεκτικά- χαρτί στο σύνολο.

ak23j.jpg

Μέσα στη μέρα που το είχα σε πόλη, εθνική και επαρχιακούς δρόμους, μπήκα στον πειρασμό της δοκιμασίας α λα μοτοσυκλέτα και όχι scooter, στο πλαίσιο της αρνητικής προκατάληψης που λέγαμε πριν. Και όμως. Το AK550 με έβγαλε ψεύτη, όσο και αν προσπάθησα να δω την ένδειξη του TCS να παρεμβαίνει στους γλυστερούς, ξανά λασποβρεγμένους δρόμους του Ηρακλείου, ή το ABS να «κλωτσάει» άτσαλα σε απότομες στάσεις. Τίποτα από τα δυο δεν συνέβη. Όχι άτσαλα έστω, με μόνη παρέμβαση εκείνη του ABS, διακριτική και ουσιαστική.

ak23b.jpg

Οδηγικά, οι χαμηλά συγκεντρωμένες μάζες του, τα λάστιχα πρώτης τοποθέτησης της Dunlop, οι «μοτοσυκλετίστικες» αναρτήσεις και οι φρενάρες –με cornering ABS παρακαλώ- της Brembo, ήταν εκεί να δίνουν άψογη ποιότητα κύλισης και πολύ καλή αίσθηση που μου απέτασε τις σχετικές… sooteroφοβίες. Το AK550 Premium επιτάχυνε, φρέναρε, έστριβε σαν.. ηλεκτρικό, διατηρώντας και άνεση… πολυθρόνας. Σε όλο το πλαίσιο ταλαιπωρίας των κρητικών δρόμων, φανερώθηκε και η ποιότητα συναρμογής, που παρά τα «πολλά» πλαστικά, τίποτα δεν έτριξε ανεξαρτήτως λακκούβας, στρέψης, πίεσης κτλ.

ak23c.jpg

Η πρακτικότητα και η ευκολία του εν λόγω scooter είναι το τελευταίο που μου έκανε θετική εντύπωση, με το χώρο κάτω από τη σέλα να χωράει αρκετά από τα πράγματα της μέρας, κρατώντας τα… αγρατζούνιστα, μιας και εκεί υπάρχει μοκέτα. Το τιμόνι «έκοβε» απρόσμενα πολύ, βοηθώντας στις μανούβρες εντός κίνησης, ενώ μέσα στη φούρια της καθημερινότητας και το Noodoe ήταν εκεί να επικοινωνεί πολυμέσα, μηνύματα κ.α. Εύκολα ανεβαίνει μέχρι και στο διπλό κεντρικό stand, που πολλές φορές.. φοβίζει.

ak23f.jpg

Στον επίλογο, το Kymco AK 550 Premium σε κάποια προηγούμενη ζωή του ήταν σίγουρα μοτοσυκλέτα και όχι scooter, με στήσιμο που θα ζήλευαν πολλές δίτροχες κυρίες. Η συνολική ποιότητα κατασκευής είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως και ο εξοπλισμός, με το αν αντέχει στην ταλαιπωρία να αποδεικνύεται και από το γεγονός ό,τι επρόκειτο για scooter test ride που έχει γυρίσει αβασάνιστα την Ελλάδα. Τα παραπάνω όμως, έχουν και το τίμημα τους, με την τιμή του να είναι στα 11.990 ευρώ.

Αναλυτικά, μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του εδώ, ενώ ένα «ευχαριστώ» χρωστάμε και στην ΗΚ ΑΕΒΕ στο Ηράκλειο για την παραχώρηση του scooter, εκεί που μέχρι τις 10/6 μπορείτε να δοκιμάσετε και εσείς τα οχήματα της Kymco.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 18:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Kymco CV3 2023 - Αποστολή στο Βέλγιο Test - KYMCO AK550 Premium 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon