.
Κατηγορία Kymco
Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2023 16:29

Test - KYMCO AK550 Premium 2023

Ωριμάζοντας προς το καλύτερο

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης 

To κορυφαίο μοντέλο scooter της KYMCO «τρόχισε» λίγο τις ακμές του και προσέθεσε σημαντικό εξοπλισμό στο πακέτο του, για μία εμπειρία που θα ικανοποιήσει τους πιο απαιτητικούς, αλλά και ένα value-for-money αγοράς που βάζει δύσκολα στους αντιπάλους του. 

KYMCO AK 550 Premium 2023 Τιμή: 10.985 ευρώ (Οκτώβριος 2023)

Τα mega scooter είναι μια κατηγορία για ιδιαίτερο κοινό, με ιδιαίτερα μοντέλα. Πλέον με περισσότερα κοινά με τις μοτοσυκλέτες, παρά με τα scooters, τα μοντέλα της κατηγορίας υπόσχονται τα πάντα όλα. Το θέμα είναι, ποιο είναι το μοντέλο που μπορεί να πετύχει την χρυσή τομή, μεταξύ σπορ και πολυτέλειας; Όταν το AK550 της KYMCO μας συστήθηκε για πρώτη φορά, το 2017, ήταν σαφώς το ισχυρότερο του πλησιέστερου ανταγωνισμού, ενώ στόχευε προς το σπορ φάσμα της εμπειρίας, θα έλεγε κανείς. Πλέον και μετά από τουλάχιστον 2 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση, το AK550 Premium είναι γεγονός, επικαλούμενο μια πιο premium –το λέει και το όνομα- ταυτότητα, μια πιο πολυτελή εικόνα και ένα αναβαθμισμένο επίπεδο εξοπλισμού.

Δεν μεγάλωσε, ωρίμασε και… ψώνισε!

Η εμφάνιση του AK550 Premium είναι γνώριμη, αλλά και διαφορετική συνάμα, από την πρώτη κιόλας ματιά. Η KYMCO –φυσικά- δεν απαρνήθηκε την σχεδιαστική ταυτότητα  που καθιέρωσε με το αρχικό μοντέλο, όμως η εξομάλυνση της σχεδίασης είναι εμφανής. Το εμπρός μέρος είναι μυώδες, δυναμικό, επιβλητικό. Προς τα πίσω, η σχεδίαση «σβήνει» ομαλά, σε ένα σετ πίσω φωτιστικών σωμάτων ιδιαίτερης σχεδίασης. H KYMCO χρησιμοποιεί νέα μέρη «κατά 70%», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, στο μοντέλο διαφοροποιώντας το σημαντικά από το «απλό» AK550. Φυσικά, το νέο Premium βασίζεται ακόμα στο μηχανολογικό σύνολο του «απλού» μοντέλου και αυτό δεν κρύβεται, είτε με το μάτι, είτε μελετώντας τους πίνακες χαρακτηριστικών.

H KYMCO έχει κάνει, όμως, το επόμενο βήμα στον εξοπλισμό του Premium scooter τους, με μία παγκόσμια πρωτιά: Το Cornering ABS, το οποίο η εταιρεία ονομάζει AIBS – Advanced Intelligent Braking System.Το σύστημα αναγνωρίζει την κλίση στην οποία βρίσκεται το δίκυκλο ανά πάσα στιγμή, βελτιστοποιώντας το φρενάρισμα και την επέμβαση του ABS ακόμα και στο μέσο μίας στροφής, κάτι που έχουν πλέον όλες οι «σοβαρές» μοτοσυκλέτες δρόμου. Παράλληλα, νέα για το μοντέλο είναι η χρήση Cruise Control αλλά και Traction Control, η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ενώ παραμένουν τα θερμαινόμενα γκριπ. Με την πρώτη ματιά, φαίνεται το νέο keyless σύστημα 3ης γενιάς, που χρησιμοποιεί μπουτόν On-Off αντί για περιστροφικό διακόπτη, όπως επίσης και τα piano keys στο κέντρο της εσωτερικής ποδιάς, που προσφέρουν μια νότα αυτοκινήτου στα χειριστήρια. Στην διάθεση του αναβάτη, εννοείται ότι υπάρχει και το σύστημα πολυμέσων Noodoe, με την ανάλογη διασύνδεση κινητού τηλεφώνου και δικύκλου, που προσφέρει μέχρι και live πλοήγηση – θα αναφερθούμε αναλυτικότερα, σε λίγο.

Πόση πολυτέλεια περιμένεις;

Κάθε εμπειρία με δίκυκλο ξεκινάει από την πρώτη ματιά και την πρώτη επαφή. Η σχεδίαση του AK 550 με έχει κερδίσει ήδη και προχωρώ στην εξέταση δια της αφής, στις λεπτομέρειες και στα σημεία που δεν φαίνονται με την πρώτη επαφή. Η ποιότητα κατασκευής είναι υψηλή και σαφώς σε ανώτερο επίπεδο, σε σχέση με το AK 550, οπότε δεν στέκομαι καν στο ότι τα υλικά δεν είναι απαραίτητα «top of the top». Με εξαίρεση μία παραφωνία στα αυτοκόλλητα Premium και AIBS, που είναι κατώτερα των περιστάσεων και εξωτερικά από το βερνίκι του μοντέλου –άρα, εκτεθειμένα στη φθορά-, το φινίρισμα του AK Premium πετυχαίνει τον στόχο του πλασαρίσματος, στα επίπεδα που περιμένεις από την κατηγορία.

Σημαντική αναβάθμιση αποτελούν οι διακόπτες στο τιμόνι, κυρίως στο αριστερό χειριστήριο που απέχουν παρασάγγας, από τους ανάλογους στο «απλό» AK 550. H αίσθηση της χρήσης τους είναι πραγματικά ευχάριστη και φέρνει σε πλήκτρα τουριστικής μοτοσυκλέτας, πολλαπλάσιας τιμής.  Μιλώντας για την βαφή, αρχικά αξίζουν εύσημα στην KYMCO για την παλέτα που επέλεξε για το μοντέλο –εκτός του πολύ όμορφου γαλάζιου «Aviation Blue» της δοκιμής, υπάρχει η επιλογή του διαχρονικού μαύρου και μιας «μπρονζέ» σατινέ απόχρωσης. Αν μη τι άλλο, ξεχωρίζεις.

Η θέση οδήγησης σε υποδέχεται, με μία σχετικά φαρδιά σέλα, που σου δίνει την αίσθηση ότι είναι ψηλή, την στιγμή που εσύ κάθεσαι ξεκάθαρα «πάνω» στο scooter και όχι μέσα. Η KYMCO, προφανώς, δεν θέλει να «σβήσει» το σπορ στοιχείο του μοντέλου και, έτσι, δεν «βάζει» τον αναβάτη εντελώς πίσω από το πλαστικό κοστούμι και την ζελατίνα. Η σέλα είναι αισθητά προς το σκληρό, αν και δεν κουράζει στις μεγαλύτερες αποστάσεις, ενώ το ρυθμιζόμενο «πλατάκι» μέσης για τον αναβάτη, είναι ευπρόσδεκτο. Η σέλα συνεπιβάτη κάνει επίσης πολύ καλή δουλειά, είτε μιλάμε για καθημερινές μετακινήσεις, είτε για εκδρομές και ταξίδια.

Πρακτικότητας σειρά: Κάτω από την σέλα, η οποία ανοίγει προς τα πίσω, υπάρχει ένας χώρος που μπορεί να χωρά άνετα ένα full-face κράνος, αλλά δεν θα χωρέσει δεύτερο –αφήνοντας, ωστόσο, μπόλικα κυβικά εκατοστά για τα αντικείμενα σας. Παράλληλα, υπάρχει φωτισμός. Παραδείγματος χάριν, τα καθημερινά πράγματα σας (κράνος, μπουφάν, γάντια) χωρούν κάτω από την σέλα χωρίς πρόβλημα. Στην ποδιά, τα δύο ντουλαπάκια του «απλoύ» AK έχουν γίνει ένα, το οποίο μάλιστα δεν κλειδώνει –αλλά ικανοποιεί, με μεγάλη χωρητικότητα και παροχή ρεύματος USB. Στα ατού της ρυθμισιμότητας, οι προσαρμοζόμενες μανέτες.

Μοτοσυκλέτα με «προβιά» GT Scooter

Είναι μια συζήτηση που την έχω κάνει πολλές φορές, με φίλους. Πέρα από το ότι οποιοδήποτε δίκυκλο, μπορεί να θεωρηθεί μοτοσυκλέτα εξ’ ορισμού, το AK 550 Premium έχει ισχυρά διαπιστευτήρια για να διεκδικήσει την ταυτότητα αυτή. Τα κυριότερα: Περιμετρικό πλαίσιο αλουμινίου και κινητήρας κεντρικά τοποθετημένος σε αυτό, σε συνεργασία με ανεστραμμένο πιρούνι εμπρός και αλουμινένιο ψαλίδι πίσω, με monoshock αμορτισέρ. Ξεκάθαρα μοτοσυκλέτα, και ας είναι χαμηλή και ντυμένη πατόκορφα, με πλαστικά! Τα οφέλη στην οδηγική συμπεριφορά αυτών των scooters, που δεν κουβαλάνε τον κινητήρα στην πίσω ανάρτηση, είναι γνωστά εδώ και 20 και πλέον χρόνια.

Ο εν λόγω κινητήρας έχει «υποτετράγωνη» γεωμετρία, με διάμετρο μικρότερη της διαδρομής του εμβόλου, ενώ ο στροφαλοφόρος άξονας είναι γωνίας 270 μοιρών, θυμίζοντας έτσι V2 σε λειτουργία και απόδοση. «Βγάζει» 51 ίππους στις 7.500 στροφές και 5,3 Kgm ροπής, στις 5.750 στροφές –καθιστώντας, ξεκάθαρα, το AK 550 Premium ως το ισχυρότερο της επιμέρους κατηγορίας του. Η λειτουργία του μοτέρ ρυθμίζεται σε δύο χαρτογραφήσεις, η διαφορά μεταξύ των οποίων είναι μικρή και έχει να κάνει κυρίως με την απόκριση στο γκάζι. Το «γλυκό» δένουν οι Brembo δαγκάνες φρένων εμπρός και, τώρα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και οδηγικά…

Σβέλτο, ικανότατο, με εθιστικό ήχο, εντός και εκτός τειχών

Το δίκυκλο είναι συναίσθημα και, προς… απογοήτευση των σκληροπυρηνικών «μηχανόβιων», ναι, μπορείς να το απολαύσεις αυτό το συναίσθημα και με ένα scooter. Ειδικά όταν έχεις δικύλινδρο κινητήρα, με 51 άλογα, ανάμεσα στα πόδια σου. Ο ήχος του μοτέρ του AK550 είναι μπάσος, μεστός, γεμάτος και υπαινίσσεται δύναμη. Ακούγεται όχι από την εξάτμιση, αλλά από την εισαγωγή, ερεθίζοντας τα ακουστικά σας όργανα με το που θα ανοίξετε απότομα το γκάζι. Αλλά ας μην μείνουμε μόνο εδώ, ακόμα. Στις στατικές μανούβρες, το βάρος του AK550 Premium γίνεται αρκετά αισθητό, οπότε μία μικρή συνήθεια είναι απαραίτητη. Εν κινήσει, το ζύγισμα του δεν προβληματίζει και, μάλιστα, το γρήγορο turn-in που παρουσιάζει το μοντέλο στις στροφές, δρα υπέρ της ευελιξίας του. Έτσι, σε συνθήκες πόλης, χειρίζεσαι με σχετική ευκολία το AK στους δρόμους και στην διάσχιση της κίνησης. «Δείκτες» του… αν περνάς ή όχι, είναι οι καθρέπτες, οι οποίοι τοποθετημένοι αρκετά πιο μπροστά από το τιμόνι, σου προσφέρουν ευρύ οπτικό πεδίο, αλλά αποτελούν και το όριο πλάτους, που πρέπει να έχεις υπ’ όψιν. Ο κινητήρας ακούει άμεσα στο δεξί χέρι, αποδίδοντας μάλιστα καλύτερα στις ρεπρίζ αν έχεις μια κεκτημένη ταχύτητα.

Ο αναβάτης θα περάσει όμορφα πάνω στην σέλα του AK550 Premium: Η ρυθμιζόμενη ζελατίνα και τα fairing προσφέρουν ικανοποιητική ανεμοκάλυψη, ενώ το cruise control κάνει πραγματικά θαύματα, ειδικά αν βγαίνετε συχνά σε κεντρικούς και αυτοκινητόδρομους. Το σύστημα Noodoe λειτουργεί πολύ καλά, χωρίς κολλήματα σε κρίσιμες εφαρμογές όπως η live πλοήγηση, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει το χαρακτηριστικό «ραντάρ» της KYMCO: Σε μία συγκεκριμένη οθόνη, βλέπεις το που βρίσκεσαι και, αν και που, έχεις γύρω σου βενζινάδικα, καταστήματα τροφίμων και αντιπροσωπείες KYMCO. Φοβερά χρήσιμο αν βρεθείς σε περιοχή που δεν γνωρίζεις. Χρήσιμη, επίσης, η ένδειξη της πίεσης ελαστικών στην αριστερή «συμβατική» περιοχή της οθόνης, με τις τύπου LCD ενδείξεις που δεν ανήκουν στο κεντρικό TFT τμήμα, να μπορούν ακόμα να επιδεχθούν βελτίωσης όσον αφορά την αναγνωσιμότητα τους. Αν και, όπως αναφέραμε, η σέλα είναι αισθητά σκληρή, δεν σε κουράζει στο ανέβα-κατέβα, αυτό που θα θέλαμε σίγουρα να μην συμβαίνει, είναι η έντονη αίσθηση ζέστης από την εξάτμιση στο δεξί πόδι του αναβάτη, μιας και από εκεί διέρχονται και οι δύο αυλοί… Την νύχτα, τα πλήρως LED φώτα του AK Premium κάνουν δουλειά, εμείς απλά θα σημειώσουμε ότι και λίγη ακόμα ένταση, θα ήταν αποδεκτή.

Στην στριφτερή βόλτα του Σαββατοκύριακου, γνωρίζεσαι με μία άλλη πλευρά του AK550, στην οποία ξεχωρίζουν ο σπορ χαρακτήρας και η ετοιμότητα του στησίματος για «παιχνίδι», φυσικά εντός των ορίων της λογικής. Το μοντέλο αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση και κρατά μπόλικη φόρα στις στροφές, ικανοποιώντας τόσο σε αίσθηση υπό κλίση, όσο και σε δύναμη εξόδου στο άνοιγμα του γκαζιού. Βάλε στην εξίσωση και την επιπλέον σιγουριά, από το Traction και το AIBS και η εμπειρία αναβαθμίζεται κι άλλο, όσο εσύ είσαι πλαγιασμένος με λίγα ή πολλά χιλιόμετρα σε ένα κομμάτι επαρχιακού, ή αυτοκινητόδρομου. Στο ταξίδι, μιλάμε για μια υψηλή ποιότητα κύλισης και προστασίας από τα στοιχεία της φύσης, σε επίπεδο εφάμιλλο αυτού που περιμένεις από ένα GT Scooter. Στο ταξίδι και μεγαλύτερης διάρκειας διαδρομές, δεν σημειώσαμε παράπονα από την σέλα και αυτό είναι πολύ καλό.

Μέσα σε αυτό το ευρύτατο πεδίο χρήσεων που μπορεί να βρεθεί το AK Premium, οι αναρτήσεις του εμφανίζονται σωστά σεταρισμένες, χωρίς να είναι «σουμιέδες» όταν ανεβαίνουν οι ρυθμοί, αλλά και χωρίς να καθιστούν το scooter ανυπόφορα σκληρό, σε συνθήκες καθημερινής χρήσης. Από κοντά, και τα φρένα, τα οποία χωρίς να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα σε επίπεδο αίσθησης και δαγκώματος, στέκονται όπως απαιτείται για τον ρόλο του AK Premium, με μπόλικη δύναμη για ασφαλή σταματήματα οπουδήποτε. Στο τέλος της ημέρας, μετρήσαμε κατανάλωση 5 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα, σε μέσο κύκλο, αριθμός που δεν ξαφνιάζει και δεν ξεφεύγει από το αναμενόμενο.

Σκληρός αντίπαλος στο Value for Money

H κατηγορία του AK 550 Premium έχει ελάχιστα ανταγωνιστικά μοντέλα, ουσιαστικά μόνο τα Yamaha TMAX και SYM Maxsym TL508, προτού πας σε κάτι όπως το Honda Forza 750. Μεταξύ των τριών τους, λοιπόν, το AK 550 Premium στρογγυλοκάθεται ακριβώς στην μέση, όσον αφορά την τιμή, αλλά στην κορυφή όσον αφορά τον εξοπλισμό. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει πράγματα που λείπουν ακόμα και από το ακριβότερο TMAX στην βασική έκδοση (βλέπε cruise control, ρυθμιζόμενη ηλεκτρικά ζελατίνα, θερμαινόμενα γκριπ), ενώ ας μην ξεχνάμε και την μοναδικότητα, μέχρι τώρα, του Cornering ABS, αλλά και τον ισχυρότερο κινητήρα στους 51 ίππους. Στα 10.985 ευρώ του, το AK 550 Premium παίζει δυνατά τα χαρτιά του και οπωσδήποτε, δεν πρέπει να το παραβλέψετε ή να το υποεκτιμήσετε ως επιλογή, αν βρίσκεστε σε φάση αγοράς ενός GT Scooter μεγαλομεσαίου κυβισμού.

 

 

Εξοπλισμός αναβάτη 

Κράνος: MT Thunder 3 SV Jet Silton B2

Γάντια: Five E3 Fluo (Motomarket)

Μποτάκια: Eleveit Town WP (Moto market)

 

KYMCO AK 550 Premium 2023 - Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο KYMCO AK 550 Premium
Αντιπρόσωπος Mototrend S.A. 
Τιμή (€) 10.890
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 550
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 69 x 73,6
Συμπίεση 11
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός, υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο περιμετρικό, διαιρούμενο
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ.Α
Μεταξόνιο (mm) 1.580
Ύψος σέλας (mm) 785
Μήκος (mm) 2.220
Πλάτος (mm) Δ/Α
Ύψος (mm) Δ/Α
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg, γεμάτο)   230
Ρεζερβουάρ (lt)  15
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά USD πιρούνι 41 χλστ.
Πίσω  Μονό αμορτισέρ, οριζόντιο, διαιρούμενο ψαλίδι αλουμινίου
   
Ελαστικά Dunlop Sportmax
Μπροστά 120/70-15"
Πίσω  160/60-15"
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo, Cornering ABS (AIBS)
Πίσω Ένας δίσκος, δαγκάνα 1 εμβόλου με μηχανικό χειρόφρενο, Cornering ABS (AIBS)
   
Εξοπλισμός Cornering ABS, Traction Control, οθόνη TFT με δυνατότητα συνδεσιμότητας με κινητό τηλέφωνο, σύστημα πολυμέσων Noodoe, Cruise control, παροχή ρεύματος USB, Keyless σύστημα εκκίνησης, Full LED φωτισμός, φωτιζόμενος χώρος κάτω από την σέλα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ρυθμιζόμενο μαξιλαράκι σέλας, θερμαινόμενα γκριπ, ένδειξη πίεσης ελαστικών TPMS, μηχανικό χειρόφρενο
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  51/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  5,3/5.750
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2023 16:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon