.
Κατηγορία Kymco
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 11:58

Test – Kymco Downtown 300i ABS - 2011

 

GT Scooter!

 


Του Τάκη Μανιάτη

Καθισμένος στην άνετη και αναπαυτική σέλα, με άλλον έναν ευτραφή αναβάτη πίσω σου, εύκολα διαπιστώνεις ότι ακόμη και στην μεσαία κατηγορία των scooter, υπάρχει ένα που σε κάνει να νιώθεις σαν σε λιμουζίνα. Η άνεση και οι χώροι κάνουν την εμφάνισή τους, και η αμεσότητα στην απόδοση εντυπωσιάζει όσους βρίσκονται δίπλα σου. Το Kymco Downtown 300i ABS, είναι το απόλυτο GT scooter και το δείχνει όπου βρεθεί!

Άνεση και χώροι

Κοιτώντας το Downtown 300i, δείχνει σαν μία λιμουζίνα της οποίας το μπροστινό μέρος έχει μπει σε δίαιτα, προκειμένου να το “παίζει” σπορ. Υπάρχει σαφής διαφορά στην αισθητική του μπροστινού με το πίσω ευτραφές μέρος, και αν το κοιτάξεις από τις δύο πλευρές, θα πιστέψεις ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά scooter. Το αιχμηρό μπροστινό τμήμα με τους τέσσερις εκατέρωθεν τοποθετημένους προβολείς είναι όμορφο και επιθετικής σχεδίασης, στενό όσο  του επιτρέπει το μέγεθος του Downtown και φαρδαίνει εκεί που πρέπει. Στο πάτωμα για άνεση του αναβάτη, ενώ η ψηλή ζελατίνα του δένει αρμονικά με το σύνολο, όντας μία φυσική συνέχεια του μπροστινού τμήματος. Τα πόδια του αναβάτη αξιοποιούν το μήκος του πατώματος ενώ για να τοποθετηθούν στις πάνω θέσεις, για ξεκούραστη οδήγηση, θα δυσκολέψουν έναν αναβάτη ύψους 1,80mm.

Η θέση οδήγησης είναι “μέσα” και ο αναβάτης κάθεται αρκετά χαμηλά, σε μία άνετη και φαρδιά σέλα, η οποία του προσφέρει συγκράτηση στο πίσω μέρος της. Το σκαλοπάτι που παρουσιάζει εκεί, στην αρχή της πίσω σέλας, θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για ξεκούραστη οδήγηση, ενώ ξεκαθαρίζει τα μερίδια αναβάτη και συνεπιβάτη. Δύο ευτραφείς επιβαίνοντες θα χωρέσουν άνετα, μιας και οι διαστάσεις της σέλας προσφέρουν άνεση και εκμεταλλεύσιμο χώρο. Με το τιμόνι να βρίσκονται ψηλά τοποθετημένο, το Downtown αμέσως ξεκαθαρίζει τον προορισμό του. Προτιμά ανοιχτές διαδρομές, με τον αναβάτη να κάθεται αναπαυτικά απολαμβάνοντας την βόλτα του, έχοντας πλήρη έλεγχο του scooter, προστατευμένος πίσω από την μεγάλη ζελατίνα. Κι όμως, η Kymco έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό το scooter που έχει αρκετά κοινά με το Xciting, είναι όμως πιο κυριλέ. Όντας ποιοτικό, η ποιότητα βαφής σε συνδυασμό με το μαύρο ματ, δημιουργεί ένα υψηλής αισθητικής scooter που δεν περνάει απαρατήρητο.

Προσοχή στις λεπτομέρειες

Η Kymco φρόντισε ώστε να αποτελέσει το Downtown ένα σύντροφο για κάθε είδους μετακινήσεις. Κάτω από τη σέλα του έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος χώρος αποθήκευσης ο οποίος εκμεταλλεύεται τις καμπύλες τόσο του κάτω όσο και του τμήματος της σέλας, και θα χωρέσει άνετα δύο full face κράνη, μαζί με κάποια πράγματα. Διαθέτει ωστόσο ένα αμορτισέρ που θα κρατήσει την σέλα ανοιχτή, φωτάκι για να βλέπετε το βράδυ, ενώ και η πρίζα φόρτισης κινητού, θα εξυπηρετήσει τους πολυάσχολους. Ένα πληρέστατο πάνελ οργάνων διαθέτει ευανάγνωστα όργανα και ένα μικρό ντουλαπάκι – με κακής ποιότητας κούμπωμα, τοποθετημένο στο αριστερό τμήμα του fering, θα χωρέσει ακόμη και μακριά σε μήκος πράγματα.

Οι τροχοί του είναι 14 και 13 ιντσών, και από τον πίσω εξηγείται και ο χώρος που έχει περισσέψει κάτω από τη σέλα. Ένα συμβατικό μπροστινό σύστημα και δύο αμορτισέρ, αναλαμβάνουν την άνετη μετακίνηση, ενώ, ένας δίσκος τύπου μαργαρίτα για εμπρός, και άλλος ένας πίσω, σε συνδυασμό με σύστημα ABS, έρχονται να σταματήσουν το Downtown 300i με άνεση σε κάθε είδους οδόστρωμα. Το Downtown παράγεται και χωρίς το ABS του οποίου η επιλογή είναι προαιρετική.
Το μεγάλο όπλο της Kymco στο Downtown 300i ABS είναι ο κινητήρας. Ο μονοκύλινδρος των 298,9 είναι υγρόψυκτος και αποδίδει 29,5 ίππους στις 8.500σ.α.λ. με ροπή στα 2,5 χιλιόγραμμα στις 6.500 σ.α.λ. Είναι από τους δυνατότερους κινητήρες στην κατηγορία και από τους ελάχιστους που λένε ότι είναι 300 κυβικά, και είναι κιόλας.

Ζηλευτές επιδόσεις

Η άνεση είναι κάτι δεδομένο στο Kymco Downtown και νιώθεις πολύ βολικά όταν βρίσκεται στη σέλα του. Η θέση είναι χαμηλή και μπορείς να την χαρακτηρίσεις “πολυθρονάτη” και σαν τέτοια, δημιουργεί ιδανικούς μοχλούς για ξεκούραστη οδήγηση σε συνδυασμό με το τιμόνι. Βρίσκεσαι χαμηλά, πατάς εύκολα αν χρειαστεί και το μεγάλο κόψιμο τιμονιού θα βοηθήσει στις συνθήκες πόλης. Όντας μακρύ, με 2200mm συνολικό μήκος, το Downtown θα δυσανασχετήσει μέσα στην κίνηση, όπου θα χρειαστεί προσοχή ώστε να μην βρει το μούτρο του στα αυτοκίνητα κατά τους ελιγμούς. Αν και μεγάλο όμως, κινείται εξαιρετικά άνετα, όντας ένα ομοιογενές και στιβαρό σύνολο. Είναι αρκετά σκληρό από αναρτήσεις και ακόμη και με δύο άτομα θα νιώσεις το κατσάρωμα του δρόμου ή τις λακκούβες, να φτάνουν στο σώμα. Δίχως αυτό να είναι ενοχλητικό, απλά υπάρχει και το συνηθίζεις. Στον αντίποδα, όσο οι ταχύτητες ανεβαίνουν το Downtown 300i νιώθει απίθανα, στέκεται ακλόνητο ανεξάρτητα με την ποιότητα του εδάφους και όλα λειτουργούν επάνω του καλύτερα. Το στιβαρό πλαίσιο και οι σκληρές αναρτήσεις θα κρατήσουν ακλόνητο το Downtown και ο αναβάτης του θα αισθανθεί ασφάλεια.

Εκπληκτικός σε απόδοση είναι ο κινητήρας του Kymco. Ανοίγοντας το γκάζι απότομα για να ξεκινήσεις σε φανάρι, βλέπεις τον δείκτη του στροφομέτρου να σκαρφαλώνει στις 7.000σ.α.λ. και το Downtown να πετάγεται μπροστά σαν τρελό. Επιταχύνει γρήγορα αφήνοντας πίσω τα περισσότερα scooter, ενώ καταφέρνει να συγκρίνεται σε ρεπρίζ με μοτοσυκλέτες. Πριν καλά - καλά καταλάβεις τι έχει γίνει, κινείσαι με 120-130 χ.α.ω. και στους καθρέπτες σου έχουν χαθεί τα υπόλοιπα δίκυκλα. Καμία σχέση σε απόδοση δεν έχει ο κινητήρας του Downtown 300 με άλλα scooter της κατηγορίας (εκτός Kymco με τον ίδιο κινητήρα), μιας και είναι πολύ δυνατότερος αλλά και με πολύ καλή μετάδοση. Ανοίγεις το γκάζι ακόμη και στα 80 χ.α.ω. και νιώθεις την επιτάχυνση, και την μετάδοση που δίνει ώθηση στο Kymco. Ο κινητήρας έχει νεύρο, δύναμη σε όλη την καμπύλη, μπορεί να μετακινήσει άνετα δύο επιβαίνοντες, ακόμη και με ταχύτητες που φτάνουν τα 160 χ.α.ω. στο κοντέρ. Μπορεί να μην φτάνει τις 8.500σ.α.λ. που ανακοινώνει ως μέγιστη τιμή η Kymco, αλλά η δουλειά γίνεται σε πολύ χαμηλότερες στροφές και αυτό είναι το σημαντικό, που δίνει και οικονομία στην μετακίνηση. Με 4,5 λίτρα ανά 100 χλμ, ο δείκτης καυσίμου θα κάνει αρκετά για να κατέβει, τόσο που νομίζεις ότι χάλασε.

Δυνατός συνδυασμός

Με έναν κινητήρα διαμάντι, το Kymco Downtown 300i ABS είναι το scooter που θα επιλέξεις για να κινηθείς σε μεγάλο βαθμό σε ανοιχτές διαδρομές, ενώ οδηγώντας το θα σου ανοίξει η όρεξη ακόμη και για ταξιδάκια. Η δυνατότητα να διατηρεί ταχύτητες πάνω από τα 120 χ.α.ω. δίχως να ζορίζεται ο κινητήρας, αλλά και με το πλαίσιο να διατηρεί ακαμψία και άνεση στην διαδρομή, οι δυνατότητες του Downtown αυξάνονται. Το σύστημα φρένων ABS λειτουργεί εξαιρετικά, επεμβαίνει διακριτικά και με ελάχιστη δύναμη στα φρένα θα σταματήσει το GT scooter της Kymco άφοβα. Με το περιορισμένο οπτικό πεδίο που προσφέρουν οι καθρέπτες, την μικρή ασάφεια που παρουσιάζει το μπροστινό σύστημα όταν βρίσκεσαι υπό κλίση σε μεγάλες ταχύτητες, το  Kymco Downtown 300i ABS προσφέρει μοναδικά στοιχεία και επιδόσεις στην κατηγορία, σε μία τιμή που στα 5.135euro είναι λογική για όσα προσφέρει.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kymco
Μοντέλο Downtown 300i ABS
Αντιπρόσωπος Moto Trend A.E.
Τιμή 5.135euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 289,9
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 72,2 x 72mm
Συμπίεση 10.8 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός EFI
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αυτόματη, μεταβλητή, με ιμάντα CVT
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.200
Πλάτος (mm) 810
Μεταξόνιο (mm) 1.545
Ύψος σέλας (mm) 775
Ύψος (mm) 1150
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg) 166
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 12,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα 37mm, διαδρομή 110mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, με προφόρτιση ελατηρίων σε πέντε θέσεις, διαδρομή 100mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/80 - 14 
Πίσω 150/70 - 13 
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
Μέγιστη ιπποδύναμη 22hp / 8,500 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 2,5kg / 6.500 σ.αλ.

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014 20:48

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Kymco Visa R 110 Παρουσίαση - Kymco K-PIPE 125 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon