.
Κατηγορία Kawasaki
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 10:22

TEST – Kawasaki J300

Πως ξεκίναγαν οι ιστορίες του Aστερίξ; Με αυτό τον μικρό πρόλογο για το ανυπότακτο γαλατικό χωρίο που αντιστεκόταν στην επεκτατική βούληση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας; Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε με την Kawasaki και τα scooter για πολλά χρόνια. Μέχρι την έλευση του J300!

Kείμενο: Κώστας Γαμβρούλης 
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης 

Οι “πράσινοι” αρνούνταν να εντάξουν στο δυναμικό τους δίτροχα αυτής της κατηγορίας, όταν οι υπόλοιποι Ιάπωνες κατασκευαστές είχαν να επιδείξουν πλήρεις γκάμες μοντέλων, ενώ οι πωλήσεις πήγαιναν “σφαίρα”. Πότε δεν υπήρξε επίσημη θέση της Kawasaki για αυτή της την επιλογή, κάποιοι έκαναν λόγο για  το “σκληροπυρηνικό” προφίλ που ήθελε να διατηρήσει η εταιρεία (ναι ok... τα MAX παπιά ήταν τίγκα σκληροπυρηνικά ας πούμε...), ωστόσο όλο άλλαξαν στα τέλη του 2013, όταν παρουσιάστηκε το J300, το πρώτο scooter που έφερε το logo της εταιρείας στα πλαστικά του. 

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι είχε προηγηθεί άλλη μια απόπειρα, με το Kawasaki Epsilon 150, αλλά δεν είχε διάρκεια και έλαβε χώρα σε μια χρονική στιγμή, λίγο μετά το 2000, όπου τα πράγματα δεν είχαν αποκρυσταλλωθεί ακόμη στα scooter. 
Η Kawasaki, στην πιο σοβαρή και μεγάλη σε έκταση απόπειρα της μέχρι σήμερα, επέλεξε να διεισδύσει στα scooter μέσω μιας στρατηγικής συνεργασίας με την KYMCO. Και καλά έκανε, αφού το να μπεις με “το καλημέρα” σε μια πολύ απαιτητική κατηγορία, όπως αυτή των μεσαίων GT, αποτελεί σίγουρα “βουτιά στα βαθιά” και χρειάζεσαι βοήθεια και συμπαραστάτες για αυτό.  

kawasaki j300 test 6

Το J300 βασίστηκε στο Downtown 300 της καταξιωμένης εταιρείας από την Ταϊβάν, έχοντας όμως κάποιες αλλαγές στα σημεία, πέραν της σχεδίασης, που είναι φυσικά και αυτή διαφορετική. Μην βιαστεί κανείς να χαρακτηρίσει κανείς ως rebudged ΚΥΜCO το J300, αφού η Kawasaki, προσέγγισε με την δική της φιλοσοφία το όλο concept. 

Πρώτα απ΄ όλα το J300 κατασκευάζεται σε διαφορετική γραμμή παραγωγής από το Downtown, βάση των standard της Kawasaki. Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, τα ποιοτικά standard της KYMCO δεν πάσχουν κάπου, απλά σε αυτές τις περιπτώσεις ο κάθε “οίκος” εφαρμόζει το δικό του κατασκευαστικό πρωτόκολλο για λόγους αρχής.

kawasaki j300 test 15

Η Kawasaki εφαρμόζει επίσης την δική της χαρτογράφηση για την λειτουργία του εξαιρετικού G5 κινητήρα και σετάρει εργοστασιακά τα πίσω αμορτισέρ με δικές τις ρυθμίσεις. Η σχεδίαση είναι όπως ειπώθηκε διαφορετική, με την μάσκα να “δανείζεται” στοιχεία της Ninja σχολής. Η σέλα και όλα τα πλαστικά φέρουν την υπογραφή της Kawasaki, διαμορφώνοντας μια ξεχωριστή και δυναμική πρόταση, εντός των πλαισίων της GT κατηγορίας. Ποιοτικά, το J300 βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, χωρίς να παρατηρούνται αστοχίες κάπου. 

kawasaki j300 test 10

Η εργονομία είναι τυπική για μοντέλο της κατηγορίας. Θέση με “μέσα” αίσθηση, χαμηλή σέλα με μπόλικο αφρώδες και διακριτό “σκαλοπάτι” που χωρίζει το τμήμα του συνεπιβάτη, λειτουργώντας παράλληλα και ως υποστήριξη για την μέση του οδηγού. Το τιμόνι έρχεται πολύ βολική και “κουμπώνει” ως κάτι απόλυτα φυσικό στα χέρια του οδηγού, ενώ τα πόδια στηρίζονται σε ευρύχωρες πλατφόρμες, στην ποδιά. 

kawasaki j300 test 5

Οι διαθέσιμοι χώροι, δεν είναι οι μεγαλύτεροι της κατηγορίας, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δύο άτομα θα δυσκολευτούν να βολευτούν πάνω στο J300, το οποίο έχει την δυνατότητα να τους κρατήσει άνετους, ακόμα και σε μεγάλες διαδρομές.
Η προστασία που προσφέρει η ποδιά και η ζελατίνα είναι υψηλού επιπέδου και το scooter δεν αφήνει έκθετο τον αναβάτη ότανν κινείται γρήγορα στο περιαστικό ή ακόμα και στο εθνικό οδικό δίκτυο. 

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από δύο αναλογικά ρολόγια (ταχύμετρο και στροφόμετρο), με μια μεγάλη σε ενδείξεις και με έντονη αντίθεση, μονόχρωμη LCD οθόνη ανάμεσα τους. Η πληροφόρηση είναι επαρκής, μα στάθμη καυσίμου, ολικό και μερικούς χιλιομετρητές, καθώς και θερμοκρασία περιβάλλοντος.

kawasaki j300 test 20

H Κawasaki έχει εξοπλίσει το J300 με το σύστημα που σε ενημερώνει για το πότε η οδήγηση σου αποφέρει οικονομία στο καύσιμο, με μια ένδειξη “ECO” να εμφανίζεται στην οθόνη. Είναι κάτι που έχουμε δει σε πολλές μοτοσυκλέτες της εταιρείας και σίγουρα αποτελεί κάτι καλοδεχούμενο. 

Σε ότι αφορά στους αποθηκευτικούς χώρους, κάτω από την σέλα υπάρχει ένα μεγάλος κατά μήκος και φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος που χωρά εύκολα ένα μεσαίου μεγέθους full face κράνος και πιο δύσκολα κράνη μεγάλου μεγέθους με προεξέχοντες αεραγωγούς. 
Επιπρόσθετα, ένα ντουλαπάκι στα αριστερά της ποδιάς, το οποίο δεν κλειδώνει, προσφέρει χώρο για μικροπράγματα και παροχή 12V στο εσωτερικό του. 

kawasaki j300 test 21

Η standard και καλοσχεδιασμένη σχάρα, θα επιτρέψει το δέσιμο αποσκευών σε περίπτωση μονοκάβαλου ταξιδιού, ενώ στον πτυσσόμενο γάντζο στην ποδιά μπορεί να αναρτηθούν με ασφάλεια τσάντες και back packs. Bέβαια το γεγονός ότι από το κέντρο της ποδιάς διέρχεται ένα πλατύ τούνελ, αφαιρεί κάτι από τις μεταφορικές δυνατότητες αλλά το ίδιο ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία των ανταγωνιστικών μοντέλων. 

Στον τομέα πλαισίου και περιφερειακών, δεν έχουμε εκπλήξεις. Ατσάλινο πλαίσιο, συμβατικό πιρούνι 37 χλστ. μπροστά και δύο μονά αμορτισέρ πίσω. Τα φρένα αποτελούνται από wave δίσκους διαμέτρου 260 και 240 χλστ. μπροστά και πίσω αντιστοίχως, με διπίστονες δαγκάνες και στις δύο περιπτώσεις, ενώ παρούσα είναι φυσικά και μια δικάναλη μονάδα ABS. 

kawasaki j300 test 16

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός (και πολύ – πολύ καλός), G5 κινητήρας της KYMCO. Πρόκειται για ένα υγρόψυκτο μονοκύλινδρο μηχανικό σύνολο με έναν εκκεντροφόρο στην κεφαλή να οδηγεί τέσσερις βαλβίδες. Η χωρητικότητα του είναι 299 κ.εκ. και η ονομαστική απόδοση 28 ίπποι στις 8.000 σ.α.λ. και 2,9 kg-m ροπής στις 6.500 σ.α.λ. 

Πως λοιπόν αποδίδουν όλα αυτά συνολικά στον δρόμο; Ξεκινώντας από τα βασικά, το μοτέρ είναι αρκούντως πολιτισμένο στην λειτουργία του και δεν παράγει κραδασμούς σχεδόν σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του, με λίγο “γρέζι” να εμφανίζεται μόνο όταν δουλεύει πολύ ψηλά. Ακόμα και έτσι, δεν ενοχλεί όμως. 

Αυτό βέβαια που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι η απόδοση του. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους κινητήρες στην κατηγορία και αυτό επαληθεύθηκε και κατά την διάρκεια της δοκιμής του J300. Στο χαμηλό και μεσαίο φάσμα στροφών προσφέρει σωστή απόκριση και γραμμικότητα, είναι όμως το πως αποδίδει ψηλά, αυτό που εντυπωσιάζει! 

kawasaki j300 test 3

Συνεχίζει να επιταχύνει το scooter αγόγγυστα πάνω από τα 100 χλμ./ώρα μέχρι και πάνω από τα 140 χλμ. που τα “δείχνει” άνετα ανεξαρτήτως συνθηκών, ενώ σε καλές συνθήκες μπορεί να στείλει την βελόνα του ταχύμετρου πάνω από την ένδειξη των 150 χλμ./ώρα. Αν μη τι άλλο, το J300 σέβεται την “Kawasakiκή” καταγωγή του! 

Σε αυτές τις ταχύτητες το scooter είναι σταθερό για τα δεδομένα της κατηγορίας και μπορεί να στρίβει τα χιλιόμετρα που “κουβαλά” στις παρατεταμένες με ασφάλεια. Αν του ζητηθούν γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης και πιεστεί αρκετά, θα παρουσιάσει κάποιες ασάφειες, οι οποίες οφείλονται στην δομική φιλοσοφία των scooter της κατηγορίας και όχι σε κάποια υστέρηση σε πλαίσιο ή αναρτήσεις. 

kawasaki j300 test 7

Σε ότι αφορά στις δεύτερες, αυτές εμφανίζονται αρκετά “σπορτίφ” στο σετάρισμα τους, υποστηρίζοντας σε ένα μεγάλο βαθμό τις διαθέσεις ενός “ζωηρού” οδηγού. Το καλό στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, είναι ότι όλο αυτό συμβαίνει, χωρίς να υπονομεύεται η άνεση. 
Τα φρένα, επαρκούν σε κάθε περίπτωση για την ασφαλή και χωρίς δράματα ακινητοποίηση του J300 και έχουν αρκετά καλή αίσθηση, με το ABS να επεμβαίνει σωστά και αποτελεσματικά, όταν αυτό χρειάζεται. 

Τo J300, παρά το ότι ανήκει σε μια εξ ορισμού... “τροφαντή” κατηγορία, δεν είναι ανοικονόμητο σε διαστάσεις και μπορεί να κινηθεί μέσα στην κίνηση με ευκολία. Το ζύγισμα του είναι καλό, το τιμόνι κόβει αρκετά και καμία κυκλοφοριακή συνθήκη δεν μπορεί να το φοβίσει. Εντάξει, μπορεί να μην πιάσει τον “ντελιβερά” με το παπί που πάει σαν δαίμονας ανάμεσα στα αμάξια αλλά στην σέλα ενός GT scooter δεν σου βγαίνουν τέτοιες τάσεις έτσι και αλλιώς.  

kawasaki j300 test 10

Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι άνετη και απροβλημάτιστη μετακίνηση και αυτά τα προσφέρει και με το παραπάνω το J300. 

Tώρα σε ότι αφορά στην κατανάλωση, αυτή καταγράφηκε στα 4+ λίτρα σταθερά και ο λόγος είναι ο εξής: είναι αδύνατον να κάτσεις ήσυχος με αυτό το μοτέρ, σε κάθε ευκαιρία θες να το στροφάρεις ψηλά, εκεί που είναι η καλύτερη περιοχή του! Με πιο χαλαρή οδήγηση προφανώς μπορεί να πέσει σε πιο χαμηλές τιμές η μέση κατανάλωση αλλά sorry, εγώ δεν τα κατάφερα, δηλώνω ένοχος! 

kawasaki j300 test 1

Το J300 είναι αρκετά “Kawasaki”, ψυχή τε και σώματι! Αρκετά γρήγορο και δυναμικό, χωρίς αυτές του οι ιδιότητες να λειτουργούν εις βάρος της πρακτικότητας και της άνεσης, που οφείλει να προφέρει κάθε δίτροχο της κατηγορίας. Το δυνατό του σημείο είναι η απόδοση του κινητήρα του και σε όλα τα υπόλοιπα τα καταφέρνει αρκετά καλά, δίχως να καταγράφεται υστέρηση σε κάποιο τομέα. 

Αυτό που μπορεί αν αποθαρρύνει όμως κόσμο από την αγορά του, είναι η υψηλή του τιμή, στα 6.000 ευρώ (5.990 για την ακρίβεια). Ας μην κρυβόμαστε, το scooter όσο καλό και αν είναι, έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό πιο “φρέσκο”, ο οποίος μπορεί να μην έχει τα “γκάζια” του αλλά έχει άλλες χάρες και προσφέρεται σε χαμηλότερη τιμή. Σε αυτή την κατηγορία, προφανώς οι αγορές γίνονται με οικονομοτεχνικά κριτήρια και όχι με την καρδιά, οπότε οι “βαμμένοι Kawasakiκoί”  δεν είναι το target group που θα μπορούσε να στηρίξει την όλη προσπάθεια. Με μια πιο  καλή τιμολόγηση, το J300 έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στην κατηγορία, για όσους επιθυμούν GT πολυτέλεια αλλά και δυναμισμό!

Κατασκευαστής

Kawasaki

Μοντέλο

J300

Αντιπρόσωπος

TEOMOTO

Τιμή (€)

5.99

Εγγύηση

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4Τ, 1K, Υ/Ψ, 1EEK, 4 βαλβίδες

Κυβισμός (cc)

299

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

72,2 X 72

Σχέση συμπίεσης

10.8:1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός

Εξάτμιση

1 σε 1

Τύπος συμπλέκτη

Φυγοκεντρικός

Κιβώτιο ταχυτήτων

CVT

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Μήκος (mm)

2.24

Πλάτος (mm)

775

Υψος (mm)

1.26

Ύψος σέλας (mm)

775

Ίχνος (mm)

113

Γωνία κάστερ (μοίρες)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1.56

Βάρος (kg)

191

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (l)

13

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 37 mm, διαδρομή 110 mm

Πίσω

Δυο μονά αμορτισέρ, διαδρομή 100 mm

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS

Ελαστικά

 

Μπροστά

120/80-14

Πίσω

150/70-13

 

 

Απόδοση

 

Ισχύς (ίπποι / σ.α.λ.)

28/8.000

Ροπή (kg-m / σ.α.λ.)

2,9/6.500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Kawasaki J300 ABS 2014
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon