.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 13:02

Test - Honda ADV350 2022 – Αποστολή στην Ιταλία

Η Honda επενδύει στην επιτυχία του X-ADV 750 παρουσιάζοντας δύο μικρότερες εκδόσεις στην ίδια λογική: το ADV150 που παρουσιάστηκε πέρυσι στην Ασία και το ADV350 που τώρα φτάνει στις ευρωπαϊκές αγορές.

Δοκιμή: Uri Argaman
Φωτογραφίες: Honda

Για να καταλάβουμε καλύτερα την κεντρική ιδέα πίσω από το σκούτερ που η Honda περιγράφει ως Urban Adventure, ας μιλήσουμε πρώτα λίγο για τα δύο σκούτερ που αποτελούν τους προγόνους του ADV350: τον πνευματικό και τον βιολογικό.

Εν αρχή ην το X-ADV750, αυτό το πετυχημένο μεγάλο σκούτερ που έχει πουλήσει πάνω από 44,000 κομμάτια από το 2017 και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της Honda. Χτισμένο πάνω σε μια μοτοσυκλετιστική βάση, πληρέστατο σε εξοπλισμό και ηλεκτρονικά, με σημαντικές ικανότητες εκτός δρόμου, διαθέτει πάνω απ’ όλα μια μοναδική φουτουριστική εμφάνιση που το κάνει να δείχνει λες και ήρθε από το Ράλι Dakar. Η Honda το αποκαλεί δίτροχο SUV και είναι ο πνευματικός πατέρας του ADV350.

Το δεύτερο σκούτερ στο οποίο αναφερόμαστε είναι το Forza 350, το καλά εξοπλισμένο πολυτελές σκούτερ που μεγάλωσε σε κυβισμό πέρυσι. Αναμφίβολα ένα πετυχημένο μοντέλο αν και, παρότι έχει πολύ καλή οδηγική συμπεριφορά, δεν είναι ακριβώς όσο σπορ είναι άλλα μοντέλα του ανταγωνισμού, όπως το Yamaha XMAX 300. Το ADV350 χτίζεται πάνω στη βάση του Forza 350, δηλαδή αυτός είναι ο βιολογικός του πατέρας.

127138 62976 22YM ADV350 Location Static 0126 ORIGINAL.jpg 0 

Η πιο εμφανής διαφορά του ADV350 από το μοντέλο στο οποίο πατά είναι η σχεδίαση. Εμφανισιακά είναι σαφώς επηρεασμένο από τον πνευματικό του πατέρα, αν και προτιμά έναν δρόμο λιγότερο ακραίο. Επαναλαμβάνει κάποια χαρακτηριστικά μοτίβα, όπως οι μικροί καθρέπτες ή οι χούφτες τιμονιού, την έδραση των καθρεπτών στο τιμόνι και όχι στο φέρινγκ, αλλά και το ζευγάρι των μικρών LED προβολέων.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή εντοπίζεται κάτω από τα πλαστικά, στο ανεστραμμένο πιρούνι με καλάμια διαμέτρου 37 mm, που επιλέχθηκε για στιβαρότητα, σταθερότητα και βελτιωμένη σπορ συμπεριφορά.

Άλλες διαφορές βρίσκουμε στα όργανα που εδώ έχουν αντικατασταθεί από μια μεγάλη οθόνη LCD εξοπλισμένη με συνδεσιμότητα με την εφαρμογή της Honda. Όλοι οι διακόπτες για τον χειρισμό της βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του τιμονιού και έχουν μεταφερθεί εδώ αυτούσιοι από το X-ADV 750.

Ήταν πετυχημένη η εγχείριση; Είναι αυτό πραγματικά ένα σκούτερ Urban Adventure; Φορέσαμε τη μάσκα μας και πετάξαμε ως τη Σικελία για την παγκόσμια παρουσίαση του Honda ADV350 για να βρούμε τις απαντήσεις. Avanti!

127236 Honda ADV350 YM22 1001 JPG 

Στην αυλή του ξενοδοχείου 11 νέα ADV350 σε διάφορα χρώματα μας περιμένουν από νωρίς το πρωί. Ντυμένοι με όσα ρούχα έχουμε διαθέσιμα, ετοιμαζόμαστε για οδήγηση στον παγωμένο πρωινό αέρα Το κρύο ήταν έντονο και οι δρόμοι λίγο νοτισμένοι, η τύχη ωστόσο ήταν με το μέρος μας και η βροχή δεν έλαβε μέρος στην οδηγική παρουσίαση.

Το πρώτο μέρος της αφορούσε μια διαδρομή 30 χιλιομέτρων σε ανοικτό δρόμο από τη Marsala ως την ανάβαση για την Porta Trapani.

Ήδη μας άρεσε ο κινητήρας από τη δοκιμή του Forza 350 και εδώ είναι η ίδια τετραβάλβιδη μονάδα 330 cc με έναν εκκεντροφόρο στην κεφαλή και υγρόψυξη, προσαρμοσμένη στις προδιαγραφές Euro 5.

Από τα πρώτα χιλιόμετρα ήταν εμφανές πως το ADV350 ξέρει πώς να στρίβει γρήγορα, μα μόνο όταν η διαδρομή μας πήγε στη φιδίσια ανάβαση προς το αρχαίο κάστρο μπορέσαμε με επιβεβαιώσουμε πως το πλαίσιο του ADV350 είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ακριβέστατο στο τιμόνι, είναι πανεύκολο στην είσοδο της στροφής και εξίσου άνετα διατηρεί την κλίση του ή αλλάζει γραμμή αν χρειαστεί.

Μετά από ένα διάλειμμα και φωτογράφηση στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, αρχίσαμε να κατηφορίζουμε από την άλλη πλευρά του βουνού. Ακόμη και στα δυνατά φρένα με φορτωμένο το κοντέρ, η συμπεριφορά του ADV350 παρέμεινε άψογη.

Τα φρένα βγάζουν δύναμη από την αρχή της διαδρομής της μανέτας, δαγκώνουν αποτελεσματικά και σταματούν έγκαιρα το σκούτερ.

Κρατήστε στο μυαλό πως το μπροστινό του ADV350 εδράζει σε δύο τιμονόπλακες (αντί μιας του Forza 350) όπως στις μοτοσυκλέτες, έτσι παρόλο που η διαδρομή της ανάρτησης μεγάλωσε αισθητά, αυτό δεν είχε αρνητική επίδραση στην κατευθυντικότητα.

127084 63011 22YM ADV350 Location USP 0071 FrontSuspension ORIGINAL.jpg 0 

Μπροστά έχουμε ένα ανεστραμμένο πιρούνι Showa με διάμετρο 37 mm και διαδρομή 125 mm, ενώ πίσω ένα ζευγάρι προοδευτικά αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας με ξεχωριστό δοχείο και διαδρομές 130 mm – μα δίχως ρυθμίσεις. Οι νέες αναρτήσεις είναι σφικτές, αλλά οι αποσβέσεις τους λειτουργούν σωστά και κρατούν τους τροχούς στο έδαφος, αντιδρώντας καλά όταν συναντούν ανωμαλίες στο οδόστρωμα.

Στο τέλος της ημέρας η διαδρομή είχε μια μικρή δόση οδήγησης εκτός της ασφάλτου. Η off-rad διαδρομή ήταν πολύ μικρή, μερικές εκατοντάδες μέτρα που δύσκολα θα μας έδειχναν τις πραγματικές ικανότητες του ADV350 στο χώμα. Ήταν ωστόσο αρκετά για να μας αφήσουν έκπληκτους με τη λειτουργία των αναρτήσεων, οι οποίες κρατούσαν τα λάστιχα σε διαρκή επαφή με το έδαφος και δεν τα έχασαν ούτε όταν απέτυχα να προσέξω μια μεγάλη λακκούβα στη μέση του χωματόδρομου. Πολύ καλή ήταν και η συμπεριφορά των νέων ελαστικών στο μικρό αυτό χωμάτινο κομμάτι – όπως έκαναν και όλη μέρα στην άσφαλτο.

Οδηγώντας μέσα στην πόλη, με το ενθουσιώδες ιταλικό ταμπεραμέντο διάχυτο τριγύρω, το ADV350 απολαμβάνει έναν δυνατό κινητήρα και μια ψηλή θέση οδήγησης. Αν και δεν είναι μικρό και ελαφρύ όπως ένα 125άρι σκούτερ, ο άριστος κινητήρας του επιτρέπει να φτάνει πρώτο σε κάθε χώρο που ανοίγει στην κίνηση.

Το φαρδύ τιμόνι με τις χούφτες συμβάλλει στον καλό έλεγχο, ενώ οι ψηλές αναρτήσεις και η χορταστική απόσταση από το έδαφος (145 mm) επιτρέπουν να περνάς ανωμαλίες και να ανεβοκατεβαίνεις σε πεζοδρόμια παντελώς άφοβα. Το Honda ADV350 είναι πολύ ζωντανό μέσα στην πόλη, αν όχι και λίγο αγριεμένο.

130264 Honda ADV350 YM22 4629 jpg 

Αφότου κατεβήκαμε από το κάστρο και πήραμε μερικές φωτογραφίες στην πόλη Trapani, σταματήσαμε για μεσημεριανό στη μαρίνα Castiamera. Τα 80 χιλιόμετρα και οι 4 ώρες οδήγησης σε παγωμένο καιρό είχαν αφήσει τα σημάδια τους, μα μόνο ως κούραση, όχι δυσαρέσκεια. Το ADV350 είναι άνετο όπως και το Forza με το οποίο συγγενεύει, μα με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Ήδη από την πρώτη φορά που κάθεσαι στη σέλα του αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά. Το τιμόνι είναι φαρδύτερο και η σέλα ψηλότερη και στενότερη. Σε αντίθεση με το Forza, εδώ έχεις την αίσθηση πως κάθεσαι ψηλά, πάνω στο σκούτερ και όχι μέσα.

Υπάρχει άφθονος χώρος για να αλλάζεις τη γωνία των ποδιών και μπορείς επίσης να κινηθείς λίγο μπροστά ή πίσω και στη σέλα. Αυτό μου επέτρεψε να φορτίζω λίγο περισσότερο το μπροστινό μετακινώντας το σώμα μου πιιο μπροστά, κάτι που ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αίσθηση που μου έδινε στρίβοντας στην πρωινή ασφάλτινη ανάβαση.

Η προστασία από τον αέρα πάντως είναι ελάχιστη. Στη θέση του μεγάλου, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενου ανεμοθώρακα του Forza, εδώ έχουμε μια μικρή ζελατίνα σε στυλ adventure, όπως στο X-ADV750, η οποία ρυθμίζει χειροκίνητα σε 4 θέσεις. Αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει από τη θέση οδήγησης, αλλά καλύτερα να έχετε σταματήσει πρώτα. Ακόμη και στην ψηλότερη θέση, η προστασία που προσφέρει είναι μικρή, τόσο που συνεχίζεις να νιώθεις τον αέρα ακόμη κι αν σκύψεις βαθιά για να κρυφτείς πίσω της. Αν και αυτό είναι θέμα προσωπικού γούστου, προτίμησα να την έχω στη χαμηλότερη θέση ώστε η ροή του αέρα να χτυπά το στήθος και όχι το κράνος μου.

127107 63034 22YM ADV350 Location USP 0425 RiderView ORIGINAL.jpg 0 

Η LCD οθόνη είναι μεγάλη και ευκρινής, με περιπετειώδη εμφάνιση όπως και στον “πατέρα” του. Αν και άριστη στα καθήκοντά της πάντως δεν βρήκα πως προσφέρει κάτι παραπάνω από τα στρογγυλά ρολόγια του Forza 350, φιλοξενώντας τις ίδιες πληροφορίες – ταχύμετρο, ψηφιακό στροφόμετρο με εμφάνιση κλασικού στρογγυλού οργάνου, στάθμη καυσίμου, χιλιομετρητές, κατανάλωση καυσίμου, θερμοκρασία, ώρα και ενδεικτικές λυχνίες.

Η οθόνη είναι ευανάγνωστη σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού και χωρίς αντανακλάσεις. Αν μη τι άλλο ωστόσο, είναι μικρότερη σε μέγεθος συγκριτικά με το πάνελ του Forza και αυτό ταιριάζει στη σχεδιαστική λογική του ADV350.

Ένα στοιχείο που ενσωματώνεται στα νέα όργανα είναι η συνδεσιμότητα με τηλέφωνο μέσω εφαρμογής της Honda. Αυτή είναι διαθέσιμη μόνο για λειτουργικό σύστημα Android προς το παρόν, με την έκδοση για iPhone να είναι ακόμη υπό κατασκευή.

127279 Honda ADV350 YM22 1029 JPG

Αφού συνδεθεί με το τηλέφωνο και έχει εγκατασταθεί ένα συμβατό σύστημα ήχου στο κράνος, μπορείς να πλοηγείσαι με τη βοήθεια του προγράμματος Google Maps με φωνητικές οδηγίες κατευθείαν στα αυτιά σου. Μπορείς επίσης να ακούσεις μουσική ή τα μηνύματά σου στο WhatsApp (αρκεί να είναι στα αγγλικά).

Η πλοήγηση δεν εμφανίζεται στην οθόνη του σκούτερ, μα μόνο στην εφαρμογή στο τηλέφωνο, έτσι για να έχεις την πλήρη εμπειρία θα πρέπει να έχεις και το τηλέφωνο εγκατεστημένο σε μια κατάλληλη βάση ώστε να βλέπεις τους χάρτες και όχι μόνο να τους ακούς.

Ο υπόλοιπος εξοπλισμός είναι κοινός με το Forza 350. Έχουμε έλεγχο με απομακρυσμένο κλειδί (keyless), μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που φιλοξενεί δύο κράνη. Ένα μεγάλο ντουλαπάκι αριστερά στην ποδιά κάτω από το τιμόνι προσφέρει χώρο για ένα μπουκάλι νερό και ένα κινητό, ενώ μέσα διαθέτει μια παροχή φόρτισης USB-C αντί του κλασικού USB στο Forza – το οποίο επίσης θα αναβαθμιστεί με αυτό το χαρακτηριστικό.

Το ADV350 διατίθεται σε τρία χρώματα: κόκκινο, σκούρο γκρι και ανοικτό γκρι. Συνοδεύεται επίσης από αρκετά αυθεντικά αξεσουάρ, όπως κεντρική βαλίτσα σε ασορτί χρώμα και έλεγχο με το έξυπνο κλειδί του σκούτερ, θερμαινόμενα γκριπ, κλειδαριά, κάλυμμα και άλλα.

130288 Honda ADV350 YM22 4608 jpg 

Μετά από μια μέρα με περίπου 200 χιλιόμετρα οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο, ορεινό στροφιλίκι, πόλη και λίγο χώμα, θα λέγαμε πως η Honda πέτυχε διάνα σχεδόν παντού. Μόνο σε ένα δεν συμφωνούμε, στον ορισμό. Urban Adventure; Το ADV350 στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο ένα σκούτερ πόλης (urban). Μπορείς να πας μαζί του, μόνος ή δικάβαλος, οπουδήποτε κάνεις όρεξη και όσο καλό είναι μέσα στην πόλη, άλλο τόσο είναι και εκτός αυτής – αν όχι καλύτερο.

Δεν είναι ακριβώς Adventure (όσο το X-ADV 750), ούτε και μόνο Urban, οπότε τι είναι; Αν το 750 είναι το ανάλογο ενός SUV, τότε το μικρό του αδελφάκι πετυχαίνει με ακρίβεια τον ορισμό του δίτροχου crossover. Όπως συμβαίνει σε αυτήν την κατηγορία αυτοκινήτων, ένα συνηθισμένο επιβατικό αυτοκίνητο σχεδιάζεται με πολεμική εμφάνιση και ψηλότερες αναρτήσεις, και εξοπλίζεται για επαρκή ικανότητα εκτός δρόμου κίνησης.

Αυτό έκανε και η Honda. Πήρε ένα τυπικό πολυτελές σκούτερ της κατηγορίας, του έφτιαξε την κατάλληλη εμφάνιση και προσέθεσε ψηλότερες αναρτήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο αιχμηρό και αθλητικό crossover στον δρόμο, με ικανότητα να κινηθεί και εκτός αυτού. Το πόσο μακριά από την άσφαλτο μπορεί να απομακρυνθεί, θα το διαπιστώσουμε όταν έρθει ώρα για την πλήρη δοκιμή.

Συνολικά το πακέτο του ADV350 είναι πλήρες, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίνιες. Είναι ένα ολοκληρωμένο σκούτερ, άνετο μα όχι σε βαθμό που κακομαθαίνει, με προσεγμένα ταιριαστή εμφάνιση και σπορ συμπεριφορά που ξεπερνά το Forza από το οποίο κατάγεται.

Όσοι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν λίγη από την κορυφαία άνεση του Forza 350 θα αποκτήσουν ένα σπορτίφ σκούτερ με εξαιρετική συμπεριφορά στον δρόμο, σπουδαίο τόσο στην πόλη όσο και σε περιηγήσεις μακριά από αυτήν, και με το μπόνους της εκτός δρόμου δυνατότητας. Μπράβο Honda!

130143 Honda ADV350 YM22 1969 JPG 

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Honda / ADV 350

Τιμή:

€6,690 (Smart Top Box: €7,190)

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες, eSP+

Χωρητικότητα (cc)

330

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

77 x 70.8

Συμπίεση

10.5: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Εκκίνηση

Μίζα

Μπαταρία

12V / 8.6 Ah

Συμπλέκτης

Ξηρός φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Αυτόματη CVT

Τελική μετάδοση

Ιμάντας V-Belt

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,200 x 895 x 1,430

Μεταξόνιο (mm)

1,520

Γωνία κάστερ (°)

26.5

Ίχνος  (mm)

89

Ύψος σέλας  (mm)

795

Απόσταση από έδαφος  (mm)

145

Βάρος  (kg)

186 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

11.7

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι Showa 33 mm, διαδρομή 125 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ Showa, διαδρομή 130 mm

   

Ελαστικά / Τροχοί

Metzeler Karoo Street

Μπροστά

120/70-15 (56P)

Πίσω

140/70-14 (62P)

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 256 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων Nissin, ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου Nissin, ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

28.8 / 7,500

Ροπή (kgm / rpm)

3.2 / 5,250

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Honda PCX 125 (2021) Video Test Ride - Honda Super Cub C 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon