.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 12:57

Test - Honda Vision 110 2021

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η ιστορία του Vision ξεκινά το 2012 σαν ένα μικρό, εύχρηστο και οικονομικό scooter, και όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να διατηρεί τα χαρακτηριστικά αυτά, κάνοντας μια ανανέωση το 2021 σε σημαντικούς τομείς, όπως ο κινητήρας, για να πληρεί τις προδιαγραφές euro5, αλλά και το πλαίσιο. Κι αν αναρωτιέστε, ναι, το πιο φθηνό scooter της Honda διαθέτει το φινίρισμα και την ποιότητα των ακριβότερων μοντέλων της φίρμας.

Το 2012 που παρουσιάστηκε το πρώτο Vision ήταν ουσιαστικά ένα υβρίδιο που ξεπήδησε από τη σειρά SH, την πιο πετυχημένη σειρά scooter, παίρνοντας τη μορφή τους και δανειζόμενο τους μεγάλους τροχούς, αν και στην περίπτωση του πρώτου μοντέλου οι διαστάσεις τους ήταν 14 ίντσες.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το Vision απέκτησε μεγαλύτερο τροχό εμπρός σαν τα SH αλλά ο πίσω παρέμεινε στις 14 ίντσες καθώς η μικρότερη διάμετρος επιτρέπει μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα. Και το 2021 η Honda κάνει τόσες αλλαγές στο Vision, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα νέο μοντέλο.

Φρέσκος αέρας φύσηξε

honda vision 110 test bikeitgr 00025

Ο μονοκύλινδρος κινητήρας έχει πλήρως επανασχεδιαστεί με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη οικονομία, ένα τομέα που διακρινόταν και το προηγούμενο μοντέλο. Φυσικά πλέον πληρεί τις τελευταίες προδιαγραφές euro 5 αλλά χωρίς κόστος στην απόδοση. Παραμένει η ψύξη με αέρα που κάνει οικονομικότερη τη συντήρηση, το κόστος αλλά και το βάρος (μόλις 22κιλά) ενώ στον στρόφαλο είναι τοποθετημένη η μίζα/ brushless γεννήτρια ACG καθώς η έκδοση του 2021 έρχεται με σύστημα Idling Stop.

Η απόδοση του τετράχρονου κινητήρα των 109 κυβικών εκατοστών είναι 8,6 hp / 7.500 rpm και 0,9 kgm / 5,750 rpm, με έμφαση στις χαμηλές στροφές καθώς οι διαστάσεις του κυλίνδρου είναι υποτετράγωνες (47 χιλ. x 63,1 χιλ.).

Ένα άλλο κομμάτι που έχει πλήρως αναβαθμιστεί είναι και το πλαίσιο από πρεσαρισμένο χάλυβα που ενσωματώνει την τεχνολογία eSAF (Enhanced Smart Architecture Frame), δηλαδή μια πλήρως εφαρμοσμένη μελέτη ώστε το πλαίσιο να αποκτήσει την απαραίτητη ακαμψία αλλά και την απορροφητικότητα σε επιλεγμένα σημεία για να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στον οδηγό και τον συνεπιβάτη.

Επίσης, σε σχέση με το προηγούμενο underbone πλαίσιο από σωλήνες κυκλικής διατομής, το καινούργιο πλαίσιο βοηθά στη μείωση του βάρους, με συνολικό όφελος τα 2 κιλά με το νέο Vision να ζυγίζει μόλις 100 κιλά. Τέλος επανασχεδιασμένα είναι όλα τα πλαστικά που προσφέρουν σαφώς μια πιο μοντέρνα εμφάνιση αλλά στο ίδιο σχεδιαστικό μοτίβο του προηγούμενο μοντέλου.

Άνεση και εξοπλισμός

honda vision 110 test bikeitgr 00001

Η θέση οδήγησης στο νέο Vision είναι η κλασική των scooter με τους μεγάλους τροχούς, δηλαδή με το τιμόνι χαμηλά και κοντά στον οδηγό. Παρ' όλα αυτά η εργονομία της Honda παίρνει για ακόμα μία φορά το συνηθισμένο "δεκάρι" καθώς παρά το χαμηλό τιμόνι και τις συμπαγείς διαστάσεις του μικρότερου scooter της εταιρίας, ο χώρος για τα πόδια είναι υπεραρκετός, και ακόμα και οι ψηλόσωμοι αναβάτες θα βολευτούν χωρίς τα γόνατά τους να βρίσκουν στην ποδιά. Το ίδιο ισχύει και για τη άνετη σέλα που θα φιλοξενήσει δύο άτομα, ενώ πλέον για τον συνεπιβάτη υπάρχουν πανέμορφα αλουμινένια αναδιπλούμενα μαρσπιέ, σημείο που δείχνει ότι η Honda δεν δημιούργησε απλά ένα ακόμα οικονομικό scooter.

honda vision 110 test bikeitgr 00013

Γι' αυτό άλλωστε επέλεξε να εξοπλίσει το νέο Vision με keyless σύστημα, κάτι που συναντά κανείς σε ακριβά δίτροχα, αλλά κάνει τη ζωή του οδηγού πολύ πιο πρακτική, καθώς το ρόλο του κεντρικού διακόπτη αναλαμβάνει ένας περιστροφικός διακόπτης, και απλά το κλειδί παραμένει πάντα στη τσέπη του κατόχου. Όταν το κλειδί βρεθεί εντός ή εκτός εμβέλειας διακόπτη ο αναβάτης ενημερώνεται από το σινιάλο που κάνουν τα αλάρμ, ενώ για το άνοιγμα της σέλας υπάρχει ένα μπουτόν δίπλα ακριβώς από τον περιστροφικό διακόπτη. Έτσι το άνοιγμα της σέλας είναι πλέον πιο εύκολο, καθώς η τάπα του ρεζερβουάρ βρίσκεται από κάτω, ενώ πιο εύκολη είναι και η πρόσβαση στον αποθηκευτικό χώρο που στο νέο μοντέλο είναι μεγαλύτερος φτάνοντας τα 17,7 λίτρα.

Εδώ να προσθέσουμε τη σημασία στη λεπτομέρεια που έδωσε η Honda καθώς υπάρχει ειδική θέση (με τρύπα) για να ακουμπάς την τάπα κάθε φορά που την ανοίγεις για να προσθέσεις βενζίνη. Το πάτωμα είναι επίπεδο διευκολύνοντας τον οδηγό στο ανέβα/κατέβα αλλά και για τη μεταφορά αντικειμένων, στην πίσω μεριά της ποδιάς υπάρχει ο κλασικός γάντζος για τις τσάντες, ενώ στην αριστερή μεριά υπάρχει ένα ντουλαπάκι για διάφορα αντικείμενα.

Η τεχνολογία του Idling Stop δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία καυσίμου αλλά προσφέρει και άμεση αθόρυβη εκκίνηση του κινητήρα (με πατημένη ταυτόχρονα μία από τις δύο μανέτες). Ο κινητήρας δεν παρουσιάζει κανενός είδους μηχανικό θόρυβο ενώ η εξάτμιση είναι εντελώς αθόρυβη. Την ίδια αίσθηση αποκομίζεις και κατά την οδήγηση, όπου η αίσθηση πολυτέλειας της Honda ακολουθεί και στο οικονομικότερο μοντέλο της.

Σβέλτο, ελαφρύ, ευχάριστο

honda vision 110 test bikeitgr 00022

Ο κινητήρας αν και αερόψυκτος θέλει καλό ζέσταμα για να αποδώσει την πλήρη ισχύ του. Ναι τα 8,6 άλογά του είναι μικρός αριθμός αλλά ο τρόπος απόδοσής του (βλέπε υποτετράγωνες διαστάσεις κυλίνδρου) κάνουν το Vision να κινείται αρκετά γρήγορα καθώς βγάζει όλη τη δύναμη του από νωρίς. Έτσι οι κάτοχοι του Vision 110 θα νιώθουν να έχουν αρκετό γκάζι για να προσπεράσουν ή να κάνουν ένα γρήγορο ελιγμό έως τα 80χλμ/ώρα. Από εκεί και μετά τα χιλιόμετρα θα ανέβουν αρκετά πιο αργά έως την τελική των 110 χλμ/ώρα, όπου θα επέμβει και ο κόφτης για λόγους προστασίας του κινητήρα και όχι γιατί το λιλιπούτειο δίτροχο αισθάνεται άβολα σε αυτές τις ταχύτητες.

honda vision 110 test bikeitgr 00006

Ο συνδυασμός μεγάλων τροχών και μικρού βάρους κάνει το Vision ευκολοδήγητο μέσα στην πόλη, βάζοντας τα ακόμα και με ισχυρότερους "αντιπάλους". Την πολύ καλή οδική συμπεριφορά σίγουρα θα την απογείωνε ένα καλό ζευγάρι ελαστικά, κάτι που θα βοηθούσε και σημαντικά και στο φρενάρισμα. Όχι ότι τα φρένα του Vision δεν είναι καλά, το αντίθετο. Παρά τον μικρό δίσκο των 220 χιλιοστών εμπρός και το ταμπούρο πίσω, τα φρένα είναι αρκετά δυνατά και η συνδυασμένη λειτουργία τους θα βολέψει πάρα πολύ τους άπειρους οδηγούς. To μικρό βάρος είναι σίγουρα ατού μέσα στην κίνηση της πόλης ή στις επιτόπιες μανούβρες, αλλά και στην άνεση στους ελληνικούς δρόμους καθώς το Vision δεν έχει την αδράνεια των μεγαλύτερων σε κυβισμό κινητήρων, που στα scooter εκτελούν και χρέη ψαλιδιού.

Το Vision 110 του 2021 διατίθεται σε 4 χρώματα: Pearl Jasmine White (λευκό), Poseidon Black Metallic (μαύρο), Mat Galaxy Black Metallic (μαύρο ματ) και Candy Noble Red (κόκκινο).

Η τιμή του είναι 2.330 ευρώ, μια πολύ καλή τιμή για Honda αλλά και για ένα εξαιρετικό scooter που το μόνο που έχεις να του προσάψεις είναι η απουσία θύρας USB και ένδειξη ώρας στον νέο πίνακα οργάνων. Γι αυτό και η μεγάλη ζήτηση του αγοραστικού κοινού κάνουν τα Vision 110 να εξαφανίζονται πριν καν πατήσουν τους τροχούς τους στη χώρα μας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής/Μοντέλο Honda Vision110 2021
Εισαγωγέας Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) 2330
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος 4T, μονοκύλινδρος, A/Ψ, 1EEK, 2 Β/Κ
Χωρητικότητα (cc) 109.5
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 47X63,1
Σχέση συμπίεσης 10:01:00
Τροφοδοσία Ψεκασμός PGM-FI
Συμπλέκτης Αυτόματος, φυγοκεντρικός
Τελική μετάδοση Υμάντας
Μέγιστη ισχύς (hp/rpm) 8,6 / 7.500
Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm) 0,9 / 5,750
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Ατσάλινο πρεσσαριστό eSAF
Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm) 1,925 X 686 X 1,115
Μεταξόνιο (mm) 1280
Γωνία κάστερ (ο) 26,3
Ίχνος (mm) 71
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση από έδαφος (mm) 175
Ρεζερβουάρ (l) 4,9
Βάρος (kg) 100
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός Συμβατικό πιρούνι 31 χιλ.
Πίσω Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση 5 θέσεων
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, CBS
Πίσω ταμπούρο 130 mm, CBS
ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ
Εμπρός 80/90-16
Πίσω 90/90-14
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Βασίλης Κωστάκος

Ο Βασίλης Κωστάκος ξεκίνησε να εργάζεται σαν free-lance δημοσιογράφος και φωτογράφος το 1990, ύστερα από ένα χρόνο εργασίας με το περιοδικό ΜΟΤΟ.

 Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και site του Ειδικού Τύπου ( Car&Driver, 2ΤΡΟΧΟΙ, 0-300, BIKEIT!, MotoGP World, ΜοτοΤρίτη, MotorNews, CycleRide, κ.ά.) αλλά και life-style περιοδικά όπως το Playboy και το Active by Nitro, ενώ για χρόνια διαχειριζόταν τη σελίδα MOTO στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Στενή σχέση είχε και με ιταλικά περιοδικά (Ιn Moto, Moto Sprint, La moto) όπου έχουν δημοσιευθεί άρθρα και φωτογραφίες του.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η οδήγηση της Honda -Castrol RC45, της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK, στην Ινδονησία, καθώς ήταν ο ένας από τους πέντε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν από την αγωνιστική ομάδα.

Όταν δεν φωτογραφίζει σίγουρα θα οδηγεί κάποια μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή το αγαπημένο του ποδήλατο. Η λέξη "χιλιομετροφάγος" ίσως δεν είναι αρκετή για να τον χαρακτηρίσει καθώς ένα πρωινό ξεκίνησε με το Honda Varadero του από το σπίτι του στην Αθήνα, και την άλλη μέρα το μεσημέρι βρέθηκε στην Συρία.

Θα μπορούσε να είναι ο αγαπημένος φίλος των βενζινάδικων εάν δεν ήταν τόσο ελαφροπόδης. Κατάφερε να πετύχει σ' ένα VW Tuareg κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ, μια επίδοση που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εύκολα θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά πολύ!

Βασίλης Κωστάκος Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 16:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Honda Forza 350 Video Test Ride - Honda SH 350i 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon